Slovenija in Rusija za cenejšo mobilno telefonijo

0

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk in ruski minister za telekomunikacije in sredstva obveščanja Igor Ščegoljev sta danes v Moskvi podpisala izjavo za pocenitev mobilne telefonije med državama. Ta omogoča podpis sporazumov med operaterji obeh strani za znižanje tarif po vzorcu, ki velja v EU.

Znižanje tarif bo koristilo predvsem slovenskim podjetjem, ki poslujejo s podjetji iz Ruske federacije in bo zagotovo še dodatna spodbuda ruskim turistom, da obiščejo Slovenijo. Na slovenski strani so se za znižanje že zavezala podjetja Telekom, Tušmobil in T-2, so sporočili z ministrstva.

Podpisana izjava operaterje obeh strani zavezuje, da se o znižanju tarif dogovorijo do 1. decembra letos. Medtem pa to, kdaj se bodo zadevna pogajanja med Rusko federacijo in EU končala ter tako postala zavezujoča za vse države članice EU, ni znano.

Ministra sta izjavo podpisala na razstavnem prostoru slovenskega podjetja Iskratel na sejmu Sviaz-Ekspocomm, ki je največja sejemska prireditev s področja komunikacij in digitalne tehnologije v regiji. Sejem je v nedeljo odprl minister Ščegolev, na odprtju pa je govoril tudi minister, ki je med drugim opozoril na zelo intenzivno sodelovanje med državama na področju elektronskih komunikacij in informacijskih tehnologij.

Ministra sta se srečala tudi na dvostranskem pogovoru, kjer sta pozitivno ocenila sodelovanje med državami in ugotovila, da obstajajo možnosti za njegov nadaljnji razvoj. Turk je ruskemu sogovorniku orisal dosedanje dosežke Slovenije na področju komunikacij in digitalne tehnologije ter izpostavil vzpostavljanje informacijske tehnologije v javni upravi. Opozoril je na možnosti sodelovanja pri informatizaciji šolstva ter pri varnosti in zaščiti informacijskih sistemov.

Kot so še navedli na ministrstvu, je sogovornika seznanil še z delovanjem Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije. Ta povezuje več kot 40 podjetij, ki delujejo na tem področju, in nekatera izmed njih so, kot mu je zagotovil Turk, zelo zainteresirana za sodelovanje z Rusijo.(sta)

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen