Laibach na evropski turneji We Come in Peace

0

Skupina Laibach se je konec marca odpravila na posebno evropsko turnejo z naslovom We Come in Peace. Doslej so koncertirali na Finskem, Švedskem in v Nemčiji, drevi pa se bodo ustavili v poljskem Lodžu. Prelomnica turneje bo 14. aprila, ko bo zasedba nastopila Turbinski dvorani galerije Tate Modern, vrhunec pa 20. aprila v CUK Kino Šiška.

Laibach bodo v sklopu aktualne turneje koncertirali še v Pragi, Lozani, Parizu, Birminghamu in Manchesteru. Sledil bo dogodek v londonski galeriji Tate Modern. Ta sodi v sklop dogodkov, ki v Londonu potekajo od marca in so posvečeni delovanju kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK). V dvorani Turbine Hall bodo na koncertu predstavili skladbe, ki so nastale od 80. let minulega stoletja do danes, pa tudi nekaj skladb iz najnovejšega albuma glasbe za film Jekleno nebo (Iron Sky), ki bo pri založbi Mute izšel 9. aprila.

Slovensko premiero bo film Jekleno nebo, ki so ga delno navdihnili Laibachi, posebej pa njihov album Volk, doživel na koncertu, ki bo 20. aprila v Kinu Šiška. Naslednji dan bosta tako film kot koncert na sporedu tudi v Mariboru. Film v režiji Finca Tima Vuorensole je znanstvenofantastična črna komedija o nacistih, ki leta 1945 pobegnejo na temno stran Lune, potem pa leta 2018 napadejo Zemljo. Na letošnjem Berlinalu je film, kot piše na spletni strani Kino Šiška, požel veliko zanimanje. V filmu je med novimi skladbami mogoče slišati tudi himno America z albuma Volk.

Na spletni strani skupine je napovedano tudi, da bo še to pomlad izšel dolgo pričakovani dvojni album zasedbe z naslovom Laibach Revisited, na CD-ju in vinilki.

Skupina Laibach je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Člani skupine so oz. so bili Milan Fras, Ivan Novak, Dejan Knez, Ervin Markošek in pokojni Tomaž Hostnik. Od ustanovitve je skupina Laibach nastopila na stotinah koncertov po vsem svetu, prodala je več kot milijon plošč. Leta 1984 so bili člani skupine soustanovitelji umetniškega kolektiva NSK.(sta)

Skupina Laibach se je konec marca odpravila na posebno evropsko turnejo z naslovom We Come in Peace. (foto: Vasja Šabeder)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen