Konjsko meso iz tretjih držav se lani in letos ni uvažalo v Slovenijo

0

Slovenija lani in letos ni uvozila svežega konjskega mesa iz tretjih držav. Tako izhaja iz posebnega nadzora v zvezi z “afero konjsko meso”, ki ga je izvedla Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Uprava je preverila varnostne parametre, in sicer kolikšen je uvoz konjskega mesa iz tretjih držav, namenjenega za slovenski trg.

Prav tako je nadzor pokazal, da odobreni obrati na področju živil živalskega izvora v Sloveniji predelujejo le meso kopitarjev, ki so bili zaklani v slovenskih klavnicah, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na upravi.

Po mnenju uprave tako doslej ni bilo razloga za dvom v zdravstveno ustreznost mesa kopitarjev zaklanih v Sloveniji, saj veterinarji v klavnicah pred zakolom preverijo dokumente, dva odstotka zaklanih kopitarjev pa sta testirana v zvezi z ostanki zdravil.

Inšpektorji so prejšnji teden izvedli tudi popis vseh sestavljenih živil, ki vsebujejo tudi mleto meso deklarirano kot govedino, na podlagi zbranih podatkov in informacij pa so bili za vzorčenje določeni potencialno najbolj tvegani izdelki.

Prvo vzorčenje je bilo izvedeno konec prejšnjega tedna, in sicer nenapovedano v sedmih večjih trgovskih verigah. Vzorci so bili poslani na Nacionalni veterinarski inštitut Veterinarske fakultete, kjer analize na prisotnost DNK, ki je značilna za konje, potekajo od sobote dalje. Uprava rezultate pričakuje v sredini tega tedna.

Uprava bo glede na informacije, ki si jih države članice izmenjujejo tako preko sistema hitrega obveščanja kot z neposredno komunikacijo med pristojnimi oblastmi izvedla še dodatno vzorčenje izdelkov s potencialnim tveganjem, pa tudi dodatno testiranje kopitarjev, ki vstopajo v prehrambeno verigo.

Konec januarja je v Veliki Britaniji namreč izbruhnila afera, potem ko so v izdelkih, označenih kot goveji, našli konjsko meso. Evropska komisija je zaradi afere s konjskim mesom predlagala niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU.(sta)

konjsko meso(slika je simbolična)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen