Pravilno: Matej Šurc bil delovno suspendiran. Nepravilno: Štrajn trdi, da zaradi zahteve SDS!?

41

V Liberalni akademiji obsojajo delovni suspenz novinarja Radia Slovenija Mateja Šurca, do katerega je po njihovih navedbah prišlo zaradi članka na spletni strani SDS. Glede na zapisano je direktor radia Miha Lampreht sledil zahtevi politične stranke po ukrepanju, ker naj bi novinar premiera Janeza Janšo enačil s Hitlerjem, pojasnjujejo v akademiji.

“Sankcija delovnega suspenza prepovedi urejanja oddaje, izpeljana na podlagi zahteve neke stranke, se nam, sploh za javno radiotelevizijo, zdi izrazito sporna,” je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn.

Na spletni strani SDS so namreč zapisali, da se Lampreht otepa odgovornosti in ne želi ukrepati. V Liberalni akademiji pa navajajo Lamprehtov dopis, ki je temu sledil in v katerem pojasnjuje, da je prebral zapis na spletni strani SDS ter da je tudi ukrepal skladno s svojimi pristojnostmi ter z zakonodajo in internimi akti. Po mnenju Liberalne akademije je nedopustno, “da direktorji javnega servisa razumejo kot svojo dolžnost obveščati vladajočo stranko o svojih ukrepih in celo slediti pričakovanjem teh strank po sankcijah”.

Kot še piše Štrajn, ni jasno, katera poklicna merila je kršil novinar. Po njegovih navedbah Janše ni enačil z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem, ampak je v kontekstu razprave o diktatorjih dejal: “Za konec se vrnimo na začetek labirintov in se vprašajmo: ali se v nekem mestu v tem tednu res ni zgodilo popolnoma nič? Koga na svetu pa še briga, da se je v neki luknji nekdo priplazil na oblast, čeprav ni dobil zaupanja večine? Hkrati je še pravnomočno obtožen zaradi suma korupcije. Kako nečasten beg pred odgovornostjo in kako strahopetno dejanje.”

V ozadju teh besed so sicer predvajali Hitlerjev glas, zaradi česar so na spletni strani SDS zapisali, da je Šurc Janšo izenačil s Hitlerjem. Po mnenju Liberalne akademije pa je lahko sporna le oblika glasbene spremljave z omenjenim posnetkom. Kot so zapisali, je sankcija proti novinarju “pomanjkljivo obrazložena in hkrati povsem neustrezna in nesorazmerna, o njej pa se ni, kot kaže, izrekel noben novinarski organ”.

“V Liberalni akademiji se distanciramo do nevarnih asociacij z nacističnim voditeljem in jih imamo za nespodobne, a hkrati zagovarjamo novinarsko svobodo in pravico do izražanja,” so zapisali.

A dajmo spomnit na predmetno pritlehno Šurčevo radijsko aktualno zadevo, ki pa korenini v mržnji Šurca do Janše že bog ve, koliko let:

Mimogrede, Matej Šurc, novinar Radia Slovenija, je sicer Janeza Janšo pred leti že žalil – z bebcem, zdaj pa ga primerja celo s Hitlerjem.

Začetek oddaje Labirinti sveta 27. 1. 2012 – na začetku slišimo tonski posnetek hektičnega kričanja Adolfa Hitlerja, potem slišimo naslednje besedilo: »Zakaj se nekateri samodržci  s tako lahkoto na krilih navdušenja ljudskih množic povzpnejo na oblast, potem pa v zmagoviti moči do oblasti naredijo veliko sramoto, uničijo generacije, državo pa za dolga desetletja spravijo na kolena. Takšni so bili Adolf Hitler, Josif  Visarionovič, George Bush mlajši, pa romunski Ceausescu, srbski Milošević, Gadafi, Mubarak, Asad, Bašir. V nedogled bi lahko naštevali takšne in podobne izrodke. Če pa je ob tem kdo pomislil na državo na sončni strani Alp, naj si pogleda posnetke Zemlje iz  vesolja – prepričal se bo, da se na tem mestu v tem tednu ni zgodilo popolnoma nič.«

Ob tem je na moč zanimivo, da Šurc med samodržci in izrodki ni navedel na primer Josipa Broza – Tita, a to pač kaže na Šurčevo novinarsko “objektivnost”. No, novinar nacionalnega radia je potem spet ob kričanju Hitlerja, preberal naslednje besedilo: »Za konec se vrnimo na začetek labrinta. Ali se v nekem mestu v tem tednu res ni zgodilo popolnoma nič? Koga na svetu pa še briga, da se je v neki luknji nekdo priplazil na oblast, čeprav ni dobil zaupanja večine, hkrati je še pravnomočno obtožen zaradi suma korupcije. Kako nečasten beg pred odgovornostjo in kako strahopetno dejanje.« In za konec besede v nemščini: Es spricht der Führer! Govoril vam je firer.

Pod črto: Šurčeva radijska oddaja Labirinti sveta je bila tista, ki je stala Šurca delovnega suspenza, ne pa “zahteva” SDS. Šurc se je pri primerjavi Janše s Hitlerjem, očitno vzgledoval po bebcu, ki je pred volitvami objavil tale nizkotni posnetek, ki ga je razkril ravno Politikis.si. Če je kaj sedaj za očitati direktorju radia Mihi Lamprehtu, je to, da te pravilne poteze ni potegnil že prej. 

Matej Šurc (desno) je bil zaradi primerjave Janše s Hitlerjem delovno suspendiran, sedaj bo lahko “freelancer” kot je njegov prijatelj Blaž Zgaga (levo), ki je pred kratkim nastopil v drugem delu “resnice” o Patrii

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 41
 1. tone pravi

  Ni res, da so Labirinti sveta Šurčeva oddaja, to je oddaja, ki jo izmenjaje pripravljajo novinarji in uredniki zunanjepolitične redakcije radia. Zato Lampreh zavaja, ko govori o suspenzu, saj to pač pomeni, da Šurc mogoče ene oddaje ne bo delal. Prekršil pa je toliko etičnih in profesionalnih meril, da bi moral dobiti najmanj grožnjo z odpovedjo pogodbe. Ampak tako je na RTV – ene se žali, se jim podtika, drugi so nedotakljivi. Onega Lamprehta pa je lahko sram, ker zavaja. Oba s Šurcem sta zrela za odhod.

 2. mudo moreno pravi

  Berufsverbot bis zum ende seines Lebens!

 3. jani pravi

  mudio mudonja moreno, govoriš na pamet in neumnosti. Če nekoga politično ne maraš, ga ne moreš zmerjati z največjim vojnim zločincem doslej. Berufsverbot ni to, če ne dovoliš, da se koga ponižuje na najbolj sprijeni način.

 4. Dani pravi

  Kakorkoli obračamo, a se mar spodobi, da v 21. stoletju sploh koga primerjaš s Hitlerjem, pa naj gre za politika, gospodarstvenika ali pa zadnjega klošarja. Pa kaj pri vragu ima Janša skupnega s Hitlerjem? Čisto pravilno, da so Šurca nagnali z radia, naj kar lepo sedaj z Zgago hodi okrog brezposeln.

 5. mudo moreno pravi

  O čem to bluziš? Propagandista Zgaga in Šurc nista primerna za novinarsko službo. Naj se zaposlita v oglaševalski agenciji, ali pa gresta ceste pometat. Za te dva in podobne primerke 571-ih bi uvedel Berufsverbot in to je to!

 6. čefur pravi

  Pa to je kmanda iz Murgelj.

 7. MEFISTO pravi

  S komenrtarjem bom počakal na mnenje intelektualca TONČA in pomožnega intelektualca ASA.

 8. mudo moreno pravi

  Pa menda ne aludiraš s tem pomožnim morda na pomožna kolesca, Mefisto?
  Kaj pa če AS resnično razmišlja s pomožnimi koleščki, ki se mu vrtijo nekje izven glave v bližini fekalne odprtine?

 9. lula pravi

  Štrajn je kreten udbaški in ta Šurc, Šetinci in še nekaj takih querolantov komunajzarskih, ki jih je treba obesiti sredi Ljubljane…….
  mafija rdeča kleptokratska, kam so spravili Slovenijo do amena so jo oropali in zadolžili in to samo v 3eh letih, to zmorejo samo leve rdeče svinje…

 10. mudo moreno pravi

  V Ljubljani je vsaj nekaj tisoč kandelabrov, ki so trdno in solidno zabiti v zemljo. Trenutno delujejo nekoliko pusto, jih pa lahko lepo okrasimo z minimalnimi stroški. Potrebujemo le nekaj kilometrov solidne vrvi, nekaj stolov in deset prostovolcev. Kandidatov za okraske je mnogo, razbremenili bomo državni proračun in generacije zanamcev nam bodo iskreno hvaležne.
  To bo prva umetniška instalacija v zgodovini Ljubljane, ki se bo zasluženo ponašala z nazivom Kulturni dogodek.

 11. Kazimir pravi

  Žal je imel zelo prav s tem kar je rekel. Jajo nima podpore. Kar je storil se strokovno imenuje mehki puč. Za ovce je to seveda pretežak termin.

 12. APM pravi

  Za Štrajna ni najhujši suspenz novinarja Šurca. Najhujše šele pride,ko ne bo več proračunskih sredstev za Liberalno akademijo in bo vrli Štrajn moral sam financiradi demagosko delo te profane inštitucije. Bo šlo Darko?

 13. mudo moreno pravi

  Kazi-mir si je nadel ime, ki pove o njem vse: provokator plesnivega znanja, ignorant brez pojma. Zna pa kaziti mir.
  Če se ne bi ta kronani osel menda rodil šele včeraj, bi se spomnil, da se je Janša držal čisto ob strani od volitev do druge polovice Januarja. Politični cirkus sta vodila Janković in Virant.
  Janković je stavil na defektne nasvete pritlikavega upokojenca in na lastno čobansko pamet. Popušil je najprej v parlamentu, potem pa še pri vladi.
  Virant ga je pri njegovem slonjem lomastenju le parkrat pravilno usmeril, da je naredil sebi kar največ škode.
  Janša je bil v tem času dejaven približno toliko kot Pahor, torej nič.
  Šele ko se je Janković iskazal kot popolna pušiona, je ponudil svoj predlog. Konec koncev je bil edini, ki je imel konsistentni program. Za razliko od Jankovića, ki je imel “program”, ki ni bil vreden sekret papirja.
  In pokazalo se je, kdo se zna pogovarjat, kdo pa je papak.
  Z Jankovićem si je Kučan naredil sramoto, ki je nikdar ne bo mogel popraviti.

 14. lula pravi

  Ali niste videli Jankovićevo koalicisko pogodbo ki je bila napisana na
  ŠKRNICEL ZA KRUH OD MERKATORJA !!!!!!! Šurc je pe eden od ALKOHOLIKOV 571 !!!!!! V IDRIJO ZNJIM !!!!!

 15. BM pravi

  Darko, dobro jutro. Tvojih pa ni v parlamentu, če ne veš!!

 16. MEFISTO pravi

  Suspenz Mateja Šurca je resen in hud udarec za levičarsko znanstveno misel.

 17. MEFISTO pravi

  Zjutraj sem si iz samega dolgega časa ogledal nekaj ASOVIH komentarjev na Vest.si, ko je bil še SVARUN.

  Povem vam, dreka in moških riti na kupe.

 18. falcon pravi

  Bo vse povedal murgelzwerg, brez njega ne vemo, al je to prav al ni prav.
  Ravno tako kot januković opanka ne ve al bo kandidiral za župana al ne. Vse čaka na mugelska navodila.

 19. Tonč pravi

  @mefić &co.
  Gorje vam,farizeji,ker imate prve vrste v shodnicah..
  Gorje vam,učitelji postave,ker nalagate ljudem neznosna bremena,sami pa se teh bremen niti s prstom ne dotaknete..
  Gorje vam,učitelji postave,ker ste vzeli ključ spoznanja.
  Sami niste vstopili,a tistim,ki so hoteli ste to prepovedali. (Lk 11,37-54)

  Ino mefić&co.:Preveč dobesedno jemljete besede po ( Mt.7,13)ki pravi;
  Vse,kar želite,da bi ljudje vam storili,storite tudi vi njim.

 20. anakonda pravi

  Za vse te levičarske blazneže bi morali prositi Hrvate, da nam za 50 let posodijo Goli otok.
  Vse njih bi strpal tja, vsakemu dal v roke kladivo in predpisal normo. Kot je delal zločinec Tito. Pa bi kmalu po kolenih pridrseli pred Janšo.
  V Sloveniji je tako, da si komunisti predstavljajo, da so bolj enaki med enakimi. Ta lopovska svojat.

 21. megi pravi

  @Tonč

  Gorje nam Slovencem, ki imamo tako zabite rojake, kot si ti pa As, ki poveličujejo udbomafijske lopove, ki podpirajo neskončno ropanje Slovenije.
  Zdaj se pod novo vlado počasi razkrivajo malverzacije, KGB in hudo stanje v katerem je Slovenija.
  Seveda spet odpirajo svoje umazane gobce rdeči sindikalisti v bran preštevilni birokraciji, ki živi na veliki nogi in uživa na žuljih mezdno plačanih delavcev in poraznih pokojninskih izplačilih pošteno zgaranih upokojencev.
  DOL Z RDEĆIMI SVINJAMI!

 22. MEFISTO pravi

  MEGI, rdeči brat TONČ je tako velik intelektualec, da ga mi še ne razumemo.

 23. Tonč pravi

  @megi &mefić
  Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak,kdor mi pravi ;Gospod,Gospod,ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta,ki je v nebesih.
  Veliko mi jih bo reklo tisti dan:Gospod,Gospod,ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali demonov in v tvojem imenu storili veliko mogočnih del?
  In takrat jim bom naznanil:Nikoli vas nisem poznal.
  Pojdite proč od mene,kateri ravnate nepostavno!

 24. megi pravi

  @Tonč,
  Kaj pa mene mešaš v RKC????
  Jaz sem čista ateistka, ne verjamem v nobeno religijo tudi RDEČO ne!

  Kaj imata skupnega Komunizem in RKC

  krst = cicibanček
  obhajilo = pionirček
  birma = mladinec
  sveti zakon = član ZKS

  RITUAL JE ISTI, SAMO NAZIVI SO DRUGAČNI.

 25. megi pravi

  @MEFISTO

  Tonč je božji spreobrnjenec, padli angel, ki ga je pozavgalo rdeče močvirje in je zamenjal boga.

 26. Tonč pravi

  megi nima smisla.si premočna zame,prenačitana,z visoko etično in moralno držo,skratka brezmadežna.Tako si čist-a,da še vijolice ne bi rasle na tebi.
  Blagor ti,samo še brezmadežno spočneš in to je to.
  lubije.

 27. Sončni kralj pravi

  Samo udarit po četici F571, pa bodo videli kako je, če si moraš denar služiti s poštenim delom. Šurc in Zgaga sta imela srečo, da so bili skozi levaki na oblasti. V drugem mandatu pa ne sme biti milosti s plačanci tipa zgaga & šurc. Suspenzi in tožbe, samo to bo jih streznilo.

 28. megi pravi

  @Tonč
  Imaš prav.
  Proti svinjarijam rdečih prasic in njihovih podpornikov pa dejansko izpadem skoraj brezmadežna.

 29. megi pravi

  @Tonč
  Imaš prav.
  Proti svinjarijam rdečih prasic in njihovih podpornikov pa dejansko izpadem skoraj brezmadežna.

 30. Tonč pravi

  @megi:Poudarek je na “skoraj”

 31. Kajbitimar pravi

  Čakaj, pa saj je JJ primerjal Kučana s Hitlerjem pred enim tednom.
  Aha, kar velja za druge, ne velja zate.
  Poznano.

 32. hors pravi

  Megi odlična si!!!!!Nisem mogla verjet svojim ušesom ko sem slišala Šurcevo oddajo.Njega bi morali zapret in še neka drugih zraven.Škoda da je JJ prebzel oblast,pustil naj bi da bi nas rdeče prasice spufale do konca,me zanima koga bi poltem krivili.Janšu in njegovim bo zelo težko.

 33. megi pravi

  @Tonč
  moj greh priznam, včasih česa ne povem po pravici, da si ne naredim škode….vendar zaradi tega nihče ne trpi….zato sem proti rdečim prasicam SKORAJ brezmadežna.

 34. EU pravi

  K sreči je “pasjejebska stranka lds in zares” izginila iz Parlamenta, sedaj še pa naj PeeS in večina iz SD, pa bo zrak zopet čist drugačen, potem pa to bando v “stari pisker” in to kar za enih 20-30 let, da se Slovenija očisti te umazane gamadi.

 35. Rak pravi

  Vidim, da se je moje pisanje na mojem blogu o tej oddaji le “prijelo”. Čutim veliko zadovoljstvo, da so se sprožili potrebni odzivi v medijih in da je sledila opisana delovna suspenzija kompromiranega komentatorja.
  Kar se pa Štrajna kot “značajneža” in njegove LA tiče, pa bogpomagaj. Sam sebi si itak ne zna pomagati, po “uporabi” ga bodo pa itak tudi njegovi zavrgli.

 36. VSI STRPNI pravi

  ABSOLUTNO PRAVILNO!!!!!
  tile rdeče nestrpni prodani prostitti iz bande 571 , mislijo, da lahko pljuvajo in orinirajo po vseh in po vsem , kar ni svinjsko-rdečega …….vsi vemo, da bodo balkankse rdeče svinje KRULILE in CVILILE na ves glas, ker so prepičćane, da so nedotakljive , kakor razne komunistične zverine, ki so klale in klale pa so bile še vedno nagrajene in NIKOLI obsojene…..ampak res je, za nestrpne rdeče svinje je BALKAN pravi raj…..mafijski rdeči raj

 37. VSI STRPNI pravi

  o strajnu pa itak nima smisla zgubljati besed……hahahahahahah

 38. MEFISTO pravi

  MEGI, če bi čakala na intelektualca TONČA, bi ostala do smrti brezmadežna.

  TONČ je z ASOM na isti valovni dolžini.

 39. PASJI FRITZL pravi

  DR. ŠTRAJN , BI MORAL PRED SODIŠČE , KER NA SVOJI KUČMI NOSI EMBLEM SMRTNONOSNEGA ZLOČINSKEGA KOMUNIZMA S SRPOM IN KLADIVOM ! TO JE V DANAŠNJI SVOBODNI EVROPI P’REPOVEDANO , TAKO KOT HACKENKREUZ !

 40. Kreft pravi

  cristal nacht

  jeden tag.

 41. […] izmed Hitlerjevih najljubših oper, a v tako neposredno primerjavo Janše s Hitlerjem kot je pred časom to storil njen kolega z nacionalnega radia Matej Šurc, očitno vseeno ni upala […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen