Pri MK izšla intimna Minattijeva antologija Nekoga moraš imeti rad

0

Pri Mladinski knjigi je izšla antologija pesnika Ivana Minattija, naslovljena po njegovi tretji pesniški zbirki Nekoga moraš imeti rad, ki je izšla pred 50 leti. Kot je dejala urednica Mladinske knjige Nela Malečkar, je antologija zelo intimna, saj jo slabo leto po pesnikovi smrti spremljajo besede slovesa njegove žene, pesnice Lojzke Špacapan.

Poleg tega pesmim po izboru Špacapanove družbo delajo grafike Bojana Klančarja, ki so bile Minattiju zelo ljube, je na današnji predstavitvi dodala Malečkarjeva. “Minatti je v svojem življenju izdal tri pesniške zbirke – S poti (1947), Ko bo pomlad prišla (1955) in Nekoga moraš imeti rad (1963),” je pojasnila.

“Tisto, kar je ostalo, tisto kar je napisal prej, bo ostalo tudi naprej, saj se je vraslo v ljudi in je tematsko povezano s stisko, ki ni od včeraj ampak tudi od danes in bo najbrž tudi za jutri,” pa je dejala Špacapanova in dodala, da je zbrala tiste pesmi, ki največ pomenijo tudi mladim.

“To je predvsem krhka ljubezenska poezija, izbrala sem tudi njegov večen motiv barja, saj je živel z barjem, ter njegove pesmi poslavljanja,” je pojasnila. Dodala je, da se je Minatti poslavljal dolga leta, njegova poezija z motivom slovesa pa ima po njenih besedah največjo vsebino.

“Njegova prava delovna miza je bil širok, odprt prostor v naravi,” je še dejala in dodala, da je v naravi iskal stik s samim seboj. Minatti je bil samotar, vendar pa je bila njegova samota po besedah Špacapanove polna, saj mu je “dala vso to poezijo”.

Likovni urednik Mladinske knjige Pavle Učakar, ki je z Minattijem sodeloval tudi v času njegovega urednikovanja na Mladinski knjigi, je dejal, da je bil Minatti zelo potrpežljiv. “Pri nastajanju tega projekta sem ga imel ves čas pred očmi,” je dejal.

Minatti se je rodil 22. marca 1924 v Slovenskih Konjicah. Kot predstavnik intimistične, rahločutne, nežne poezije je s pesmijo razkrival stiske sodobnega človeka, njegovo resignacijo in melanholijo. Med drugim je pesnik, ki je umrl 9. junija lani, prejel Prešernovo in Sovretovo nagrado.

Poleg njegovih treh pesniških zbirk med njegova bolj poznana dela spadajo še izbori pesmi Bolečina nedoživetega (1964, 1994), Ko bom tih in dober (1973), Pesmi (1980) in Prisluškujem tišini v sebi (1984). (sta)

minatti

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen