Zaključena trilogija-roman Tesla, portret med maskami

1

Tesla, portret med maskami, je roman o Nikoli Tesli in roman o času, v katerem je Tesla živel, je na današnji predstavitvi dela, ki je nedavno izšlo pri Modrijanu, dejal avtor Vladimir Pištalo. “Ni samo roman o enem človeku, četudi izrednem, je roman o času sprememb, ki še danes vplivajo na naše življenje,” je poudaril srbski pisatelj.

Pisatelj je želel zgodbo o enem največjih izumiteljev, ki je patentiral več kot 700 izumov, zapisati na enostaven način, da bi ji lahko sledil tudi bralec, ki o Tesli nima nikakršnega predznanja, in hkrati ne mistificirati Tesle. “Knjiga govori o človeku, ki je ustvarjal strele. To je samo po sebi dovolj, njegove zgodbe ni potrebno dodatno zapletati,” je pojasnil.

Tesla ni bil običajen človek, gnala ga je vera v izumiteljstvo. Njegova ambicija je bila na nek način neskončna, v trenutku, ko je dojel bistvo nekega problema, se je usmeril v drug izziv. “Mislim, da so ga pri delu vzburjale novosti. Delal je stvari, ki jih pred njim ni počel še nihče,” je dejal Pištalo, ki je dodal, da Tesle (1856-1943) ni toliko zanimala uresničitev projektov kot pa čiste ideje.

Urednica dela Mija Longyka je dejala, da delo ni preprosto, ker vsebuje veliko podatkov, vendar lahko bralec zaradi izpovedne moči zgodbi sledi ne glede na svoje predznanje o Tesli in ostalih osebah, ki se pojavljajo v delu.

Roman je žanrsko sinkretična literarizirana biografija Nikole Tesle, saga, spletena iz različnih diskurzov – zasebnega in javnega, kolektivnega in individualnega, stvarnega in fikcijskega, so o delu zapisali pri Modrijanu.

Izšel je leta 2008 kot trilogija, katere prvi del Tesla, Mladost je izšel kot samostojna knjiga leta 2006, drugi in tretji del, Amerika in Novo stoletje, pa sta bila v tem romanu objavljena prvič. Delo je poslovenila Đurđa Strsoglavec, ki je napisala tudi spremno besedo.

Vladimir Pištalo se je rodil v Sarajevu leta 1960, leta 1993 pa je emigriral v ZDA, kjer danes poučuje ameriško zgodovino na Becker Collegeu v Massachusettsu. Njegova dela so bila prevedena v nemški, angleški, bolgarski, češki, danski, francoski, italijanski, japonski, madžarski, makedonski, ruski, slovaški in slovenski jezik. (sta)

N_Tesla

 

Število komentarjev: 1
  1. pelin pravi

    Po moje , je bil Tesla največji znanstvenik vseh časov .
    Razumeli ga bodo šele čez več sto leti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen