(Intervju) Aleš Primc: Družinski zakonik največ prinaša istospolnim parom, ničesar pa otrokom

31

Družinski zakonik največ prinaša istospolnim parom, medtem ko otrokom, ki živijo z njimi, ne prinaša nobenih novih pravic, je v intervjuju za STA dejal vodja Civilne iniciative za družine in pravice otrok Aleš Primc. Za navedbe, da zakonik istospolnim omogoča zgolj posvojitev partnerjevega biološkega otroka, pa pravi, da so veliko zavajanje.

Kaj je osnovni kamen spotike, zaradi česar v iniciativi nasprotujete družinskemu zakoniku?

Družinski zakonik je treba zavrniti, ker ne spoštuje temeljnih pravic otrok, razvrednoti materinstvo in očetovstvo, ter uvaja pravno podlago za uvedbo t. i. nadomestnega materinstva, ki je v svojem bistvu trgovina z otroki in izkoriščanje revnih žensk.

Prav tako ne prinaša potrebnih izboljšav za vsakdanje življenje družin. Otrokom v ločenih družinah bi denimo prinesel celo zmanjšanje preživnine, če bi dobili štipendijo ali morebiti kaj podedovali.

S čim utemeljujete navedbo, da zakonik odpira vrata nadomestnemu materinstvu?

Zakonik daje pravico, da istospolni par svobodno odloča o rojstvu otrok. Kako lahko moški istospolni par to naredi drugače kot s nadomestnim materinstvom. Kaj pa je sicer nadomestno materinstvo? To je v svojem bistvu trgovina z otrokom in izkoriščanje revnih žensk, ki zato, da preživijo, prodajajo svoje otroke. Tragedijo teh žena smo lahko videli v filmu Dojenček na spletu, ki je bil pred kratkim predvajan na Televiziji Slovenija.

Družinski zakonik vseeno prinaša nekatere nove rešitve, denimo ko gre za preprečevanje nasilja v družini …

Tukaj gre za veliko zavajanje. V smislu preprečevanja nasilja v družini družinski zakonik ne prinaša novosti. Od leta 2008 v Sloveniji velja zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki podrobno ureja to področje, vključno s sankcijami za nasilneže.

V svojih dosedanjih nastopih ste večkrat poudarjali, da bi zakonik zrušil zdajšnjo definicijo družine. Kako?

Zakonik ženski in moškemu ne priznava izključne naravne zmožnosti, da lahko spočneta otroka. Ne priznava, da je otrokova korist, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta, ter da imata mama in oče urejene in spoštljive odnose, ne glede na to ali živita skupaj ali ne. Gre torej za nerazumen umik od temeljnih naravnih danosti.

Je pa družinski zakonik šele začetek procesa zanikanja naravnih danosti in razgradnje družbe, kot jo poznamo, saj so že pripravljena učna gradiva za spolno prevzgojo otrok od vrtcev in osnovnih šol naprej. Verjamem, da se to marsikomu zdi neverjetno, tudi meni se je, ko sem prvič videl te stvari. Vendar pa obstaja učbenik Ljubezen je ljubezen,
ki ga je izdala Amnesty International Slovenija, ki otroke na pedagoško zvit način napeljuje k eksperimentiranju s svojim spolom in spolno usmerjenostjo.

V vrtcih pa nekateri tudi na vsak način vsiljujejo branje “otroške” literature o homoseksualnosti. V primeru,
da zakonika na referendumu ne bi zavrnili, bi se moč teh skupin, ki to precej na silo zahtevajo in so že sedaj zelo vplivne, tako okrepila, da jih ne bi bilo več mogoče ustaviti.

Še vedno ni povsem jasno, ali zakonik istospolnim omogoča zgolj posvojitev biološkega otroka enega izmed partnerjev ali katerega koli otroka. Kaj točno po vašem razumevanju določa zakonik?

Zakonik ne uvaja samo možnosti posvojitve bioloških otrok, saj bioloških otrok enega od partnerjev zakonik sploh ne omenja. Ti, ki to trdijo, močno zavajajo.

Ampak drugi odstavek 17. člena pravi: Partnerja partnerske skupnosti ali partnerja zunajpartnerske skupnosti ne moreta skupaj posvojiti otroka, lahko pa partner partnerske skupnosti ali partner zunajpartnerske skupnosti posvoji otroka svojega partnerja.

Res je, kar ste navedli, vendar pa pri tem ne govori o biološkem otroku enega od partnerjev. Istospolni partner lahko tako posvoji tudi otroka, ki ga je prej posvojil drug partner in ne samo biološkega otroka svojega partnerja.

Zagovorniki zakonika pravijo, da predvsem ureja pravice otrok, ki živijo s svojo biološko materjo ali očetom in njenim oziroma njegovim partnerjem. Gre pri tem res za pravice otrok ali bolj za želje istospolnih partnerjev?

Z zakonikom največ pridobijo istospolno usmerjeni, ki se jim na široko odpira pot do otrok. Strinjam se, da istospolno usmerjeni pridobijo vse pravice, ki jih imajo pari ženske in moškega, v odnosu med njima, ne morejo pa istospolno usmerjeni zahtevati pravice do otroka, ki sploh ne more biti pravica.

Vseeno skupnosti, v kateri poleg dveh istospolnih partnerjev živi še biološki otrok enega izmed njih, obstajajo. Kako urediti pravice teh otrok?

Žal zagovorniki zakonika za dosego svojih interesov jemljejo otroke za talce svojih interesov in pri tem neizmerno zavajajo. Še enkrat ponavljam: družinski zakonik otrokom v istospolnih skupnostih ne prinaša novih pravic. Te pravice so za te otroke že sedaj urejene povsem enako kot za vse druge otroke.(sta)

Družinski zakonik največ prinaša istospolnim parom, medtem ko otrokom, ki živijo z njimi, ne prinaša nobenih novih pravic, je v intervjuju dejal vodja Civilne iniciative za družine in pravice otrok Aleš Primc. (foto: arhiv Demokracije)

Št. komentarjev: 31
 1. MEFISTO pravi

  Kdo se pa še meni za otroke?

  Te bo mogoče s kartico kupovati v vsakem včjem blagovnem centru.

  Pedri so pomembni in lezbijke, ti so naša svetla prihodnost, ki nam jo obetajo anarholiberalni levičarji.

 2. Ivan (janez) pravi

  Daj, daj, Mefisto, brigaj se raje za od očetov posiljene otroke!

 3. MEFISTO pravi

  IVAN/JANEZ, ti to na načelni ravni ali zaradi osebnih interesov?

 4. Ivan (janez) pravi

  Dodajam še od župnikov posiljene otroke!

 5. MEFISTO pravi

  Ni spodobno tako govoriti o župnikih.

  Med njimi so tudi aktivni pedri, kar bi te utegnilo zanimati.

 6. Ivan (janez) pravi

  Me ne zanimajo, ker sem ženska!

 7. MEFISTO pravi

  Torej lezbijka!

 8. Ivan (janez) pravi

  Dobro bi bilo, Mefisto, da bi se kdaj pogledal v ogledalo in se zazrl vase in se vprašal, zakaj tako rad omalovažuješ nepoznane ljudi. To, da imamo vsi pravico do komentarjev, smo na teh straneh že vzeli. Ti tvoji komentarji kažejo le, da si zelo zahojen človek, ki zelo rad posega v integriteto drugih!

 9. regius pravi

  Kako zakon ne prinaša ničesar novega.. Prinaša prepoved fizičnega in psihičnega nasilja nad otroci. Vi desni pa zgleda to odobravate.
  Ivan janez, ne meni se za Mefista. Petrovc mu je prodal flaško svoje šmarnice.
  Zakon bo sprejet, pa če se vsi na glavo postavite.

 10. MEFISTO pravi

  IVAN/JANEZ,odloči se,

  – ali si brutalen moški ali zagrenjena ženska in

  – ali naj se pogledam v ogledalo ali vase, ker oboje naenkrat ne bo šlo.

  Sicer pa nisi znan(a) po nežnosti svojih komentarjev in po spštovanju tuje integritete, če ne gre ravno za kakega zadrtega kriminalnega levičarskega funkcionarja.

 11. regius pravi

  Mefisto, pravi si se oglasil glede nežnih komentov in spoštovanja tuje integritete..Si žaljiv do vsakega, ki ni desen. Kradeš nicke in pišeš v tujem imenu.Bolje lažniv-pokvarjen-koruptiven desen kot razgledan-pošten-svobodomiseln lev.. Samo, da je naš, ane. In ja, poglej se v ogledalo ali vase. Samo ti ne bo všeč, kar boš videl.

 12. Lanzareto pravi

  Sem absolutno proti, da bi istospolni partnerji lahko posvajali otroke, pa naj gre za njihove biološke ali pa čisto tuje otroke. To enostavno ni zdravo družinsko okolje za vzgajanje otrok!!!!!

 13. MEFISTO pravi

  Ti je odleglo ali boš še naprej norel?

 14. regius pravi

  komu ti to..

 15. božiček pravi

  Intervjuvani gospod je tipičen primer izredno zafrustriranega osebka! Primeren je za dolgotrajno hospitalizacijo na psihiatrični kliniki. V bistvu je okolici nevarna oseba, ki lahko v primeru eskalacije frustarcij postane nevaren. Poleg navedenega je patološko podvržen lažem in spreobračanju realnosti

 16. VSI STRPNI pravi

  nekdo mora povedati pokončnemu, naprednemu, strpnemu , EVROPSKEMU primcu, da so ga opranoglavi rdeči balkanci NAJEBALI……trenerkarji imajo JAVNI zbo rv ljubljankovini prav isti dan, kjer MORAJO oddati dva križca…edenga za mafijskega zorangutana drugega za balkanski družinski zakonik……. sorry, nekdo mu mora pač povedati….hahahahahahahah

 17. VSI STRPNI pravi

  božo, ajde pojdi pse jebat…hahahahahahah

 18. VSI STRPNI pravi

  namreć si izredno napreden, balkansko liberANALEC in opranoglav NESTRPNEZ…hahahahahaha

 19. božiček pravi

  hahahahahahahahhahahahahahaha……. cepec a ti sploh veš kaj pomeni nestrpen?????????????????

 20. VSI STRPNI pravi

  hhahahahahaaaa..povej

 21. Petrovc pravi

  Seveda zakon NE BO POTRJEN na referendumu!
  Izid referenduma bo 65% PROTI!!!!!!!!!!!!!!
  PROTI bodo glasovali vsi iz stare garde komunistov-preverjeno!!!!!!!!!

 22. božiček pravi

  Torej ne veš?

 23. Manca pravi

  Vsi trenirkarji pa ja niso za pedrose. Ali pač?
  PROTIIIIIIIIII!

 24. Petrovc pravi

  ACHTUNG: slovenskim pedrom predlagam, da organizirajo manifestacije na Tverski ulici v Moskvi-Rusland!
  Udeležba NUJNA! Potni stroški plačani!
  Lezbačam pa predlagam, da se zberejo na ulici Alijeva V Kabulu-Afganistan!
  Udeležba NUJNA! Potni stroški plačani!
  S seboj vzemite:”as-a, regius-a, Ivan(Janez-a)!
  In Slovenija bo na dobri poti!

 25. Petrovc pravi

  PIŠE SE LETO 2100: zemljo poseljujejo pedri in lezbijke! Samo na Madagaskarju živi kakih pet miljonov žensk in kakih dvesto, ločeno, moških! Moške vsak dan obdrkajo in spermo hranijo, ženske vsako leto iz zalog sperme oplodijo! To so sužnji in sužnje! Njih število je točno regulirano! In otroke dobijo pedri in lezboijke!
  Toda ne za vzgojo, za svoje perverzne igre! Lezbijke lezbarijo punčke, perdi pa pedračijo fantke! Ko se naveličajo gre roba na odpad!

 26. VSI STRPNI pravi

  Manca, a si kdaj videla trenerkarja, ki je razmišljal samostojno, odločal svobodno in volil neodvisno? ….jde bodimo resni….balkan ne bi bil balkan , če ne ni “proizvajal” toliko opranoglavih, nestrpnih rdečih bedakov…..hahahahahah

 27. regius pravi

  Petrovc, ne gre na odpad. Iz te robe so komentatorji kot si ti, femisto anakonda in drugi.

 28. MEFISTO pravi

  REGIUS, tebi je bilo namenjeno, pa si se k sreči kar sam spoznal.

 29. Ivan (janez) pravi

  V zahojenosti pa vsekakor prednjači Petrovc. Zelo dobro ga je ( in Mefista )okarakteriziral regius!

 30. mudo moreno pravi

  IvanJanez-u po levozahojenosti ne morejo konkurirati niti Rado, as ali božiček, kaj šele intelektualista in enakospolna Timis Regius.
  Prav vsako bitko, ki jo je človek bil z naravo je na koncu dobila slednja.

 31. campervans for sale pravi

  Hey just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the problem solved
  soon. Kudos

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen