V Egiptu množični protesti proti predsedniku Mohamedu Mursiju

0

Na množičnih protestih proti egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju se je po vsej državi danes zbralo na desettisoče ljudi. Na kairskem trgu Tahrir se je zbralo na tisoče nasprotnikov Mursija s ciljem, da predsednika natanko leto dni po nastopu položaja prisilijo k odstopu.

V Kairu so bile razmere po poročanju tujih tiskovnih agencij popoldne napete, a mirne. V prestolnico je s podeželja in okoliških mest prispelo na tisoče nasprotnikov Mursija, ki so se zbrali na trgu Tahrir, sicer simbolu upora proti egiptovskemu samodržcu Hosniju Mubaraku.

Na Tahrirju so ljudje mahali z rdečimi kartoni in egiptovskimi zastavami ter vzklikali gesla “Odidi! Odidi!” ter “Ljudje želijo strmoglaviti režim”, sicer poznana že iz protestov proti Mubarakovi vladavini spomladi 2011.

Protestniki naj bi s Tahrirja v več sprevodih krenili skozi prestolnico. Nekateri naj bi se kasneje namenili proti predsedniški palači v predelu Heliopolis v vzhodnem delu Kaira.

Protestniki proti Mursiju so se zbrali tudi drugod po državi, med drugim v obalnem mestu Aleksandrija ter mestih ob Nilu – v Mansuri, Menufu, Tanti in Mahalli kot tudi v pristaniških mestih Suez in Port Said, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi privrženci Mursija so priredili shode v podporo predsedniku, med drugim množični shod pred mošejo v predelu Nasr v vzhodnem delu Kaira.

Iz urada predsednika Mursija so danes sporočili, da je dialog edini način za izhod iz politične krize, v katero je zabredla država. “Dialog je edini način, na katerega lahko dosežemo razumevanje. Predsedstvo je odprto za resničen in resen nacionalni dialog,” je izjavil tiskovni predstavnik Ehab Fahmi.

Protestnike je pozval, naj protestirajo na miren način, demonstracije proti predsedniku pa je navedel kot dokaz svobode izražanja v Egiptu, poroča AFP.

Oblasti se bojijo izbruha nasilja. Napetosti se stopnjujejo že vse od petka, ko so bile med množičnimi protesti v nasilju med privrženci in nasprotniki predsednika ubite tri osebe, med njimi ameriški državljan, več kot 130 ljudi pa je bilo ranjenih. Vrhunec množičnih protestov pa naj bi bil prav danes, na obletnico zaprisege Mohameda Mursija na predsedniškem položaju.

Okoli pomembnejših vladnih poslopij tako v Kairu kot v drugih mestih so nameščene policijske in vojaške sile. Po navedbah predstavnika varnostnih oblasti so poostrili tudi varnost Sueškega prekopa.

Vojska, ki je odigrala pomembno vlogo pri strmoglavljenju Mubaraka, je posvarila, da bo v primeru večjih nemirov posredovala, še poroča AFP.

Nasprotniki Mursiju, nekdanjemu visokemu voditelju Muslimanske bratovščine, med drugim očitajo, da je skoncentriral vso oblast v rokah islamistov ter da ni uspel rešiti ekonomskih in varnostnih problemov v državi, zato zahtevajo njegov odstop. Njegovi privrženci pa poudarjajo, da je bil predsednik lani legitimno izvoljen in mora ostati na oblasti.

Mursi, prvi svobodno izvoljen egiptovski predsednik, je sicer ob začetku nastopa položaja obljubil, da bo uresničeval cilje revolucije iz leta 2011, ki je odnesla diktatorja Hosnija Mubaraka. Obljubil je tudi, da bo “predsednik vseh Egipčanov”, sedaj pa se zdi, da je država globoko razdeljena. (sta)

Mohamed_Morsi

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen