Ubijalska vročina: V Nevadi in Arizoni čez 50 stopinj, smrtne žrtve se vrstijo!

0

Zahodni del ZDA je te dni pod udarom visokih temperatur. Vročinski val je zajel zvezne države Kalifornijo, Nevado in Arizono, kjer bi se lahko temperature v naslednjih dneh dvignile čez 50 stopinj Celzija. Vročinski val je terjal tudi smrtne žrtve, oblasti pa opozarjajo, da bi se lahko vročina v naslednjih dneh še nadaljevala.

V Las Vegasu je umrl moški, ki naj bi imel zaradi vročine težave s srcem, že pred dnevi pa so v puščavi Arizone našli mrtvih najmanj sedem prebežnikov, ki so nezakonito prečkali mehiško-ameriško mejo.

Zaradi izčrpanosti in dehidracije so morali v več zveznih državah nekaj deset ljudem nuditi pomoč. Po podatkih oblasti so v Las Vegasu zaradi vročine v bolnišnico prepeljali več kot 34 udeležencev koncerta na prostem, poroča britanska mreža BBC.

V Kaliforniji, Nevadi in Arizoni so oblasti tudi uredile posebne “centre za hlajenje” in ljudi opozorile, da je lahko vročina nevarna za življenje, še poroča BBC.

Na nekaterih območjih naj bi se temperature povzpele nad 50 stopinj Celzija. Ponekod v Kaliforniji, med drugim tudi v mestu Palm Springs, so v soboto zabeležili rekordne temperature. V sloviti kalifornijski Dolini smrti bi se lahko živo srebro povzpelo celo na 54 stopinj. Najvišja kdaj koli izmerjena temperatura na Zemlji, ki so jo zabeležili prav v tej puščavi julija 1913, je znašala 56,7 stopinj Celzija.

Oblasti se tudi bojijo izbruha gozdnih požarov, saj bi lahko vročina trajala še nekaj dni. (sta)

vreme sonce pitje

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen