“Sprašujejo me, če želimo postati Kolumbija.” Janez Janša za TV SLO realno in lucidno o stanju v naši državi.

30

Premier Janez Janša je za TV SLO v pogovorni oddaji, ki jo je vodila Ksenija Horvat Petrovčić zavrnil očitke Sviza o nepripravljenosti na pogovor, dodal pa je, da rešitev ni v izsiljevanju.

Uvodoma je Janša povedal, da bodo zaradi blokade proračuna prizadeti številni, ki v ta zaplet sploh niso vpleteni. “Ni res, da se za sindikate nismo zmenili, smo se dogovarjali in uskladili izjemno težke stvari,” je povedal.

Pojasnil je, da se glede plač dogovarjajo s sindikati na mikroravni, ker ne gre za neko uravnilovko. “Prej kot bodo sindikati doumeli, da je rešitev doma in ne nekje na vrhu z izsiljevanjem, prej bo zmagal razum,” je dejal. Za plače dajemo več kot v predkriznih časih, v šolstvu je bilo zapolsenih 4.000 novih ljudi, vse pa je bilo financirano z novim zadolževanjem in to sedaj ne gre več, je izpostavil.
Očitek o kadrovksih čistkah v javnih zavodih je po njegovih besedah popolna neumnost. Izpostavil je, da sankcioniranje direktorjev sledi le, če bodo za plače zapravili več, kot imajo na voljo. Dodal je še, da so v Bruslju bolj zadovoljni z nami kot prej, saj se ob koncu leta končno izpolnjuje to, kar je bilo obljubljeno.

Slovenija bo prišla iz krize, ko se bo začelo gospodarstvo pobirati, je zatrdil, to pa bo, ko se bo reformiral trg dela, kar po njegovih besedah izpostavljajo tudi tuji vlagatelji. Glede na očitke o izjavah, da je Slovenija grožnja evroobmočju, je dejal, da ta izjava ni povzročila blokad, ampak jo je povzročil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj s podpisi za referendum.

Dodal pa je, da izjave o ekostičnih referendumih niso njegove, ampak, da je zgolj ponavljal, kar so ga drugi spraševali. Načeloma, je dejal, jih zunaj naše notranje stvari ne zanimajo, če pa gre prek nas v tuje države četrt tone kokaina, in glavni akterji niso obsojeni, jih pa to zanima. »Nekdo me je celo vprašal, če želimo postati Kolumbija,« je pripomnil.

Dotaknil se je tudi stanja v bankah. “Malodane na pokojno mamo sem moral priseči, da ne bom povedal, kakšno je stanje v slovenskih bankah. In ne vem zakaj,” je komentiral poročilo Banke Slovenije.

Razlog za to je po njegovem mnenju, da so vsa slaba posojila, ki gredo v milijarde, skoncentrirana na nekaj velikih podjetij, ki so iz državnih bank potegnila ta denar. »Tisti, ki so te kredite dobili, so zelo zainteresirani, da se s temi posojili upravlja, kjer so zdaj,« je dejal, a ni odgovoril na pripombo, da se da to raziskovati tudi na druge načine.

V zvezi s protesti je pripomnil, da je veliko »t.i. intelektualcev«, nekdanjih članov propadlega Zaresa in iz vrst LDS-a (Partljič, Vezjak). Po njegovem ti propadli politiki sedaj poskušajo rehabiilitirati svojo politično kariero prek protestov. Janša je dejal tudi, da če nekdo vrže kocko v policista, je to poskus umora in do tega moramo imeti ničelno toleranco.

Novinarka ga je spraševala tudi o neuradnih informacijah, da KPK sumi, da je pri zaposlitvi Janševe hčere Nike Janša v Plinovodih šlo za korupcijo. Janša ji je odvrnil: “Lahko padem samo dol od presenečenja. Jaz z zaposlitvijo svoje hčere nimam nič. Tudi ona je pisala prošnje in je zaposlitev dobila šele šest mesecev po opravljeni diplomi. (mmc/ured)

 

 

Št. komentarjev: 30
 1. heidi pravi

  g.Janša le tako naprej, ne pustite se provocitarati tej komunistični bandi.

 2. ultimax pravi

  Naj pove g.Alenka Bratušek ,ki je bila od leta2003-05 vodja sektorja za proračun na Ministerstvu za finance,od leta 2005-11-generalna direktorica direktorata za proračun na ministerstvu za finance,kaj je dobrega storila za državo v vladi presvetlega Poharja.Naj bo tiho ali pa se zakoplje v gnoj,kamor spada.Ne bo ji odpuščeno.

 3. Lom Bee pravi

  RTV prešuštnica Ksenija Horvat Petrovčić je pa, kot vse kaže, imela istega inštruktorja arogance in napihnjenosti, kot kolega Bergant. Oba se pred kamero (pa tudi sicer v javnosti) obnašata, kot da bi se po njunih žabjih žilah cedila najmanj kri modre barve. Ksenijo bodo za njeno nocojšnjo prostaškost srbski prostozidarji ob prvi naslednji priložnosti okrasili s smetano in polizali v znak spoštovanja in hvaležnosti. No, pa bo tudi grda punca prišla enkrat na vrsto. Grde se morajo bolj potruditi….

 4. ŠTAJERC pravi

  Ja tako je na žalost godpof Janez Janša, Slovenija je počasi že “jugo-kolumbija”, ker so celo Sodniki, Tožilci, levaki-rdeči” tako napumpani z koksom, da jih bo razneslo zato ščitijo BALKANSKO MAMILARSKO MAFIJO, da jih naprej zalagajo s temi snovmi in povrhu so še koruptni “schweine”, da še kasirajo in spustijo to balkansko gamad na prostost.
  Seveda je to unikum v Evropi, toda ker je Slovenija PRAVNA ŠTALA IN NE PRAVNA DRŽAVA je pač KAOS NA SODSTVU IN TOŽILSTVU, morali bi jih poslat v Sibirijo na prisilno delo vsaj 90% Sodnikov in Tožilcev, ker delajo samo škodo državi, zato je bila vaša pobuda, da se nekaj spremeni v teh panogah, ker so za en KURC.

 5. EU pravi

  bravo gospod janez janša dobro ste postavili to blond kokoš šah mat, ker je blesava kakor pač izgleda en ablond cige.rdeča madraca.

 6. Janko Z.Vića pravi

  Koja bre KOLUMBIJA , SRBIJA SEREorci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. lorca pravi

  Srbski prostozidarji. Nič se o njih ne poroča. Zakaj???

 8. EU pravi

  BRAVO JUHU PESEKI IN TOLPA SD SO JIH DOBILI PO PUKLU BANDA STRUPENA, STE SE SPRAZNILI SVOJIH VAMPOV FUJ IN FEJ…???????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Lom Bee pravi

  Lorca, kje pa ti pričakuješ, da boš bral o teh podganah, ki jih zadnje čase vidimo zelo veliko tekati naokoli, saj se jim izteka zadnja ura?
  V Delu? Na POPasti televiziji? Menda ja ne?

  Malo poguglaj in za začetek ti lahko pomagam z naslovom:
  http://primorski-panterji.info/wp/?p=2174

 10. VSI STRPNI pravi

  rtv je poslal najprej kučanovo mafijsko novinarko nad JJ, potem pa ukazal drugemu kučanovemu mafijskemu novinarju naj odpre močno rit in se položi pod zokuna in našega lukašennića……hahahahHAHAHAHAH….joj kakšna golazen so ti naši rdeči mafijski novinarji….hahahahHAHAHAHAHAH

 11. vrabec na strehi pravi

  Fantje, pošteni Slovenci, ali ne vidite, da so rdeči kurbini sinovi čisto ponoreli, odkar je šel Tuerkov Danilo v Nirvano.

  Prav privoščim tem človeškim ponaredkom, rdečim kurbinim sinovom, da bodo kmalu sledili svojemu Danilotu.

 12. erwin pravi

  Luzer tuerković joka : ja kdo mi bo pa zdaj vrnil milijonček in pol s katerim sem plačal demonstrante s katerimi nam ni nič uspelo? Pezde od pezdetov je pa tuerkovićev svetovalec PRIBAC. A on naj bi bil kao en prof, al kaj? Glede na to kar je pokazal, je kvečjemu en kup DREKA.

 13. radovan pravi

  petrovčička je v pogovoru nastopala izrazito sovražno, kar se ji je videlo na obrazu, obenem pa se je postavljala v položaj sogovornika in ne novinarja, ki se pogovarja s premierjem. Kdor zna poslušati je dobil vse odgovore, petrovčička pa lekcijo iz ustave, zgodovine in politične kulture.

 14. cincamarinca pravi

  Ker smo v Mariboru že doživeli Bogoto,saj smo Mariborčani v postsocialističnem obdobju plačali ekstremno ekonomsko,socialno in politično ceno za slovensko osamosvojitev.Zaradi deindustrializacije,ki je značilen proces v vseh postsocialističnih državah,je mesto ostalo brez delovnih mest,infrastrukture in perspektive.Tudi danes nam ne preostane drugega,kot da iz Maribora preženemo revščino,lakoto in brezperspektivnost,ki so nam jo vsilili zdaj prebarvani komunisti in na koncu SLS-ejevci.Zato Maribor ponovno spreminjamo v mesto ponosnih,srčnih,poštenih in zadovoljnih prebivalcev.Pa poskusimo še z SDS.

 15. xtc pravi

  Zgoraj je 14 inteligentnih, kulturnih in strpnih komentarjev, ki so jih napisali upi, oziroma največji predstavniki slovenske inteligence.
  Vsebina komentarjev je globoka, argumentirana, strpna, kaže smernice
  kako rešiti slovenijo in kam jo popeljati. Kar odleglo mi je, ob ugotovitvi
  takšnega potenciala. Če na koncu ugotovim še, da je Janša včeraj z
  odgovori briljiral …

 16. za ovce z desne pravi

  Intervju z avtorjema knjige V imenu države (založba Sanje) Matejem Šurcem in Blažem Zgago, ki je bil narejen v torek, 17. aprila, ni bil nikoli objavljen. Višje sile so to preprečile. Bralci Primorskih novic bi ga morali prebrati v petkovi prilogi 7. Val Primorskih novic, 20. aprila, torej (glej ga vraga) prav na Hitlerjev rojstni dan. A ga niso. Ampak, besede so napisane, da pridejo do bralcev. Najhujši zločin je, če besede zapreš v predal, jih zadušiš. Zato je objava intervjuja s Šurcem in Zgago osvoboditev besede. Sila preprosto in skromno dejanje.

  V IMENU DRŽAVE, tretja knjiga – Prikrivanje, Prva knjiga trilogije je Odprodaja, govori torej o prodaji orožja iz skladišč JLA, druga je Preprodaja, obravnava vpletenost slovenskih osamosvojiteljev v mafijske mreže trgovcev z orožjem, tretja, Prikrivanje, pa govori o prikrivanju odprodaje in preprodaje. Krog je torej sklenjen?

  Blaž Zgaga: “Ko sva se prijavila na razpis Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo, sva morala zelo natančno prikazati načrt preiskovanja s hipotezami vred. Na začetku sva si postavila dve osnovni hipotezi. Prvo, da so se politične elite v Sloveniji okoristile z nedovoljeno trgovino z orožjem in drugo, da so dve desetletji prikrivali to svoje delovanje in zato skorumpirale slovenski pravosodni sistem. Najprej sva nameravala napisati samo eno knjigo, a se je nabralo toliko dokumentov, da so nastale tri. Vaše vprašanje je točno. V prvi in drugi knjigi sva prikazala, kaj se je pravzaprav zgodilo z orožjem, dokazovala sva prvo hipotezo, v tretji pa, na primer, kako jim je uspelo založiti depeše v aferi Patria, in kako so s tem dosegli osemnajstmesečno zamudo in izbris vseh dokazov iz komunikacij med osumljenci v Sloveniji. Zaradi tega sodni postopki temeljijo zgolj na dokazih, ki so jih zbrali avstrijski kriminalisti.”

  Matej Šurc: “Ko sva pisala tretjo knjigo, sva od informacijske pooblaščenke dobila kar zajeten kup dokumentacije. Vnovič sva jo podrobno preučila. Pokazalo se je, da so se potrdile najine teze in odkritja iz prvega in drugega dela. Ne gre samo za prikrivanje, ampak tudi za zavajanje in preusmerjanje pozornosti. Začela sva s poglavjem o hudem sporu med glavnima trgovcema z orožjem, Janšo in Bavčarjem. Zanimivo je tudi poglavje o Depali vasi. V slovenskem prostoru se pogosto pojavlja kot zgodba o zaroti zoper Janšo, zaradi katere je moral odstopiti kot obrambni minister. V knjigi pa natančno in dokumentirano opiševa, da je do incidenta prišlo zaradi prikrivanja trgovine z orožjem.”

  Torej ni šlo za konflikt med obveščevalnima službama notranjega in obrambnega ministrstva?

  Blaž Zgaga: “Policija je po 6. januarju 1993, ko je državni vrh odločil, da v Sloveniji ne sme potekati več nobena prodaja orožja, začela intenzivno preiskovati vse posle z orožjem. V skladu s kazenskim postopkom so preiskovali storilce kaznivih dejanj na ministrstvu za obrambo. Slednje pa je aktiviralo protiobveščevalni oddelek Voma, vojaške tajne službe, vojaške specialce, da so predstavnike zakona, slovenske policiste in
  njihove tajne sodelavce, obravnavala kot sovražne vohune. Ni šlo za spopad dveh obveščevalnih služb, kot so zavajajoče predstavili na ministrstvu za obrambo, ampak je šlo za policijsko preiskavo hudih kaznivih dejanj in kršitve mednarodnega embarga, na katero se je ministrstvo odzvalo v nasprotju z zakonom. Pri Depali vasi ni imela vojska nobene pristojnosti za aretacijo civilne osebe. Vemo, kako se je končalo sojenje v zadevi Depala vas. To, da ministrstvo za obrambo ni imelo nobenih pristojnosti, je potrdilo okrožno, višje in vrhovno sodišče, leta 2009 pa je tako razsodilo še ustavno sodišče. Slednje je slovenska javnost povsem spregledala.”

  Trgovci z orožjem so svoje ljudi namestili v najpomembnejše družbene sfere: v policijo, na tožilstvo, v politiko in medije. Jim je tako uspelo prikriti svoje delovanje?

  Blaž Zgaga: “Vsakdo, ki bo prebral dokumente, objavljene v tretji knjigi, bo zgrožen nad tem, na kakšen način jim je uspelo prikriti svojo dejavnost. V znanem primeru odkrite pošiljke orožja na Brniku je sicer prišlo do kazenske ovadbe proti Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Nikolaju Omanu, Konstantinu Dafermosu (znanemu trgovcu z orožjem z Dunaja), Ludviku Zvonarju in Francu Kosiju. Ko pa jo je v roke dobila tožilska skupina za posebne namene, so čez noč umaknili pregon zoper peterico in ga nadaljevali samo proti svetovalcu Franciju Kosiju. Na koncu so še od tega odstopili. Ob tem je tožilec zapisal, da ne obstaja niti en dokaz, da bi storil kaznivo dejanje, ampak samo seznam prilog dokazov v kazenski ovadbi obsega več kot 50 točk. Pomembne so ugotovitve notranje preiskave v Vomu z imenom Trgovina. Že leta 1994 so slovenski preiskovalci odkrili skoraj vse o trgovini z orožjem. 42 uslužbencev Voma so zaslišali v skladu z zakonom o kazenskem postopku in nastalo je obsežno poročilo o trgovini z orožjem, ki so ga predali takratnemu obrambnemu ministru Jelku Kacinu, on ga je posredoval predsedniku vlade Janezu Drnovšku, nakar je vse potihnilo. Takrat so vse prikrili. Republika Slovenija je že leta 1994 imela vse možnosti, da bi preiskala trgovino z orožjem in zaprla to sramotno poglavje slovenske zgodovine, a tega ni storila. Zaradi političnega interesa nekaterih na vrhu slovenske države.”

  Matej Šurc: “Po tej logiki bi morali zapreti visoke funkcionarje in osamosvojitelje. Nekdo iz pravosodja mi je nedavno priznal: Mi si sredi devetdesetih nismo mogli privoščiti, da bi obsodili dva ministra.”

  V kolikšni meri so zahodnoevropske države, zlasti Nemčija, dopuščale trgovanje z orožjem? So zanj vedele?

  Matej Šurc: “Prepričan sem, da so tuje obveščevalne službe vedele za trgovino z orožjem. To pomeni, da so slovenski politiki, ki so se s trgovino ukvarjali, ujetniki tujih tajnih služb. Morajo jim biti poslušni. Slovenske trgovce z orožjem imajo, denimo, nemške obveščevalne službe v šahu, prav tako nemška vlada. Lahko jih izsiljujejo.”

  Že v drugi knjigi trilogije razkrivata, da so slovenski trgovci z orožjem sodelovali z mednarodno mafijo. Je danes v Sloveniji sploh mogoče postaviti jasno mejo med “čisto” politiko in mafijo?

  Blaž Zgaga: “Jasno je, da demokracija ne more obstajati brez pravne države. Brez sistema zavor in ravnotežij sistem demokracije ne more delovati. Pogosto se pozablja na ta vidik. Ko navaden državljan ocenjuje zadnjih 20 let lahko ugotovi, da je bilo pred tem, paradoksalno, več pravne države, kot jo je danes. Danes je pravna država za tiste, ki si lahko privoščijo drage odvetnike. Tiste, ki zagrešijo manjša kazniva dejanja pa takoj odkrijejo in kaznujejo. Pri trgovini z orožjem so imeli dokaze, a ovadbe niso vložili. S prikrivanjem trgovine z orožjem so spodkopali pravno državo, s tem pa samo demokracijo.”

  Matej Šurc: “Za nekatere je bila trgovina z orožjem izvrstna priložnost, da so si nagrabili kapital. Na lahek način in z manipulacijami so zaslužili milijone. Pri zadevi Patria so finski in avstrijski preiskovalci odkrili, da so podkupnine šle za stranko. Če pa to poveš na glas, ti odgovorijo, da gre za politične pritiske. Pet imen se je pojavljalo tako pri orožarskih aferah v letih 1991-1993 in se tudi zdaj pri Patrii: Janez Janša, Anton Krkovič, Jože Zagožen, Walter Wolf in Ivan Črnkovič.”

  Blaž Zgaga: “Leta 1991 je prišlo do vojaških spopadov tako v Sloveniji kot drugje v Jugoslaviji. Tedaj se je pokazala priložnost za popoln zločin. Zakaj? JLA je imela v svojih skladiščih 220.000 ton zalog streliva, od tega desetino v Sloveniji. Te zaloge so bile vojaška skrivnost. Navadni državljani in mediji zanje sploh niso vedeli. Zanje so vedeli samo tisti, ki so bili na ministrstvu za obrambo in poveljniki. Zato so s temi zalogami lahko počeli, kar so hoteli. In so res. Nenadoma se je pojavilo ogromno gotovine, ki so jo hranili v pisarni Andreja Lovšina. Kot je povedal eden od Vomovcev, so se police lomile pod težo bankovcev. Ta denar naj bi bil namenjen za državo. Ko pa je posebna komisija parlamentarnih preiskovalcev obiskala ministrstvo za obrambo, je ugotovila, da je v proračun prišlo samo 10.000 nemških mark. Po besedah nekdanjega načelnika RŠTO Janeza Slaparja je šlo za več kot 100 milijonov mark, po izjavah takratnega obrambnega ministra Jelka Kacina pa za 140 milijonov mark.”

  Matej Šurc: “Kacin se je pri omembi zneska skliceval na izsledke temeljite preiskave logistike in drugih pristojnih organov o prodaji orožja iz Slovenije na Hrvaško in v Bosno – in to je znašalo več kot 140 milijonov mark.”

  To je torej ta črna luknja, okrog katere se vrti vajina raziskava, teh 140
  milijonov mark?

  Matej Šurc: “Ja, tudi to.”

  Blaž Zgaga: “Večina orožja je v Slovenijo prišla šele potem, ko je bila vojna pri nas že končana. Mariborski višji tožilec Dušan Požar je bil eden redkih, ki se je zelo prizadevno lotil preiskovanja. Strokovno, s pravnimi mnenji. Zapisal je, da je bil tudi sklep sveta predsedstva za obrambo, ki je dovolil prodajo orožja, protiustaven. Slovenija je postala članica OZN maja 1992. Po tem datumu je Janša podpisal najmanj 12 dovoljenj za izvoz orožja. Ampak Slovenija bi morala spoštovati mednarodni embargo tudi, ko ni bila članica OZN. Prekršenih je bilo veliko veljavnih slovenskih zakonov, zlasti zakon o nadzoru državne meje, ki je določal, da mora biti za vsako pošiljko orožja čez mejo izdano dovoljenje ministrstva za notranje zadeve, soglasje ministrstva za obrambo in soglasje ministrstva za zunanje zadeve. Na dveh sestankih novembra 1991 pod vodstvom Janše in Bavčarja, so sklenili, da bodo veljavno ureditev, ki je zahtevala za vsak prevoz orožja dovoljenje treh ministrstev, spremenili, in da bo dovolj zgolj sklep enega ministrstva: ministrstvo za obrambo bo izdalo za svoje, ministrstvo za notranje zadeve pa za svoje pošiljke. To je bil tako rekoč mehki ‘udar’ močnih mož na čelu države. Postavili so se nad zakon. Skupina desetih mož je sklenila, da zakon o nadzoru meje ne velja. Poleg tega so pri prodaji orožja kršili vse finančne predpise.”

  Matej Šurc: “Takratno slovensko vodstvo nosi odgovornost – odškodninsko, politično in moralno. Orožje je nekdanja federacija kupovala z denarjem vseh svojih državljanov, tudi naših staršev. Potem so si nekateri to orožje prisvojili in ga po oderuških cenah prodajali Hrvatom in Muslimanom, ki so si z njim reševali gola življenja. Skoraj ves denar iz te trgovine je preprosto izginil.”

  Blaž Zgaga: “Pojasniti moram dvajsetletni antagonizem med Kučanom in Janšo. Kučan je za trgovino z orožjem vedel, saj je bil vrhovni poveljnik obrambnih sil, vodil je svet za obrambo. Ta državni organ je sprejel sklep o prodaji orožja. Vseskozi je vedel, za kaj v resnici gre, in zahteval odgovore na vprašanja o prodaji orožja, ki sta jo izvajala ministra Janša in Bavčar. V zadnji knjigi pa je mogoče izvedeti tudi, zakaj je slovenska politika v zadnjih 20 letih taka, kot je. Kučan je vedel, Drnovšek, ki je postal predsednik vlade maja 1992 pa je bil tudi politično odgovoren. Janša in Bavčar sta bila tudi njegova ministra, hkrati je bil še njegov osebni telesni stražar vpleten v trgovino z orožjem (Danes se imenuje Oku Oku, ki živi v Prešnici pri Kozini kot Robinzon z ženo in otrokoma. Ima v lasti en grški otok, pa tudi nepremičnine pri Idriji. Tudi Drnovšek je hodil k njemu na obisk, pripovedujejo vaščani. Kazali so ga, kako je pogorel v požaru pri Črnem Kalu avgusta 2012. Tam na najeti zemlji pase 120 konj.) Drnovšek je odločil, da se zadeva prikrije. Hkrati je poznal tudi rivalstvo med Kučanom in Janšo ter ga spretno in pragmatično izkoriščal. Velik del slovenske politike se vrti okrog trgovine z orožjem. Informacije, ki še niso bile objavljene, bodo marsikaj postavile v novo luč.”

  Ob izidu prve knjige trilogije je bil Janša v opoziciji, zdaj vodi vlado. Lahko Janša kot predsednik vlade izkoristi svoj položaj moči in vas “razveseli” s kakšno tožbo?

  Blaž Zgaga: “Lahko. Vendar se v enem letu politični položaj v Sloveniji ni bistveno spremenil. Trdim, da je bila vseskozi skrita koalicija med Janšo in Pahorjem. Prvovrstni škandal je to, da je morala javna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je vodila zahtevno mednarodno preiskavo v zadevi Patria, tožilstvo zapustiti, ker je država ni bila sposobna zaščititi. Janša ima veliko moč, saj obvladuje sistem, ki ga je gradil 20 let. Govorim o pripadnikih bivše brigade Moris, ki so dobili zaposlitve na zelo pomembnih delovnih mestih v policiji, v uradu za varnost in zaščito, govorim o pripadnikih vojaške obveščevalne službe. Tisti, ki so šteli denar, ki so ravnali z gotovino, so še danes zaposleni na ministrstvu za obrambo, so zaščiteni, imajo dobre plače in niso nikoli odgovarjali za svoja dejanja.”

  Matej Šurc: “Zdaj, ko je Janša na oblasti ima tudi večjo odgovornost. Zato dobiva najina raziskava še večji pomen, ker ni samo zgodovina, ker ne govori le o preteklosti. Obravnava zlasti metode in načine delovanja tistih, ki zdaj držijo usodo Slovenije v svojih rokah. Ne izide vsak dan knjiga, ki opisuje nečedne posle aktualnega predsednika vlade.”

  Blaž Zgaga: “Največji škandal je, da je človek, ki je v kazenskem postopku zaradi korupcijskih kaznivih dejanj, kljub temu, da je izgubil volitve, postal predsednik vlade.”

  V knjigi pišete o hudih pritiskih na vse tiste, ki so bili seznanjeni s trgovino z orožjem. A na vaju kot avtorja najbolj odmevne raziskave o tej temi ne pritiskajo?

  Matej Šurc: “Prvo knjigo sva pisala v popolni konspiraciji in njen izid je marsikoga presenetil. Ampak stvar je že bila v javnosti in vsak pritisk bi bil tedaj kontraproduktiven.”

  Blaž Zgaga: “Matej, ki je kot novinar zaposlen na Radiu Slovenija je pod bistveno večjim pritiskom, kot sem jaz, ki sem svobodni novinar. Pritiski so. Ampak sva izkušnje nabirala že tedaj, ko sva leta 2007 dala pobudo za novinarsko peticijo. Tedaj je hudo padalo po naju, zlasti s strani brezplačnikov in podobnih strankarskih propagandnih glasil. Tudi grožnje s smrtjo na spletnih straneh in po telefonu sva dobila. Ob tem bi pohvalil slovensko policijo, ki je uspela storilce odkriti, tako da bodo zdaj verjetno odgovarjali pred sodiščem.”

  Matej Šurc: “V zunanjepolitični redakciji na Radiu sicer dokaj mirno opravljam svoj posel. V začetku leta pa sem v avtorski oddaji Labirinti sveta nekoliko ironično komentiral prenos oblasti v Sloveniji. Prispevek sem opremil z zvočno kuliso kot aluzijo na Hitlerja. Eden od strankarskih časopisov SDS je zato napadel direktorja Radia, češ da je nesprejemljivo, da se bodočega predsednika vlade primerja s Hitlerjem. Predlagano je bilo, da me suspendirajo. No, zvočna kulisa, ki je bila tako moteča, pa je bila vzeta iz filma Veliki diktator Charlieja Chaplina. Tako so se vnovič ujeli na limanice tisti, ki dogmatsko branijo lik in delo Janeza Janše.”

  Trilogija je bila od poletja 2012 prepovedana in umaknjena v ljubljanskih knjižnicah s knjižnih polic. Prijateljica jo je želela avgusta brati, a je ni našla. Knjižničarka ji je povedala, do so jo morali umakniti s polic. Na vprašanje, kdaj se je to zgodilo pa je rekla, da o tem pa res ne bi govorili.

  Prav tako jo je želela brati druga znanka, pa je tudi ni mogla nikjer dobiti. Natisnjenih je bili 5000 izvodov.
  Toliko o demokraciji v naši ljubi domovini.

 17. Martina Piskač pravi
 18. dingdong pravi

  Kako se je naš Janezek včeraj potil in jecljal. Res je težko, če ne drugi strani ni novinarski lizun tipa Možina…

 19. Lom Bee pravi

  “Za ovce, ki blejajo na nas desne” ni pomoči, saj je njihov strah, da bi izgubili erekcijo, če bi se odrekli levi slepoti, tako močen in globok, da bo šel z njimi v pekel.
  O Zgagi in Ščurku, ki Slovenijo sramotita v tujini ta povezava pove vse:

  http://www.cafebabel.co.uk/article/39846/slovenia-death-threat-journalis

  In ne spreglejte zgovorne podrobnosti v videu, ki je na zgornjem naslovu:

  http://www.youtube.com/watch?v=9kqfH2NqHaU&feature=player_embedded#!

  V njem Spomenka Hribar – Diklićka zariga v 0:40 do 0:50 sekundi…. Iz svoje bolne srbske glave izgnoji misel: “…Partija je imela velik greh nad sabo, to se prav… po vojni, povojne likvidacije. Današnja desnica ima pa orožarsko afero…”

  Četudi bi bile vse izmišljotine iz Zgaga-Ščurkovih knjig resnične, je enačenje prekupčevanja (s čimerkoli) s povojnimi obrednimi satanističnimi pokoli slovenskih in hrvaških katolikov, ki jih imajo na vesti srbsko-črnogorske enote KNOJa, najgnusnejše relativiziranje krivde srbske prostozidarske lože, kar sem jih slišal.

  Šef srbskih masonov v Sloveniji Milan Janković jo je gotovo priporočil njihovemu maliku Luciferju, da ji odredi kakšno udobno jamo v peklu, kamor sodi.

 20. MEFISTO pravi

  Mislim, da ima Janša že poln kurac slovensko srbske levice in da jih bo v kratkem zajebal.

 21. MEFISTO pravi

  Mi nikoli ne bomo Kolumbija.

  Še huje!

  Mi smo že srbska provinca.

 22. dingdong pravi

  Janša, kurac se ti tanjša !

 23. vrabec na strehi pravi

  Jebejo se nam človeški ponaredki, kurbini sinovi – pankrti z leve. Naj jih hudič vzame, čimpreje tem bolje!

 24. gost pravi

  To je moj predsednik. Ponosna sem nanj in pravim, kar tako naprej. Za umazane, pritlehne in prilizovalske novinarke in novinarje, ki bi očitno radi prišli med pritlehno pingvistične poslance, pa nimam besed. Petrovčičko je lahko sram v dno duše. Kako sploh ima obraz sedeti nasproti predsednika, pri čemer oba natančno vesta, da je podpisovala lažnive peticje. Kako je ni sram?! In kako je ni sram na tako odvraten način posegati v besedo predsedniku. Vsak, s kančkom kulture, sogovornika pusti povedati do konca. Kar je počela ta podmukla in podla novinarka, ki si tega naziva niti pod razno ne zasluži, pa je podobno pingvističnim vsadkom med razpravljanjem tretjega. Samo pingvini in taka kvazi novinarka petrovčička se med govorom prvega, oglašajo in derejo. Ta kvazi novinarka pa ima dokaz med dokazi, to je sam posnetek svojega dela, pa naj si dobro ogleda svoje umotvore in skuša oceniti, kako nagnusno smo gledalci doživeli njene intervencije. Ko bo gledala, verjamem, da ji bo nerodno namesto sebe. A če se bo iz tega kaj naučil? Dvomim. Močno dvomim. To so osebki, v svojem življenju povsem podrejeni jankoviču in njegovim prilizovalcev in tudi stvariteljem, njegovim avtorjem, tako da jim ni pomoči. Petrovčičko je lahko sram v dno duše. Kajti četudi ne bi bili pristaši in podporniki gospoda Janše, recimo, da bi bili nevtralci, nekdo, ki se niti ne zanima za politiko in prihodnost naše države, bi še vedno trdili, da je bilo petrovčičkino ravnanje najprej posmeh njej sami (kajti vsem je pokazala svoj domet, ki ga ni in ni zmogla preseči), nato pa totalna, ampak res totalna sramota te tv hiše, ki jo moramo proti svoji volji plačevati vsi. In za kaj? Za to, kar smo videli včeraj? Pa to, za božjo voljo, plačujemo tudi mi. Več kot očitno je, da Slovenci sploh nimamo svoje države, pač pa smo sužnji in hlapci v le-tej. Gospodarji in šefi so čefurji, priseljenci, kriminalci, oni nam vodijo državo. In Janša zato ne more storiti ničesar. Ker jih je preveč, narod pa ima tako sprane možgane, da celo tisti, pravi Slovenci, ki mislijo točno tako kot Janša, in imajo iste cilje in želje kot SDS, glasujejo proti SDS in za pingvine, tako zelo imajo sprane možgane. Skorumpirani mediji izvajajo takšno propagando, da zdaj tisti Slovenci, ki si želijo in imajo natančno enake cilje, kot so zapisani v ciljih SDS in to tudi počnejo, mislijo, da jim SDS škoduje in da so Jankovič in pingvini njihovi najboljši prijatelji. Pa ljudje, a vidite, kaj se dogaja. Požar je natančno napisal, da so bile te demonstracije daleč od spontanih (temu se lahko samo smejemo), pač pa so bile kupljene, plačane s strani kriminalcev in celo znanih ljudi, živečih v Sloveniji, državi, ki jim daje bel kruh, oni pa državo v zahvalo likvidirajo. Če bi bila situacija obratna, bi zdaj vsi gnili mediji kričali, kaj da je naredil Janša, zdaj pa o tem molčijo vsi. Zgolj nekaj medijev poroča o tem. Da jih ni sram. In, je petrovčička včeraj kaj povedala v tej smeri?! Gnusi se mi ta tv hiša, gnusijo se mi razvajeni kvazi novinarsčki, ki svojo plačo prejemajo ne glede, kaj naredijo ali ne, cele dneve visijo tam v uni lokalčkih in tankajo alko, hodijo v štacune med delovnim časom, še najraje na tržnico, ki je tako prikladno blizu, narod pa naj jim vse to plačuje. Ne more se nič spremeniti, ker je rušilcev po Sloveniji preveč. Potem pa smo sovražnik še sami sebi. Kako to? Iz zgoraj navedenih razlogov. Totalno sprani možgani zaradi primitivne, lažnive in kriminalne propagadne levakarskih medijev, folk pa v svoji omejenosti, nevednosti in intelektualnim manjkom, zbira le slikce na tv, naslednji trenutek že misli, kar mu je nek svet ali pa 24kur povedal. Nimajo svojega jaza, svojega znanja, na katerega bi se oprli, ko bi si ustvarjali mnenje. Zato pravim, da smo v veliki meri najvčeji sovražnik sami sebi prav sami. Škoda, kajti SLovenija je imela tak potencial, pa so komunajzerji vse to zafurali. Pokradli državo do neprepoznavnosti, zdaj naj pa jaz in vaši starši plačujemo in vzdržujemo komunajzerske tajkune. Tako tragično, da ni več za živeti v tej državi. Gospodu Gorenaku pa vsaka čast in če mu kaj pomeni, ima moje polno zaupanje in spoštovanje. Po včerajšnjem dnevu, kjer je pokazal visoko drzo in karakter, prestal je vse pljuvanje une bratuškove, kociprke, ki hoče še zdaj dati velik krog v majhnega in pri tem še kar trdi, da ne razume, kaj je s tem narobe, pa bi celo rada bila predsednica DZ, še vedno pa je poslanka, pa tako zabita in nesramna … prestal je tudi dretje tistega jakića, pljuvanje poslancev, ki nimajo pojma niti dometa, ne vejo o čem govorijo, znajo pa pritiskati na gumb, čeprav so med njimi poslanci, ki so še pol leta nazaj prejemali posebne dodatke in invalidsko penzijo, ker gospa poslanka ni mogla uporabljati svojih prstov, tako zelo jo je bolelo, revco, tu pa sedi polni del. čas, nič je ne boli, roke, prsti delajo odlično in učinkovito, zato bi bilo dobro preveriti tega izvedena, tega zdravnika, ki je izdal to mnenje (morda je tudi to zdr. mnenje staro 8 let, pa se ji je stanje od tedaj izboljšalo, privilegije pa še vedno in vseeno dobiva) … torej, vse to je moral prestati in prestal je pokončno, prisebno, ni postal negativen, pokončno je prestal ta čas, zato mu samo kličem, vsaka čast in da je dokazal, da je še kako pomemben člen te vladne verige ter da je za to mesto, ministra za notranje zadeve, še kako primeren. Hvala.

 25. igor pravi

  Ja, g. I.J.Janša se je včeraj potil in jeclal. Pozabil je povedati, da mi smo že banana republika in to vse je njegovo delo.BOLJE BI BILO, DA BI OSTAL DOMA, SE POSVETIL ŽENI IN OTROKU.

 26. radovan pravi

  Šurci, zgagati in ostali k…..ci, ki jih njihove medijske hiše plačujejo samo zato, da nekaj izumijo proti janši, bodo šli kaj kmalu na smetišče revolucije. Kje so pa bili ti k…ci, oprostite Šurci, med vojno?. Verjetno v popravnem domu. Žal so strici s podporo nekaterih faksov in medijev uspeli vzgojiti kopico lenih, podkupljivih in nestrpnih (ne morem reči novinarjev) janševih kronistov, ker drugega ne znajo pisati. Lahko bi pisali kaj o pokradenem kapitalu, o pohlepu sindikalnih vositeljev, o odvisnikih med politiki itd, oni pa samo janša in janša. To je vse en velik k….c.
  Včeraj je Jnaša v razgovoru z neizobraženo petrovčičko spet jasno analiziral stanje v državi, je pa ženska butasto in provokativno spraševala kot da se pogovarja s Šurcom ali kakim k…com iz TVSLO. Težka blamaža.

 27. MEFISTO pravi

  IGOR; ti lahko Janši, tako kot Titu, le pušiš kurac ali pa čistiš čevlje.

 28. mudo moreno pravi

  Na žalost ni vprašanje ali hočemo postati Kolumbija ali ne.
  Kolumbija smo že.
  Gremo pa po zaslugi kaviar levice ekspresno proti HAITIju.
  Srečen pristanek, fantje!

 29. Dobree pravi

  Kaj dela Chuck Noris v Mariboru?
  Vse kar mu modri strički in modre tetke iz Dobrenja rečejo!

 30. haapy yack pravi

  Kolumbija pa že ne moremo postati. Kolumbija je rezervirana za globaliste in njihovo CIA, ki se s FARC igra slepe miši in nategujejo skupaj planet.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen