Ukinitev državnega sveta? Mnenja strank so različna.

3

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič se je s sekretarjem DS Marjanom Maučecem srečal z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom, so sporočili iz DS. Gre za srečanje v okviru delovnih obiskov ob nastopu nove vlade. Medtem pa več strank predlaga spremembe ustave, po kateri bi se DS ukinil.

Za ukinitev državnega sveta se zavzemajo stranke SDS, NSi, Lista Virant, v volilnem programu se je za to zavzel tudi DeSUS. V SD so v volilnem programu zapisali, da bodo proučili predloge ukinitve ali morebitne drugačne vloge državnega sveta. Za preoblikovanje tega organa so tudi v SLS.

Predsednik DZ Gregor Virant je sicer po sestanku parlamentarnih strank glede predlogov za ustavne spremembe ocenil, da bi ustavno večino v DZ med drugim dosegli pri spremembah glede državnega sveta. Menil je, da obstaja realna možnost za ukinitev tega organa. Državnemu svetu mandat poteče konec tega leta in če bodo za njegovo ukinitev dosegli soglasje, je po Virantovih besedah smiselno, da to storijo s pretekom mandata.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je v današnji izjavi za medije povedal, da je predlog o ukinitvi državnega sveta realen in ga podpira. Po njegovih besedah je preoblikovanje DS predmet diskusije, saj je organ potrebna varovalka za državni zbor. Dodal je, da je kljub temu tak državni svet, kot je sedaj, nepotreben. Če torej ne bo prišlo do ukinitve DS, pa Pličanič podpira vsaj njegovo preoblikovanje.

Nasprotno pa je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković danes na novinarski konferenci ponovil, da so v stranki proti ukinitvi državnega sveta in tega med ustavnimi spremembami ne bodo podprli. Predlagali bodo celo, da bi državni svet postal drugi dom parlamenta, dobil še več pravic in obveznosti, predlagali pa bi tudi njegovo drugačno sestavo, je povedal Janković.(sta)

Za ukinitev državnega sveta se zavzemajo stranke SDS, NSi, Lista Virant, v volilnem programu se je za to zavzel tudi DeSUS. V SD so v volilnem programu zapisali, da bodo proučili predloge ukinitve ali morebitne drugačne vloge državnega sveta. Za preoblikovanje tega organa so tudi v SLS.

Št. komentarjev: 3
 1. MEFISTO pravi

  Levici ni do ukinitve državnega sveta, ker ji nekako vedno uspe v njem obdržati večino.

  Da je državni svet sam sebi namen in da proizvaja le stroške pa levice tako ne zanima.

 2. opazovalec pravi

  Če ni ustavne večine za njegovo ukinitev mu je treba vsaj priviti pipico. Zajamčena plača bi bila za Kavčiča in ostalo požrešno bando popolnoma dovolj. To bi bil pravi varčevalni ukrep, ne pa ukinjanje dijaške prehrane itd.

 3. dern pravi

  Samo dve osebi sta, ki mi nista plačala avtorskega honorarja. Prvi je prav Blaž K. Drugi pa tajkun Gantar. Gre za majhne vsote, pa vsekakor, oba sta dokazano goljufa, ki ne delata v dobro države, ampak samo za sebe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen