Haaško sodišče bo Karadžiću sodilo tudi za genocid v sedmih občinah BiH

1

Prizivni senat haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes razveljavil lansko prvostopenjsko sodbo, v kateri je sodišče nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića oprostilo genocida nad Bošnjaki in Hrvati v sedmih občinah v BiH. Obtožba se tako vrača med točke obtožnice.

Haaško sodišče je Karadžića junija lani sredi sojenja oprostilo obtožb v eni točki obtožnice in sicer, da je med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 načrtoval genocid v sedmih občinah – Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica in Zvornik. Ostal je obtožen za genocid v drugih točkah obtožnice, tudi nad okoli 8000 Bošnjaki v Srebrenici.

Pravila sodišča namreč obtoženim omogočajo, da po zaključku dokaznega postopka tožilstva in še pred predstavitvijo dokazov obrambe zaprosijo za oprostitev v posameznih ali vseh točk obtožnice, če menijo, da jih tožilci niso dokazali, pojasnjuje hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sodišče je tako lani ocenilo, da tožilstvo ni predstavilo dovolj dokazov, da bi omenjena obtožba lahko vzdržala na sodišču. Tožilstvo je temu nasprotovalo in se na odločitev pritožilo. Prizivni senat je tožilstvu danes ugodil in tako se obtožba načrtovanja genocida v sedmih občinah v BiH vrača med točke obtožnice.

Ta Karadžića – po novem spet v 11 točkah – poleg genocida bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu prijeli v Beogradu. Na haaškem sodišču so mu začeli soditi leta 2009.

Haaško sodišče je sicer današnjo odločitev sporočilo prav na dan, ko je v spominskem parku Potočari potekala spominska slovesnosti ob 18. obletnici genocida v Srebrenici, zaradi česar so visoki bošnjaški predstavniki v BiH izrazili ogorčenje. (sta)

radovan karadzic

Število komentarjev: 1
  1. Manca pravi

    Kdaj bodo sodili tudi našim krvnikom? Enim posthumno drugim (major mitja in ostali) pa takoj! Še preden jih poliže matilda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen