Pop ikona Cindy Lauper danes praznuje 60. rojstni dan

1

Cindy Lauper je z uspešnico “Girls Just Want To Have Fun” zapela himno svoje generacije, 30 let pozneje pa za glasbo in besedila za muzikal “Kinky Boots” na Broadwayu letos prejela nagrado tony. Ameriška pop ikona 80. let minulega stoletja, ki vseskozi ostaja zvesta svojemu ekstravagantnemu stilu, o zaključku kariere še ne razmišlja.

Lauperjeva, ki v videospotih iz 80. let minulega stoletja kar prekipeva od energije, pa ni bila le pevka. Bila je tudi igralka ter borka za pravice gejev in lezbijk. Le malo je pop zvezd, ki bi se vsemu posvečale tako intenzivno in s tolikšnim uspehom. Njen debutantski album z naslovom “She’s So Unusual”, na katerem sta bili tudi uspešnici “Girls Just Want To Have Fun” in “Time After Time”, je bil po vsem svetu prodan v 16 milijonih izvodov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Pevka je odraščala v predelu Queens v New Yorku. Za glasbo se je navdušila že pri petih letih. Ob glasbi muzikala Moje pesmi, moje sanje s plošč svoje matere je poplesavala po stanovanju, pri 12 letih pa jo je sestra naučila igrati kitaro. Tedaj si je tudi že začela barvati lase in nositi ekstravagantna oblačila.

Njena mati, ki je bila po rodu Italijanka, se je kmalu ločila od očeta. Situacija njene matere, ki je kot natakarica morala preživljati tri otroke, jo je močno težila. Pobegnila je v svet glasbe in poslušala velikane kot so Judy Garland, Billie Hollyday, Ella Fitzgerald in The Beatles.

Več let je prepevala v različnih bendih pesmi skupin Jefferson Airplane, Led Zeppelin in Bad Company. Mnogi so občudovali njen glas in se spraševali, zakaj ji pri dvajsetih letih še ni uspel preboj. S 30. leti pa je doživela uspeh z albumom “She’s So Unusual”. Mladina in kritiki so jo slavili kot upornico, da je upornica pa je tudi sama vedno znova dokazovala.

Naslednji albumi so doživeli nekateri več in drugi manj uspeha. Začela je tudi eksperimentirati in se podajala včasih bolj v R&B, nato pa bolj pop vode. Posnela je 12 studijskih albumov. Pri 50. letih se je vrnila v newyorške klube in prepevala pesmi jazz legend, nazadnje pa je uspeh požela na Broadwayu z muzikalom “Kinky Boots”, ki je pobral skupaj kar šest tonyjev. (sta)

cindy lauper

Število komentarjev: 1
  1. Micki pravi

    It’s going to be ending of mine day, except before end I am reading this impressive piece of writing to improve my know-how.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen