V Sloveniji lani 3,17 milijona turistov, kar je na letni ravni za 7% več

3

Slovenske turistične kraje in znamenitosti, ki razpolagajo z najmanj 10 stalnimi ležišči, je lani obiskalo 3,17 milijona turistov. Ti so ustvarili 9,24 milijona nočitev. Število obiskov se je na letni ravni povečalo za sedem odstotkov, nočitev pa za 5,3 odstotka.

Število prihodov domačih turistov je lani doseglo 1,16 milijona, kar je za 3,9 odstotka več kot pred letom dni. Število tujih turistov pa se je povzpelo za 8,8 odstotka na dobrih dva milijona.

Domači gosti so lani ustvarili 3,87 milijona prenočitev ali 0,5 odstotka več kot leta 2010. Tuji so jih ustvarili 5,37 milijona oz. 9,1 odstotka več kot pred letom dni, so danes končne podatke sporočili iz državnega statističnega urada.

Decembra lani so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili skoraj 183.000 prihodov turistov in več kot 474.000 njihovih prenočitev. To je za štiri odstotke oz. 1,2 odstotka več kot pred enim letom.

Število prenočitev tujih turistov je bilo za 5,8 odstotka višje kot decembra 2010, medtem ko je bilo število prenočitev domačih turistov nižje za 3,3 odstotka.

Največ tujih turistov je v Slovenijo decembra lani pripotovalo iz Italije (42 odstotkov) ter iz Avstrije in s Hrvaške (po 10 odstotkov). Po številčnosti so jim sledili turisti iz Srbije in Nemčije. Največji delež prenočitev so prispevali italijanski gosti (37 odstotkov) in avstrijski turisti (12 odstotkov).

Največ prihodov turistov je bilo decembra v zdraviliških občinah (34 odstotkov), prav tako prenočitev (42 odstotkov). Na drugem mestu po številu prihodov in prenočitev turistov so bile gorske občine, sledile so obmorske občine in občina Ljubljana.

Domači turisti so decembra lani 34 odstotkov vseh prenočitev ustvarili v občinah Brežice, Moravske Toplice, Piran in Podčetrtek. Tuji turisti pa so 30 odstotkov vseh prenočitev ustvarili v občinah Ljubljana in Piran, so še navedli državni statistiki. (sta)

Piran je zaželena turistična destinacija tako za domače kot tuje turiste. 

Št. komentarjev: 3
 1. anakonda pravi

  To je pa čisto napačen podatek.
  Kaj nam pomeni število turistov? NIČ!
  Več kot polovico je takih, ki prihajajo iz Srbije, Bolgarije in Romunije in pri nas kradejo.
  Važno je, koliko smo od turizma zaslužili.

 2. MEFISTO pravi

  Dobro si to povedal.

  Kadar ne kradejo, pa beračijo.

  Vsa večja mesta so jih polna.

 3. MEFISTO pravi

  Zadnjič me je na ulici ogovorila neka lepa znanka ( vse moje znanke so namreč lepe) in me sočutno opozorila na močnega mladeniča, ki je klečal in v rokah držal karton z napisom “Poamgajte, lačen sem!”.

  Potolažite se, gospa, sem ji odgovori, v sosednjih ulicah so še trije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen