SNG Maribor v soboto s premiero erotičnih Nevarnih razmerij!

0

Ansambel Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor je te dni v zaključnih pripravah pred sobotno premierno uprizoritvijo drame o erotičnih intrigah Nevarna razmerja, ki je nastala pod peresom Choderlosa de Laclosa. Predstavo je režiser Aleksandar Popovski pripravil na podlagi odrske uprizoritve Christopherja Hamptona.

Francoski vojaški oficir Choderlos de Laclos iz Amiensa je konec 18. stoletja v svoji psihološko precizni, fascinantni in večno aktualni literarni mojstrovini razgalil ciničnost, hipokrizijo in hladnokrvnost aristokratske družbe. Leta 1985 je angleški dramatik Christopher Hampton opravil odrsko dramatizacijo romana, po kateri je nastala tudi mariborska uprizoritev, ki bo premiero doživela v soboto ob 20. uri v Stari dvorani SNG Maribor.

Zgodba se začne z željo Markize du Merteuil po maščevanju nekdanjemu ljubimcu Gercourtu, ki jo je zapustil zaradi debele metrese. Gercourtu je gospa de Volanges v zakon obljubila svojo hčer Cecile, ki je pravkar zapustila samostan. Mertuilova se s prošnjo, da zapelje bodočo nevesto in s tem njenemu nekdanjemu ljubimcu pripravi poročno presenečenje, obrne na preizkušenega zapeljivca, svojega bivšega ljubimca, vikonta Valmonta.

O njem ima gospa Volanges, pred katero hči Cecilija skriva seksualne učne ure z Vikontom, izdelano mnenje. Kot pravi, je sicer ljubezniv in zapeljiv, a je še v večji meri hinavski in nevaren. Oborožen s svetohlinstvom se Valmont loti tudi očarljive, pobožne in krepostne gospe Tourvel. Markiza du Merteuil dvomi v Vikontovo zmago pri Tourvelovi, a v Valmontu beseda “nemogoče” prebudi strastno željo, da osvoji nedosegljivo. V boju za moč in oblast se bivša ljubimca in zaveznika spopadeta na “biti ali ne biti”, od koder oba izstopita kot poraženca.

V vlogi markize se bo predstavila Nataša Matjašec Rošker, gospo de Volanges bo odigrala Ksenija Mišič, v igralski zasedbi pa so še Branko Jordan, Milada Kalezić, Eva Kraš, Maša Židanik, Matevž Biber ter kot gostja Barbara Ribnikar.

Slovenci smo Nevarna razmerja v prevodu Radojke Vrančič dočakali leta 1963, leta 1988 pa je bila Hamptonova istoimenska drama v Mariboru že uprizorjena, takrat v režiji Mira Medjimorca. S tokratno predstavo se po desetih letih v mariborsko gledališče vrača Aleksandar Popovski, prodoren makedonski gledališki režiser srednje generacije, ki režira v Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Italiji, na Hrvaškem in Švedskem.

Kot je danes povedal Popovski, ga zelo zanima zgodovinski kontekst, v katerem se dogaja zgodba. Odnosi znotraj tega literarnega dela se na koncu zaključijo z vojno. Kmalu po Nevarnih razmerjih je prišlo do francoske revolucije, zato se Popovskemu zdi, da so nevarna razmerja v nas na nek način lahko tudi napoved vojne.

“Medtem ko mislimo, da se samo igramo, v bistvu pripravljamo teren za tisto, kar se zgodi pozneje. Enako se mi zdi, da je tudi v današnjem svetu, v katerem je veliko popolnoma nerešenih odnosov in vprašanj med spoloma ter ljudmi nasploh. To je torej vedno lahko nekakšna napoved vojne ali revolucije,” je dejal režiser predstave.

V najbolj znani filmski upodobitvi Nevarnih razmerij iz leta 1988 sta zaigrala John Malkovich in Michelle Pfeiffer.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen