SLS: Rez v državne izdatke edina možnost

2

Vladna koalicija druge izbire, kot ostro zarezati v državne izdatke, nima, je danes poudaril vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc. Kot je dodal, je celoten varčevalni paket naravnan tako, da deluje progresivno in da se bodo morali najbolj odrekati tisti z več dohodki.

“Predolgo se je čakalo na kakršnekoli konkretnejše reze. V SLS smo že v prejšnjem mandatu opozarjali, da bolj kot bomo odlašali, ostreje bo treba ukrepati, zato je pomembno, da najprej ukrepamo na odhodkovni strani proračuna,” se je Prevc v sporočilu za javnost odzval na kritike o enostranskih varčevalnih ukrepih.

O predlogu opozicije, da je rešitev v zviševanju davkov in pospešenem državnem investiranju, je odvrnil, da gre tu za enega izmed konceptov ekonomske politike, za katerega je bilo veliko priložnosti v minulih letih, da pa denar, pridobljen z zadolževanjem, ni našel poti v investicije in gospodarski razvoj, temveč je nadomeščal manjkajoča sredstva pri tekoči porabi.

“Danes so razmere v skupnem evropskem gospodarstvu popolnoma drugačne, saj na finančnih trgih še vedno vlada nezaupanje, ki so ga povzročile težave nekaterih članic EU. Takšen položaj pa močno draži zadolževanje držav na tujih trgih. V primeru obsežnejšega dodatnega najemanja kreditov s strani države v prihodnosti kaj kmalu ne bi več zmogli redno servisirati tekočih obveznosti,” je dodal.

S tega razloga je po njegovih besedah najbolj učinkovit takojšnji ukrep prav omejevanje državne porabe. Finančnim trgom bo po njegovih besedah poslal jasno sporočilo, da je Slovenija še vedno sposobna sama obvladovati javnofinančni primanjkljaj.

Kot je še dejal Prevc, razume nejevoljo državljanov zaradi tako ostrih varčevalnih ukrepov, saj je uspelo Sloveniji življenjski standard višati 20 let in ljudje s čim podobnim še niso bili soočeni.

“Rebalans, kot ga predlagamo, je prvi in osnovni korak, sledi priprava strukturnih ukrepov, ki bodo pustili učinke tudi na prihodkovni strani proračuna. Koalicijske stranke se v popolnosti zavedamo, da alternativ ni, zato trdno stojimo za predlaganim varčevalnim paketom,” je povedal prvi poslanec SLS.(sta)

(foto: arhiv Demokracije)

Št. komentarjev: 2
  1. opazovalec pravi

    Mimogrede, zakaj za vraga se nihče iz vlade ne pojavi v medijih na primer na nacionalki in obširno pojasni varčevalne ukrepe. Poslušamo izživljanje Jankovića in vreščanje prenažrtih sindikalnih funkcionarjev, vlada je pa očitno poniknila. Vprašanje je, a so na medijskem prostoru popolnoma nesposobni, a se skrivajo.

  2. opazovalec pravi

    Mimogrede, zakaj za vraga se nihče iz vlade ne pojavi v medijih, na primer na nacionalki in obširno pojasni varčevalne ukrepe. Poslušamo izživljanje Jankovića in vreščanje prenažrtih sindikalnih funkcionarjev, vlada je pa očitno poniknila. Ne glede na podporo tej vladi se že popolnoma resno postavlja vprašanje, a je vlada na medijskem prostoru popolnoma nesposobna, a se skriva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen