Slovenijo po najnovejših podatkih čistilo preko 270.000 prostovoljcev

2

V čistilni akciji Očistimo Slovenijo je po zadnjih podatkih čistilo preko 270.000 prostovoljcev, še vedno pa Ekologi brez meja niso prešteli vseh. V prihodnjih dneh bodo podali tudi končno številko o zbranih odpadkih – do sedaj so jih prešteli 3000 ton.

Podatke o količini zbranih odpadkov organizatorji še prejemajo od občinskih organizatorjev in vodij zbirnih mest. Podjetja, pristojna za njihov odvoz, bodo v tem tednu podala končno oceno zbranih odpadkov. Pri čiščenju je aktivno sodelovalo 207 občin. Povprečna udeležba je dosegla 15 odstotkov, najvišjo udeležbo so zabeležili v občinah Radenci (48 odstotkov) in Naklo (47 odstotkov).

Odpadke so z divjih odlagališč na zbirne točke in od tam na centre za predelavo odpadkov ter na deponije odvažali prevozniki z več kot 50 komunalnih podjetij, Direkcije RS za ceste, podjetji Surovina in Dinos ter Slovenska vojska. Da niso vsi odpadki končali na deponijah, so poskrbela podjetja Slopak (embalaža, izrabljene pnevmatike), ZEOS (odpadna električna in elektronska oprema) in Dinos (kovine).

V naslednjih šestih mesecih se bo v okviru projekta Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) po državah sveta zvrstila cela serija velikih čistilnih akcij. Očistimo svet 2012 je namreč doslej največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

Svetovna akcija se je začela v soboto, in sicer v Sloveniji in na Portugalskem. Ekologi so pojasnili, da je Slovenijo čistilo več kot 12 odstotkov vseh prebivalcev, medtem ko se je čistilne akcije na Portugalskem udeležil le odstotek vseh.

Aprila bo akcija potekala v Rusiji, Španiji, na Hrvaškem, v Litvi, v Kaliforniji, Latviji, Avstriji, Bangladešu, Ukrajini in v Grčiji.(sta)

V čistilni akciji Očistimo Slovenijo je po zadnjih podatkih čistilo preko 270.000 prostovoljcev, še vedno pa Ekologi brez meja niso prešteli vseh.

Št. komentarjev: 2
  1. Oklep pravi

    Jaz tudi!

  2. MEFISTO pravi

    ASA in TIMISA ni bilo zraven, ker sta takrat smetila po internetu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen