Novinarka POP TV in spletni portal bibaleze.si kršila novinarski kodeks

1

Novinarsko častno razsodišče (NČR) je ugotovilo, da je novinarka POP TV Vesna Ban kršila novinarski kodeks s prispevki o oškodovanju ljubljanskega vrtca. Spletni portal bibaleze.si pa je kodeks kršil s prispevkom o nosečnici, ki je jutranje slabosti premagovala s pomočjo marihuane.

Novinarki POP TV Leona Trifunović očita, da jo je v dveh prispevkih (z naslovom Ravnateljica in računovodkinja “odnesli” tretjino milijona ter Ravnateljico, ki naj bi oškodovala vrtec, najprej ovadili) v sostorilstvu z nekdanjo ravnateljico vrtca obtožila kraje velike vsote denarja.

NČR v svoji razsodbi ugotavlja, da je novinarka kršila 1., 2., 3., 10., in 18. člen novinarskega kodeksa. Očitajo ji, da je obe nastopajoči v svojih prispevkih – ravnateljico in računovodkinjo – izenačila, čeprav sta tako po odgovornosti kot domnevno tudi po vpletenosti v različnem položaju. Novinarka tako ni dokazala, da bi računovodkinja morala vedeti, da so bila morebiti katera od navodil tudi nezakonita. Tako je v dveh prispevkih objavila vrsto nedokazanih očitkov na račun Leone Trifunović, je ugotovilo NČR.

Ker novinarka NČR ni predložila nobenih dokumentov, ki bi dokazovali njene trditve, je NČR upoštevalo pritožničino trditev, da je novinarka v dveh prispevkih nekorektno in neutemeljeno namigovala in jo obtoževala tatvine in zlorabe pooblastil, ne da bi poskušala pridobiti njen odziv.

NČR meni, da bi se novinarka sicer izognila napakam, ki so jo privedle do kršitve 18. člena kodeksa, če bi si pravočasno pridobila odziv ljudi, ki jih obtožuje. “Tako pa je prispevek zapisan v obliki, ki ne pušča dvomov – zanjo sta, glede na vsebino in podnaslove prispevka, krivi obe, ravnateljica in računovodkinja, še preden se je to v sodnem postopku tudi potrdilo, je zapisano v obrazložitvi.

Prav tako je NČR ugotovilo, da je novinarski kodeks kršilo uredništvo spletnega portala bibaleze.si. Portal je prijavilo Mladinsko združenje Brez Izgovora Slovenija, zmotil pa jih je članek o nosečnici, ki je jutranje slabosti premagovala s pomočjo marihuane.

Mladinsko združenje Brez izgovora je navedlo, da gre za uživanje prepovedane droge, kljub temu pa članek v ospredje postavlja blagodejne učinke marihuane. Portalu so očitali, da so zamolčali informacije, ključne za razumevanje obravnavane teme. A NČR meni, da je članek objavljen na spletu, ki kot medij omogoča vpogled v drugo plat zgodbe zgolj s klikom. V omenjenem primeru pa gre za zgodbo, ki je bila objavljena ob poročilih o škodljivih učinkih marihuane, ki so bili postavljeni ob omenjeni.

Pač pa je spletni portal po oceni NČR kršil 6. člen kodeksa, ker niso navedli vira zgodbe, torej publikacije ali medija, po katerem so zgodbo povzeli. “Ker objavljena zgodba nosečnicam s hudimi jutranjimi slabostmi ponuja nasvet, naj si pomagajo z drogo, ki je prepovedana in po prevladujočem mnenju medicinske stroke škodljiva, je objava vira, še toliko bolj pomembna,” so zapisali v NČR.(sta)

(foto: “printskrin” bibaleze.si)

Število komentarjev: 1
  1. visit this web page pravi

    Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
    It’s always useful to read through content from other authors and use a little something from other
    websites.

    Feel free to surf to my web site … visit this web page

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen