Premier Janša ruske investitorje pozval k vlaganjem v Slovenijo

13

Predsednik vlade Janez Janša se je prvi dan delovnega obiska v Rusiji včeraj zvečer v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Izrazila sta zadovoljstvo z razvojem dvostranskih odnosov med državama, premier Janša pa je ruske investitorje pozval k vlaganjem v Slovenijo.

Janša je ruske investitorje preko različnih kanalov pozval, da so dobrodošli v Sloveniji, ne le na področju energetike, ampak tudi na področju storitev – finančnih in drugih.

“Slovenija ima dobre izkušnje z investicijami iz Rusije. Težko bi rekli, da so slabše od kakšnih drugih, prej mogoče kakšna boljša, in po tej poti je treba nadaljevati,” je v izjavi za slovenske medije ocenil premier in dodal, da o prodajah slovenskih podjetij v paketu niso govorili.

Janša se z gospodarsko delegacijo danes in v torek v Rusiji mudi zato, ker je to eno od velikih tržišč za slovensko gospodarstvo, ki še raste. “Blagovna in storitvena menjava, pa tudi investicije gospodarstev v obeh državah se povečujejo, so večje kot v času pred krizo,” je dejal.

Kot je pojasnil, dobivajo z ruske strani zagotovila, da so slovenske investicije v Rusiji varne, slovenska stran pa poskuša rusko vlado in predvsem potencialne investitorje v Sloveniji prepričati, “da bomo v prihodnjih nekaj mesecih uredili hišo”.

Putin je na pogovoru z Janšo izrazil zadovoljstvo z razvojem dvostranskih odnosov med državama in spomnil, da rastejo tudi vzajemne naložbe, pri čemer je opozoril, da bi morali medsebojno trgovino tudi diverzificirati.

Janša se je pred tem na pogovoru sestal še s predsednikom uprave ruskega plinskega giganta Gazprom Aleksejem Millerjem. V torek bo namreč sprejeta dokončna investicijska odločitev o gradnji slovenskega dela plinovoda Južni tok.

“Pogovarjali smo se o zaključku te dokaj dolge poti do torkovega podpisa končne investicijske odločitve. To je neka krona na tej zgodbi, ki smo je vsi zelo veseli. Pogajanja so bila z obeh strani, kot so me seznanili pogajalci, trda, vendar korektna,” je za slovenske novinarje dejal Janša.

Na vprašanje o morebitnem nezadovoljstvu Bruslja z Južnim tokom je premier dejal, da plinovoda Nabucco ni. “Nabucco je narisan na papirju z mnogimi vprašaji, medtem ko je Južni tok več ali manj dejstvo, ker ima svoje vire in ker ima na koncu tudi odjemalce,” je povedal premier.

Pri Južnem toku gre za realni projekt, ki je ravno tako realen, kot je bil plinovod Severni tok, je dejal premier in dodal, da ima tudi srednji in vzhodni del Evrope pravico do varne oskrbe z energenti.

“Slovensko stališče, tudi ko gre za te razprave znotraj EU, je, da ni pomembna samo diverzifikacija virov, ampak da je zelo pomembna tudi diverzifikacija poti,” je dejal in dodal, da je Slovenija v pripravah na projekt Južni tok zelo natančno pregledala evropsko regulativo.

“Tisto, kar Slovenija podpisuje, je v skladu tako s tretjim energetskim svežnjem kot z drugimi pravili, ki veljajo na področju energetike v EU,” je zagotovil in opozoril, da bodo morale tudi ostale države, ki jih Južni tok prečka, zadostiti tem pogojem.

Pri slovenskem delu Južnega toka bo v veliki meri uporabljena obstoječa trasa, del pa bo nove, je dejal Janša in spomnil, da bo imela Slovenija koristi tudi od tranzita. “Gre za denar, ki ga bo Slovenija dobila zaradi svoje geostrateške lokacije in ga bo nato vlagala v druge infrastrukturne ali podobne koristne naložbe,” je povedal.

Po pogovoru s Putinom je Janša nagovoril še slovenske gospodarstvenike in predstavnike slovenske poslovne skupnosti v Moskvi. Zahvalil se je vsem, ki so v kriznih časih na ruskem trgu povečali izvoz in dobiček. “Z naše strani bomo naredili, kolikor je v naši moči, da mogoče kakšno stvar zgladimo in da bo vaše delo nekoliko lažje,” je zagotovil.

Janšev obisk v Rusiji je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med državama in gospodarskega sodelovanja. V torek se bo Janša sestal z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, nagovoril pa bo tudi udeležence rusko-slovenske poslovne konference, ki bodo iskali nove priložnosti za sodelovanje. Premiera Janšo v delegaciji spremlja okoli 40 gospodarstvenikov. (sta)

Slovenski premier Janez Janša je ruske investitorje preko različnih kanalov pozval, da so dobrodošli v Sloveniji, ne le na področju energetike, ampak tudi na področju storitev – finančnih in drugih.

 

Št. komentarjev: 13
 1. cincamarinca pravi

  Ruski plin se bo po okoli pet tisoč kilometrov dolgem plinovodu pretakal iz Rusije prek Bolgarije Srbije,Madžarske in SLOVENIJE v severno Italijo.Naložba v Sloveniji je vredna okoli milijardo evrov. Vivat Janša,vivat Putin! Hrvaška,ki jo bo Južni tok zaobšel,se bo pod nosom obrisala za 20 do 25 milijonov evrov zaslužka letno!!

 2. Kazimir pravi

  JJ najbolj spreten ravno v najbolj kaotičnih razmerah in prepričan sem, da je t.i. razkol njegovo delo. Zanj nobena sredstva za vsak dan političnega preživetja niso pomembna in to več kot očiten znak, da gre za bolezensko stanje, ki zahteva strokovno obravnavo.

  Slovenija je preplavljena z nesposobno politično elito, ki teatralično igra leve in desne in še tiste vmes.
  Vsa ta navlaka, ki se bohoti vse od začetka ’90 bi hitro izginila, če bi na politično smetišče odšel njihov edini vir preživetja JJ.
  Türk, Pahor, Jankovič, Virant in vsa ostala falanga brez Janeza nima nikakršne možnosti preživetja.

 3. kitak pravi

  Rusi naj vse pokupijo pa bo mir. Bo vsaj red in disciplina v bankah in drugod, kjer je sedaj vladal popoln kaos. Rusi znajo vladati s trdno roko in to je pri naših komunjarah zelo pomembna zadeva, ker se banditi hitro spridijo, če so brez kontrole.

 4. Petrovc pravi

  No, no, Jansa pri trasi Juznega toka prav mnogo.

  Južni tok obilazi Austriju?
  Вести | 26.05.2012 | 18:36

  Plinovod “Južni tok” bo obsel Avstrijo in sel preko Slovenije, na svoji poti v Italijo, je bila objavljena odlocitev korporacijske publikacije “Gazproma”.

  Ruska kompanija “Gasprom” bo, skladno s pogajanji, odstopila od izgradnje kopenskega dela plinovoda “Južni tok” do Austrije in se npogajala za pot preko Slovenije na sever Italije, s vejami v Grcijo, Hrvatsko in Republiko Srpsko, je navedeno v članku, objavljenem v korporativnem časopisu “Gasproma”.

  Juzni tok mapa.jpg

  Takoimenovana mapa projekt “Južni tok”

  Preje je “Gasprom” razmisljal o nekaj variantah marsrutov “Južnega toka”:
  -Rusija-Bogarija-Srbija-Madzarska-Austrija;
  -Rusija-Bogarija-Srbija-Madzarska-Slovenija;
  -Bogarija-Grcija-Italija,
  kot tudi varianti ki bi pokrile vse zgornje variante.

  Sodec po clanku in odlocitvi, so se Rusi odlocili za drugo varianto:
  -Rusija-Bogarija-Srbija-Madzarska-Slovenija;

  Na Ruskom internet portalu “Vesti.ru.”

  “Izgradnja ‘Juznega toka’ se zacne od ruske crnomorske obale Krasnodarske oblasti v regionu Anapi. Maršruta plinovoda gre preko akvatorije Crnega morja, v ekskluzivno ekonomsko zono Turcije in izide na obali Bogarije v regiji mesta Varna”.
  Dalje bo Ruski plin tekel preko teritorije Bolgarije, Srbije, Madzarske in Slovenije na sever Italije do naselja Trbiz (Pri Kranski gori). Predvideno je da bodo plinovodi – veje (sekundarni) od glavne magistrale potegnjeni se v Grcijo, Hrvatsko in Republiko Srpsko v Bosni i Hercegovini.
  Tako je projektiral Gazprom! In iskal soglasje.

  Konačna maršruta “Južnega toka” bo/je bila potrjena skupaj z ze predhodno izdelanimi invest plani v novembur 2012.
  Tu pa ima ta vlada zasluge za kooperativnost!

  Projekt izgradnje plinovoda “Južni tok” se realizira s ciljem rezervih poti in dobav prirodnega pina drzavam EU.

  Orijentacijska vrednost “Južnega toka” se ocenjuje na 15,5 milijard Eurov, od tega bo 10 milijard Eurov porabljeno samo ze polaganje pod Crnim morjem, a 5,5 milijard Eurov za dela na kopnem.

  Akcionar operatorja tega plinovoda je “Saut strim transport” su “Gasprom”, s delezem 50% , italijanska druzba “Eni” s 20% in Nemski “Winterschel” in Francoski “EdF” s 15%.

 5. Petrovc pravi

  RUSI, KOT RUSI:

  Seveda pa se je treba zavedati, kaksne manire imajo rusi, ce si od njih kakorkoli odvisen! IZSILJEVANJE!
  Tako so z plinom izsiljevali Evropo (Nemcijo), Gruzijo, Ukrajino, Belrusijo,…
  Kadar se od ruskih energensev odvisna drzava politicno ne vede, kot Rusi hocejo, jim plinske pipe zaprejo!

  Torej mora Slovenija imeti rezervno Alzirsko varianto oskrbe in rezervoarje vsaj za 8 mesecev polne!

 6. haapy yack pravi

  Rusko vlaganje v Slovenijo Sistem raket S-400. potem bomo Slovenci carji.

 7. podpisnik pravi

  cincamarinca, Janša ima toliko zaslug za tale plinovod, kot jih je imel pokojni g. Bajuk za uvedbo evra v Sloveniji, čisto nič. Dala sta samo končni podpis, vse ostalo pa je bilo dogovorjeno že v prejšnji garnituri. Sicer pa verjamem, da je Putin spomnil Janšo na dejstvo, da je v času njegovega prvega mandata zavrnil srečanje z njim. Očitno se je tudi Janez spreobrnil, tako kot že večkrat pred tem.

 8. heineken pravi

  1.
  vivat…???
  .
  .NAŠI RUSKI PRIJATELJI SO NAVKLJUB MILIJARDAM–RDEČI–!!!
  .
  .še ena hipokrizija –sds-a.
  .
  SICER PA JE VSE ODVISNO KAJ POREČE NAŠ ..MENDA ŠE žIV
  .
  epileptik-boh
  mi oprosti…
  .NE-strpni..??
  .
  ……………………………
  2. podpisnik
  ——————..ima… PRAV.

 9. vrabec na strehi pravi

  Nikar se ne nategujte! Dejstvo je, da Rusom ni bilo nikoli zaupati, pa naj se še toliko podpisuje. Saj so se tudi pobratili z naci-Nemčijo, potem pa udarili po njih.

 10. xtc pravi

  majer je čakal putina tri ure in petnajst minut.

 11. heineken pravi

  thats mean…WHO GIVES A SHIT FOR…sds..

 12. Petrovc pravi

  podpisnik says: 13. 11. 2012 at 13:36

  ……., Janša ima toliko zaslug za tale plinovod, kot jih je imel pokojni g. Bajuk za uvedbo evra v Sloveniji, čisto nič. Dala sta samo končni podpis, vse ostalo pa je bilo dogovorjeno že v prejšnji garnituri. …….”

  S TEM VASIM TEKSTOM SE V CELOTI STRINJAM!

  Morda bi skromno dodal se tole:
  Da je Jansa dogovorjeno srecanje odpovedal, ker je raje letel v LONDON K TISTI ANGLESKI STARI KURBI, KRALJICI!

 13. haapy yack pravi

  Seveda Bajuk ni kriv za uvedbo evra v Sloveniji. Uvedba evra je bilo kriminalno dejanje. Bajuk pa ni bil kriminalc. Dobr za tist nateg v KGMB je že plačal. Od sekirancije je umrl.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen