Dejansko noro: Dragica Potočnjak namiguje, da je (tudi) Janša kriv za smrt pilota Mrlaka!?

76

Igralka in pisateljica Dragica Potočnjak je popisala zgodbo o smrti svaka Tonija Mrlaka, pilota helikopterja, ki je 27. junija 1991 strmoglavil v Rožni dolini v Ljubljani. Zadela ga je raketa. Najprej so ga označili za sovražnega, kasneje za napako, Potočnjakova pa v knjigi in v pogovoru za današnje Delo pojasnjuje, da je bilo povelje premišljeno.

Toni Mrlak je namreč kot častnik JLA tajno sodeloval s Teritorialno obrambo že od avgusta 1990, piše Potočnjakova v knjigi z naslovom Skrito povelje, ki je izšla te dni. Kot pojasnjuje tudi v pogovoru za Delo, je bil ena od njegovih zvez Jelko Kacin. “Domači smo vedeli, da Kacin pogosto leti s Tonijem, nekaj mesecev pred sestrelitvijo sta na skrivnih poletih izvidovala za slovensko TO,” pravi pisateljica in dodaja, da sta se dogovarjala tudi o tem, da Toni prevzame nalogo za prelet dveh do treh helikopterjev tipa gazela na slovensko stran.

Na vprašanje, kdo je torej na slovenski strani vedel za prelet in danes tega ne zanika, našteva: Janez Janša, Jelko Kacin, Andrej Lovšin, Elo Rijavec … “Po zanesljivih podatkih je bil 25. junija o Kacinovih in Rijavčevih dogovorih s Tonijem in slovenskimi letalci seznanjen celoten ožji politični vrh,” je dejala.

Domneva, da je v popoldnevu pred sestrelitvijo Janez Janša podpisal dokument, na katerem je tudi podpis Janeza Slaparja in Igorja Bavčarja. “Gre za dokument republiške koordinacijske skupine. Vendar pa ta skupina ni imela pristojnosti poveljevanja, na dokumentu piše: ‘V zvezi s tem ukazujem: 1. Odpirajte ogenj iz vsega orožja na vse helikopterje JA ne glede na njihov položaj’. Iz povelja, ki ga ne bi smel Janša niti podpisati, bi vsekakor moral izločiti brniške gazele,” pravi Potočnjakova.

Zagovarja stališče da so na gazelo streljali zato, ker so jastrebi na naši strani hoteli začeti vojno. “Janez Janša je, po moji oceni, s tem, ko je dal namig za sestrelitev helikopterja nad mestom Krkoviču … hudo izzival JLA. Z ustnim poveljem napada na tri največje vojašnice JLA v Ljubljani je hotel izzvati v Sloveniji večjo vojno, kot je bila. Naši so vedeli, da poveljnik vojašnice v Šentvidu grozi, da bo razstrelil tovarno Helios, Belinko, plinarno, nekaj bencinskih črpalk – Ljubljana bi gorela,” je prepričana. To, da smo Slovenci hoteli začeti vojno je seveda prvovrstna laž Potočnjakove, saj je znano, da je našo komaj rojena državo napadla agresorska JLA in to samo eno uro po polnoči 27. junija 1991.

V knjigi tako Potočnjakova piše, da sestrelitev gazele ni bila napaka. “Z gotovostjo trdim, da je bila sestrelitev namerna, povelje izdano premišljeno”.

Z Janezom Janšo in Antonom Krkovičem ob pisanju knjige sicer ni nikoli stopila v stik, saj je predvidevala, da od njiju ne bo dobila resnice, in se je bala obveščevalnih služb.

So pa člani Tonijeve družine prosili Janeza Janšo, da v drugi izdaji Premikov popravi, da vsaj omeni, da je Toni Mrlak delal za slovensko stran. “Tega ni storil, zato ker bi potem sestrelitev postala še bolj sporna in bi sum o odgovornosti za sestrelitev lahko padel tudi nanj,” je prepričana.

Sedaj pa pozor: verjetno ni naključje, da je bila v sredo ob predstavitvi dopolnjene knjižne uspešnice osamosvojitelja in dvakratnega predsednika vlade Janeza Janše »Premiki« predstavljena tudi knjiga Dragice Potočnjak »Skrito povelje«.

Demonizacija osamosvojitve ter osamosvojitvene vojne za Slovenijo se nadaljuje. Za kaj gre? Komercialna televizija POP TV je že predvčerajšnjim pompozno napovedala izid knjige Drage Potočnjak »Skrito povelje«, in sicer s prispevkom »Zakaj so sestrelili slovenskega pilota v JLA?«. Dokumenti, ki jih v knjigi zbrala Draga Potočnjak, po njenem mnenju dokazujejo, da so slovenskega pilota JLA Antona Mrlaka ki je bil dogovorjen za prebeg na slovensko stran, sestrelili namenoma.

Je to res ali pa gre pri tem le za dimno zaveso ob razkritju nekaterih novih dokumentov v knjigi Premiki, kjer med drugim avtor Janez Janša izpostavlja dokument takratne Varnostno-informativne službe, ki povzema telefonski pogovor med članom takratnega predsedstva RS Cirilom Zlobcem in italijanskim konzulom v Ljubljani iz 24. junija 1991. Iz pogovora je po besedah Janše razvidno, da je Zlobec italijanskemu konzulu »dobesedno citiral vsebino strogo zaupnega predloga ustavnega zakona« o osamosvojitvi Slovenije in izdal pravi datum osamosvojitve. Dokument je bil sicer delno objavljen v časopisih leta 1992.

Torej, verjetno ni naključje, da je bila v sredo ob predstavitvi dopolnjene knjižne uspešnice osamosvojitelja in dvakratnega predsednika vlade Janeza Janše Premiki predstavljena tudi njena knjiga »Skrito povelje«, ki nesrečno sestrelitev helikopterja ob začetku vojne za Slovenijo, v katerem je bil pokojni Toni Mrlak, prikazuje kot kriminalno in naklepno dejanje. Založna Sanje, ki je knjigo izdala, prizna, da je Draga Potočnjak, ki jo sicer predstavljajo kot znano slovensko igralko (čeprav jo brskalnik Google prepozna kot povprečno igralko s prejetimi nagradami, ki jih imajo bolj ali manj vsi slovenski (samo)oklicani umetniki), Tonijeva svakinja, sestra njegove soproge, torej čustveno vpletena oseba. Avtorica Potočnjakova pa ne razkrije, da naj bi bil v vso zadevo s slovenskim pilotom JLA vpleten Jelko Kacin, ki se je po naših podatkih na svojo roko pogovarjal s piloti za prestop iz takratne agresorske vojske JLA v slovensko TO.

Kdo je torej Draga Potočnjak? V spomin si prikličimo dogodek. »Smrad! Smrdiš!« (tukaj) je februarja lani ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku ob prihodu v Cankarjev dom na proslavo ob prazniku kulture v obraz kričal igralec Uroš Potočnik, ki je nastopil v dveh filmih Andreja Košaka (Outsider in Zvenenje v glavi), sicer pa deluje kot samostojni kulturni delavec. Ministra je pričakala množica demonstrantov proti ukinitvi samostojnega kulturnega ministrstva in ga »pozdravila« z žvižganjem, zmerjanjem, celo prostaškimi kretnjami in grožnjami. S pestjo mu je žugala tudi dramska igralka in pisateljica Draga Potočnjak, malce pred tudi sprejeta v slovenski klub PEN. Zakaj je to pomemben podatek? Zato, ker je vzporedno demonstracijam in »spontanim« protestom častno razsodišče Pen presodilo, da premierja Janeza Janšo, ki je član Slovenskega centra Pen od leta 1988, zaradi javno izraženih stališč, ki so v nasprotju s temeljno listino PEN, izključijo iz organizacije. Kako dobro znajo botri iz ozadja zrežirati predstavo za ljudstvo pa je razvidno tudi iz tega, da je sporočilo o izgonu Janše iz PEN moralo priti v javnost prav dan pred dnevom padca njegove tedanje vlade, saj drugače ne bi imelo pravega učinka (!).

Potočnjakova je po naših podatkih življenjska sopotnica pisatelja, pesnika, dramatika, esejista, gledališkega, radijskega, filmskega in televizijskega režiserja Vinka Möderndorferja. Prav Möderndorfer pa je »spontane proteste« izkoristil za snemanje svojega novega filma Inferno (produkcijska hiša Forum Ljubljana). Tega je lani, tik preden je nastopila Janševa vlada, na program uvrstil Slovenski filmski center pod vodstvom Jožka Rutarja. Mimogrede, omenjena produkcijska hiša je po podatkih Supervizorja od januarja 2003 do februarja 2013 prejela 3.737.258,81 evra davkoplačevalskega denarja. Med največjimi donatorji se pojavlja Slovenski filmski center (SFC) z 1.774.142,67 evra, sledita ministrstvo za kulturo z donacijo 812.436,21evra in Mestna občina Ljubljana z 613.366,62 evra. Ob tem pa ne gre zanemariti tehničnih uslug Filmskega Studia Viba film Ljubljana, ki denar za svoje delovanje v večini prav tako črpa iz državne blagajne: od januarja 2003 do februarja 2013 je FS Viba film prejel 11.136.178,09 evra davkoplačevalskega denarja. Da pa ne bi delali »krivice« Forumu Ljubljana. Tega izpostavljamo kot vzorčni primer sofinanciranja raznih kulturnih ustanov, zavodov, forumov, eksperimentalnih društev itn. iz državne blagajne. Prav financiranje kulture in umetnosti iz državne blagajne, tudi preko donacij državnih podjetij, je seveda skrajno resno vprašanje, saj kot kažejo pretekli dogodki, kot so bili npr. »spontani protesti kulturnih zombijev«, ohranja ideološki ustroj države.

Mimogrede, Veno Taufer je že na februarskem občnem zboru PEN napovedal, da ima »dokumente od Butare, ki bremenijo Janšo«, zato je prav takratni poveljnik PŠTO Miha Butara najverjetneje vir Dragi Potočnjak. Na istem občnem zboru PEN pa so prav tako obelodanili, da je (v času rušenja vlade Janeza Janše) članica (zdaj ne več tako) prestižnega slovenskega kluba PEN, postala tudi Draga Potočnjak. Naključje?

Še to: če je kdo hotel koga res namensko “pospraviti”, je to bila JLA. Tarča: Janez Janša. Ko se je namreč v okolici Kočevske reke zgodil eden najtežjih bombnih napadov v vojni za Slovenijo, je na eni izmed kasetnih bomb pisalo: »Puno pozdrava Janezu Janši od JNA«. A o tem Potočnjakova seveda v svoji knjigi ni pisala… (demokracija/ured/sta)

dragica_potocnjak_ziga_turkDragica Potočnjak v svojem besnenju proti Žigi Turku…

Foto: arhiv Politikis.si

 

Št. komentarjev: 76
 1. milan kućan pravi

  “Za premagovanje sovražnika so dovoljena vsa sredstva, najprej diskvalifikacija, potem likvidacija, pa še fizično, če je potrebno.”

  milan kućan, udba press

 2. 23.6.1991 pravi

  je pa res norost, absurd, katastrofa česa je sposobna ta ekstremistična udbo mamilarska balkansko rdeča leva fašistična golazen.
  Fašizem ni bil nič proti tej kučanistični ekstremistični golazni saj so isti kot talibani, če že ne hujši.
  Evropa pomagaj nam, ker je vsak dan hujše.
  Razprodaja se slovensko premoženje v kabinetu AB=PLAGIATORKE, LAŽNIVKE VELEIZDAJALKE Z POMOČJO BANKANSKO-NARKO-MAFIJE. ljudje dvignimo se, ker bo prepozno, totalitaristični sistem je v polnem zagonu, to so vsi potencialni morilci, kolikor še nimajo suhe krvi od preteklosti, fuj in fej golazen rdeča ultra fašistična.

 3. opazovalec pravi

  Face teh rjovečih rdečih prasic so pa zanimive. Kdo je pa kreten z brki poleg nje?

 4. Rok pravi

  Še vozijo vlaki ,da bi zelo drage udbobabice z nepovratno skupinsko karto,poslali nazaj na rajski jug ! Kučan bo pa radosten,lahko ščipal karte ! Samo ,da nadloge ne vidimo več !

 5. Pepi pravi

  Ni nobenega argumenta proti? Same zmerljivke. Marš k spovedi!

 6. skeptik pravi

  “Rok pravi:
  22. 06. 2013 at 11:06 Še vozijo vlaki ,da bi zelo drage udbobabice z nepovratno skupinsko karto,poslali nazaj na rajski jug ! Kučan bo pa radosten,lahko ščipal karte ! Samo ,da nadloge ne vidimo več !

  Kolikor vem pa letijo tudi letala v Argentino, Avstralijo pa še kam. Janša pa lahko gre za stewarta in kontrolira vozovnice desnakom. Samo da nadloge ne vidom več!

 7. polito olje pravi

  Vse bo prislo na dan. Patria, dilanje orozja,prodaja
  Mercatorja, ta smrt pilota…20 let bo, ne samo 2.

 8. VSI STRPNI pravi

  pač le še ena podivjana balkanska rdeča svinja….hahahahahahah..nič več nič manj….hahahahahahahhaha

 9. miki pravi

  Levicarski fasizem je v slo na velikem pohodu! Evropa pridno opazuje in belezi!

 10. VSI STRPNI pravi

  najboljši komentar iz levičarskega medija delo – trenutno še ne cenzuriran : pohvale AVTORJU!

  novi_butalec

  Neverjetna hinavščina komunistov ne pozna meja.

  Med drugo svetovno vojno so sprožili državljansko vojno. Po drugi svetovni vojni so pobili več na desettisoče Slovencev, nadaljnih skoraj stotisoč je moralo v izgnanstvo po politični liniji. V času komunističnega raja je iz Slovenije zaraidi ekonomskih razlogov moralo emigrirati nadaljnih stotisoč + ljudi.

  V osamosvojitveni vojni je umrlo manj kot 100 ljudi. Razumem prizadetost vsakega, ki mu je kdo umrl, ampak – ali si predstavljate 100.000 knjig o vsaki žrtvi državljanske vojne in povojnega poboja? Kakšna propagandna moč bi bila to?

  Edini cilj vseh teg gonj, edini cilj rdečih zvezd na proslavah, je oslabiti željo Slovenije po samostojnosti. Komunisti se zavedajo, da jih je ponovno “izdala” ekonomija, tako kot v zadnjih letih SFRJ. Da bi odbržali svojo oblast, želijo iz Slovenije narediti neko zaprto diktaturico in zato skušajo oslabiti vse proevropske sile. Tudi osamosvojitelje. Kajti Evropa je za njih največja grožnja. Ko bodo tako bankrotirali, da bodo morali prodati premoženje tujcem, ne bo več denarja za (pod)kupovanje medijev, civilne družbe in ostalih stvari. Ko bo padel propagadni monopol, bodo takšne zgodbe pristale v irelevantnih medijih.

  Do takrat pa bo žal še hudo. Komunisti brizgajo strup iz vseh por in uničujejo Slovenijo. Tudi s takimi zapisi. Na vso srečo pa bankrot deluje v korist zavednih Slovencev.

 11. VSI STRPNI pravi

  spomni vse, da so kučan, ribićić, isaljović, ertl, zemljarić, stanovnik še vedno na prostosti……hahahahahahahHHAHahahahahahaha

 12. VSI STRPNI pravi

  da o mlajših – samo mafijskih rdečuhov – ne pa morilcev niti ne omenjam….hahahahahahahahhaha

 13. MEFISTO pravi

  Hipotetično in retorično lahko rečem, da sem že skoraj zaćel verjeti samozvani kulturni delavki Dragici Potoćnjak, pa se oglasi Polito šmirolje in vse pokvari.

  In zdaj sem spet tam,kjer sem bil, torej na pravi strani.

 14. božiček pravi

  Članek z nobenim argumentom ali dokazom na demantira trditev, ki jih navaja avtorica knjige. Ko ni argumentov, je edini način diskreditacija in demonizacija avtorja.
  Nasprotno pa lahko trditve avtorice podkrepimo s pričanjem pripadnikov TO, o Janševem ukazu za napad ljubljanske vojašnice. Ukazu, ki ga podrejeni (zahvaljujoč njihovi inteligenci) niso upoštevali.

 15. MEFISTO pravi

  Božiček me je dokončno prepričal, da je Potočnjakova navadna avša.

 16. Rok pravi

  Dragica je pobesnela in obgrizla Turka ? Mar siroti niso povedali ,da sedaj Slovenija ni več ,del balkanskega udbo zverinjaka !

 17. božiček pravi

  Ovc pa res ni težko prepričati

 18. pelin pravi

  Da , tudi sam bi prosil
  Evropa pomagajte nam

 19. Poanta pravi

  A tale Puharjeva je čisto na tole debelo svojo betico padla? Ja Janša je kriv tudi za padec WTC v NY in za cunami leta 2004. Joj, krava debela leva!

 20. Zoro pravi

  Druge ni kot da se JJ še enkrat zavihti na oblast, uzakoni lustracijo in uvede 2. slovensko republiko z demokratičnim pravosodjem in drugimi vitalnimi državnimi institucijami.

 21. Manca pravi

  Le kako je lahko v eni ženski toliko dreka?
  Pravijo, da je v telesu 80% vode. Naj bo! V tej ženski pa je 100% dreka. Greznica v primerjavi prav diši.

 22. božiček pravi

  Manca pomiri se, slepo verovanje v nezmotljivost in popolnost velikega manipulatorja škoduje tebi in tvojemu telesu. Očitno se je vsa voda tvojega telesa prelila v zgornji del, kjer je bilo največ prostora.

 23. Manca pravi

  Ej božiček, morda premoreš toliko pameti in ti je jasno, da morajo tudi možgani plavati v tekočini. Če si po naključju videl na obali posušeno meduzo….. E, takšni so tvoji možgani.

 24. ne damo se pravi

  Nekateri še kar naprej izumljajo vodo.

 25. VSI STRPNI pravi

  veste, kaj je najbolj smešno pri vseh teh opranoglavih in podivjanih balkanskih rdečih svinjah? kot je bil vsega kriv bajuk nekaj mesecev, je potem več let vsega kriv jj, nato bo kriv itak tak ali drugač politik drugače mislečih, njihovih morilskih , zverinskih in mafijskih rdečih političnih prascev pa niso sposobni nikoli racionalno analizirati vedno in izključno LIZATI njihove svinjsko smRDEČE riti………….hahahahah

 26. božiček pravi

  Veste kaj je najbolj smešno pri vseh teh opranoglavih in pijanih fašističnih domobrancih? Bajuk je bil financ minister v vladi JJ-ja. Za vsa sranja, ki jih je takrat zagrešil je sedaj kriva Bratuškova, njegova podrejena. Očitno ti morilski in zverinski nacistični beli prasci niso niti šivilje znali spravit v red.
  hahahahahahhahahhahahhahahahahhahahhahahahahha.
  Hmmm, jebeno se je spustiti na tako nizek nivo, ampak včasih prav paše!

 27. Knap pravi

  božiček
  Očitno še nisi dojel ,da je večina Slovencev civilizirana,če ne vsaj kulturna.O opranih možganih se pa sam zamisli nad svojimi.
  Ko bi sedaj imeli takega finančnega ministra,kot je bil Bajuk in,če bi bil z leve ,bi mu še za živa postavili spomenik.
  Oglej si podatke ,pa boš videl.
  Prvič je uravnotežil proračun.O7 in o8 Malo več prihodkov ,kot izdatkov.Javni dolg je znižal iz 28% na 22%.(Pahor ga je uspel v treh letih povišati na 50%.Vrnil pokojnine za tisto kar jim je vzel Rop.Pri vsem pa so se še plače zvišale za 27%
  Tako podatki.Tudi tebi dostopni.
  Seveda te pri iskanju raznih necivlizacijskih pridevnikov vse to ne zanima.Se pa le malo o svojih možganih pozanimaj.Ne bo škodilo.

 28. skeptik pravi

  Vendar Knap ne pozabi, velika večina dolgov slovenskih bank, ki sedaj terja njihovo dokapitalizacijo, dodatno zadolževanje države etc., v višini nekj milijard €, je bila podeljena v času vlade Velikega Vodje in njegovega naj finančnega ministra gospoda Bajuka!!!

 29. božiček pravi

  Dragi Knap, če nisi opazil sem necivilizirane pridevnike prepisoval od pripadnika (po tvojem mnenju) civiliziranih Slovencev. Preberi si komentar nad mojim!!!
  O fantastičnih dosežkih Bajukovega ministrovanja pa s tabo ne bom razpravljal, ker bi bila to predvsem izguba časa.

 30. božiček pravi

  Pa še ta malenkost Knap:
  Slovenski javni dolg je v primerjavi z ostalimi Evropskimi državami podpovprečen. problem Slovenije je prezadolženost bank v večinski državni lasti. Te banke dragi Knap, so se preobremenile prav v času fantastičnega Bajuka, finančnega ministra v v vladi superfantastičnega Janše. Prav ta dva vrla finančnika,sta takrat v nadzorne svete in uprave bank posedla sebi zveste kadre.

 31. Rinko pravi

  Komunisti so vedno znali samo groziti, saj vidite to grozilno gesto potočnjakove, kako je po srbsko hotela ošamariti pretresenega Turka.

 32. Brutus pravi

  Baba je total prfuknjena! Jaz bi v vojni sestrelil vsak nasprotnikov helikopter, če bi ga le lahko! Model se je pač šel prevelikega frajerja! Med vojno leteti v nasprotnikovem vojaškem helikopterju nad glavnim mestom je pa res neodgovorno, da ne rečem bedasto! Kje pa mu je pisalo, da ne bo n.p. raketiral parlamenta ali kakega drugega cilja?

 33. bumbar pravi

  …ojejej…kdaj je že bumbar pisal o tej sumljivi raboti z nesrečnim Mrlakom. A le spoštovani g.”sivi” je takrat mojim sumom razumsko in z skepso, oponiral…

 34. ne damo se pravi

  Rdeči prasci glasno rigajo, ker se bojijo za svoje privilegije. Morali bi vse poslati v keho, saj so že dovolj nakradli.

 35. bumbar pravi

  …ha,ha,ha,ha…Brutus…še v ameriških filmih, kjer nastopa kaki Rambo…se nebi fstrašli enega mini helikoptera nad mestom…Saj ni čudno…kaki podn komentari, brez repa in glave. Izbrani vokabular pa presega domišlijo ornk pijanega mornara….Intelektualci…res…ha,ha,ha….

  —–

 36. ne damo se pravi

  Kdor nosi rdečo zvezdo je sovražnik Slovenije. Dol z njim!

 37. MEFISTO pravi

  Ne damo se, dolžan sem te opozoriti, da rdeče svinje krulijo, osli iz istega ideološkega hleva pa rigajo.

  Sploh je pa žaljivo do teh ljubkih, prijaznih in koristnih živali, da jih zlorabljamo za predstavitev mentalnega zdravja rdečkarjev.

 38. Božiček pravi

  Opravičujem se sodelavcem Politikisa in jim sporočam, da gornji komentrji pod mojiom imenom niso moje delo.Domnevam, da mi jih je podtaknil kak Progresiv, da bi me monemogočil med poštenimi prijatelji.

 39. Slovenija pravi

  prekleti udbovci, cmeravci za zločinskim režimom in pingvini ter vnuki in vstali iz groba -pionirji.

 40. MEFISTO pravi

  Odločno protestiram, da se za oficirje in podoficirje tako imenovane JLA uporablja naziv častnik in podčastnik.

  Koren besede častnik je čast, te pa podoficirji in oficirji JLA niso imeli.

 41. bumbar pravi

  @Mefisto

  …torej, posredno ti trdiš, da Janez Janša ni časten človek???…poglej kaj piše en bumbar na Večerovem portalu:

  @ivan

  …nisn se mislo oglasit in z antireklamo delat reklamo generalu Glanckofu…ampak me je nekaj zbodlo v tvojem komentaru…vojsko si sluzo tak kot vsak ostali in …. No, is prve roke ti moram povedat, da Ivan Grozni ni služo armije, tako vsi “ostali”. Ker se je fpiso na FSPN…Fakulteto za socjologijo, politične vede in novinarstvo v Lublani, takrat na Titovi 102,…danes je to “zloglasna” FDV. 1975 so ustanovili na toti fakulteti študij obramboslovja in to po dogovoru z takratno armijo. To je bla voda na mlin, takrat gorečemu komunestu povzpetniku…Ivanu Janši…KAJTI…fsi, ki so se fpisali in do 27.leta starosti, toto “izjemno teško” fakulteto končali…NISO rabli služit armije in so dobli celo čin oficira v rezervi…mislim, da tako stažoti v armiji, ampak ne me držat za besedo. V glavnem, mi ostali smo jim pravli…eskivatori in smo jih gledali postrani. Ivan je to dobro pogrunto, kajti v njegovi brezobzirni poti na komunistični tron, bi ga služenje armije nekje v Bitoli, za leto dni “onemogočilo” in “konkurenca” bi ga izločla….

  —–

 42. MEFISTO pravi

  Politikis pretirava, ko govori o knjigi Dragice Potočnjak.

  Kup neumnosti, povezanih v snop, še ni knjiga.

  Za papir je pa itak znano, da vse prenese.

 43. MEFISTO pravi

  Bumbar, ne boš verjel, da se ti pozna, da se izobražuješ pri Večeru.

  Najbrž kar pri legendarnem Blažu Zgagi.

 44. bumbar pravi

  @Mefisto

  …ne vem, no, če je to pomembno za DEJSTVA. A ti iz zanesljivih virov veš, da je bumbarjev komentar…umazana laž in insinuacija????…prosim, bodi pošten.

  ———

 45. MEFISTO pravi

  Mefiston ne trdi, da je v tvoji zavesti tvoje pisanje laž in insinuacija

  Mefisto namreč ve, da pišeš tako kot so te učili in kot edino znaš,

 46. ne damo se pravi

  Naj rigajo, ali krulijo, pri rdečih prascih je vseeno, ali so svinje, ali osli. So težko prepoznavni, gobec imajo poln dreka, ker lezejo Kučkotu v zadnjico.

 47. skeptik pravi

  “MEFISTO pravi:
  22. 06. 2013 at 21:32 Odločno protestiram, da se za oficirje in podoficirje tako imenovane JLA uporablja naziv častnik in podčastnik.

  Koren besede častnik je čast, te pa podoficirji in oficirji JLA niso imeli.”

  Torej je tudi IJJ, nekakšen pod”častnik” tako imenovane JLA ni imel?! Pa še cel kup vnetih članov SDS tudi ni imelo časti po tej tvoji definiciji. Daj se že nehat streljat v koleno, izgleda, da je že rešeto.

 48. MEFISTO pravi

  Skeptik, dobro si razumel, kaj sem hotel reči in to te jezi.

 49. dingdong pravi

  skeptik pravi:
  “Torej je tudi IJJ, nekakšen pod”častnik” tako imenovane JLA ni imel?! Pa še cel kup vnetih članov SDS tudi ni imelo časti po tej tvoji definiciji. Daj se že nehat streljat v koleno, izgleda, da je že rešeto.”

  O ćemu ti to pričaš, stari ? Ili samo pričaš u snu? Nemoj ti tako o ćastitljivoj JNA!

  ” Pre tridesetak godina, otprilike, regrutne komisije Jugoslovenske narodne armije (JNA) imale su problem da odbiju momke čije psihofizičko stanje nije zadovoljavalo standarde neophodne za ulazak u “najveću školu bratstva i jedinstva”, što je bio jedan od eufemizama za ondašnju vojsku.

  Kandidate je počesto pratila familija opremljena jaganjcima na ražnju – ali i zgodnim motkama za slučaj da se regrutna komisija ne pokaže baš uviđavnom. Jer tada je još bilo rašireno uverenje da ko nije odslužio vojsku nije baš sasvim muško, teško može da se oženi a brkove da pušta može samo na prevaru.

  Osim kriminalaca, u to doba samo su se još vojnici dičili tetovažama s obaveznim “JNA”, oznakom roda i datumima ulaska i izlaska iz vojske.
  Trebalo je imati više nego ozbiljne veze – i petlju da se rizikuje sud i zatvor – kako bi se “oslobodilo” od obaveze služenja. Nešto lakše bilo je sređivanje da se vojska služi u blizini mesta boravka, jer je JNA imala nezgodan običaj da Slovence šalje u Crnu Goru ili Makedoniju, a “južnjake” u Sloveniju ili Hrvatsku. Manje upadljiv običaj bio je da se određena vrsta regruta, recimo oni s pedigreom politički sumnjivih, šalju u određene jedinice. Tako se sedamdesetih godina, na primer, garnizon u Postojni slobodno mogao smatrati filijalom Filozofskog fakulteta u Beogradu; Postojna je posle Drugog svetskog rata, sve tamo do šezdesetih godina, bila “kazneni” garnizon, a prilično čvrst režim zadržala je i posle zvaničnih ukidanja kaznenih jedinica u JNA.

  U jednom trenutku postojanja, JNA je bila kvalifikovana kao četvrta najveća oružana sila u Evropi. Danas je na tom mestu Severna Koreja”

  Zadovoljan?

 50. Rdečebeli pravi

  V deželi slepih je enooki kralj!

  Če bi se avtor komentarja lotil branja knjige, bi v njej našel veliko gradiva za dvom o utemeljenosti avtoričine trditve. Tako pa z diskreditacijami avtorice škoduje lastnemu zapisu. Propaganda ne deluje prepričevalno, marveč preprEčevalno.

  Skoraj prepričan sem, da skoraj nihče ni prebral knjige. V njej namreč gospa mimogrede zapiše, da je v JLA prevladovala “pruska disciplina in strumnost” (tisti, ki smo dovolj stari, se spomnimo predvsem “hvatanja krivin”, laganja oficirjev, nastopaštva, potvarjanja dokumentov, ki so dokazovali dosežene “rezultate”, odsotnost občutka do realnosti, mehanizme indoktrinacije, propagande, (vse)prisotnost “obaveštajca”, prebiranje pisem), da se lahko zahvalimo “našim in njihovim”, da osamosvojitelji niso zakuhali še večjega spopada, kot da smo Slovenci sami izdali ukaz za zasedbo mejnih prehodov in zaščito funkcij že razpadle federacije; in še mnogo takšnih, ki temeljijo na mitu velike naslednice partizanske vojske. Če bi ta naslednica imela količkaj pameti in samospoštovanja, bi svoje delovanje temeljila na pravici konstitutivnih narodov do samoodločbe – celo poststalinistična Sovjetska zveza je pet mesecev kasneje zmogla toliko odgovornosti, da se je najprej “razpadla” v “Содружество Независимых Государств” tj. Skupnost neodvisnih držav (verjetno jih je slovenski primer izučil). In s tem preprečila še večje prelivanje krvi, kot smo mu (bili) priča v južnih predelih nekdanje ZSSR.

  Iz mnogih komentarjev veje sramoten vonj drhali, ki zahteva kri (“vojni zločini ne zastarajo” je enako “osamosvojitelje na vešala”). A če bi knjigo prebrali, bi mogoče navkljub svoji hoteni slepoti ugotovili, da gospa avtorica, katere človeško izgubo obžalujem, opiše drugačen scenarij, ki je bolj verjeten od želenega. Namreč, da je “strumna” JLA usodnega dne na polet iz ljubljanske kasarne v smeri Vrhnike s kruhom poslala pilota slovenske narodnosti, ki je to opravil po standardni turi, ki je potekala nad železnico – v točki Tivolski park-Erjavčeva ulica je bil helikopter od predsedstva oddaljen 150 metrov. Zakaj bi vojska to naredila v trenutku, ko je bilo že več kot deset ur znano in objavljano povelje, da se začnemo aktivno braniti tj. streljati na vse kar leze in gre in nosi simbole JA.

  Avtorica sama napiše, da je njegov nadrejeni, ki bi naj opravil ta polet, zahteval od Mrlaka, da poleti, ker mora sam v pomoč ranjencem v Trzinu (in v drugem primeru izjavi, da je moral na Brnik) in sama avtorica napiše ob obnovi besednega dvoboja Mrlakove žene in nekega polkovnika Šipčića, da je ta molčal, ko je žena od njega zahtevala odgovor, zakaj ga je poslal leteti, ko pa je vedel, da bodo streljali.

  V intervjuju v Delu pa pravi, da se je sam javil (“Ja, a ker je (Sandevski op.p.) že dva dni zapored dežural na Brniku in je bil mlad pilot, Toni pa se je kot poveljnik čutil odgovornega zanj, je rekel, da bo sam peljal namesto njega – da sicer v bojno akcijo ne bi šel, kruh pa da bo vseeno peljal. Zdi se, da se je Toni javil tudi zato, ker je Vrhnika blizu Žilcam, bila je idealna priložnost za prelet k našim.”Kako pripravno in s koliko natančnosti celo o notranjih vzgibih pokojnega opisuje avtorica op.p.).

  Ali vse to ne govori bolj o tem, da je ali (1) JLA izzivala s helikoptrskim poletom, (2) da je lahko TO ob morebitnem prisluškovanju sklepala, da bo v gazeli Stanimirović ali pa Sandevski?

  Ali ni v času spopada, ko je dovoljeno skoraj vse, pričakovati, da bo nasprotnik poskušal pridobiti strateško propagandno prednost, ko bi bilo ugotovljeno, da je bil sestreljen slovenski pilot, ki je vozil neoborožen helikopter z dvema zabojema kruha? Prekleti teritorialci, mar ne …zamislite si medijske naslove … koliko poveljnikov bi ne izpolnilo povelja, ker bi se želeli 100% prepričati o stanju na terenu? In kolikšna bi bila zato časovna prednost nasprotnika?

  Zato je potrebno celotno zgodbo brati dejansko skozi očala nekoga, ki ob osebni tragediji kot osnovni razlog izjavi naslednje: “Hotela sem razkriti »skrito povelje«, do katerega ne bi smelo priti. Ukaz za sestrelitev brez izjeme vseh helikopterjev JLA, torej tudi gazele, ki jo je pilotiral Toni, spada v niz še drugih »skritih povelij«. Eno od njih je zadnje čase precej medijsko izpostavljeno »skrito povelje« Janeza Janše o napadu TO na tri največje vojašnice JLA v Ljubljani.” To “skrito povelje” so 27. junija podpisali Janša, Bavčar in Slapar. Ne gre ji za razkrivanje dogodka – in toliko balasta v “dokumentarni” knjigi je prav zaradi zakrivanja – ampak za razpihovanje besnenja proti obrambi zoper agresorja, ki je namesto pravičnega razhoda izbral militaristično ohranjanje takrat že fiktivne jugoslovanske tvorbe.

  Tako kot nadaljujemo s tovrstnim flagelantstvom, avtorici in njenim bralcem ne preostane drugega kot da vse vključene v obrambo domovine naznanijo kot zločince, ki so se v trenutku nerazsodnosti predali zločinskim voditeljem, kot je npr. znani princ teme, zahtevajo kazensko odgovornost pred javnim sodiščem ter zaprosijo druge bolj ali manj konstitutivne narode SFRJ za milost in v izkaz dobre volje ponudijo izplačilo odškodnin za materialno in nematerialno škodo vsem, ki so zaradi povzročenega razpada, bili oškodovani.

  In čez kakšno desetletje, ko bo nekdo od zunaj prebiral ta korpus “zgodovinske” in “raziskovalne” literature v nekem čudnem jeziku, ki je poznal dvojino, bo lahko le ugotovil, da je bilo zaradi pravičniškega gneva povsem utemeljeno na tem območju razglasiti sanitarno območje, ki ga uspešno upravlja trojka Združenih narodov, Nordijskih mirovnih sil in predstavnikov Držav oškodovank ob pomoči domačih sil.

  Da ne bo pomote: povojno obmetavanje in formalizem najslabše vrste sta vse obsodbe vredna, tako se ne sme ravnati z nikomer. A kako naj bi Janezek znal drugače, če pa zna le to, kar se je v dolgih desetletjih socialističnega eksperimenta naučil? A to pa ne, po naši zlati dobi pa ne boš pljuval, ti janšist, klerikalc, neoliberalc, fašist, itd – a nič drugega nisem hotel, kot le uporabiti od Boga dane, ups, naravne danosti, ki se jim reče logično sklepanje, svobodno voljo in zmožnost izražanja, do danes še ustavna kategorija pravice, v dejanskem življenju kategorija avtocenzure, v bližnji prihodnosti pa verjetno “osamosvojitveni” ali pa “neoliberalni” odklon, eksces.

 51. Alzheimer pravi

  Kdo verjame, da jj kot obrambni minister ni vedel,
  kdo je pilot in kaj namerava? Noben.
  Ce je vedel je kriv za pilotovo smrt. Ce slucajno ni vedel,
  je pa vsaj nesposoben diletant.
  Se bo treba spet z Bavcarjem dobit v neki zakotni
  betuli in uskladiti zgodbice..

 52. skeptik pravi

  K vsej tej storiji samo to:
  v nobeni demokratični državi (tudi v vojnem času) obrambni minister ne poveljuje vojski in podobno velja za policijo. Toda Slovenija je bila daleč od normalnosti in na žalost velja to pri nekaterih še sedaj. Kako si pa naj človek razlaga drugače postavljanje spominskih obeležij samemu sebi. Da te kap…….

 53. 23.6.1991 pravi

  Slovenija je v takem udbo-morilskem leglu, kot je bila vecina Evrope v II.svetovni vojni pod Hitlerjem, ta rdeca udbo mamilarsko-mafijska golazen je hujsa od Hitlerja.

 54. MEFISTO pravi

  V prmerjavi s tem, kar so znali in še znajo naši komunisti, je bil Dolfi pravo jagnje.

 55. VSI STRPNI pravi

  uff. zgleda , da je moje iskreno , strpno in pošteno pisanje še enkrat zelo razburilo opranoglave balkanske rdeče svinje……hahahahahahahahahahahah

 56. NEOSTIK pravi

  Idiot.Ne laskaj si.Nihče te ne pogreša.

  Hahahahahahahahahahhahahahahahhahhahahahahhahhahhahahhahhahahahhahahhahhahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 57. Rok pravi

  Ženski se je pripeljalo ! Dobro,da ni nobenega helikopterja nad Ljubljano,ker bi ga sklatila ! Leti leti draga lastovka ,domov na jug !

 58. Vaška straža pravi

  “Domači smo vedeli, da Kacin pogosto leti s Tonijem, nekaj mesecev pred sestrelitvijo sta na skrivnih poletih izvidovala za slovensko TO,

  A Kacin je letel “tajno” z helikopterjem JNA**??? Kdo to verjame naj si da pregledat ali ima vakum v glavi !

 59. VSI STRPNI pravi

  NEOSTIKIĆ, če me ne pogrešaš, zakaj pa vedo toliko pisariš po meni?…hahahahahha…mar ne, da nisi opranoglava balkanska rdeča svinja?….hahahahahahHAhahahahahHAHHAHAhahahah (the original…hahahahahHHAHAHhahaha)

 60. MEFISTO pravi

  Dama, o kateri je govora, je menda slovenska filmska diva, najbolj iskana gledališka igralka, pesnica in pisateljica, sveža člnica PEN in umetnica od nog do glave.

  Kot vsi njej podobni umetniki, je tudi popolnoma apolitična.

  To, da sovraži Janšo in vse, kar diši po desnici, pa za njen umetniški renome ni pomembno

 61. Boske pravi

  Takrat je bil Janša komandant vojske in če podrejeni naredijo napako je posredno kriv komandant tudi, če se še bolj spreneveda. A on ne prizna ničesar, zato je najbolje vreči blato v obraz Potočnjakovi.

 62. Kompot pravi

  Še eno noro “kulturno” pojahano kljuse, ki na stara leta kvasi neumnosti. Zares pomilovanja vredno.

 63. mudo moreno pravi

  Mrlak je dobil tisto, kar v vojni dobi vsak, ki leti nad nasprotnikovimi položaji.
  ŠUS.
  In zdej nej bo Janša kriv, da je teritorialec spustil raketo na helikopter.
  Kaj pa naj bi drugega naredil. Jaz osebno bi spustil ne eno, ampak 2 če bi jih imel.
  Krivi so Jezus Kristus, pajo patak in nelson manj dela

 64. trla baba-peterle-lan pravi

  še v nurnbergu so imeli več JAJC
  .
  ………DA SO UBOGALI –UKAZE–!!??
  .
  NO IN VEMO KDO JIH JE DAJAL..
  .
  verjetno ne eva braun.

  .

 65. Miran pravi

  Mefo, me ne čudi da se ti kolca po Dolfeju.

  Imaš le pedigre.

  Kri ni voda. 🙂

 66. Miran pravi

  Mudo prosim ne se smešit. 🙁

  Po tej logiki so domobranjerosi dobili, kar so imeli za dobit.

 67. trla baba-irglova-lan pravi

  kompot..
  tvoja mama tudi ..?
  .
  po tebi sodeč..

 68. Hervard pravi

  Sestri Potočnjak sta projugoslovanarsko usmerjeni.
  Kupil bi jima enosmerno vozovnico do tja, od koder sta prišli (Hrvaška).
  Dokler ne bomo čisti, ne bo miru pred sovražniki Slovencev.

 69. 14.divizija pravi

  polpismeni hhhhorvard–

  .
  za začetek dej možgane u kemično..
  .
  pol pa nehaj navijat
  za
  nk-maribor..!

 70. ljubljeni vodja pravi

  Ve se kdo je dajal komando jaz vaš vodja sem bil na tem položaju a se ne spomnite ,res sem vam dobro opral možgančke

 71. lojze pravi

  Grem bruhat. Takšni komentarji kod jih nekateri dajete res niso v čast našemu vodji JJ. Kaj vas takole uči. Morate biti bolj agresivni. Živel JJ pa čeprav v zaporu.

 72. Rok pravi

  Luda udbobabica tace vstran ,od našega človeka in našega denarja ,če se ti res vse pri nas tako gabi,da kar noriš ! Sicer bomo poklicali tistega tvojega goriloviča živinoviča-kresnjenoviča,da te knokautira ! S kakšnimi mekanimi Zafci ,se ne boš več igrala !

 73. Leni pravi

  Ta knjiga je del rezervnega načrta za čiščenje pomladnikov. Če slučajno pade obsodba v zvezi s prodajo orožja, je gradivo za novo obrožnico že pripravljeno, kajne, jugonostalgiki?

 74. Vuk Boris Prvi pravi

  Potočnjakinja je njega dni rada pila in tudi dajala …
  Skratka gre za moralno oporečno rdečuhinjo …

 75. […] Mimogrede, Vinko Möderndorfer je že nekaj časa intimni prijatelj z igralko Dragico Potočnjak, ki je v svoji letošnji knjigi z naslovom Skrito povelje, Janšo prav tako posredno obtožila, da je kriv za smrt pilota Tonija […]

 76. Phuket restuarent pravi

  Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your submit
  is just great and i could assume you are knowledgeable in this subject.
  Fine with your permission let me to snatch your feed
  to stay updated with approaching post. Thank you 1,000,000 and
  please keep up the enjoyable work.

  Here is my web-site; Phuket restuarent

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen