Joseph Mussomeli: Patria bo prelomnica za slovensko sodstvo, to lahko izgubi vso kredibilnost!

15

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je v “poslovilnem” pogovoru za STA opisal, kako se je Slovenija spremenila v letih njegovega mandata. Opozoril je na frustracije ameriških podjetij s slovensko birokracijo, slovenskim politikom pa predlaga, naj bodo malo manj prepirljivi in spoštljivejši drug do drugega.

Kako bi z eno besedo opisali vaš mandat v Sloveniji?

Čudovit. Nepričakovano čudovit. Nisem si mislil, da bom tako užival. Ne želim biti čustven, a mislim, da bo moja družina doživela šok, potem ko smo tu tako dolgo udobno živeli, da je že postalo dom za nas. ZDA bodo tujina, ko se bomo vrnili.

Slovenijo boste torej imeli v lepem spominu. V kakšnem pa mislite, da bo Slovenija imela vas?

Ha, ha, ha … No, če se Slovenci ne strinjajo o ničemer, potem najbrž tudi o meni ne bo splošnega stališča. Mislim, da si bo marsikdo oddahnil, ko bom odšel, drugi pa, če me že ne bodo pogrešali, bodo moj čas ocenjevali kot zanimivo obdobje. A mislim, da se veleposlanikov nihče ne spominja.

Vendarle ste prvi veleposlanik, ki ga je slovenski predsednik okaral, da se vmešavate v notranje zadeve.

No, to jemljem kot veliko čast (smeh). Ko te predsednik zaveznice v Natu javno kritizira, je to redko in edinstveno. A če pogledam nazaj, se zaradi tega ne morem sekirati. To bodo najbolj zabavne zadeve, o katerih bom čez leta pripovedoval prijateljem (smeh).

Že veste, kdaj boste odšli?

Rezerviral sem že polet za prve dni v avgustu, a so mi iz Washingtona pred nekaj tedni sporočili, da moram počakati na naslednika. Vem, da bo to razočaralo mnoge Slovence, a ni druge možnosti. Bela hiša mora namreč izbrati kandidata za veleposlanika, Slovenija dati agrema, sledi zaslišanje v senatu in zatem še potrditev v senatu. To bi se lahko po mojem končalo najhitreje v septembru, lahko pa se tudi zavleče.

Ni to precej neobičajno?

V mojih 33 letih kariere se to še ni zgodilo. Vendar, spomnite se, nazadnje sta minili kar dve leti med imenovanjema, zato je manjše zlo, da ostanem tu, kot da ni veleposlanika. In ne gre le zame, ampak za 50 veleposlanikov, ki čakamo na odločitev Bele hiše o naših naslednikih. Doslej so jih objavili sedem.

Ne gre torej za “sporočilo” Sloveniji, kot se je interpretiralo, ko sta od odhoda vašega predhodnika in do vašega imenovanja minili dve leti?

Ne, ne. Tudi takrat ni šlo za kak signal. Ko imamo opravka z našo ali vašo administracijo oz. s katerokoli, bi morali razmišljati pravzaprav v smeri, da nimajo zloveščih namenov, ampak so preprosto nesposobne. Birokracija včasih tudi kaj zašuštra.

Kako se je Slovenija spremenila v treh letih, odkar ste tu?

Običajno se države v tako kratkem času ne spreminjajo zelo, a Slovenija se je. Ponekod na boljše, drugod na slabše. Slabše je, da se je okrepil pesimizem. Ljudje so precej bolj nezaupljivi do vlade in nasičeni.

Boljše pa je, da so zdaj bolj pripravljeni sprejemati pragmatične rešitve. Novi vladi je uspelo narediti spremembe, ki so bile pred dvema letoma nemogoče – reforma referendumske zakonodaje, ustanovitev slabe banke, pokojninska reforma … Zadeve, ki bi jih pravzaprav morali sprejeti že, ko sem prišel in bi bila Slovenija uspešnejša in stabilnejša, ste zdaj sprejeli praktično brez truda. Kriza je tako nekatere zadeve poslabšala, na drugi strani pa je naredila ljudi prožnejše in odprte za rešitve.

Ko ste prišli, ste si za enega od ciljev postavili, da boste v Slovenijo pripeljali večjega ameriškega investitorja. Do tega ni prišlo.

No, to je eden mojih velikih porazov … Krivda je deljena. Zamenjava treh vlad v treh letih zagotovo ni pomagala. Če bi že vlada Boruta Pahorja začela privatizacijo, bi verjetno imeli velik ameriški interes. A v Sloveniji je bilo veliko praznega teka. Stvari se niso spremenile dovolj, da bi jo tuji investitorji, vsaj ameriški, vzeli resno.

Kaj najbolj moti ameriška podjetja?

Večinoma birokracija. Vsak ima svoj lasten fevd, ki ga poskuša braniti. Če prihaja Xerox in ponuja sistem za cestninjenje zastonj, ga ne boste dobili, ker ga birokracija noče. Birokrati so tisti, ki nadzirajo zadeve in to je zelo frustrirajoče za investitorje.

Stroški delovne sile v Sloveniji niso problem. Delovna sila je sicer res dražja kot drugod, a mi nobeno ameriško podjetje ni reklo, da je bil to razlog, da so se obrnili stran. Podjetja, ki so tu uspešna, kot je Goodyear, služijo tudi ob visokih cenah delovne sile.

Mislim pa, da se bodo stvari spremenile. Sedanja vlada ima seznam 15 podjetij za privatizacijo. Večina jih sicer ni vredna veliko in ne bo dosti zanimanja, nekaj pa. To pa bi lahko bil katalizator, ki bi Slovenijo naredil privlačno za vlagatelje. Tako kot se širijo slabe novice, se tudi dobre. A potreben bo čas. Tudi dober ugled Slovenije ni bil uničen čez noč. Potrebnih je bilo več let frustracij.

Kje je tu problem politika?

Velika slabost sistema so osebna sovraštva. Ne gre le za to, da se ne strinjate glede politike, gospodarske in politične filozofije, ampak da prekleto ne marate osebe na drugi strani. In zaradi tega je dialog težji. Raven napadalnosti levice na desnico in desnice na levico je … kaj takega v ZDA ni bilo že vsaj sto let.

In slovenska politična elita ne bi smela biti presenečena, da jim ljudje ne zaupajo. Zakaj bi jim Slovenci zaupali in z njimi lepo ravnali, če sami s sabo ne ravnajo dobro? Če se vseskozi podlo napadajo? Ne morete pričakovati, da bodo ljudje spoštljivi do vas, če z drugimi ravnate tako slabo. Če bi bili malo manj prepirljivi, bi bilo zelo dobro. Velja to tako za levico kot desnico.

Kaj menite o aferi Patria v Sloveniji, v kateri je bil obsojen bivši premier Janez Janša? Je možno, da bi v Sloveniji prišlo do montiranega procesa?

V klasičnem smislu, kot pod nacisti ali komunisti, ne. V bolj subtilnem smislu, da bi bil neki sodnik, ali pa celo senat sodnikov, pod določenim vplivom ali pritiskom, pa zagotovo. Zato ko govorim o aferi Patria, poudarjam, da na preizkušnji niso le obtoženi, ampak celoten slovenski pravosodni sistem.

Kako se bo primer na koncu razrešil, bo prelomnica za slovensko sodstvo. Če bo višje sodišče potrdilo obsodbo in potem tudi ustavno in vrhovno sodišče, nakar bi primer šel v Strasbourg, kjer pa bi sodniki rekli, da ni bilo osnove za obsodbo, bi slovensko sodstvo izgubilo vso kredibilnost. Ne vem sicer, kakšna je resnica, kdo je kriv ali nedolžen, a upam, da bo sodstvo res zanemarilo osebnosti in politiko in ugotovilo tisto, kar kažejo dokazi. Če so trdni, potem … No, bomo videli, kaj bo odločilo višje sodišče.

Kako komentirate razkritja Edwarda Snowdena? Zakaj si zavezniki prisluškujejo?

Mislim, da to, kar se dogaja, ni usmerjeno proti državam ali vladam, ampak da skušajo ugotoviti, kje so teroristi in kje so naslednje grožnje – ne le za ZDA, ampak tudi za Evropo. Ne želim braniti vsega, kar naj bi se dogajalo, vendar je preprosto zbiranje podatkov in oblikovanje vzorcev majhna cena za to, da lahko odkriješ novi 11. september.

Ste vi kakorkoli sodelovali pri tovrstnem zbiranju podatkov od slovenskih telekomunikacijskih podjetjih?

Ne. Lahko rečem, da nismo imeli pojma o teh zadevah in mislim, da se kaj takega v Sloveniji sploh ni dogajalo. Nič ni bilo, kolikor jaz vem.

Vaši predhodniki so bili v depešah, ki so bile razkrite na WikiLeaksu, precej kritični do navez med politiko, gospodarstvom in tudi mediji. Kakšno depešo glede tega bi vi danes poslali v Washington?

Moje sporočilo je vedno enako – STA je odlična, ostali pa so zanič (smeh). No, moje depeše odražajo tisto, kar tudi govorim. Res je, imam težave z mediji in sem se že pritoževal zaradi tega. A je zdaj čutiti precej več objektivnosti in odprtosti medijev kot pred temi leti. Poročanja so globlja, komentarji so precej bolj raznovrstni in ne več tako enotni. Pred tremi leti so bili vsi slovenski mediji tako pristranski za levico kot naš Fox za ameriško desnico.

Ko poročamo o medijih, ugotavljamo, da so še vedno težave, da skušajo politiki ali nekdanji politiki iz ozadja vplivati ne toliko na posamezne novinarje kot na urednike ali na lastnike medijev. A to velja tudi za ZDA. Mediji v Sloveniji so se v zadnjih treh letih res izboljšali, a imajo pred sabo še dolgo pot. To bi bila moja depeša za WikiLeaks.

Kakšni so vaši načrti za prihodnje? Boste še obiskovali Slovenijo, tako kot jo npr. eden od vaših predhodnik Johnny Young?

Težko se bom vračal tako pogosto kot Johnny. Se pa želim vrniti in moja žena me je že prisilila k obljubi, da se bova še vrnila na obisk. Če me boste seveda spustili čez mejo. (sta)

joseph mussomeli

 

Št. komentarjev: 15
 1. mali pravi

  “Vsak ima svoj lasten fevd, ki ga poskuša braniti.”

 2. Dock Holliday pravi

  Zakaj niste podčrtali tudi tistega, ko govori o sovraštvu med politiki ? In tu JJ pomembno prispeva svopj delež. Sicer ni sam, je pa zamerljiv, sovražen in narcisoiden ! Glede Patrie pa, da je bil nesposoben PM, če ni vedel, kam je podkupnina šla…

 3. czpnn pravi

  Seveda, vse to kaže, da Slovenija veno manj razume diplomatski jezik in da sili v vode primitivizma in napačnega odločanja ter slabega odnosa do vsega kar ni slovensko. Za to se nam ni treba spraševati zakaj je svet tako do nas “hladen” in zakaj nas nobeden ni pripravljen poslušati, pa tudi ne prisluhniti našim težavam, za katere smo sami odgovorni, ne pa nobeni “notranji ali zunanji sovražniki”. Sramota je, da se Slovenija tako obnaša do drugih. Vse kaže, da se slovenija ne more odreči svoje primitivne arogance, ki se jo je navadila še v bivši jugoslaviji.

 4. ne damo se pravi

  Ne samo Američani, tudi Rusi nas “ne marajo”:
  http://www.finance.si/8342721/Soprano-najbolj%C5%A1i-sosed

 5. Skeptik pravi

  “Ne vem sicer, kakšna je resnica, kdo je kriv ali nedolžen, a upam, da bo sodstvo res zanemarilo osebnosti in politiko in ugotovilo tisto, kar kažejo dokazi. Če so trdni, potem … No, bomo videli, kaj bo odločilo višje sodišče.”

  Kaj ko bi se nekateri naši vele-razumniki malo podučili pri g. veleposlaniku, kako se komentira sodbe.

 6. Kita pravi

  Bavo Mussomeli! Razumen in pokončen človek!

 7. Oki pravi

  Če ESČŠ razvljevi obsodbo, vse naše instance pa jo potrdijo v obstoječem stanju, je to res svetovna blamaža za slovensko pravosodje.

 8. mata hari pravi

  sodstvo bo izgubilo
  vso kredibilnost
  če bo
  .spustilo
  na ceste to
  hudodelsko zdruŽbo
  roparjev
  slovenskega premoženja.
  .

 9. Skeptik pravi

  “Če ESČŠ razvljevi obsodbo, vse naše instance pa jo potrdijo v obstoječem stanju, je to res svetovna blamaža za slovensko pravosodje.

  Kaj pa če sodbo ESČŠ slučajno potrdi, je to potem svetovna blamaža slovenskih “vele-razumnikov” ali svetovna komunistična zarota? Zdravorazumski človek raje počaka do končne sodbe preden poda take izjave kot “vele-razumniki” iz odbora za branjenje lika in dela velikega Vodje.

 10. Tona pravi

  Skeptik, to se ne bo zgodilo.Kje pa si slišal, da bi neko normalno, evropsko sodišče dopustilo obsodbo brez, da je bil predočen en sam trden dokaz?

 11. VSI STRPNI pravi

  1. V klasičnem smislu, kot pod nacisti ali komunisti, ne. V bolj subtilnem smislu, da bi bil neki sodnik, ali pa celo senat sodnikov, pod določenim vplivom ali pritiskom, pa zagotovo.

  ZAGOTOVO. kot smo vsi normalni trdili, politična rdeča (mafijska) sodnica in udbaški tožilec sta pač le izvalali ukaže kučanovega mafijskega KLANA , to je to, vse ostalo je sprenevedanje, da pa naše opranoglave balkanske rdeče svinje slepo odobravajo in ploskajo takemu mafijskemu kučanovemu sodstvu je pa itak samoumevno…….hahahahahahahh

  2. Pred tremi leti so bili vsi slovenski mediji tako pristranski za levico kot naš Fox za ameriško desnico……ampak fox je le eden izmed tolikih medijev v ZDA (kar potrdi, da je mussomeli demokrat in ne republikanec, ampak POŠTEN , za razliko od čisto vsakega našega mafijskega rdečega prasca.,……….

  VSI slovenski MEDIJI….VSI SLOVENSKI MEDIJI……VSI….čisto vsi so le propagandni kučanovi mafijski stroji za vsakodnevno pranje revnih možgančkov naših itak opranoglavih rdečuhov…..hahahahahhahahah..čisto VSI…….elito teh naših kučanovih rdečih kurb pa najdete v bandi 571…hahahahahahah…….

 12. ne damo se pravi

  Ugotavljamo, da je leva-rdeča falanga zelo skromna s komentarji, če jim prispevek ne paše, ali pa se zadeva ne odvija v njihovo korist.

  Ne delajo nič drugegqa, kot je razširjanje laži in nestrpnost, sicer pa so, kot so bile rdeče svinje že vedno – neumni kot štor.

  Tako, malo sem podrezal v osir, zdaj samo še čakamo prve panične odzive.

 13. VSI STRPNI pravi

  isto v grčiji skrajne levičarske stranka + novinarji + sodniki = ista mafijska združba……..

 14. ne damo se pravi

  @VSI STRPNI: isto v grčiji ….

  Če vprašaš prebivalca centralne Evrope (Nemca, Nizizemca…) o mnenju, ti bo razjasnil kako je to – med severom in jugom Evrope. Resnica je in postalo mi je jasno. Res je podobno v vseh sredozemskih državah. Seveda pa najbolj izpadata Grčija in Slovenija (poleg Španije in Portugalske). Italijani so dobri igralci. Dejansko niso dosti boljši, a jim nekako vedno uspe prepričati EU.

  Pri Sloveniji seveda vrh krize še daleč ni dosežen. Tudi Slovenci so igralci, a popolni amaterji, deloma tudi neumni. Potem pa je tukaj še mafijska rdeča banda, ki soli juho. Ljudje kot so Kučan, Jankovič, Lukšič… v politiki nimajo kaj iskati. Da o Stanovnikovih kavbojcih molčimo. To je pešadijska konjenica, leglo vsega slabega v državi.

 15. skeptik pravi

  “Tona pravi:
  21. 06. 2013 at 14:27 Skeptik, to se ne bo zgodilo.Kje pa si slišal, da bi neko normalno, evropsko sodišče dopustilo obsodbo brez, da je bil predočen en sam trden dokaz?”

  Če ni bil predočen en sam trden dokaz pa mi povej, zakaj so neuspešno zahtevali izločitev dokazov?

  Tudi z izbrisanimi ( po imenovanju na tem forumu “prebrisani”) ni bilo bojda nič narobe, sedaj pa je to isto sodišče odločilo, da moramo vsi prebivalci RS mastno plačati odškodnino. pa jo naj plačajo krivci, ki so takšen zakon sprejeli in tisti, ki so leta zvirali spremembo zakoniodaje, tudi z vlaganjem interpelacij zoper ministre, ki so uresničevali odločbo US. Torej naj tudi IJJ primakne znaten delež, verjetno ima še kaj gotovine, če ne mu bo pač plačala žena ali pa brat če sta mu mu že eksotične počitnice in drage avte…….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen