NSi se bo zavzemala za razvoj Bele krajine

0

Poslanska skupina in vodstvo NSi se danes mudita na celodnevnem obisku v Beli krajini, na katerem se delegacija stranke seznanja s tamkajšnjimi gospodarski razmerami, srečala pa se je z direktorji nekaterih belokranjskih podjetij. Kot poslanci in ministri se bodo zavzemali za razvoj območja, je predsednica NSi Ljudmila Novak povedala za STA.

Po besedah Novakove so želeli danes spoznati glavne težave območja in njegove priložnosti. Ob tem je spoznala, da bi za to, da bi v Beli krajini prišli do novih delovnih mest, treba uresničiti nekatere “ne tako hude stvari”.

Med glavnimi težavi območja je navedla problem zadostne oskrbe z električno energijo v semiški in drugih belokranjskih občinah, v Črnomlju pa so govorili o okoljski in romski problematiki ter o razvojnih možnostih tamkajšnje podjetniške cone v Kanižarici, ki bi lahko prinesla nova delovna mesta, je dejala.

V NSi se bodo zavzemali za odpravo birokratskih razvojnih ovir in za lažji prihod novih naložb v Belo krajino ter za uresničitev projekta ceste tretje razvojne osi, je še povedala Novakova.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je opozoril na pretirano birokratizacijo določenih postopkov in njihovo dolgotrajnost. Gre predvsem za gradbena dovoljenja in prošnje za pridobivanje razvojne pomoči, je dejal. NSi in vlada bosta – h čemur ju zavezuje tudi koalicijska pogodba – pospešila omenjene postopke, hkrati pa se bo zmanjšala birokracija, je obljubil.

Predvidoma do junija je napovedal tudi zakonodajne spremembe pri plačevanju posebnega prispevka za spremembo namembnosti zemljišča, na katerega so NSi danes opozorili belokranjski županji in župan.

Delegacija NSi je obisk sicerzačela v Črnomlju, kjer se je srečala s tamkajšnjo županjo Mojco Čemas Stjepanovič. Nato je v Kanižarici obiskala črnomaljsko poslovno cono in podjetje Sun Roller Adriatica. Obiskala je tudi semiško podjetje Unitplast, kjer se je srečala tudi s tamkajšnjo županjo Polono Kambič.

V popoldanskem delu obiska so predstavniki NSi obiskali metliško podjetje Kolpa, srečali pa so se še z direktorji nekaterih tamkajšnjih podjetij in metliškim županom Darkom Zevnikom. Proti večeru bodo obiskali še kmetijo Štrucelj in predstavnike črnomaljske Gasilske zveze. Obisk bodo zaključili s srečanjem z belokranjskimi člani in simpatizerji stranke v črnomaljskem pastoralnem centru.(sta)

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je opozoril na pretirano birokratizacijo določenih postopkov in njihovo dolgotrajnost. (foto: arhiv Demokracije)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen