Papež razglasil nove svetnike. To so postali čevljar Primaldo in dve redovnici.

0

Papež Frančišek je danes razglasil prve svetnike, odkar je zavzel položaj voditelja Katoliške cerkve. Kanoniziral je približno 800 italijanskih mučenikov, ki so se v 15. stoletju upirali spreobrnitvi v islam, poleg tega pa še Kolumbijko in Mehičanko, ustanoviteljici cerkvenih redov.

Na Trgu svetega Petra se je zbralo več tisoč ljudi, da bi spremljali mašo, s katero je papež uradno razglasil svetnike. Njihovo svetništvo je sicer odobril že Frančiškov predhodnik Benedikt XVI., poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med novimi svetniki so italijanski čevljar Antonio Primaldo in njegovih približno 8000 someščanov, ki so jih leta 1480 v južnoitalijanskem Otrantu ubili muslimani. Pri napadu otomanske vojske so bili brutalno umorjeni, ker so se upirali spreobrnitvi v islam.

Poleg mučenikov iz Otranta je Frančišek za svetnici razglasil tudi kolumbijsko redovnico Lauro di Santa Caterina da Siena Montoya y Upegui in Mehičanko Mario Guadalupe Garcia Zavala, ki sta umrli v prejšnjem stoletju. Novi svetnici sta ustanovili redove in svoje življenje posvetili pomaganju revnim, bolnim in latinskoameriškim domorodcem.

Današnjo razglasitev je Benedikt XVI. napovedal že 11. februarja, preden je javnosti sporočil, da bo odstopil s položaja. Razglasitev Primalda in njegovih tovarišev je sledila obsežni zgodovinski raziskavi. Leta 1480 so osmanski Turki kot prvi kraj na italijanskih tleh zavzeli Otranto, ki pa so ga leto kasneje po dolgotrajnih bojih ponovno zavzele krščanske sile.

Današnja razglasitev je sledila krajši slovesnosti ob začetku papeževe maše, ki jo je spremljalo več tisoč vernikov. Frančišek je ob tem navzoče pozval, naj sledijo vzoru mučenikov iz Otranta in naj z dobrim odgovorijo na zlo. Poleg tega je vernikom svetoval, naj se ne zapirajo vase, ampak naj se odprejo soljudem, da bi jih z gestami ljubezni približali Bogu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. (sta)

svetnik

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen