Mediacije med Janšo in Berglundom ne bo, zadeva se seli na višje sodišče

25

Stranke v sodnem postopku zaradi oddaje Resnica o Patrii so odklonile mediacijo, h kateri jih je povabilo ljubljansko višje sodišče. Na omenjenem sodišču so za STA pojasnili, da bodo zato zadevo zdaj obravnavali po rednem postopku. Tožbo je že obravnavalo okrožno sodišče, vendar sta se tako tožnik kot toženi na sodbo pritožila.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine ter umik izjav, objavljenih v oddaji, ki so jo na finski televiziji YLE predvajali 1. septembra 2008, nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami. Janša meni, da mu je oddaja spremenila življenje, in da bi njegova stranka, če obtožb ne bi objavili, na volitvah lahko dobila vsaj deset odstotkov več glasov.

Decembra lani je ljubljanski okrožni sodnik Matej Papler odločil, da morata Magnus Berglund in finska televizija YLE Janši plačati 15.000 evrov in umakniti izjavo, da je oseba, ki je v Patrijinih dokumentih označena z “J”, Janša ter da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade.

Svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov, mora po tej sodbi umakniti tudi nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Bojan Potočnik, ki mu je sodišče naložilo tudi plačilo 6.500 evrov odškodnine.

Sodnik Papler je v sodbi zapisal, da sta Berglund in YLE v dokazih, ki sta jih vložila v spis, med drugim navedla, da sta pri pripravi oddaje ravnala z vso potrebno skrbnostjo, z oddajo pa da tudi nista posegla v čast in dobro ime tožnika. Pritožbe zoper sodbo so vložili tako Janša kakor Berglund in YLE ter Potočnik. Višje sodišče jih je tako povabilo, naj dajo soglasje k postopku mediacije, vendar sta soglasje odklonili obe strani.

Janša je poleg Berglunda in YLE ter Potočnika s civilno tožbo preganjal tudi direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, a je ljubljansko okrožno sodišče tožbene očitke na njegov račun zavrnilo.

Glede Berglunda spomnimo še na to: finska televizija YLE je v začetku februarja predvajala drugi del oddaje Resnica o Patrii, katere avtor je ponovno bil Magnus Berglund, ki se je prav tako znova osmešil. Berglund je namreč tudi nadaljeval v njemu znanem slogu; spet ni pokazal nobenih dokazov in tudi tokrat je gostil nekredibilne sogovornike tipa zgaga. (sta/ured)

Lažnivi novinar Magnus Berglund in finska televizija YLE bosta slej ko prej morala Janezu Janši plačati dosojeno odškodnino.

Št. komentarjev: 25
 1. Resnica pravi

  In Janša je nedolžen in bel. Upam, da bo resnica prišla na dan. Kje jem denar od orožja in Patrij?

 2. APM pravi

  Resnica, koplji, koplji, od Grosuplja do Šentijla, pod skednji, v kleteh, po poljih in gozdovih. Koplji in išči. Janša je zvit in je globoko zakopal zaklade. le ti se lahko do njih prikoplješ.

 3. pipi pravi

  Ta slo-pravosodje je en “bulšid”, dokler se nebo krepko prevetrilo, da bodo prišli pošteni sodniki in tožilci nebo nikoli poštenja in pravičnosti, ker v Sloveniji je zaščiten lopov-komunjzar ali pa tisti kleptokrati, ki so oropali našo državo z Kučanom na čelu in vseh 21 let naprej ter delali velike POKE druga neznajo, ker so se rodili kot KLEPTOKRATI IN TAKO BODO TUDI POCRKALI, ta ekstremistična komunajzarska gnida.

 4. EU pravi

  V Murglah uprašajte, ker je nosil tisti škrat denar v Švico in Lichtenstein, on prodajal orožje v BIH, v Sarajevu imajo dokaze!

 5. TAMI pravi

  Če je kdo pošten je to v Sloveniji Janez Janša zato pa je trn v očeh tem KLEPTOKRATOM KOMUNAJZARSKIM to pa zato, da bi zameglili svoje ropanje in laži, ki jih delajo na lauf meter.

 6. RDEČA ZALEGA pravi

  Pa kdo še bere udbo lažnivo trobilo Dnevnik=telebansko sranje

 7. anakonda pravi

  Imamo medije, razne časopise – dnevnike, časopise za mlade, za stare, televizijo in Bog ve kaj še. Za vsemi temi mediji pa se skrivajo isti razbijači.
  To je dediščina osovraženega fašisto-komunističnega imperija, ki nam je ožigosal naše življenje, nas že 60 let tišči nekam na Balkan v revščino in nas še vedno krepko drži v svojih krempljih.
  Zavedni Slovenci, ne nasedajte tem agitatorjem sovraštva, odklonite in ignorirajte jih, naj oni pišejo kar se jim zahoče, ne vznemirjajmo se, saj so to itak njihovi zadnji trzljaji, preden jih bo za vedno vzel hudič. Čim manj levičarskega čtiva bomo kupovali, tem preje bodo propadli.
  Dodati je treba le še to, da so med temi razbijači ljudje z najvišjimi dohodki (razni partijski aparatčiki), a hujskajo narod proti tistim ljudem in strankam, ki bi jih edino lahko pripeljali v boljšo bodočnost.

 8. drugaPlatResnice pravi

  Dnevnik berejo vsi tisti, ki ne berejo tegale tu. In tistih je na srečo več.

 9. VSI STRPNI pravi

  druga, da je na balkanu opranoglavih rdečih svinj več kot normalnih je več kot očitno , zato je balkan to kar je – raj mafije, nestrpnosti, nazadnjaških retardirancev, revščine in bedakov kakor si ti……hahahahahahahha…balkan je raj rdečih svinj…..hahahahahah

 10. Rrobert pravi

  Dnevnik berejo opranoglave ovce…kreteni po domače…

 11. anakonda pravi

  Vsi dobičkarji – spomeničarji, razni komunistični aparatčiki in drugi kriminalci, ki žive na račun delovnega ljudstva in krade, to so tisti, ki berejo Dnevnik in Delo. A tudi njihov čas bo prišel, tudi za njih je že odrezana palica.

 12. MEFISTO pravi

  Krivico delajo Delu in Večeru ter Mladini tisti, ki od časnikarske plaže omenjajo le Dnevnik.

  Vsi ti časopisi in tednik bi res težav izhajali tudi na Kubi ali v Severni Koreji.

 13. mudo moreno pravi

  Kakšna kazen pa je to, da naj televizija plača 15 vsranih tisočakov za laganje brez trohice dokazov. Primerna in pravična kazen za TV bi bila 15 miljončkov ojrov, Berglundu pa berufverbot do konca življenja. Naj ga hranijo Zgaga, Šurc, Kos, Cvikl in Kučan.

 14. RDEČA ZALEGA pravi

  mudo moreno !!
  Takoj podpišem kar si napisal , samo spodaj napisani tovariši morajo tudi
  v STARI PISKER !!!!! in plačati visoko KAZEN !!!!!!

 15. MEFISTO pravi

  Zaradi varovanja kulturnega okolja naši meščani ne pristanejo na to, da bi te gnide nastanili v Starem piskru.

  Še bolj bi pokvarili barabe, ki so že gosti tehga hotela.

  Naj jih imajo kar v Ljubljani na Povšetovi.

 16. mudo moreno pravi

  Mefisto, tvoj lokal patriotizem in “not in my back yard”mentaliteta mi nista prav nič po godu.
  Zakaj mora ravno Ljubljana pogoltniti ves drek, od Čefurjev z Jankovićem na čelu, do neandertalcev vseh ras in barv, golobov, vran podgan in za povrh še Strojanov.
  Če bi Stari Pisker gostil te visoke goste, ki jim ti sicer praviš gnide, bi se tujski promet v Celju gotovo izboljšal in hotelirstvo bi zacvetelo.
  Pomisli Mefisto, morda bi iz Celja lahko naredili svetovno turistično atrakcijo.

 17. MEFISTO pravi

  Tudi v Severni Koreji bi zacvetel turizem, če bi odprli meje, vendar se sprašujem, kaj bi imeli od tega ljudje.

  Poleg tega nas pa skrbi še za našo nič krivo deco, ki jih v Ljubljano še na šolske ekskurzije ne upamo poslati.

 18. dingdong pravi

  Ja, ubošček Mefisto… Seveda bomo Ljubljančani pojedli tvoje otroke…

 19. MEFISTO pravi

  Še huje, bojimo se, da bi nam jih spridili.

 20. dingdong pravi

  Ne se bat, je že vaški župnik poskrbel za to..

 21. MEFISTO pravi

  V Ljubljani znate to bolje in nepopravljivo.

 22. PASJI FRITZL pravi

  ČE BI VLADA “KGB ” TROJČKA VZDRŽALA DO KONCA MANDATA , NAM BI UZAKONILA ŠE SODOMIJO IN TAKO ODREŠILA SVOJIH OD SPREVRŽENIH , SICER KAZNIVIH DEJANJ !

 23. kranjc pravi

  Koliko neresnosti, koliko čvekanja, koliko nestrpnosti, tudi takih piscev, ki ne znajo niti svojih misli natipkati, pač pa kopirajo iz drugih časopisnih spletkarjev, kot je n.p. kopiral gospod DRUGA PLAT RESNICE!!

 24. drugaPlatResnice pravi

  in to napiše krajnc takoj za komentarjem svojega PASJEGA FRITZLA??? Toliko o čvekanju, neresnosti in nestrpnosti…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen