Na kulinaričnem pohodu bo mogoče spoznavati istrske dobrote

0

Za tekači bodo Sečoveljske in Strunjanske soline danes povezali tudi ljubitelji dobre hrane, ki se bodo udeležili Kulinaričnega pohoda istrskih dobrot. Organizatorji iz društva Jaz sem najboljši poleg dobre hrane obljubljajo najlepše razglede na slovensko morje, obalo in zaledje. Poudarek prireditve je zlasti na avtentičnosti ponudbe.

V društvu so prejšnji mesec priredili že tradicionalni tek Povežimo soline, ki se ga je udeležilo preko 1600 rekreativcev, danes pa ponujajo bolj umirjeno spoznavanje dela Slovenske Istre med Sečovljami in Strunjanom. Pohod, za katerega so obvezne predprijave na spletni strani www.skid.si, se bo začel ob 9. uri na parkirišču pred Marino Portorož v Luciji, zaključek pohoda pa bo ob 14. uri v Strunjanu.

Pohodniki bodo lahko med hojo okušali istrske dobrote, na cilju v Strunjanu pa jih čakajo še odlični bobiči in razna darila, kot so sol, vino in certifikat ter tržnica istrskih dobrot. Startnina znaša 15 evrov na osebo.

Pohod bodo začeli z obveznim solinarskim ritualom za srečo, t.i. Solinado. Čez borov gozdiček se bodo nato sprehodili do vhoda v soline, po Jernejevem kanalu bodo prišli do najstarejše galerije kamnitih kipov na svetu, si pogledali muzej kaktusov in ribogojnico, se sprehodili skozi Portorož ter nazadnje skozi tunel ozkotirne železnice prispeli Strunjan.

Udeležence poskušajo v prvi vrsti “izobraziti” o okusih Istre, je ob predstavitvi letošnje prireditve pojasnil organizator pohoda Mojmir Kovač iz društva Jaz sem najboljši. Pri tem dajejo poudarek na avtentičnosti ponudbe, letos pa so k sodelovanju privabili tudi vinarja Vinakoper.

Pohod je vsako leto tudi tematsko obarvan, letos bodo posebno pozornost posvetili istrskim umetnikom, saj bodo namesto startne številke uporabili sliko Fulvie Zudič, “tako da promoviramo ne samo kraj, ampak tudi ljudi in okuse, ki so na tem našem koncu najboljši”. (sta)

prsut2

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen