Afera Patria: Riedl iz Dunaja danes ni pričal, na sodišu tudi Janez Janša. Wolf pa na svojem ranču.

17

V nadaljevanju sojenja v zadevi Patria naj bi ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek danes zaslišala avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla, vendar je zaslišanje zaradi težav z videokonferenco odpadlo. Šlo naj bi predvsem za težave na avstrijski strani oz. nevročitev vabila na pričanje Riedlu.

Sodišče se sedaj dogovarja za nove datume izvedbe videokonference, obramba pa je pri tem opozorila, da bi moral biti Riedl zaslišan neposredno na sodišču v Ljubljani, in ne prek videokonference, saj bi mu tako lažje predložili dokazno gradivo. Tožilstvu temu ni nasprotovalo.

Obravnave se je danes udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša. Janšev odvetnik Franci Matoz je pred začetkom današnje obravnave povedal, da obtožnica, ki jo je ljubljansko okrožno tožilstvo proti Janši in njemu vložilo zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, nikakor ne bo vplivala na proces v zadevi Patria.

Riedl je obtožen v avstrijskem postopku afere Patria, prav tako pa tudi poslovnež Walter Wolf, ki sedi tudi na slovenski zatožni klopi. Na tokratno obravnavo so sicer prišli vsi obtoženi razen Wolfa, ki po naših informacijah počiva na svojem ranču v kanadski Britanski Kolumbiji in ga pred junijem v Slovenijo ne bo.

Avstrijska obtožnica Riedla, Wolfa in še tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov. Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel političen karakter.

Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierom Janezom Janšo, Rotis pa da so izbrali, “ker je bil bolj blizu vladni SDS”, je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju. Riedl naj bi od Patrie dobil 7,5 odstotka provizije v celotnem, 278 milijonov evrov vrednem poslu med Patrio in Slovenijo za nakup 135 osemkolesnikov.

Še to: Danes so na sodišču imeli spet težave s prevodi. Gre za to, da bi se del pisnih dokazov zaradi dvoma v verodostojnost dal še enkrat prevesti. Odvetnik Dejan Markovič je predlagal, da naj sodna tolmačka zunaj časa obravnave prevede kar originalne dokumente, vendar je sodnica Klajnškova njegov predlog po skoraj uri dolgi prekinitvi zavrnila. Pojasnila je, da bo sodna tolmačka začela izvajanje ustnega preverjanja dokumentacije, potem pa bodo videli, ali se ta sistem odnese ali ne.

Spomnimo: Sojenje slovenski peterici obtoženih – predsedniku vlade in SDS Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjene očitke zanika. (sta/ured)

Obravnave v zadevi Patria se je danes udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša. Njegov odvetnik Franci Matoz je povedal, da zadnje tožilske atake nikakor ne bodo vplivale na proces v zadevi Patria.

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 17
 1. Ivan (janez) pravi

  No, to je vaš svet, zagamanci, kjer imate svojega ljubega v kazenskem postopku in na obravnavah na sodišču, zaradi korupcije in tatvin! V živalskem svetu med določeno vrsto tudi obstaja dolgoprstnež, s tem prstom si pomaga v pregugavanju na drevesih, vaš dolgoprstnež pa si je z dolgimi prsti obilno pomagal pri povečanju svojega premoženja, tako vidnega kot nevidnega.

 2. Petrovc pravi

  Ivan (janez): v daljni Aziji si se mi, globoko, zasmilil. Vidim, da ti je tezko in da ti je vse tezje. In rad pomagam. Tu v Aziji prekuhavajo posebne trave z kameljimi iztrebku, za pomiritev zivcev. Zal zdravila za povecanje pameti se niso nasli, pomaga pa otep slame. Toda vsaj za pomiritev in slamo, ti lahko posredujem, po bratski ceni.

 3. Trsten pravi

  Le kaj bo rdeča golazen še odkrila. Saj so pogoreli na vseh nivojih svojega mizernega delovanja.
  Zoki je pravzaprav poraženec in se je umaknil in poiskuša še kaj ukrasti.
  Preseneča pa rezultat, koliko ljubljančanov je bili zanj. Tu niso bili glavni trenirkarji, ampak slovenceljski opranoglavci.
  Zokija bi morali pričeti zapirati in ne JJ.

 4. božja palica pravi

  tudi jajčeglavec pride na vrsto

 5. MEFISTO pravi

  Ubogi IVAN/JANEZ!

 6. Marijan pravi

  Janez Janša ne bo nikoli obsojen, pa se lahko vsi rdečkarji postavijo na svoje nore betice! To ni mogoče niti v Belorusiji! Ne morejo te obsoditi brez dokazov na tožilski nebulozi na neugotovljenem kraju, neugotovljenega dne, na neugotovljen način. Ne, komunisteki, to je leto 2012 in Goli otok je tudi že 30 let dol zaprt. Ne bo vam uspelo!

 7. dingdong pravi

  Tako je, Marijan ! Tudi v Belorusijo ni mogoče soditi Lukašenku !!

 8. JOJ pravi

  @Ivan (janez), čestitam!
  Po tvojem izumu si je Janša spomočjo neugotovljene podkupnine, ki jo je prejel na neugotovljen način na neugotovljenem kraju, kupil NEVIDNO premoženje.
  Predlagam da svojo ugotovitev s priporočeno pošto (spovratnico) pošlješ na sodišče, kjer bodo NEVIDNO premoženje dodali k obtožnemu predlogu.
  Najbrž tudi v Avstraliji gradi nevidno kliniko.
  Upam, da boš svoj NEVIDNI izum dal patentirat…

 9. Ivan (janez) pravi

  Sprenevedanje in popačenje je pač ena od vaših desničarskih lastnosti, privzgojenih od samega Janeza Janše!

 10. anakonda pravi

  Ugotavljam, da se bedaček IVAN/JANEZ zelo napenja, da bi nas žalil, a je – kot sam pravi: izrodek evolucije in mu to ne bo uspelo.
  Ivanček/Janezek, vaš vlak je že davno odpeljal. Niso te vzeli s seboj. Mi te bomo pa povozili.

 11. Petrovc pravi

  Ivan (Janez): si se napasel detelje, sveze in mokre? Tak je s kravami, ko gredo na pomladansko paso, po zimski suhi travi, pa se napihnejo do ekslozije! Stara kmecka navada je, da jim zadaj zasunejo, da se spihnejo. Pri tem grozno prdi in smrdi! Tu pa je nasa dilema, na strani pametnih, prenasati samo tvoj smrad ali te odresiti in prenasati tako prdenje, kot smrad.

 12. Ivan (janez) pravi

  Kdo drug kot triperesna deteljica, anakonda, petrovc in mefisto, ki ne prenesejo kritike in drugačemislečih. Vsaj nekaj pa znajo dobro; žaliti. Ampak to je pretežno lastnost primitivcev, ki nimajo pravih argumentov!

 13. Petrovc pravi

  Ivan (Janez) : nekje se hvalis, da imas zdrav razum, drugje, da si informiran, spet drugje, da imas argumente! Pa me zanima, ker na veliko vtikas (kamor sicer ne smes), ali imas tudi triper!

 14. sd pravi

  Mefisto, človeški izrodek Ivan (Janez) je Hemafrodit zaradi tega je pravilno: ubogi(a).

 15. […] novinarjev, saj so se bali, da jih ne bo doletela usoda novinarjev brezplačnika Dobro jutro. Pri današnjem sojenju in sojenju nasploh v zadevi Patria namreč ni ključno vprašanje, s kolikimi varnostniki je […]

 16. MEFISTO pravi

  SD, IVAN/JANEZ je zamorjena punca, ki pogreša ljubezni.

 17. anakonda pravi

  Ivan/Janez, pa ne boš trdil, DA TI MISLIŠ? Za kaj takšnega imaš preneumno melono (lubenico) na vratu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen