Zbiranje podpisov za referendumsko pobudo o zakonu za uravnoteženje javnih financ

3

Gibanje 15o skupaj s sindikati, ki niso podpisali dogovora z vlado o ukrepih na področju plač, in drugimi civilno družbenimi organizacijami in mrežami zbira podpise za pobudo za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Kot so sporočili iz gibanja, zavračajo varčevalne ukrepe, ker so nepravični, nedemokratični in antisocialni.

Gibanje 15o je proti varčevalnim ukrepom protestiralo v četrtek pred poslopjem DZ, ko se je začela obravnava predloga zakona in predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Preko spletne strani pozivajo vse, ki zavračajo “krajo skupne prihodnosti”, da se povežejo in zgradijo konkretne oblike solidarnosti proti zategovanju pasov, nadaljujejo nasprotovanje varčevalnim ukrepom, vključno z referendumom ter uveljavijo nov socialni pakt in zgradijo skupno blaginjo.

Zaenkrat še nobeden od sindikatov ni potrdil, da sodeluje pri zbiranju podpisov za referendumsko pobudo o omenjenem zakonu. Med sindikati javnega sektorja, ki so napovedali stavko, vendar niso podpisali stavkovnega sporazuma, je sicer šest sindikatov. Še vedno stavkajo v obeh policijskih sindikatih. V Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) stavke dejansko niso napovedali, ker stavka v Slovenski vojski ni dovoljena. Kot je za STA dejal sekretar SMO Marjan Lah, so se samo pridružili stavkovnim zahtevam. Njihova odločitev glede morebitne referendumske pobude še ni znana, napovedali pa so pobudo za ustavno presojo omenjenega zakona.

Stavkovni odbor Sindikata javnih uslužbencev Slovenije pa je sodelovanje v splošni stavki samo prekinil in ga še ni preklical, kar pomeni, da lahko s stavkovnimi aktivnostmi nadaljuje, je za STA pojasnil predsednik sindikata Marko Belavič. Stavkovni odbor sindikata bo o preklicu stavke odločal v začetku naslednjega tedna, ko se bo tudi opredelil glede rešitev v socialnem sporazumu in kolektivnih pogodbah, je še napovedal Belavič.

Stavko so že zaključili v Sindikatu delavcev pravosodja Slovenije, je za STA povedal predsednik sindikata Tomaž Virnik. Stavkovnega sporazuma niso podpisali, ker je po njihovem mnenju samo prevalitev sokrivde na sindikate. Virnik je zatrdil, da sindikat ne bo sodeloval pri morebitnih referendumskih pobudah, ker je to samo potrata denarja.

V Neodvisnem sindikatu delavcev ljubljanske univerze pa za pojasnila zaenkrat niso bili dosegljivi.

Pobudo za razpis referenduma o omenjenem zakonu, ki ga je DZ sprejel v petek, pripravljajo tudi Gvido Novak in skupina volivcev. Kot je sporočil Novak, so predsedniku DZ Gregorju Virantu danes posredovali zahtevo za podaljšanje roka za vložitev pobude s podpisi podpore za razpis zakonodajnega referenduma.

V zakonu o referendumu in ljudski iniciativi je namreč določen 7-dnevni rok za vložitev pobude s podpisi podpore, pojasnjuje Novak. Ob tem navaja, da na spletni strani DZ še vedno ni objavljeno besedilo zakona za uravnoteženje javnih financ in tako ni dostopno volivkam in volivcem, ki naj bi v roku sedmih dni vložili pobudo. V DZ pa so za STA pojasnili, da je zakon javno dostopen od 11. maja, ko je bil poslan državnemu svetu.(sta)

Se nam obeta še en referendum? (foto: arhiv Demokracije)

Št. komentarjev: 3
 1. MEFISTO pravi

  Je kdo iz Gibanja 15o sploh kdaj kaj delal in poskusil, kako se zasluži za vsakdanji kruhek?

 2. VSI STRPNI pravi

  mefi, še za glagol delati niso nikoli slišali…….lenariti in krasti je njihov moto….

 3. mudo moreno pravi

  Briga stopetdesetnike za kruh. Oni živijo za joint, speed, coke, meth.
  Sredi prečudovitih kočevskih gozdov, tam levo od Kočevske Reke vem za en lep kotiček, kjer bi iz teh šlev in narkomanov v relativno kratkem času izgradili prav fine ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen