2x pozor: Zastoji na cestah in rekordne temperature!

0

Promet na slovenskih cestah bo tudi danes povečan, čeprav bo gneča predvidoma manjša kot v soboto, napovedujejo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste. Vremenoslovci pa za danes napovedujejo temperature do 38 stopinj Celzija, ne izključujejo pa niti rekordnih vrednosti.

Na prometno-informacijskem centru tako predvidevajo, da bo zgoščen promet z zastoji predvsem na primorskih cestah proti Hrvaški. Tako bodo predvidoma precej obremenjene ceste proti mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje, kjer bo verjetno treba počakati kakšno uro pri izstopu iz države. Štajerska avtocesta ob nedeljah običajno ni tako obremenjena.

Gnečo pričakujejo tudi na obeh straneh predora Karavanke, čeprav bo verjetno na avstrijski strani danes manjša kolona. V soboto je bila namreč dolga tudi do 15 kilometrov.

V Agenciji RS za okolje (Arso) pa za danes napovedujejo zelo visoke temperature zraka. V Ljubljani je za pričakovati 37 stopinj Celzija, v Beli krajini in Brežiško-krški kotlini pa bodo temperature segle tudi do 38 stopinj.

Zdravniki svetujejo, naj v času vročine dnevno spijemo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode. Odsvetujejo uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in velikimi količinami sladkorja, saj te povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako naj se ljudje izognejo uživanju zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče.

Priporočljivo je poskrbeti tudi za prostore, v katerih se zadržujemo. Svetuje se zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav. Ljudje se doma lahko hladijo tudi s hladnimi prhami ali kopelmi.

Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombažna ali lana. Prav tako je priporočljiva uporaba sončnih očal, pokrival za glavo ter krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Fizične aktivnosti na prostem je treba omejiti na jutranje in večerne ure ter nasploh omejiti športno aktivnost. (sta)

promet zastoji3(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen