Bogati borci in “borci”: 660 mio evrov za borčevske penzije! Pozor: 15.253 se jih sploh ni borilo!?

51

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je februarja letos pokojnino (starostno, invalidsko, družinsko, vdovsko, vojaško, akontacije, kmečko) prejemalo 583.209 oseb; del vdovske pokojnine pa je še 46.733 oseb. Pri tem je najnižja izplačana pokojnina znašala 192,91 evra in najvišja 2.272,54  evra. Povprečna brutopokojnina je tako znašala 570,86  evra, medtem ko je povprečna netopokojnina znašala 568,98 evra.

Starostni upokojenci so imeli decembra lani 33 let in 5 mesecev (ženske) oz. 37 let in 6 mesecev (moški) pokojninske dobe, invalidski upokojenci 24 let in 2 meseca (ženske) oz. 27 let (moški) pokojninske dobe, družinski upokojenci pa so imeli skupaj 27 let in 8 mesecev pokojninske dobe.

 Pravico do starostne pokojnine lahko uveljavljajo ženske, ki so stare 57 let 4 mesece ter imajo 37 let in 9 mesecev pokojninske dobe (oz. 61 let in najmanj 20 let pokojninske dobe oz. 63 let in najmanj 15 let pokojninske dobe) oz. moški, ki so stari 58 let in imajo 40 let pokojninske dobe (oz. 63 let in najmanj 20 let pokojninske dobe oz. 65 let in najmanj 15 let pokojninske dobe).

Borčevske pokojnine se izplačujejo na podlagi pokojninskega zakona iz leta 1964, po katerem so do slednjih poleg udeležencev NOB upravičeni še veterani španske državljanske vojne, narodni heroji in imetniki partizanskega spominskega znaka 1941.

Po podatkih ZPIZ je bilo letos marca izplačanih 24.834 borčevskih pokojnin, pri čemer je bilo 7.599 dejanskih borcev, 1.982 je bilo invalidov-borcev, medtem ko je bila večina borčevskih pokojnin (15.253) izplačana družinam borcev, katerih člani se dejansko sploh niso borili.

Prejemniki starostne pokojnine (dejanski borci) imajo povprečno dopolnjeno zavarovalno dobo 33 let, 3 mesece in 23 dni (moški) oz. 23 let, 4 mesece in 19 dni (ženske), prejemniki invalidske pokojnine imajo povprečno dopolnjeno zavarovalno dobo 25 let, 3 mesece in 10 dni (moški) oz. 15 let, 11 mesecev in 2 dni (ženske). Družinske pokojnine pa so odmerjene glede na povprečno dopolnjeno zavarovalno dobo 28 let, 4 mesece in 19 dni (moški) oz. 22 let, 4 mesece in 23 dni (ženske).

Minimalne borčevske pokojnine so tako znašale: 9,51 evra (starostna), 34,81 evra (invalidska) in 7,59 evra (družinska), medtem ko so bile maksimalne borčevske pokojnine izplačane v višini 1.856,04 evra (starostna), 1.767,65 evra (invalidska) in 1.414,12 evra (družinska). Tako je povprečna borčevska pokojnina znašala 806,09 evra (starostna), 671,39 evra (invalidska) in 435,11 evra (družinska). V lanskem letu je ZPIZ za izplačilo vseh borčevskih pokojnin porabil 32.589.938,53 evra.

Po podatkih ZZB NOV je 21.453 oseb izkoristilo pravico do borčevske starostne pokojnine, ko so dopolnili 35 let (moški) oz. 30 let (ženske). 2.710 borcev pa je izkoristilo drugo možnost za pridobitev starostne pokojnine, ko so dopolnili 55 let (moški) oz. 50 let (ženske), pri čemer so imeli najmanj 20 let pokojninske dobe. Prav tako so 11.103 borci sprejeli ugodnosti glede krajšega obdobja za izračun povprečnih plač za podlago pokojninske osnove; od tega je bilo povprečje plač petih let izvedeno za 10.100 in povprečje plač enega leta za 1.003 osebe. 7.387 borcev pa je delalo več kot 35 (moški) oz. 30 (ženske) let, pri čemer so izkoristili tudi ugodnost dodatka; za vsako leto dodatnega zavarovanja se je pokojnina povečala za od 1 do 5 odstotkov.

Pri odmeri pokojnine borcem je bila upoštevana najmanj pokojninska osnova, ki je ustrezala 117,6 odstotka povprečne plače na zaposlenega delavca v Sloveniji v zadnjem koledarskem letu pred uveljavitvijo pokojnine; če je bilo ugodneje za borce, pa je bila od zajamčene osnove odmerjena pokojnina v določenem odstotku, odvisno od števila let pokojninske dobe. Vsi navedeni podatki se nanašajo na borce, ki so se pridružili NOB pred septembrom oz. oktobrom 1943 (italijanska kapitulacija in nemška okupacija celotnega slovenskega ozemlja).

Za borce, ki so se pridružili NOB po 9. septembru 1943, pa je veljalo, da so se upokojili po enakih pogojih kot drugi zavarovanci, pri čemer pa so bili lahko deležni naslednje ugodnosti: borcu NOB, ki je na podlagi dopolnjene pokojninske dobe uveljavil pokojnino, nižjo od 85 odstotkov pokojninske osnove, se je pokojninska osnova, odmerjena glede na dopolnjeno pokojninsko dobo, povečala (največ do 85 odstotkov). 1.241 borcev, ki so bili udeleženci NOB od 9. septembra 1943 do konca 1943, je dobilo do 60 odstotkov, 13.940 borcev do leta 1944 do 30 odstotkov in 4.772 borcev do leta 1945 do 10 odstotkov povišanja pokojninske osnove.

Naravnost šokanten pa je podatek, koliko denarja je iz državnega proračuna v zadnjih 12 letih šlo za tovrstne penzije. Podatki ministrstva za delo izkazujejo, da je v letih 2000 – 2012 državna blagajna bila olajšana kar za 660 milijonov evrov za tiste, ki so se dejansko borili ter za tiste, ki so bili pač družinski člani dotičnega borca.

Predsedniku ZZB NOB Janezu Stanovniku medtem postavljamo javno vprašanje, naj razkrije, koliko znaša njegova borčevska pokojnina in če se mu v teh časih varčevalnih ukrepov zdi privilegij, da borčevske pokojnine prejemajo tudi taki, ki se dejansko sploh niso nikjer borili. Mimogrede, jutri se na Kongresnem trgu v Ljubljani zaradi povsem upravičene odpovedi državne proslave ob državnem prazniku Dneva upora proti okupatorju obeta prava “borčevska veselica”, ki jo organizira nihče drug kot Stanovnik in ljubljanski župan Zoran Janković.

Njuna argumentacija: proslavo je potrebno v “privat režiji” (beri: z občinskim denarjem MOL-a) organizirati, bojda zaradi spomina na upor proti fašizmu in nacizmu. Kot da ta kolektivni spomin v neki demokratični družbi ni permanentno prisoten… (demokracija/ured)

Jutri je na Kongresnem trgu v Ljubljani na “borčevski veselici” pričakovati tako Janeza Stanovnika kot Milana Kučana, Zorana Jankovića, Danila Türka… skratka vse tiste, ki se očitno ne strinjajo z nujnimi varčevalnimi ukrepi vlade.

Foto: arhiv Demokracije

Št. komentarjev: 51
 1. božiček pravi

  Vsi tisti, ki se dejansko niso borili in prejemajo borčevske penzije, jih prejemajo za v naprej. Več kot očitno je, da bo potrebno spet v boj.

 2. kost pravi

  Čas je za revizijo določenih pokojnin ( različni borci, kvazi zaslužniki in podobno ). Mislim, da bi Stanovnik in podobni lapači morali prejemati max.600 € pokojnine. Nikoli niso delali nič koristnega. Pravzaprav so ustvarjali škodo državi in državljanom. Ker pa še vedno nimajo dovolj, predlagam konkretno znižanje pokojnin – razliko denarja pa nameniti pomoči potrebnim.

 3. APM pravi

  Ponavljm: Slovenija se sama ne more izkopati iz krize. Nujno potrebna so tuja vlaganja in dokapitalizacija tujcev. Najresnejši kapital je avstrijski in nemški. če že računamo na tujo pomoč, potem so to Avstrijci in Nemci. Zveza borcev pod janazom Stanovnikom,pa že cel teden uprizarja boje z Nemci in nacisti, jutri pa bo priredil 9. ofenzivo.
  Mar potrebujemo tak cirkus sredi Ljubljane?

 4. PASJI FRITZL pravi

  SVOJE DEFILEJE SI NAJ BORCI PLAČUJEJO SAMI ! iz državnega proračuna dobijo dva miljona evrov , iz občinskih proračunov nekaj manj in kaj imamo od tega ? Po svojih sedežih razpredajo gonje proti obstoječi vladi , preostali čas pa pripada jamranju in tegobah o revmi in težavah s prostato in ponižanih maternicah !
  ZA otroške programe pa zmanjkuje na vseh koncih in krajih !

 5. PASJI FRITZL pravi

  VSE partizanske , borčevske zasluge , od statusa narodnega heroja , prvoborca , spomeničarja so komunisti določili po vzoru sovjetskih manir in si je tako komunistična elita zagotovila dosmrtni privilegij !
  TO SO TUDI PARAZITI , prosto po profesorju !

 6. Petrovc pravi

  PA KAJ STE NORE GOBE JEDL?
  Sedaj cakam, da kaj napise se Mefisto, ki se bo edini strinjal z menoj!
  Vi, ostali, pa nic ne razumete.
  Jasno je, naslednja:
  1. Pri vsakem poslu je tudi AVANS, (Predplacilo)! In kdo se bo boril za naso dezelo, to bo Stanovnik& To bo brigada 25.000 podobna tistim tifusarjem z Neretve! Kajti bilo bi nezaslisno, da spet pridejo v naso in svojo, dezelo Nemci.
  Stanovnk je lepo rekel, da bodo sli v hosto, da bodo v rit nasuvali NATO, Nemce, Angleze,………….
  Za to, da mirno spimo, moramo kako malenkost tudi zrtvovati.
  Kaj bi bilo, ce pridejo nasi bratje Nemci?
  -spet bi fasali Furlanijo in Julijsko krajino do Udin. Pa Korosko do Dunaja, pa jadransko morje do konca Cresa!
  Pa kaj ste nori, tega mi nocemo!
  -Vsi bi imeli delo, delali bi, pa tocno vsakega meseca placo takole 3.000 Eurovckov/mesec, pa komplet socialo.
  Pa kaj ste nori, tega mi nocemo!
  -Kamorkoli bi prisli bi nas cenili, se pred nami klanjali in nas hvalili!
  Pa kaj ste nori, tega mi nocemo!

  Je pa 27. pomenben praznik!
  Skupaj ga praznujemo z UZ-BEK-i (Po Uzbesko pomeni SVOJ-GOSPOD!) Kot je rekel nas prvoborec z 70 letnim borcevskim stazem, mi nismo hlapci nikomer, mi smo svoji na svojem!
  Skratka mi smo UZ-BEKI!
  Tudi Uzbeki prazujejo 28. praznik, tedaj se je do smrti napil nek BOMZ(bez opredeljenega mesta zitja).
  In smo mi slabsi kot Uzbeki? Ne, to pa ne!
  Mi praznujemo dan prej! Kajti tedaj se je v Vidmarjevi vili do nezavesti napil Kocbek.
  In dalje v Uzbeskih ucbenikih pise da so Uzbeki osvobodili Berlin in premagali Hitlerja!
  In smo mi slabsi? Ne, nikoli!
  Po statistiki, glede na sedanje clanstvo v organizaciji tifusarjev-ZB, je bilo leta 1945 natanko 5.104.500 Partizanov v Sloveniji!
  In kje so bili?
  Hja, kje,osvobajali so Nemcijo!
  3.000.000, jih je dokazano, zavzemalo Berlin.
  2.104.500 pa jih je ropalo in posiljevalo po zaledju ljube nam Nemcije!

  Ergo, 27. je treba praznovati z pesmijo v srcu!

 7. che pravi

  @Petrovc
  ste Nemec ali Slovenec?

 8. Martin pravi

  Pravih borcov je danes verjetno samo okoli 500 če jih je toliko. Če računamo, da bi bili stari 20 let, ko so postali borci bi danes imeli nekaj čez 90 let.Potem pa še pravijo tabolši so padli, drugi so bili zajeti in nato postreljeni.Med tistim, ki so ostali so bili pa še skrivači tisti iz zaledja in pa tisti, ki so stopili med borce 1945 leta, ko je bilo že fertik.
  Saj pravijo tako:” Fertik dev pa dnar na roke “!
  ( povprečna starost borcov je bila 30 let danes bi imeli mal čez 100 )

 9. Verik pravi

  “Veliki” kim jung sun je že kot triletnik metal bombe na japonce!

 10. TAMI pravi

  Jutri praznujejo “morilci, ki so polnili HUDO JAMO IN ŠE NA 10000 GROBOV PO SLOVENIJI”, morilci pejte se poklonit b Barbarin rov nepa, da boste tulili po Ljubljani, banda smrdliva “PAMPERLIGA” NA FOTO ZGORAJ!

 11. pipi pravi

  Poznam človeka iz okolice Celja, ki je kmet in ima borčevsko pokojnino je pa vozil ljudi na Teharje, ki so jih potem t.i. NOB pobijali. Danes zato uživa veliko pokojnino, kmetijo je dal sinu in si še izpogajal preživnino z to NOB-Morilsko pokojnino pa hodi vedno in vedno na različna potovanja in zdravilišča in takim ljudem je treba to ukinit, ker so nagrajeni za ZLOČIN!!!!!!!!!!!!!!!

 12. Manca (2) pravi

  Ce kdo ni bil borec mu je treba penzijo vzeti.
  A tisti, ki so bili vsa leta v hostah si jo zasluzijo!
  Stiri leta je nekaj drugega, kot deset operetnih dni pred 21 leti.

 13. EU pravi

  @Manca ,
  Hostarji so pobijali svoje ljudi in to so žive zazidali v rove, ki danes uživajo visoko pokojnino in so nedotakljivi in ti “morilci” so danes še med nami, kar je bilo pa pred 21 leti so se pa borili za SAMOSTOJNO SLOVENIJO in je to veliko več, kot pa za ZLOČINCA IN MORILCA VAŠEGA KRUTEGA PRASCA TITA in dandanes je še med Slovenci veliko “morilskih mladičev”, toliko na tvoje oprano možgansko znanje, sram te bodi, da živiš v Slovenijipoberi se na “dedinje” k tvojemu prascu titu!

 14. Petrovc pravi

  Che:To je pa v tem prostoru pretezko vprasanje, kar se tice krvi. Vsekakor nimam v sebi nikakrsnih Slovene-c genov. Ce bi stel po Judovsko, po zenski strani, bi bil Jud. Pa mi je njih razmisljanje in dejanje povsem tuje.
  Po dokumentih sem seveda Slovenec.
  Tudi sem krscen v RKC, pa sem se opredelil za Lutheranca, ker mi je tuje materialno, ki ga ta cerkev pozna edinole.
  Sem pa na strani ponizanih in razzaljenih in nacije, ki vedno znova s postenjem in trdim delom vstane iz pepela, to pa so Germanska plemena.
  V bistvu priznavam veliko nacel muslimanov, pa nisem musliman.
  Od vsakega jemljem, kar se m zdi dobro.
  Spostovani Che, verjetno sem leteci Holandec!

  .

 15. anakonda pravi

  Vsi tisti, ki danes še trdijo, da so se borili zaslužijo, da jim povemo resnico: dejansko so v gmajni afne guncali. Sicer pa je vsak zase odgovoren, zakaj naj bi imeli potepuhi ekstra penzijo. Delali naj bi, kot ostali, saj jih ni nihče silil v gmajno.

 16. sawyer pravi

  anakonda – afne guncaš ti, da ne rečem kaj hujšega. In sram te je lahko svojih izjav.

 17. sawyer pravi

  TAMI – v Barbarinem rovu so uglavnem morilci, ki so po koncu vojne bežali z balkanskega kotla. Karkoli drugega do sedaj še ni bilo dokazano. Tvoj praznik je pa verjetno že slab teden mimo.

 18. anakonda pravi

  Q sawyer, mene pa ni. Kdor danes trdi, da se je boril, ta laže. Poleg tega pa še to: v vojni sem že živel. Niso partizani skrbeli zame, temveč moja mati. Nikomur nisem nič dolžan, razen materi. Ostali pa so bili kozlički v borštu, ki so babnice jagali.

 19. VSI STRPNI pravi

  POVSOD drugje po svetu bi vsi vedeli , da je to le legalizirana mafijska organizacija……..ampak kakor so vse mafije , jo je težko uničiti.

 20. VSI STRPNI pravi

  660 mio evrov za borčevske penzije………nedotakljivi mafijači vedo, da bodo ostali nedotakljivi, ker drugače balkan ne bi bil raj nestrpnih, opranoglavih rdečih s……………….

 21. cosmo pravi

  Tile “borci” so videli Nemce in Italijane samo v partizanskih filmih. Tisti redki še živeči, ki so zares držali puško v rokah, so pa pobijali predvsem svoje rojake – Slovence. Borčevske pokojnine so v bistvu nagrada za krvavo brotomorno revolucijo (po vzoru sovjetske), ki jo je rdeča zločinska banda hinavsko in podlo izpeljala pod okriljem druge svetovne vojne. Pod pretvezo “borbe proti okupatorju”, ki je v resnici nikoli ni bilo, so pobijali svoje politične konkurente, s pobijanjem pa nadaljevali tudi po vojni, in se tako z zločinom in prevaro zavihteli na oblast, ki je za nobeno ceno nočejo izpustiti iz rok niti po 70 letih. Uzurpirali so si državo za svoje zločinske lopovske potrebe, pokradli so vse, kar se je dalo in s krajo nameravajo nadaljevati do konca, pa če država z vsemi državljani vred crkne. Vse to sindikalistično/borčevsko gobcanje ter pljuvanje rdečih medijev po Janševi vladi ni nič drugega kot borba za ohranitev nezasluženih privilegijev nenasitnih rdečih baronov, ki so si jih z zločinom in krvjo preko stotisočih trupel prisvojili v tistih časih. Borčevske pokojnine so nagrada za zločin. Vse ostalo so pravljice, v katere verjame še grozljivo veliko bebavih lobotomiranih slovenceljnov, ki so jim rdeča trobila oprala možgane do velikosti makovega zrna.

 22. Kazimir pravi

  Sem absolutno zato, da se ukine vse penzije tistim, ki so bili le sorodniki tem nekim borcem! Neki sinovi in vnuki, ki nimajo pojma kaj je bila to vojna in vlečejo lepo po 1.500€ že leta in leta medtem ko je velik del ljudstva na tleh in lačen. Pa kaj se to no pravi??! Tole je pa že norčevanje iz vseh nas in iz vsega, lepo vas prosim!!!
  To uzakoniti takoj po 1. maju ko bo parlament deloval!!

 23. Slovenec pravi

  Dragi Slovenci,kaj pa jamramo in se jezimo,žalostimo,komentiramo,vsega smo si krivi sami.Demos nam je osvojil pred 20 leti domovino Slovenijo.Po kratkem času je na zahrbtni način zavladala stara garda iz komunističnega sistema in so še danes v premoči,mi slovenci jih pa vsa leta volili.Zavest Slovencev je zatajila sama sebi,kajti dan volitev je dan odločitev,kdo in kako bo vladal domovini in ljudstvu.Ko bodo vsi Slovenci odšli na volitve in volili za sebe in Slovenijo,bo življenje ljudskih parazitov Končano!

 24. anakonda pravi

  Te borčevske pijavke bi morali razlastiti, saj so itak vse nakradli.

 25. radoslav pravi

  Prav neverjetno je, kako Stanovnik udriha po svojih zahodnih zaveznikih, jasno takrat, ko jih po njihovi intrigantski logiki ne potrebujejo. Ko pa od njih kaj potrebujejo, so pa tako ponižni kot psi. Takšne izprijenosti zlepa ne najdeš kje drugje, kot v tej kučanovi guberniji. Sovraži Američane, ljubi pa njihove dolarje, takšne so te svinje, ki živijo kot paraziti na ramenih pridnih in ustvarjalnih ljudi.
  Potrebna je temeljita revizija borčevskih privilegijev. Te pokvarjene pokveke so že zapravile eno celo ekonomijo od kar so nasilno uvedli rdečo diktaturo.

 26. opazovalec pravi

  K sreči se v teh časih interneta in satelitske tevizije lahko izogneš komunajzarskemu agitpropu v slovenskih medijih od Petanovega Dnevnika do Šetinčeve nacionalke. Cenzuriranje komentarjev sicer ne omogoča edinega sporočila, v za njih bratskem jeziku, ki so ga vredni: pojdite v tri……

 27. anakonda pravi

  Pijavka Stanovnik se je slinil Američanom, ko je Jugoslavija propadala v inflaciji, on pa je potreboval denar, ki mu ga Tito ni mogel dati. Zdaj pa se pokvarjenec spreneveda in lomasti.
  Naj končno zapre svoj gobec, saj menda vidi, da ga nihče ne potrebuje.

 28. MEFISTO pravi

  Zdaj imamo hude logarje (gozdarje).

  Če bi Stanovnik in njegovi delali škodo po hostah, bi jih hitro pregnali in kaznovali.

 29. MEFISTO pravi

  Borčevska organizacija je bila vedno opozicija napredku.

 30. MEFISTO pravi

  Roko na srce, borcem nimamo biti za kaj hvaležni.

  To ni bil anordno osvobodilni boj, temveč komunistična revolucija.

  Ko je vsa Evropa praznovala svobodo, se je pri nas šele začela prava morija.

  Sočustvujem s tistimi Slovenci, ki so šli v partizane z mislijo, da se bodo borili za svobodo, pa so jih prevarali.

  Ne morete si misliti, koliko preprostih borcev se je od partizanov vrnilo razočaranih.

  Poznam prvoborca, kmeta, ki je zavrnil spomenico 1941 in se odpovedalvsem privilegijem in ki ni hootel imeti ničesar z borčevsko organizacijo, čeprav so mu Nemci med njegovo odsotnostjo kot talca ubili ženo in dva brata.

 31. opazovalec pravi

  Verjamem, da je med roparji in morilci, ki so predstavljali večino t.i. partizanske vojske bilo tudi nekaj poštenjakov in naivnežev. Večino teh so neposredno ali posredno že med vojno pobili komunistični morilci sami.

 32. MEFISTO pravi

  Afežejevka IVANAJANEZ nas bo preklela, ker smo ji pokvarili dan.

 33. MEFISTO pravi

  Včeraj sem hodil po poti, kjer so naši vrli borci sončenaga majskega dne leta 1945 pobili desettisoče ljudi.

 34. opazovalec pravi

  Mefisto, duševno počutje predhodnic Urške Češpljin me preveč ne skrbi.

 35. opazovalec pravi

  Ja, če bi Stanovnik in njegova banda, namesto da krulijo na Kongresnem trgu odšli v Kočevski rog in prižgali sveče, bi se jim pol oprostilo.

 36. tajfun69 pravi

  Nimam kaj proti pravim borcem, ki so se borili, imam pa proti prisklednikom in skrivačem.

 37. […] smo na Politikis.si razkrili, da je v času od 2000 do 2012 Republika Slovenija izplačala za 660 milijonov evrov za borčevske pokojnin…, od leta 1991 dalje pa 1,2 miljarde evrov(!). To je več kot polovica celotnega proračunskega […]

 38. […] smo na Politikis.si že včeraj napovedali sta se proslave udeležila tudi predsednik republike Danilo Türk in nekdanji predsednik republike […]

 39. mudo moreno pravi

  Tale Slovenija je res lobotomija. No, pa saj to smo vedeli že dolgo. Potrebovali smo Lustracijo, a so se nekateri pridušali, da si dajo raje jajca rezat. In je nismo izvedli. Imamo “odlične” medije, tako meni tudi Tuerk. Take bulšit rdečkarske propagande, kot nam jih servirajo naši, najdeš le še v S.Koreji.
  Imamo tudi FDV, najbolj pravoverno in dogmatično marxistično teološko fakulteto. Ukinit bi jo morali 25.junija 1991, na dan osamosvojitve. Pa je nismo, še vedno jo imamo in na leto nam izbruha nekaj stotin novih diplomantov, katerih izobrazba, nacionalnost, vera in pogled na svet je anti-fašizem. Vrednost njihove izobrazbe na trgu dela je NULA.
  In potem imamo tajkune, cigane, klošarje, kvaziumetnike in antifa nestrpneže, ki bi vsi zahtevali posebne pravice, dali pa od sebe ne bi nikakršnih dolžnosti.
  Hvala Bogu za trenutno krizo. In naj traja še lep čas. Ker pri taki količini gnoja, ga bomo kidali kar še nekaj let.
  Kdor ne dela, naj ne je! Naj žive delavci in kmetje, ki si v potu svojega obraza služijo kruh. Naj crkne 27.April, dan infojbatorjev!

 40. Ota pravi

  Tisti, ki so se res borili imajo zagotovo premalo, prisklednikov pa je itak stokrat več tistim pa je potrebno vzeti in jih javno izpostaviti.

 41. majstr pravi

  Mudo, šola FDV je tudi janševa šola. A se njemu tudi vzame diploma?
  In dan upora proti okupatorju naj crkne.. daj crkni raje ti, da ne boš več pisal takih bedarij.

 42. mud pravi

  majstr says:
  27. 04. 2012 at 22:07

  Mudo, šola FDV je tudi janševa šola. A se njemu tudi vzame diploma?
  In dan upora proti okupatorju naj crkne.. daj crkni raje ti, da ne boš več pisal takih bedarij.

  to pa je že dovolj za prjavo….koga misliš umoriti?

 43. […] No, da je Janković še enkrat več izpadel dvoličnež par excellence priča ravno ta zadnji primer (do o njegovi opozicijski “konstruktivnosti” niti ne govorimo), kjer se je kitil s tem neprimernim napisom, hkrati pa bo jutri skupaj z Janezom Stanovnikom sredi Ljubljane organiziral “privat borčevsko veselico” zaradi “spomina na upor proti fašizmu in nacizmu“?! […]

 44. Sašo pravi

  Zanimivo je, ker berem samo izrecno desno ali levo usmerjene bralce, ni pa nekega splošnega pogleda na stanje (kot je bilo). Bili so borci, ki so se borili in bili so in so še priskledniki. Brez NOB nebi bilo samostojne Jugoslavije in danes Slovenije, vendar kar nekaj je bilo tudi tistih, ki so se okoristili. Ker je bilo tega preveč v obdobju Samostojne Slovenije je stanje danes takšno kot je. Vlada bi morala zakonsko preganjati tiste, ki so izkoriščali svoj položaj (tajkuni) in izropali državo. Nekaj le-teh postaviti pred sodišče in jim pošteno soditi (zapor itd). Na ta način bi lahko začela spreminjati mentaliteto državljanov, da ‘nategniti’ državo ni KUL, ampak je JEBA. Večino državljanov bi tudi lažje sprejelo varčevalne ukrepe in tudi sindikati bi lažje popustili, vlada pa bi imela odprte roke za pripravo zakonov, ki bi pomagalo našem gospodarstvu. Žal to ne bo šlo skozi in naslednji 2-5 let bo JEBA. Znajdi se vsak sam kakor se more. To je moj moto. Če je možnost dela v tujini ali poslovanja s tujino potem je to že dober recept. Veliko sreče in pameti!

 45. PASJI FRITZL pravi

  VELIKO TEH SPOČITIH BORČETIN SEM POZNAL , KO SO ZAPUSTILI SVOJE BABETINE IN SI OMISLILI MLADE LJUBICE , ŠVALERKE ! TEH je večina med temi “družinskimi upokojenkami “, ki uživajo desetletja v brezdelju , medtem , ko so njihovi ostareli partnerji , kurbirji že čivknili ! TE pokojnine se vlečejo že po sedemdeset let in se še bodo !

 46. titkoman pravi

  hocemo REFERENDUM !!!!!!

 47. LA PASIONARIA pravi

  Žalostno da imajo mladi ljudje takšnomnjene o borcih in NOB pa pustite že enkrat te stare ljudi ki so dali res v 4 letih nekaj skozi.Če ne bi bilo borcev bi tukaj vladali Nemci in domobranciiz Rovt-

 48. Borut Lakner pravi

  Kučan se je boril, sam ga noben opazu ni hahahah

 49. nino pravi

  Vsakdo ki dobiva borcevsko pokojnino si Jo tudi zasluzi.

 50. marek pravi

  Konec vojne leta1945 je bilo cca 40000 borcev,leta 2016 pa še zmeri cca25000,da mi pa neki ni jasno???Sami stoletniki??

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen