V ljubljanski živalski vrt prihajata mlada geparda Sven in Svea

1

Ljubljanski živalski vrt bo bogatejši za dva mlada geparda, ki bosta V Ljubljano prispela danes. Svena in Sveo, sicer brata in sestro, bodo pripeljali iz švedskega živalskega vrta Djurpark Boras, kjer sta se skotila leta 2011, so sporočili iz ZOO Ljubljana.

Živalski vrt Djurpark Boras je namreč najbolj znan po prvi sodobni ogradi savane, kjer sobiva več deset antilop, gnujev, nojev, žiraf, afriških slonov, pegatk in vodnih bivolov. Geparde tam vzrejajo že več kot 30 let, kljub temu pa so uspešni vzreditelji mladičev šele od leta 2005. Trenutno vzrejajo 19 gepardov (zdaj le še 17), od tega je 12 mladičev.

Dveletnega Svena in Sveo v Ljubljani čakata prenovljena ograda sibirskih tigrov ter novo bivališče iz kontejnerskih enot. V notranje prostore se bosta lahko zatekla pred mrazom, saj bodo ogrevani na 15-20 stopinj Celzija, ven pa bosta lahko zahajala vsak dan.

Gepardi sicer živijo v osrednji, vzhodni in južni Afriki ter v jugozahodni Aziji. Gre za najhitrejšo kopensko žival, saj lahko preseže hitrost 100 kilometrov na uro. Lovi manjše antilope in zajce, napade pa lahko tudi druge geparde, če vdrejo na njegovo ozemlje.

Jedo predvsem meso, kože in kosti pa ne. Posebnost so mišice zadnjih nog. Imajo namreč posebna hitro krčljiva mišična vlakna. Lahko rečemo, da ima gepard “pogon na zadnje noge.” (sta)

geparda(fotografija je simbolična)

 

Število komentarjev: 1
  1. zlobni pravi

    Žalostno je, da se uprava ne potrudi usmeriti obiskovalce Ljublane, ali prehodne goste v živalski vrt. Očitno so raje na dudi subvencij mesta kot pa, da z smernimi tablami, velikimi plakati in podobno, zbudijo zanimanje prišlekov. Tudi župan bi lahko naložil vrtu večjo aktivnost v to smer.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen