Zakrajšek: Sloveniji ne bo uspelo brez pomoči

3

V ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) ne verjamejo več, da lahko Slovenija sama obvlada svoje finančne probleme, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. “Jasno je, da smo že prestopili Rubikon,” je namreč v intervjuju za APA ocenil slovenski finančnik v Fedu Egon Zakrajšek.

Zakrajšek je v pogovoru izpostavil visok donos do dospetja na slovenske obveznice. Zato je le še “vprašanje mesecev”, kdaj država ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov, meni. “Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična,” pravi Zakrajšek.

Po mnenju slovenskega ekonomista je edino odprto vprašanje to, ali bo Slovenija še pred prošnjo za pomoč začela izvajati reforme in si s tem zagotovila kredibilnost pred EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). V tem primeru bi lahko sama nadzorovala vsaj tempo reformnega procesa. Če ne, se bo morala kot Grčija ukloniti diktatu “insolvenčnega upravitelja”. “Možnost izbire še obstaja, a ne več dolgo.”

Ekonomist tudi ne verjame v uspeh načrta finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je za jesen napovedal izdajo dolarskih obveznic v vrednosti milijarde in pol. “Ne verjamem, da je mogoče doseči bolj ugodne obrestne mere (kot pri evrskih obveznicah),” pravi Zakrajšek in dodaja, da je pri dolarskih obveznicah prisotno še valutno tveganje. Strokovnjaki sicer naše kapitalske potrebe do konca leta 2013 ocenjujejo na 3,5 milijarde evrov.

Zakrajšek tudi ne razume osredotočenosti slovenske vlade na vpis fiskalnega pravila v ustavo. “Tudi če bi imeli namesto zlatega diamantno pravilo, to ne spremeni gospodarskega razvoja zadnjih 20 let, ki je državo pripeljal v brezno,” pravi slovenski ekonomist.

Ocenil je, da so težave Slovenije v veliki meri podobne kot težave drugih problematičnih članic območja z evrom: pok nepremičninskega balona, nekonkurenčno gospodarstvo z visokim državnim deležem, tog trg dela, negativni demografski trendi in razdeljena politika.

Po mnenju Zakrajška bi morala biti prioriteta slovenske vlade sanacija bančnega sektorja. “Tu se nam čas izteka.” Zakrajšek se zavzema za popoln umik države iz bank, v kar pa zaradi političnih apetitov ne verjame. Nujna je tudi reforma togega trga dela, ki je “Ahilova peta slovenskega gospodarstva”.

Zakrajšek medtem ni želel komentirati špekulacij, da bi lahko sam vodil slovensko tehnično vlado. Načeloma je mnenja, da bi bila tehnična vlada za mlado demokracijo, kot je Slovenija, “precej tragična”. Takšna vlada je namreč “udarec za demokratični proces”. Zato se Zakrajšek zavzema za to, da bi probleme reševali izvoljeni politiki.(sta)

Slovenski finančnik v Fedu Egon Zakrajšek. (foto: arhiv Demokracije)

Št. komentarjev: 3
  1. […] Egon Zakrajšek iz ameriške centralne banke Federal Reserve je na primer v današnjem pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da je možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, praktično nična. Po njegovih besedah je celo le še “vprašanje mesecev”, kdaj država ne bo več sposobn…. […]

  2. antipod desničarjev pravi

    Slovenija je šolski primer države, ki je zaradi politikantskih teženj po moči in oblasti in s tem zgolj maščevanja in lustracij ljudi, ki so delali v prejšnjem družbenem sistemu, prešla iz zgledne države v državo, ki ji vsi obračajo hrbet. Pristala je v totalni revščini zaradi teh zadrtih desničarjev, daviteljev nedolžnih obrazov.

  3. haapy jack pravi

    Tale človek je sodelovec ameriški oligarov. Fed je zasebni monopolni kartel s trajno koncesijo za izdajanje nacionlne valute po politiki, ki si jo določa sam. Fed je prevara skozmin skoz. Že ime, Federal Reserve (Fed) ali Zvezna rezerva, je bilo izbrano z namenom zavesti javnost, da ne bi bilo očitno, da gre dejansko za izdajateljsko ali centralno banko, ki je v zasebni lasti. Torej na njihove odločitve nima vpliva niče, niti vlada ZDA, toliko manj ljudstvo. Človek je agent NWO.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen