Pozor: V visokogorju nevarnost snežnih plazov!

0

V razmeroma hladnem in suhem vremenu se je snežna odeja počasi preobražala. Predvsem na prisojnih pobočjih in na planotah se je čez dan ojužila, le v visokogorju ter v osojah je večinoma ostajala pomrznjena oziroma suha, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. Ne le na spihanih mestih, tudi ponekod drugod je površina poledenela. Čez dan se sneg na osončenih legah zmehča, deloma tudi v visokogorju.

Omembe vredna snežna odeja sega v osojah večinoma do nadmorske višine okoli 900 metrov, na prisojnih pobočjih pa je kopno precej višje. Na nadmorski višini 1500 metrov je v Julijskih Alpah do okoli 60 centimetrov snega, drugod pa do okoli 40 centimetrov.

Nad 2000 metrov je v Julijskih Alpah do okoli 110 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Čez dan se nevarnost na prisojnih pobočjih nekoliko poveča. Nevarna so le dovolj strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom v osojah, ki se lahko splazijo ob večji dodatni obremenitvi predvsem sredi dneva in popoldne.

Predvsem na spihanih mestih ter v senčnih legah je nevarnost zdrsov.
Suho vreme se bo nadaljevalo. Danes bo ledišče na nadmorski višini okoli 900 metrov, jutri pa se bo prehodno dvignilo na okoli 1200 metrov in se bo petka zjutraj spet spustilo pod 1000 metrov.

Snežna odeja se bo še naprej postopno preobražala in sesedala, hitreje na prisojnih pobočjih, kjer bo nižje tudi kopnela. Nevarnost snežnih plazov se bo nekoliko povečala čez dan zlasti v prisojah in se ponoči spet zmanjšala. (sta)

*slika je simbolična 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen