Za Veliko noč tudi do 5 cm snega v nižinah!

0

Slovenijo bo ponoči zajel hladen zrak in v višje ležečih krajih na Gorenjskem se bodo prebudili v zasneženo velikonočno jutro. Kot je za STA pojasnil dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Uroš Strajnar, bo tekom dopoldneva začelo snežiti tudi ponekod po nižinah, kjer lahko zapade okoli pet centimetrov snega.

Meja sneženja se bo ponoči, ko bo Slovenijo zajela hladna fronta, po besedah Strajnarja hitro znižala. Zjutraj bo tako že lahko snežilo ponekod na Gorenjskem, nad okoli 600 metri nadmorske višine – na primer v Zgornjesavski dolini in v Bohinjskem kotu. Tekom dopoldneva pa je pričakovati sneženje tudi ponekod po nižinah.

Koliko snega bo zapadlo, je po besedah Strajnarja odvisno predvsem od nadmorske višine. Nad 600 metri nad morjem lahko že ponoči pade okoli 10 centimetrov, višje, denimo na mejnih prehodih, pa tudi 20 ali 25 centimetrov snega. Po nižinah v osrednji Sloveniji pa lahko pade okoli pet centimetrov snega, krajevno še kak centimeter več.

Obenem meteorologi za danes ponoči napovedujejo povečano plimovanje morja. Kot je zapisano na spletni strani agencije, lahko v večernih urah med 21.30 in 23.30 morje na mareografski postaji v Kopru preseže opozorilno vrednost 295 centimetrov m in ob tem poplavi nižje ležeče dele obale.

Napovedujejo tudi, da bo v naslednjih dneh pihala tudi močna burja. Kot opozarjajo na agenciji, bodo v nedeljo in v ponedeljek zjutraj najmočnejši sunki burje presegli 100 kilometrov na uro.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti vozila predpisano zimsko opremo tudi v primeru zimskih razmer, ki nastopijo po 15. marcu, ko se sicer zimska sezona na cestah konča. Na Prometnoinformacijskem centru za državne ceste zaradi prazničnih dni ob koncu tedna sicer pričakujejo povečan promet. (sta)

*slika je simbolična 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen