Gregor Virant: Brez Maistra Slovenija danes ne bi bila to, kar je

4

Rudolf Maister se je v slovensko zgodovinsko zavest upravičeno zapisal kot legendarna osebnost, je na današnji slovesnosti v Kamniku poudaril predsednik DZ Gregor Virant. Kot je dejal, je bil Maister eden redkih Slovencev, ki ni državotvorno le razmišljal, temveč je tako tudi ukrepal. Brez njega Slovenija danes ne bi bila to, kar je, je dodal.

V Kamniku je namreč danes potekala osrednja slovesnost v spomin na Rudolfa Maistra, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik DZ Virant. Kot je dejal, smo Slovenci generalu Maistru nedvomno dolžni zahvalo in priznanje tudi za njegov prispevek k slovenski kulturi, za njegovo ljubezen do slovenske knjige in besede ter predvsem za njegovo spodbujanje h kulturni rasti.

“Predvsem pa mu moramo biti hvaležni, ker je z modrostjo, samozavestjo, drznostjo in z vojaško odločnostjo uspel ubraniti velik del slovenskega ozemlja, ki so si ga lastili tujci. Zagotovo Slovenija brez generala Rudolfa Maistra danes ne bi bila to, kar je,” je dejal slavnostni govornik.

Spomnil je, da so bila v letih, ki so sledila obema vojnama, mnenja in sodbe o generalu Maistru ter njegovih zaslužnih borcih silno različne. Nekateri so ga imeli za utelešenje narodnih in državotvornih vrednot, za simbol svobode, spet drugi za kontroverzno osebnost. Kljub temu pa je z leti vendarle dobil ugled in sloves, ki si ga kot borec za severno slovensko mejo tudi zasluži.

Rudolf Maister se je tako po Virantovih besedah v slovensko zgodovinsko zavest upravičeno zapisal kot legendarna osebnost. “Bil je eden redkih Slovencev, ki ni državotvorno le razmišljal, temveč je državotvorno tudi ukrepal. Deloval je nadstrankarsko, za skupno obrambo pred nasprotniki slovenskega naroda,” je še dejal predsednik DZ.(sta)

Rudolf Maister se je v slovensko zgodovinsko zavest upravičeno zapisal kot legendarna osebnost, je na današnji slovesnosti v Kamniku poudaril predsednik DZ Gregor Virant. (foto: Vasja Šabeder)

Št. komentarjev: 4
 1. MEFISTO pravi

  Moral e bo najti novi Maister, ki nas vrnil Avstriji.

  Tu postaja bivanje neznosno.

 2. as pravi

  Glede na odzive, se da sklepati da vlada brca v temo.Običajno mesec dni nazaj bi tu bilo 40 odgovorov.Bravo JJ brez komentarja.

 3. as pravi

  Mefisto tako se govori,kakšen JANŠA ,MAISTER je zakon kajne.

 4. MEFISTO pravi

  AS, Janša je najbrž zakon, ti si pa zagotovo bedak.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen