Minister Gorenak za Siol: “Po zraku so letele granitne kocke. Kaj če bi kdo umrl?”

34

Vloga policije je jasno določena. Zagotoviti mora varovanje ljudi in premoženja, je o delovanju policije na demonstracijah proti Kanglerju dejal minister Vinko Gorenak v intervjuju za Siol.

Izginuli podpisi za referendum o slabi banki, sporni podpisi poslancev Pozitivne Slovenije, sodbe v zadevi Balkanski bojevnik. To so nekatere izmed tem, o katerih smo se pogovarjali z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom.

Pozitivna Slovenija je vložila interpelacijo proti vam. V njej so trije glavni očitki. Pri prvem pravijo, da ste namerno odlašali z obveščanjem predlagateljev referendumov o državnem holdingu in slabi banki, da ni dovolj podpisov. Kaj menite o tem očitku? Se tudi vam ne zdi, da je dolgo trajalo, da ste obvestili predlagatelje referendumov – podpisi so prišli na ministrstvo 25. 10, predlagatelje pa ste o premalo podpisih obvestili 30. 10.?

“Najprej stopiva nekaj korakov nazaj. Ta interpelacija se je napovedovala sedem ali deset dni pred dnevom, ko je bila vložena. Glavna sporočila Pozitivne Slovenije, vsaj medijska, so bila takšna, da je težava 36 domnevno izgubljenih strani podpisov za referendum o slabi banki stvar ministrstva za notranje zadeve. Ko je bila interpelacija vložena, pa to ni bil več glavni očitek. Glavni očitek je postal zdaj, da smo te podpise predolgo pregledovali. Teh pet dni. K temu spadata tudi sobota in nedelja.

Če zdaj poskušam malo pojasniti, kakšna je bila moja navzočnost v teh dnevih. V sredo, 24. 10., sem bil v Luksemburgu, v četrtek, 25. 10., prav tako. V Slovenijo sem se vrnil okoli 23. ure zvečer. V petek, 26. 10., me ni bilo v Ljubljani, ker sem bil na Štajerskem, kjer sem med drugim obiskal policijsko postajo v Mariboru in položil venec v Celju.

Kar zadeva teh 36 strani, je treba povedati še eno stvar o časovni dimenziji, ki je pomembna in ki je tudi problematizira Rajko Pirnat. Prvič se je zgodilo, da smo dobili v preverjanje dve referendumski pobudi naenkrat. Zakonski rok je začel veljati od 23. 10. in je trajal do 30. 10. To ni moj zakonski rok, to je zakonski rok, ki ga ima Gregor Virant oziroma predsednik državnega zbora, sam pa sem dolžen spoštovati njegove časovne roke, da lahko on zakonito in pravočasno odgovori.

Triindvajsetega in 24. 10. se ni zgodilo nič, 25. 10. pa smo dobili obe pobudi, okoli poldneva. Naši delavci so najprej začeli pregledovati podpise za referendum o državnem holdingu. Podpise za holding so pregledali in začeli opravljati pregled podpisov za holding, ampak tam je bilo podpisov dovolj in so se zato ustavili pri številki 2.500 in nekaj čez. Potem so se začeli ukvarjati s podpisi za referendum o slabi banki. To so začeli 25. in 26. 10., torej v četrtek in petek. In so končali v petek popoldne. Na odtisu zaslona je razvidno, kdaj točno so končali.

Osnovno poročilo o slabi banki je nastalo v petek, 26. 10., in sicer popoldne. Ker v primeru banke ni bilo 2.500 podpisov oziroma jih je bilo, če se ne motim, 2.346, so se tako kot vedno, poudarjam, tako kot vedno, odločili za dodatno preverjanje. To preverjanje so opravili v ponedeljek, 29. 10., in so ga isti dan tudi končali, tako da sem jaz 29. 10. na svojo mizo v pisarni dobil v podpis poročilo.

Ker preverjanje o slabi banki v ponedeljek, 29. 10., ni pokazalo napak, so mi poslali poročilo z datumom 26. 10., ki so ga naredili v osnutku, in odtis zaslona z dne 26. 10. Jaz sem poročilo podpisal 29. 10. in v državnem zboru je bilo 30. 10. Tisto, kar želim posebej poudariti in s čimer zavračam Pirnatove trditve: zakonski rok, ki ga ima Virant, smo spoštovali. Ne sprejemam nobenega izsiljevanja Pirnata, češ, to je treba storiti nemudoma, takoj, v 15 korakih, v 150 metrih in tako dalje.

Tudi on mora poznati zakonske roke. Opravili smo prvo preverjanje glede holdinga, opravili smo drugo preverjanje glede slaba banke in v zakonitem roku odgovorili. Kršili nismo nobenega zakona. In zato na tej točki ne bom dovolil, da nekdo, pa naj bo to kdorkoli, Pozitivna Slovenija ali pa pravniki, trdijo, da je to treba storiti nemudoma in takoj. Tudi na prometno nesrečo moramo iti nemudoma in takoj, normalno je, da moramo iti. Toda če imate dve prometni nezgodi, boste na drugo prišli malo pozneje kot na prvo.”

Pozitivna Slovenija vam očita tudi izginotje 36 oziroma 104 listov s podpisi za referendum. Vi še vedno trdite, da niste objektivno odgovorni? Pozitivna Slovenija trdi, da bi morali, tudi če niste bili neposredno vpleteni, odstopiti zaradi načela objektivne odgovornosti.

“Morava razčistiti obe manjkajoči števili listov – 36 in 104. Pri holdingu omenjajo 104, 36 pa pri slabi banki. Položaj je tak. Prvič, v državnem zboru pri prevzemih podpisov teh nikoli v zadnjih 20 letih niso preštevali, nikoli. Tudi tokrat jih niso. Drugič, nepreštete fotokopije pošljejo k nam na ministrstvo za notranje zadeve. Tudi mi jih ne preštejemo ob prevzemu, ampak jih prvič preštejemo šele takrat, ko jih začnemo pregledovati. In potem, ko jih vrnemo nazaj. In to, da jih nismo prešteli ob prevzemu, je bila naša napaka.

Manko teh podpisov se je lahko zgodil kjerkoli. Od točke predaje podpisov sindikatov v državnem zboru do kopiranja, do prenašanja k nam, do prevzemanja pri nas, do preverjanja pri nas in do državnega zbora. Kjerkoli na tej liniji, tukaj se z Virantom strinjava, se je lahko zgodila napaka. In še vedno vztrajam pri tem.

Če bodo napako ugotovili pri nas, na notranjem ministrstvu, bom zaradi objektivne odgovornosti ponudil odstop. Ne bom ga pa ponujal prej, dokler to ni ugotovljeno. Kaj pa če je napaka kje drugje? Če je napaka v državnem zboru? Zakaj naj jaz odstopim, pozneje pa bo nekdo ugotovil, da je napaka v državnem zboru. Ne vemo, kje je napaka. In če ne vemo, kje je napaka, ne nameravam vnaprej ponujati preventivnega odstopa.”

Pričakujete, da bo preiskava ugotovila, kje se je zgodila napaka, ali bo to vse ostalo nepojasnjeno?

“Več preiskav je. Kriminalisti preiskujejo, informacijska pooblaščenka preiskuje, preiskuje protikorupcijska komisija in tudi upravna inšpekcija. Kaj bo kdo ugotovil, ne vem. V to se ne bom spuščal. Ko bodo rezultati znani, se bom odločal. Če bo napaka pri meni, bom, kot sem rekel, ponudil odstop. Je pa že Virant dejal, da bo to težko ugotoviti. Ne vem, kaj bodo ugotovili.

Pojasniti moram tudi manjkajoče liste. Predlagatelji trdijo, da so 104 listi izginili pri holdingu. Ni tako. Mi smo holding dobili in ga tako kot zdaj vedno preverjali do 2.500 podpisov. Potem gremo še nekaj deset podpisov čez. Toliko, 2.500, je namreč zakonski rok, preostalih sploh ne štejemo, ampak jih damo v arhiv. In tudi tisti 104 listi so v arhivu. V državni zbor pa je vrnjeno tisto, kar je preverjeno in kar je zakoniti pogoj za razpis referenduma.

Samo zaradi primera. Ko je Aleš Primc pred meseci vložil zahtevo za referendum za družinski zakonik, je prinesel 32.000 podpisov. To pomeni pet škatel. Mislite, da je državni zbor kopiral pet škatel? Niti slučajno. Državni zbor je kopiral nekaj nad 3.000 teh strani. Ne vemo natančno, koliko. Potem pa jih je prinesel k nam na ministrstvo. Ko smo mi prišli do nekaj čez 2.500, rekli smo, da zadostuje. Preostalih sploh nismo šteli. Državni zbor jih ni preštel 28.000. Niti skopiral. Ker je zakonski pogoj pač 2.500 podpisov. Kar zadeva tistih 36 manjkajočih listov s podpisi pri slabi banki, ostajam pri trditvi, da smo prešteli vse in da se pri nas niso izgubili. Če bo preiskava pokazala drugače, bom, kot sem že rekel, ukrepal. S tem nimam težav.”

Zadnji očitek v interpelaciji je, da notranjo ministrstvo izgublja ugled in integriteto in da bi morali odstopiti že zaradi tega.

“Malo bolj natančno naj povedo, kaj. Kar zadeva Pozitivno Slovenijo in njihove zahteve. Globoko sem prepričan, da bomo, ko bo ta interpelacija končana in recimo, da ne uspe, da ostajam minister, doživeli še drugo, pa tretjo, četrto in še kakšno. In bom kmalu na vrsti. Trdim, da Pozitivna Slovenija – vede ali nevede, ne bom se spuščal v to – opravlja PR-službo za nekoga, ki se policije boji. To je močna trditev in se je zavedam.

Globoko sem prepričan, da so strukture, ki so imele leta in leta vpliv na vodenje policije, ta vpliv izgubile. Šest mesecev preiskujemo nekatera pomembna kazniva dejanja, kar je javnosti znano, gre za finančno-gospodarski kriminal. Vi veste, da so v tej hiši šest ali štiri mesece poročila o posojilih. In verjetno ni pričakovati, da policija gleda v zrak. Jaz verjamem, da dela. Verjamem tudi to, da gre za strah pred policijo.”

Katere strukture naj bi izgubile vpliv?

“Imena težko povem. Do zdaj nisem zahteval nobenega poročila o teh zadevah razen generalne usmeritve, da je treba okrepiti delo pri preiskovanju gospodarsko-finančnega kriminala. In krepiti NPU – močno ga krepimo v teh dnevih in ga še bomo do sredine decembra. Okrepili ga bomo z vsemi kadrovskimi, materialnimi in intelektualnimi zmogljivostmi. Globoko sem prepričan, da se tisti, ki imajo pri tem prste, bojijo.”

Pričakujete, da bodo pri glasovanju o interpelaciji vse koalicijske stranke glasovale proti in vas tako podprle?

“S tem vprašanjem se sploh nič ne ukvarjam. Sploh nič. Zakaj? Iz temeljnega razloga, ker so obremenitve na tem delovnem mestu strahovite. To je prvo. Drugo: težave, prepreke, ki jih doživljaš kot minister, zahtevajo nadčloveške napore. Če bi gledal zgolj nase, bi rekel: Adijo in grem v mirno službo v parlament, kjer bom poslanec.

Osebno pa ne gledam tako, ker vem, da gre za širši kontekst in da ne gre samo za interpelacijo proti meni. Kar zadeva podporo – koalicijska obveznost je, da se interpelacije ne podpre. Ali bodo tako vsi ravnali, ne vem. Šele ko bom pogledal semafor, bom videl, koliko je ura, če lahko tako rečem. Do takrat se ne bom niti malo obremenjeval z vprašanjem, ali bo uspelo ali ne. Če bi gledal egoistično, bi si človek želel bolj mirnega dela. Zagotovo.”

Poleg izginulih podpisov so glede referendumov duhove v javnosti burili tudi sporni podpisi nekaterih poslancev Pozitivne Slovenije. Kot vemo, je policija to preiskovala in ugotovila njihovo pristnost. Kolikor pa vem, ni bilo nobene grafološke analize.

“Tukaj bom nasprotoval temu, kar sem rekel v Odmevih in v 24ur zvečer prejšnjo sredo. Pojasnil bom, zakaj. Kar zadeva podpisa Melite Župevc. Najprej je treba poudariti, da ona ni osumljenka. Svojega podpisa ne moreš ponarediti. Osumljenec je tretja oseba in Župevčeva je lahko samo priča. Ne vem, zakaj bi se priči opravičeval. Grafološko preiskavo so naredili, kot je znano javnosti, in podpis je njen. Policija je neodvisno opravila delo in zgodba je končana.

Kar zadeva drugih pet oziroma šest spornih podpisov, pa tole. Prvič, mediji in tudi nekatere znane osebnosti kot Miro Cerar, govorijo o nedopustnosti tega, da policija posega v parlament, preiskuje parlament, da parlament prekinja seje itn. Jaz se z njimi strinjam. Tudi s Cerarjem. Ampak težava je v tem, da on nima vseh informacij, vseh popolnih informacij.

Prvič, v parlament ni prišla skupina kriminalistov, prišla je le ena kriminalistka. Drugič, ona ni prekinila seje DZ, prišla je na povabilo vodje poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja. Ona se je z njim pogovarjala zjutraj in mu je rekla, naj določi čas, kraj in dan. Kje vas bom najmanj motila, mu je dejala. To je bili tisti dan, ko je vodja poslanske skupine poklical njo in ji dejal, da je zdajle primeren čas za prihod.

Sama je prišla v parlament, brez skupine kriminalistov, ki bi tja vdrla itn. Möderndorfer pa je njen prihod izkoristil, šel za govornico in rekel, kar je rekel, češ imamo kriminalistično preiskavo, šest ljudi ne more sodelovati, zahtevam prekinitev seje. To je najbolj podla zloraba in nič drugega. Möderndorfer bi lahko rekel kriminalistki, naj pride jutri, pojutrišnjem, mi bi prišli k vam ali karkoli drugega. Nič od tega ni naredil, ampak je zlorabil njeno zaupanje.

Zdaj pa tisti del, v katerem bom povedal drugače kot v Odmevih in v svojem nastopu v 24ur prejšnji teden. Tam sem namreč rekel, da mi ni všeč, da se mi zdi nenormalno, da jaz pridem k vam – če se postaviva v vlogo kriminalista in poslanca, pa ste vi poslanec, jaz pa kriminalist – pokažem list s podpisom in vprašam, ali je to vaš podpis. Vi pa rečete, da je in je s tem kriminalistična preiskava končana.

Cerar to upravičeno imenuje Butale in butalska preiskava. Ampak prejšnji teden sem dobil od generalnega direktorja policije podatek, da tako usmerja državno tožilstvo in sem to tudi javno izjavil. Da državno tožilstvo usmerja policiste oziroma to kriminalistko in da je tako naročilo: pojdite tja, vprašajte, ali je to njihov podpis, in končajte preiskavo.

Zato se v to ne bom vmešaval, ker po drugem členu zakona o policiji ne smem posegati v preiskavo, če jo usmerja tožilec. Dan za tem pa se je izkazalo, da je Policijska uprava Ljubljana dala generalnemu direktorju policije napačne podatke. Tožilec ni usmerjal te preiskave. Generalni direktor policije je zato odredil nadzor, da bi ugotovil, kaj je bilo narobe.”

Zadnje dneve odmeva obsodba v zadevi Balkanski bojevnik. Kako vi komentirate sodbo – kar zadeva delo policistov in nadaljnjo notranjo varnost v naši državi?

“Popolnoma delim vse razburjenje javnosti. Sodišče je policiji dovolilo uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, ko so bili ti izvedeni, pa je to isto sodišče dvakrat preizkusilo njihovo veljavnost, dvakrat, in je bilo vse v redu. Ljudje so bili dve leti v priporu, zdaj po dveh letih pa to razglasijo za neveljavno – razglasijo za neveljavne slovenske in srbske izsledke v preiskavi.

Če bi bile razmere normalne, bi to sodnik ugotovil v enem, dveh ali treh mesecev in bi bili ti ljudje že 18 mesecev na prostosti, nad državo ne bi visela milijonska grožnja po odškodnini, ne pa da to ugotovi po 24 mesecih. Ampak glede na to, da je sodišče odobrilo in dvakrat preverilo uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, ne morem ravnati drugače, kot da popolnoma zaupam kriminalistom in tožilcem. Kako naj rečem, da so ravnali nezakonito, če je sodišče dvakrat potrdilo, da so ravnali zakonito? Osebno podpiram kriminaliste in tožilce.

Kako bo pa to vplivalo na širša, mednarodna dogajanja oziroma položaj Slovenije z vidika kriminala in tako dalje, je težko reči. Bojim se, da gremo po napačni poti. Sodna veja oblasti je ena od vej oblasti. Naj prevzame odgovornost tudi za svoje delo. Kdorkoli se v tej državi oglasi, ali politiki, ali državljani ali mediji, se postavljajo v nekak obrambni položaj in do onemoglosti zagovarjajo neodvisnost sodstva.

Strinjam se z neodvisnim sodstvom, moramo ga zagotoviti, vendar moramo zagotoviti tudi hitro in učinkovito sodstvo. Ne pa da zastarajo pomembni primeri, da moramo plačevati odškodnine, da so obsojeni pravzaprav le kurji tatovi. Povsod drugje po Evropi je drugače. Poglejte Avstrijo – zadeva Hypo je končana. Poglejte Srbijo. Stvari so končane. Poglejmo Hrvaško. Pri nas pa?

Omenili ste že odzive mednarodnega okolja. Začelo se je govoriti, da zaradi obsodbe sodišča v tej zadevi tudi tuje policije ne bodo hotele več sodelovati z našo policijo. Se to že dogaja?

Ne vem, to bi bilo bolj vprašanje za generalnega direktorja policije. On bi to lažje ocenil. Tega podatka nimam.

V ponedeljek zvečer so bile v Mariboru demonstracije proti županu Kanglerju, ki so se sprevrgle v nasilje. Poškodovanih je bilo nekaj policistov, pridržanih nekaj najbolj nasilnih protestnikov. Kako komentirate demonstracije? Kaj menite o delu policije? Je ustrezno ravnala?

“Svobodno izražanje nezadovoljstva in volje je legitimna pravica vseh ljudi. Prepovedano pa je nasilje. Včerajšnji shod ni bil prijavljen, a ga je policija varovala, kot je skladno z zakonom. Vloga policije je jasno določena. Zagotoviti mora varovanje ljudi in premoženja. Včeraj so po zraku letele granitne kocke. Kaj če bi kdo umrl?

Obžalujem, da so se demonstracije, uperjene proti županu, sprevrgle v obračunavanje s policijo. Peščica ljudi je izrabila razmere in ljudi, ki so se zbrali na mirnem protestu.” (vir: siol.net)

 

 

 

 

 

 

 

Št. komentarjev: 34
 1. anakonda pravi

  Če se zle duhove pokliče, ti tudi pridejo. Posebno tisti iz levega bloka. Kdor je to neumnost organiziral, bi moral vedeti, da se bo sprevrglo v nasilje. Moralo bi se ga kaznovati. Najprej njega. Saj tisti tipi z granitnimi kockami v svojem enoumju niti ne razumejo, kaj bi se lahko zgodilo.

 2. dingdong pravi

  Fertik si !!

 3. anakonda pravi

  DINGL DONGL, dolgočasen si!!!

 4. anakonda pravi

  DINGL DONGL, otročji si!!!

 5. anakonda pravi

  DINGL DONGL, prismuknjen si!!!

 6. JOJ pravi

  Me zanima, če med “pozitivci” ni nikogar, ki bi znal šteti in bi preštel vse glasove oz. podpise, preden so jih odnesli v parlament. Menda niso drugi zadolženi, da jih opozarjajo na manjkajoče število podpisov!? Če še tega niso sposobni, potem res ne vem, kaj počnejo v parlamentu!!! A so tam le zato, ker so “naši”, se pravi Jankovićevi?

 7. dingdong pravi

  Belouška ! A buba ? Bom stricu Vinku povedal, ti bo rokico popihal, pa boš zajčka vidu !

 8. Emil pravi

  Na »socialni kliniki« v bližini nekdanjega ameriškega oporišča na obrobju Aten je bilo prejšnji četrtek zelo živahno. V čakalnici klinike, kjer skupina šestih zdravnikov in 170 prostovoljcev skrbi za približno 1200 pacientov brez zavarovanja ali brez denarja za draga zdravila, ki jih zavarovanje ne krije več, so čakali ljudje, ki so še včeraj živeli dobro, danes pa si ne morejo privoščiti niti tistega, kar se je nedavno zdelo samoumevno – osnovne zdravstvene oskrbe.

  »Delamo pet dni v tednu, popoldne in zvečer. Vsi zdravniki imamo redne službe v javnem zdravstvu. V živo gledamo, kako mednarodne finančne institucije ob pomoči grških političnih elit razgrajujejo socialno državo. Najbolj pada ravno po javnem zdravstvu, kjer si zasebniki obetajo velik denarni kolač. Pred nami je velika kraja – privatizacije vsega javnega in uničenje vsega socialnega. Vsak dan je huje. Ko smo januarja 2010 odprli kliniko, smo se dobro zavedali, da najhujše šele prihaja. Tudi danes, ko je Grčija že dežela tretjega sveta, v kateri ljudje zaradi revščine ali nepravičnih oblasti umirajo zaradi najbolj nedolžnih bolezni, se zavedamo, da je najhujše še pred nami. Posledice napada na Grčijo in na Evropo, kot smo jo poznali, bodo strašne,« je v svoji mali pisarni dejal doktor Giorgos Vihas, ustanovitelj »socialne klinike«, in poudaril, da je na prvi frontni črti boja proti neoliberalizmu in razraščajoči se pošasti grškega neonacizma, neposredni posledici razpada države, družbe in etike.

  Frontna črta »moderne« Grčije

  Vihas se je do zdaj udeležil prav vseh protestov proti vsiljenim varčevalnim ukrepom in starim političnim elitam. Skupaj s tovariši na protestih po zgledu zdravnikov s Tahrirja pretepenim protestnikom pred helenskim parlamentom in na trgu Sintagma zagotavlja prvo pomoč. Oktobra jih je tudi on dobil z gumijevko po glavi – medtem ko je na nosilih na varno pomagal nositi ranjenega protestnika. »Policijsko nasilje se povečuje. Policija uporablja tudi nedovoljena kemična sredstva. Ne bo dolgo, ko bodo padle prve žrtve. Grčija se vrača v totalitarne čase. Povsod lahko vidimo strašljive sence vojaške diktature in fašizma. Evropa to le opazuje. Evropa, ki je takšne razmere pomagala ustvariti! Naša bolnišnica je konkreten način upora. Dovolj imam besedičenja o krizi. Upor mora biti neposreden. Trudimo se po najboljših močeh, rešujemo življenja. Ljudi, ki potrebujejo našo pomoč, je vsak dan več. Veliko več. Po vsej Grčiji zdaj deluje petnajst podobnih klinik. Naša je bila prva in je še vedno največja. Povezujemo se. Delujemo zunaj sistema, ki se nas seveda trudi uničiti. Očitno oblastem in njihovemu velikemu načrtu predstavljamo grožnjo. Solidarnost je za podizvajalce uničenja Grčije, prvega bojišča finančne vojne, očitno zločin,« je razlagal šarmantni zdravnik, medtem ko je prebiral med stotinami škatlic zdravil, ki jih v »bolnišnico na koncu mesta« nosijo prebivalci Aten, lekarnarji, farmacevti in tuji obiskovalci. Trenutno imajo v bolnišnici, ki leži na popolnoma opustošenem območju nedaleč od bogataške obmorske četrti Glifada, dovolj velike zaloge osnovnih zdravil. Problemi se pojavijo pri dragih zdravilih, denimo zdravilih za raka. »Teh si nikakor ne moremo privoščiti. Kar smo imeli, smo porabili. K nam je prišlo več deset ljudi, ki so hudo bolni, a si praktično čez noč niso mogli več privoščiti zdravljenja, in to kljub zavarovanju. Postajamo Amerika, v najslabšem smislu,« je nadaljeval Vihas. Zdravniki pregledajo prav vsako tableto, ki jo prinesejo v bolnišnico, saj je v zadnjih mesecih tudi v zasebnih lekarnah vse več generičnih zdravil in zdravil, ki jim je že potekel rok trajanja.

  Katalonija, 1937

  V »socialni kliniki« kljub hudemu delovnemu ritmu in težkim delovnim razmeram vlada sproščeno in tovariško razpoloženje. Zdravniki, prostovoljci in bolniki vseh starosti se mešajo drug z drugim. Toliko nasmehov in dobrodušnosti ni mogoče videti v nobeni drugi bolnišnici. Vedno več pomoči prihaja tudi iz tujine. Borbeni duh, ki veje iz visoko motiviranega osebja, spominja na pisanje Georgea Orwella o prvih mesecih španske državljanske vojne na republikanski strani fronte. Tu nihče v prvi plan ne poriva svojih težav, čeprav bi jih lahko. Rešujejo se težave šibkejših soljudi; etika kot taka. Tu ni prostora za banalnosti in časa za cenena opazovanja. Delo kliče; ljudje kličejo na pomoč. Stanje permanentne urgence z višjim ciljem – obrambo socialne države, ustavitvijo pohoda finančnih okupatorjev in zavarovanjem javnega zdravstva za vsako ceno.

  »Prav neverjetno je, v kako kratkem času je oblasti uspelo uničiti vse pridobitve moderne Evrope. Zdravniki smo zato odšli v prve frontne črte odpora. Grčija ni naprodaj! Zdaj so razmere še slabše kot v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tedaj so bili fašisti fašisti. Danes se fašizem skriva za masko demokracije. Resnični in finančni fašizem. Ta ruši vse pred seboj. Grčija je zelo bolna država, ki pa jo še lahko rešimo. Oblast nam ves čas govori, da smo na smrt bolni. Da smo storili kolektivni zločin in si zato zaslužimo kolektivno kazen. Toda dejansko nas ubijajo mednarodne finančne institucije ob pomoči Evropske unije in Nemčije. Smo le prva žrtev načrtovane neoliberalistične epidemije, ki se bo kmalu razširila po vsej Evropi,« je v ozkem hodniku klinike, kjer ves čas teče gost promet, dejal Kristos Sideris, prostovoljec in »glavni ideolog« bolnišnice, sicer zaposlen v zasebnem podjetju.

  Zmaga dostojanstva

  Na dan našega obiska je bilo bolnišnično osebje še posebej dobre volje. Šest javnih bolnišnic v Atenah je namreč uslišalo njihov poziv, naj (samovoljno) odprejo vrata za bolnike brez zdravstvenega zavarovanja in pomagajo tudi tistim, ki potrebujejo draga zdravila ali nujno operacijo. »To je naša velika zmaga. A ne smemo se preveč veseliti – to je šele začetek. Oblast na čelu z ministrom za zdravstvo – ta je po objavi prispevka o naši kliniki na televizijski mreži CNN moral javno požreti svojo izjavo, da v Grčiji ni ljudi brez zavarovanja oziroma takih, ki si ne bi mogli privoščiti osnovne medicinske pomoči – nam ves čas nagaja. Zdaj nameravajo po hitrem postopku sprejeti zakon, ki bo uradno onemogočil delovanje socialnih klinik. A ne bomo se dali. Od tod nas lahko odpeljejo le mrtve. Če nas bodo hoteli izseliti ali zapreti, se bomo zabarikadirali za zidove. Imamo veliko podpornikov. Če bo treba, se bomo tudi borili. Zdaj gre za življenje,« je udarno nadaljeval Kristos, ki je v bolnišnici odgovoren za »logistiko« in medijsko svetovanje svojemu velikemu prijatelju zdravniku Vihasu.

  »Smo v vojnem času. Ves čas nas bombardirajo. Kriza. Razpad. Pesimizem. Ljudje obupujejo. Zapirajo se vase in v svoja stanovanja. Psihologi že zaznavajo sindrom posttravmatske motnje. Veliko ljudi je lačnih. Mnogi naših pacientov je še pred dvema letoma hodilo v dobro plačane službe. Imeli so svoje hiše in kredite. Ko so izgubili službo, so hitro ostali brez vsega. Socialna in varnostna mreža sta se porušili. Nikamor se ni mogoče obrniti na pomoč. Tako je neoliberalizem ubil grški srednji razred. Ta se dobesedno topi pred mojimi očmi. Sem prihajajo gospe v najboljših oblekah, ki si ne morejo več kupiti niti aspirina. V današnji Grčiji mora človek sam s seboj skleniti pakt, da nikoli ne bo hudo zbolel, ali pa ga bo lahko od angine pobralo na ulici. V zadnjih mesecih sem videl ogromno podhranjenih otrok. Njihovo število skokovito narašča. V Grčiji, kjer je bilo hrane vedno ogromno! Letos se je v državo po skoraj petdesetih letih vrnila tudi malarija. V Grčiji je velika tragedija. Smrt povojne Evrope in vseh pridobitev humanizma. Evropo in demokratični svet pozivamo na pomoč. Če bodo pomagali nam, bodo pomagali tudi sebi. Ta pošast se širi tako, kot se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja širil nacizem. Če bi ga ustavili v Španiji, bi se zgodovina obrnila povsem drugače. Trojko je treba ustaviti! Tako kot je treba ustaviti politične elite, ki so nas pripeljale na rob bankrota, državo predale v roke finančnih manipulatorjev, zdaj pa nam še vedno vladajo. Denar gre bankam, ljudem se krade. Zdravje bi moralo biti na voljo vsem. Zdravje in zdravstvo sta po mojem mnenju temeljna človekova pravica. Človek, ki si ne more privoščiti zdravnika, ne more biti svoboden. Napad na javno zdravstvo je napad na temelj svobode. Enako seveda velja za razgradnjo javnega šolstva in drugih javnih servisov,« je odločen Giorgis Vihas, ki ga mnogi moji grški sogovorniki vidijo kot enega morebitnih ključnih mož velikega družbenega preobrata. Ta bo po njegovih besedah temeljil na solidarnosti. Ljudi je kriza zbližala. »Partikularni interesi,« pravi, »morajo postati nepomembni.« A uporni zdravnik se skupaj s soborci, katerih število se z aktivnostjo na družbenih omrežjih vztrajno povečuje, vseeno počuti osamljeno. »Morali bi se množično upreti. Nimamo več veliko časa!«

  Umor javnega zdravstva

  Razgradnja grške družbe in države nikjer ni bolj očitna kot v javnem zdravstvu, ključni javni instituciji, od katere je bilo neposredno odvisno življenje več milijonov Grkov in Grkinj. Zdravniki, medicinske sestre in strežnice v številnih bolnišnicah že več mesecev niso dobili plač. Zdravstvena blagajna je vsako leto bolj prazna. Storitve, ki jih omogoča zdravstveno zavarovanje, so se močno skrčile. Čakalne vrste – tudi na najbolj nujne operacije – so se povečale. Bolni ljudje umirajo, ker umira sistem, ki jim je pomagal živeti. Ker so ubili sistem, kolikor koli že prežet s korupcijo in »neučinkovitostjo« ter »neracionalno porabo«, ki jim je pomagal (pre)živeti. Zdravstvo se pospešeno privatizira in postaja privilegij bogatih.

  Trojka je pred dnevi zahtevala, da grška vlada izdatke v zdravstveni blagajni, ki so namenjeni porabi v bolnišnicah in lekarnah, zmanjša še za približno dve milijardi evrov. V zadnjih dveh letih so oblasti – po navodilih iz Bruslja in Berlina – znesek, ki je, denimo, namenjen plačilu določene kirurške opreme, zmanjšale tudi za 90 odstotkov. Mnogi bolniki po zgledu bolnišnic v nekaterih azijskih državah s seboj v bolnišnice nosijo svojo hrano, zdravila, oblačila in tudi igle, povoje in gaze, ki jih marsikje že kronično primanjkuje. V zadnjem letu so zaprli 20 odstotkov vseh intenzivnih oddelkov v bolnišnicah. Takoj po novem letu sledijo dodatni, še ostrejši rezi. Bolnišnice od pacientov po novem zahtevajo plačilo za določena zdravila, ki so bila še nedavno brezplačna. Med njimi so tudi zdravila za rakave bolnike, ki odločajo o življenju in smrti.

  Polovica brezposelnih Grkov je brez zdravstvenega zavarovanja. »Nov paket varčevalnih ukrepov, ki je bil sprejet prejšnji teden, bo stvari le še zaostril. Močno zaostril. Življenjska raven se bo drastično znižala. Na to nismo pripravljeni. Na to ni mogoče biti pripravljen,« pravi Savas Robolis, direktor delavskega inštituta pri zvezi grških delavcev.

  Na »socialni kliniki« poleg zagotavljanja brezplačne zdravstvene pomoči zbirajo tudi rabljena oblačila in hrano. Materam delijo mleko in plenice za otroke. Poleg splošnih zdravnikov na kliniki delujejo tudi pediatrinja, zobozdravnik in mlada psihologinja, ki ima vedno več dela. »Ljudje pridejo k meni šele takrat, ko imajo zares hudo težave. Takrat, ko ne morejo več živeti v zanikanju. Mislim, da v svoji ordinaciji – tu sem sicer le enkrat na teden – vidim duševno stanje grške družbe. Najbolj prizadeti so brezposelni, tako mladi kot starejši. Depresija. Obupavanje. Zapiranje vase. Vsiljen občutek krive. Umikanje. Težave s prevzemanjem odgovornosti. Temačen pesimizem. Umiranje na obroke. Moja naloga je ljudi spet postaviti na noge in jim povrniti vsaj malo upanja. Razpoloženje na naši kliniki je dokaz, da je to mogoče,« je po končanem delu povedala psihologinja Evangela. Vsaka njena beseda je bila dodatno obtežena z utrujenostjo nekoga, ki nazadnje pomisli nase.

  »To, kar počnemo, je upor!«

  »Na našo kliniko nikoli ne bo vstopil en sam prekleti politiki. Vsi, brez izjeme, so tu nezaželeni. Nekaterim smo morali to pred spomladanskimi parlamentarnimi volitvami že povedati v obraz. Hoteli so nas izkoristiti za svojo promocijo. Ne bo šlo, lopovi! Uničili ste državo. Devetdeset odstotkov javnega zdravstva je že propadlo. Tudi v zasebnih bolnišnicah zaposleni ne dobivajo plač ali pa so jim jih drastično znižali. To vem, ker naša klinika sodeluje z nekaterimi zasebniki, ki so nam sami od sebe ponudili pomoč. A te pomoči je vedno manj, saj jim zmanjkuje denarja. Če nam je zasebnik lahko še lani ponudil deset brezplačnih laboratorijskih testiranj na teden, nam zdaj lahko ponudi le še dve. Nekateri pa nič več,« je, izgubljena med goro papirjev, dejala 50-letna prostovoljka Aliki, ki na kliniki dvakrat ali trikrat na teden pomaga že od prvega dne. »Najprej je k nam hodilo le nekaj upokojencev. Zdaj je vsak dan večja gneča. Nekaj bomo dosegli, o tem sem prepričana. To, kar počnemo, je upor. Politična izjava. Ne bomo pustili, da ljudje umirajo zaradi politike! Naš cilj je revolucija!«

  * * *
  Njenega navdušenja ob koncu še enega zares dolgega delovnega dne ni delila profesorica biologije na eni izmed atenskih srednjih šol, gospa Vasiliko Iliopuli, ki se boji, da je grška družba že umrla in da se je smisel za skupnost nepovratno izgubil v vsesplošnem duhu potrošništva. »Voham vojno. Novo vojno. Eno sem že preživela. Dobro sem spomnim tankov na politehniki 17. novembra 1973. Takrat nam je uspelo. Zdaj imamo proti sebi veliko trdnejše nasprotnike. Globalne finančne manipulante, ki ne ubijajo s tanki. Ubijajo z dolgovi in krediti. Z uničevanjem socialne države. S poniževanjem celotnih držav in narodov. Ljudje umirajo! In vedno več jih bo umiralo! Tudi če se nam nekako uspe izvleči in se postavimo na noge, bodo nekatere svinje kmalu bolj enakovredne od drugih svinj. Bojim se, da je to del človekove narave,« je žalostno govorila profesorica, ki zdravnike in prostovoljce na socialni kliniki imenuje »vojaki svobodne Grčije«.

  To nas čaka

 9. anakonda pravi

  DINGL, pa si res otročji.

 10. MEFISTO pravi

  ANAKONDA, meni je pa všeč DINDONG.

  Tako lepo zna pripovedovati neunosti, da njegove besede tudi takrat, ko želi povedati kaj pametnega, izpadejo kot neumnost.

 11. Ivan Janša pravi

  aha tukaj si ME F ISTO… Vprašal sem te, kako se obnašaš do svojega boga. Takoj marš v kot, 10 očenašev, jaz te bom pa mazilil z bodečim razpelom po hrbtu. nato dobiš umazanega v rit.

 12. MEFISTO pravi

  IVAN JANŠA, naj šebi povem, da še vedno poznam rdečkarja, intelekualca, ki se ima za zelo pamenega, strpnega in moralno dominantnega vedeža, ki se je nekaznovano hvalil, da so mu ga pušile 10 – 12 letne dklice in ki se je še zgražal, kako so dandanes otroci pokvarjeni

 13. anakonda pravi

  Tale Ivan Janša bi bil rad Janez Janša, za kar pa mu manjka kar lepa gmota možganov. Pravzaprav vsi, saj je v njegovi lobanji malo prostora in še tam je vakum.

 14. MEFISTO pravi

  Gorenjak se boji, da bi kaka granitna kocka ubila kakšnega demonstranta.

  Rdečkarji in anonimni organizatorji kravalov pa ne.

  Kdaj pa so se rdečkarji sekirali zaradi mrtvihali pa jih še celo šteli.

 15. dingdong pravi

  “Ivan Janša bi bil rad Janez Janša, za kar pa mu manjka kar lepa gmota možganov. Pravzaprav vsi, saj je v njegovi lobanji malo prostora in še tam je vakum.”
  Belouška, tokrat se pa strinjam s tabo.

 16. Ivan Janša pravi

  ME F ISTO kaj to pedofili fkup držite, da ne naznaniš tega rdečkarja intelektualca?

 17. Ivan Janša pravi

  ME F ISTO, anakonda, danes sestanek na lokalnem sedežu SDS. zaradi nepokorščine kazensko vlečenje neumitega.

 18. VSI STRPNI pravi

  stari rdeči balkanski prasec in udabš turek zganja SVINJARIJE….hahahahHAHAHAHAHA

 19. Ivan Janša pravi

  anakonda, da se mi nikoli več ne delaš norca iz moje prelepe kraljevske z lasmi bogato obdarjene lobanje.

 20. VSI STRPNI pravi

  podpirajo pa ga le najbolj mafijski in balkanski rdeči Prasci in Svinje….hahahahahHAHa…kako čudno, mar ne?

 21. cincamarinca pravi

  Granitne kocke so balzam za dupleškega kavboja.Bog ne daj,da nam pride pred pešico.Tak al tak je gotof!

 22. umetnik123 pravi

  Povprečen Slovenec bi si moral odstraniti kar lepo količino možganov, da bi lahko bil IVAN JANEZ JANŠA, pa še opracija bi se morala ponesrečit. Sicer pa menim, da je na tem portalu kar precej operiranih.

 23. umetnik123 pravi

  Za operacijo se opravičujem Ivanu Janši s portala, onemu zgubidanu iz Grosuplja pač ne.

 24. mudo moreno pravi

  Dingdong mi ni všeč
  ker iz ust mu smrdi
  drugače pa zanj
  dol mi visi.

  Iz ust mu zaudarja
  komunistični smrad
  parole napredne
  uboj, rop in krad.

 25. mali pravi

  Vsak hudič bi šuntal in pil na račun drugih, ko se je pa treba srečati z resnico in posledicami teh dejanj, pa se jim mudi za prvi vogal, kot kurvi s plesa!!!!!!!

 26. vine pravi

  Ta golazen rdeča pa res nima meja….

 27. granitna kocka pravi

  z lahkoto razbije stekleno šipo.
  A odpove pri prvi trenirkarski lobanji.

 28. HEINEKEN pravi

  ČE bi pes nosil gate..??
  .
  .ZAHTEVAMO ODSTOP TEH KLOVNOV..:
  .
  gorenak
  hojs
  janša
  sestre MARX
  jerovškova
  grimsova
  tankova
  .
  .
  STRAN ..V HUDO JAMO Z ……….. sds–hunto

 29. anakonda pravi

  Navkljub vsem barabam, ki podpihujejo na tem portalu – mi lahko odgovorimo v nedeljo! Čisto enostavno!
  POJDIMO VSI NA VOLITVE! VSI ZA PAHORJA!

  Naj se Turčin, Kučko in ostali levi bedaki, kot tudi njihovi sluge iz tega portala (dingl dongl, radar, heineken, Umetnik 123 … itd) za vse večne čase pošlje v nirvano. Dol z levičarsko bando!

  Za domovino – dol z levičarskimi kriminalci!

 30. […] minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je v pogovoru za spletni portal Siol.net dejal, da je svobodno izražanje nezadovoljstva in volje legitimna pravica vseh ljudi. Opozoril pa […]

 31. PRAVIČEN pravi

  V SLOVENIJI bodo začeli umirati od lakote ne pa od granitnih kock,to je resnično da to dejanje je nevarno in ni pravilno,samo kot minister policije govori je samo izgovor ker jih sram kaj se dogaja v Sloveniji kot tako v mali državici in vlada ne zna poskrbeti da bi državljani prišli do svojega kruha in dostojnega življenja.Kadar se naredi veliki kriminal pri nas potem pa molči minister on nič neve,tudi on bi lahko kritiziral tožiljstvo,ki so spustili mafijce na protost.Seveda tožiljstvo kot sodstvo se samo delajo da pri njih ni napak.GORENAK sem sam boji za svoj stolček,ker se mu že giblje in se bo moral zamenjati.Vsega tega kar se dogaja so krivi politiki tako opozicija kot vlada,ker vidijo samo sovraštvo med seboj in ne poštenega dogovarjanja,razume se strankarsko vodenje države,samo v takem položaju kot je država ,bi morali biti bolj enotni.Samo prepir v državnem zboru,tudi sndikati nagajajo ,vsaj vtikajo nos tam kjer ne bi smeli.Delavski sindikati v drugih demo kratičnih državah se borijo za delavca da ima službo in njegove delavske ter socijalne zadeve,pri nas pa je tako,da mora vlada za vsak zakon vprašati njih oko se strinjajo,pri naših sindikatih ,če ni po njihovim mnenju,takoj zahtevajo ali referendum ali protest.Kadar ima delavec ali uslužbenec problem z delodajalci,to je z opovedjo ali drugi socijalne problemi,se te veike glave od sindikatov skrijejo in samo da se podjetje čim hitreje zapre lju dje pa na cesto.Ti ljudje ki pri nas vodijo sindikate niso vredni takih osebnih dohotkov npr.5000eur.Seveda vsi se zgovarjajo tako je zapisano v ustavi nič nam ne morejo,samo da je dovolj takih ko so zakoni zadnja briga.Pri nas v Sloveniji je premalo discip’line in samozavesti in ponosa,da bi napravili red na političnem odru in in tudi na drugih koncih.Dvomim ako bo pri nas prišlo,da tisti ,ki se zasluži kazen ,da bo kaznovan in kdor se zasluži pohvalo ,da bo dobil nagrado..Pri nas se nagrajuejo tisti ki hitreje krade državo ,davkoplačevalci pa so žrtev ,ki morajo dolg poravnati.In ni se za čuditi, če enkrat prekipi slovenkam in slovencem in gredo na proteste in politiki povedo da je enkrat konec z njihovimi političnimi igricami..

 32. igor pravi

  Prva adventna nedelja,mir. Demonstracije so mimo. Desna opcija se s problemi zakaj je do demonstracij prišlo ne ukvarja.Oni vladajo pošteno in v dobrobit ljudstva. Njihov šef, je bil v prvi vladi že pred 20- timi leti.Za nekatere stvari ima spomin kot slon, za druge spomin zlate ribice.Začuden je.Zgodile so se demonstracije.Njemu, njemu, kateri je aslužen, samo on, da imamo Slovenci svojo državo. Tri, dobra leta, je rušil Pahorja, na vse mogoče načine, pozival je tudi na demonstracije, še letos poleti.Ankete mu kažejo podporo slabšo od Pahorjeve, on ne odstopi. Saj tisto kar je govoril, velja za druge. Napada predsednika republike zaradi potratnosti, ker je spal v NY za 500,00€ na noč. Janša spi v NY za 1040€. Pokvarjenosti in cinizmu ni meje.
  Vračam se na demonstracije, na začetku mirne, nato nasilje. Prišli so neonacisti. Sova, je več kot pred pol leta, vladi predala poročilo o nasilnih skupinah v Sloveniji. Našli so samo desne skupine, kateri voditelji in del članstva je včlanjen v stranko SDS. Vlada spravi poročilo v predal, ne, da ga v parlament, od Sove pa zahteva, da se dopolni z levimi ekstremnimi skupinami.
  33 izgrednikov so policisti odpeljali na policijsko postajo, čez par ur so vse izpustili.Bili so poškodovani policisti in oprema.VPAŠAM, zakaj ste jih izpustili, saj dan dva bi lahko sedeli.V okoli ci Murske Sobote imate že več kot mesec dni zpriprtega človeka, KER STE PRI NJEMU NAŠLI ŠEST STEBEL KONOPLJE.Neonacista, kateri je vrgel granitno kocko v glavo policistu in povzročil hudo telesno poškodbo, ste pa ispustili.
  ODGOVOR JE SAMO EDEN, VLADA IN VRH POLICIJE, JE Z NASILNIMI SKUPINAMI POVEZAN.

 33. PASJI FRITZL pravi

  G . GORENAK , se sprašuje , kaj bi bilo , če bi zaradi teh razbojnikov kdo umrl ??
  JA GORENAK bi bil kriv in vsa levica bi nazdravljala !

  KRIŽMAN še naprej dokazuje , kot lizun levice , pa čeprav so ga ti velikokrat močno namočili in nategnili !
  Zelo je odmevala tista , ko so mu pijanemu posadili na kolena neko neugledno CIPO !
  ENE PAČ NIČ NE IZUČI , IZKLJUČENA JE VSA PAMET , OSTARELEGA DOHTARJA ! !

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen