NSi izpostavlja nujnost stabilizacije javnih financ in varčevanja

2

Predlagani vladni varčevalni ukrepi, ki v javnosti vzbujajo nezadovoljstvo, morajo biti sprejeti, drugače nam bodo bonitetne ocene tudi v prihodnosti padale, kar bo podražilo stroške zadolževanja, je v današnji izjavi za medije poudaril vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Stranka NSi zato poudarja nujnost stabilizacije javnih financ.

V zadnjih dveh letih smo v Sloveniji porabili dve milijardi evrov letno več kot smo jih zbrali v proračunu, zaradi česar je stanje izredno resno, je poudaril Tonin. Vlada želi zato proračunski primanjkljaj z varčevalnimi ukrepi znižati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), kar pomeni, da bi na leto še vedno porabili eno milijardo evrov več, kot bi jo dejansko zbrali v proračun, je pojasnil Tonin.

Stanje v Sloveniji je po njegovih besedah resno, zato pri varčevanju nimamo več veliko manevrskega prostora. Prejšnja vlada je Evropski komisiji večkrat obljubila, da bo proračunski primanjkljaj znižala pod tri odstotke BDP, vendar pa se to ni zgodilo, zato imamo sedaj težave s kredibilnostjo, meni Tonin.

Ob tem je zavrnil očitke sindikatov, da vlada ni “socialno čuteča” in dejal, da predlagajo različne ukrepe glede na socialni status, pri katerih najrevnejši in najšibkejši državljani ne bodo nosili enakega bremena varčevanja kot vsi ostali. “Nekateri to namerno spregledajo in zgolj demagoško govorijo, kako tolčemo po najšibkejših, kar pa ni res,” je poudaril Tonin.

Zavrnil je tudi očitke opozicije, da vlada ne stori dovolj za spodbujanje gospodarstva. “Za investicije potrebujemo denar. Kdo nam bo ta denar sploh dal, če ne bomo stabilizirali javnih financ,” se je vprašal Tonin.

Zato moramo po njegovem mnenju najprej stabilizirati javne finance, naslednji korak pa bo sprejetje ukrepov za boljše gospodarske pogoje in hitrejšo gospodarsko rast. Tonin pritiske opozicije glede varčevalnih ukrepov razume kot “rušenje vlade”, ob tem pa opozarja, da bi nesprejetje paketa varčevalnih ukrepov najverjetneje pomenilo padec vlade, to pa bi vodilo v novo politično krizo.

Spregovoril je tudi o mnenju sindikatov do varčevalnih ukrepov in dejal, da jih razume, vendar pa ne delajo v interesu tistih, ki naj bi jih zastopali. Če sindikati ne bodo pristali na vsaj večino predlaganih varčevalnih ukrepov, potem se bodo naše javne finance zlomile, je dejal Tonin.

Glede predloga Pozitivne Slovenije o zvišanju davka na dodano vrednost pa je dejal, da tega predloga v NSi ne podpirajo, saj bi to le poslabšalo gospodarsko okolje. Ob slabših gospodarski pogojih bodo podjetja delovala slabše in se še bolj izogibala plačilu davkov, zato bomo v proračunu zbrali še manj denarja, je dodal Tonin.(sta)

Predlagani vladni varčevalni ukrepi, ki v javnosti vzbujajo nezadovoljstvo, morajo biti sprejeti, drugače nam bodo bonitetne ocene tudi v prihodnosti padale, kar bo podražilo stroške zadolževanja, je v današnji izjavi za medije poudaril vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. (foto: arhiv Demokracije)

Št. komentarjev: 2
  1. opazovalec pravi

    Že, že Tonin, malo preveri, v katerih medijih in v kakšnem obsegu je bilo to stališče objavljeno. Jaz že cel večer poslušam Jankovića in Štruklja.

  2. tonin pravi

    eh… koliko refrom je želela prejšnja vlada sprejeti, ki bi ublažili javni primanjkljaj pa so akterji v trenutni vladi vse katapultirali… že takrat je bilo nujno, pa smo počakali na ta mandat… sedaj, bodo pa ponovili vajo prejšnjega mandata, s precej bolj nedodelanimi fikcijami varčevanja… komaj čakam novo vlado…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen