Prihodnji teden seznam davčnih dolžnikov št. 2

3

Durs bo po pričakovanjih prihodnji teden objavil posodobljen seznam zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki so 25. aprila presegle 5000 evrov in so starejše od 90 dni. Prvič je seznam neplačnikov objavil 15. aprila, seznam pa bo enkrat mesečno, najkasneje do 10. v mesecu, posodabljal, če ustavno sodišče ne bo odločilo drugače.

Davčna in carinska uprava sta seznam večjih davčnih neplačnikov na svojih spletnih straneh prvič javno objavili sredi aprila. Na njem je skoraj 16.000 pravnih in fizičnih oseb, katerih neporavnane obveznosti skupaj presegajo 900 milijonov evrov.

Največji dolžnik je bilo na prvem seznamu podjetje Maxicom v stečaju iz Ljubljane, ki državi dolguje več kot 20 milijonov evrov. Z 10 do 20 milijonov evrov dolga sledijo podjetji HTC dva iz Ljubljane in Vegrad iz Velenja, obe prav tako v stečaju, ter Zoran Trifunović, lastnik nekdanjega podjetja Geocom.

Po objavi je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o davčnem postopku, ki govorijo o javni objavi največjih davčnih dolžnikov. Meni namreč, da od tega ne bo želenih učinkov, medtem pa javnosti ostaja skrito bistvo – kaj je država storila za to, da bi davčni dolg izterjala.

Durs hkrati vse davčne zavezance poziva, naj preverijo stanje na svojih knjigovodskih karticah in jih po potrebi tudi uskladijo z Dursom. V upravi pričakujejo, da se bo na račun javne objave davčnih neplačnikov nateklo okoli pet milijonov evrov več sredstev.

Medtem pa je že zaživela spletna stran, kjer je mogoče bolj preprosto kot na Dursovem seznamu preveriti, ali je neko podjetje na seznamu davčnih neplačnikov. Namenjena je predvsem podjetjem in podjetnikom, ki poslujejo s pravnimi osebami.

“Za prihodnost slovenskega gospodarstva je pomembno, da preprečimo propadanje dobrih podjetij. Javna objava podatkov o davčnih dolžnikih pomaga zaščititi podjetja, a le če so ti podatki na voljo v uporabni obliki,” pravijo avtorji spletne strani neplacniki.net. V bazi podatkov je sicer mogoče najti le podatke o dolgovih pravnih oseb, ne pa tudi fizičnih oseb. (sta)

euros_(fotografija je simbolična)

 

Št. komentarjev: 3
  1. thought pravi

    Naj objavijo še rdeče komunistične tatove, ki so nam od leta 1945 dalje kradli. Velik del jih še živi in še kar naprej nam kradejo. Tudi pokojnino si niso zaslužili. Nam kradejo, njim pa dajejo.

  2. Zlobni pravi

    Pošteno! Malo pobrskaš in se odločiš s kom boš sodeloval. Ne glede na vzrok, veš, da ni zanesljiv.

  3. Neplačniki pravi

    O, hvala za pohvale glede neplacniki.net

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen