Evropsko sodišče v zvezi z Madžarsko gardo pritrdilo uradni Budimpešti

3

Madžarska je ravnala zakonito, ko je leta 2008 prepovedala skrajno desničarsko gibanje Madžarska garda, paravojaško krilo skrajno desničarske stranke Jobbik, je razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Poteza ni v nasprotju s pravico do združevanja in zbiranja, razsodbo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Državi ni potrebno čakati, da se politično gibanje zateče k nasilju, da bi lahko ukrepala,” so v sodbi zapisali sodniki. Menili so, da so dejanja članov, vključno s prevzemom uniform madžarskega nacističnega gibanja, presegla “izražanje ideje” in pomenila “grozečo fizično prisotnost”.

Aktivisti garde so po oceni sodnikov tudi poudarjali rasno razlikovanje med Madžari in romsko manjšino. Zadevo je pred Evropsko sodišče za človekove pravice vložil vodja garde Gabor Vona.

Stranka Jobbik je Madžarsko gardo ustanovila avgusta 2007. Potem ko je bilo gibanje prepovedano, se je še enkrat neuspešno poskusilo ponovno vzpostaviti pod imenom Nova madžarska garda.

V strani Jobbik so se na razsodbo odzvali z ogorčenjem. Po njihovem mnenju gre za “sramoto, ki ne odraža mnenja večine v družbi, niti realnosti”. Jobbik je trenutno tretja najmočnejša madžarska stranka. (sta)

Jobbiks-Hungarian-Guard-a-001Madžarska garda, paravojaško krilo skrajno desničarske stranke Jobbik, je od leta 2008 prepovedana.

 

Št. komentarjev: 3
 1. igor pravi

  Pri nas pa narodni izdajalci belogarsdisti in RKC paradirajo v unformah in zastavah , država pa nič.

 2. league of legends pravi

  I constantly spent my half an hour to read this weblog’s articles everyday along with a mug of coffee.

 3. Elo boost pravi

  We absolutely love your blog and find the majority of
  your post’s to be exactly I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you?

  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects
  you write concerning here. Again, awesome weblog!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen