Anonymous objavil nekatere podatke o Katoliški cerkvi

23

Skupina Anonymous, ki se sicer bori proti sporazumu za boj proti ponarejanju (Acta), se je na nedeljski poziv katoliških škofov vernikom, naj na referendumu ne podprejo družinskega zakonika, odzvala tako, da je zbrala in na spletu objavila nekatere informacije o lastnini Katoliške cerkve, prispevkih posameznim duhovnikom in nakazilih Cerkvi.

Kot so ob objavi sicer že znanih podatkov, ki so zbrali z različnih spletnih strani, zapisali v skupini Anonymous, so nedeljski pozivi Katoliške cerkve proti družinskem zakoniku kaplja čez rob. Po njihovem mnenju pomenijo kršitev človekove pravice do svobodnega odločanja po lastni volji, “saj župniki nagovarjajo obiskovalce k točno določeni akciji ter jih nagovarjajo, kako voliti”. S tem kršijo 7. člen ustave, ki govori o ločitvi cerkve od države, in 63. člen ustave, ki prepoveduje spodbujanje k neenakopravnosti in nestrpnosti, so zapisali v omenjeni skupini.

V skupini poudarjajo, da spoštujejo vse vernike in vero ljudi, vendar ne odobravajo “Cerkve kot institucije, ki se vmešava v delovanje države in posluje kot podjetje”. Tako se med drugim zavzemajo proti financiranju Cerkve s strani države, proti temu, da Cerkev ukazuje vernikom, koga naj volijo, in proti kakršnemukoli vmešavanju Cerkve v državo.

Prav tako nasprotujejo verouku v šolah in so “proti cerkveni ‘mafiji’, ki se vozi z luksuznimi avtomobili”. Ob tem navajajo, da je Mercedes kardinala Franca Rodeta stal 160.000 evrov, medtem ko različne družbe, v katere so vlagali ljudje (med njimi 64.399 opeharjenih delničarjev), tonejo v izgubah.

V skupini Anonymous so v spletni objavi tako predstavili tudi lastniške deleže, ki jih ima Cerkev preko podjetja Gospodarstvo rast v več podjetjih. Med 18 podjetji so navedli tudi podjetja Krekova družba (90 odstotkov), Belinka holding (89,04 odstotka) in Sole orto sutivan (66,67 odstotka).

Ob tem navajajo tudi, da davkoplačevalci letno za verske skupnosti prispevajo okoli 2,5 milijona evrov, polovico od tega pa dobi Katoliška cerkev. Prav tako so zapisali prejemke nekaterih teologov na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani v letu 2006 in 2007, ki so jih, kot navajajo, dobili na strani fakultete. Po teh podatkih je med drugim Janez Juhant v dveh letih prejel dobrih 90.000 evrov, Bogdan Kolar dobrih 88.000 evrov, Jože Krašovec pa skoraj 81.000 evrov.

Med zbranimi informacijami so v skupini Anonymous objavili tudi nakazila nekaterih državnih organov in občin Cerkvi oziroma njenim institucijam. Kot navajajo, je država v letu 2008 med drugim namenila okoli sedem milijonov evrov za cerkveno srednje šolstvo, več kot dva milijona za obnovo in vzdrževanje sakralnih objektov, prav tako po dva milijona pa tudi za socialne prispevke duhovnikom in teološki fakulteti.

V skupini Anonymous so tudi proti duhovnikom pedofilom. Nekaj so jih poimensko navedli, ob tem pa zapisali tudi, da naj bi bilo v Sloveniji po podatkih Katoliške cerkve od dva do štiri odstotke duhovnikov pedofilov.

Komentarja oz. odziva na zapisano v Katoliški cerkvi danes niso dajali.(sta)

(foto: Wikipedia.org)

Št. komentarjev: 23
 1. Timis pravi

  Znane zadeve ponovno akutualne.

  RKC kriči po reformi.
  V zadnjih 20 letih je slovenska RKC prešla iz duhovne institucije v pohlepno kapitalistično institucijo, ki pritlehno hrepeni po oblasti. Žal!

  Dobronamerni duhovniki in redovnice so izjema in jih cenim iz vsega srca.

 2. mudo moreno pravi

  Katoliška Cerkev ima kot institucija civilne družbe vso pravico in tudi dolžnost, da nagovori svoje vernike kakor hoče in zna. Mene osebno njihovi nagovori ne zadevajo, se pa z Katoliško Cerkvijo strinjam na marsikaterem področju. Družinski zakonik je že eno tako področje, kjer jim dam čisto prav. Treba je uporabit le nekaj zdrave pameti, pa ti je jasno, da če bi naši kmečki predniki razmišljali drugače kot so, nas danes ne bi bilo tukaj. Narave se pač nategnit ne da in le ate mame delajo otroke. To je jasno najbolj zabitim ljudem na svetu, le levičarjem in liberalcem ne.
  Katoliška cerkev se bo že reformirala, ko se ji bo zdelo. A žal se bojim, da njeno politiko vodi Sanhedrin.

 3. Lojze pravi

  Najprej naj se ateisti nehajo ukvarjati z notranjimi zadevami Katoliške Cerkve.

  Če zagovarjajo svobodo odločanja, potem imajo duhovniki enako pravico pozivati vernike kot naši komunajzerji v drugo smer, sicer pa naj utihnejo.

 4. edwin pravi

  vem da to ni tema, je pa moj odgovor mudu morenu:

  glavni razlog je ureditev statusa otrok v istospolnih družinah-praktičen primer;biološka mama in njena partnerica živita skupaj 10 let,otrok je star 11 let. praktično celo življenje je preživel s svojima mamama.Biološka mati zboli in umre in s tem otrok izgubi pravico do svojega drugega starša, ker po zakonu nimata nobene zveze. tak otrok potem “roma” k žlahti…ali je to res v najboljšem interesu otroka?

 5. micka pravi

  Kaj ima to opraviti z Acto? Takoj je jasno, da za njimi stojijo razni Kurniki in podobno, ljudje, ki si ne upajo naravnost govorit in ki so v resnici pravi pedofili Med duhovniki je ravno toliko pedofilov kot med vsemi ostalimi, tako je pač svet razpoejen, le med Slovenci je povečano število bebcev.

 6. mudo moreno pravi

  Takole, čisto enostavno in direktno: ali je v najboljšem otrokovem interesu, da otroka vzgajata 2 lezbijki, torej ženski, ki sovražita moške.
  Vem, da za moško homoseksualnost obstaja biološki vzrok. Imenuje se: premajhen hipotalamus.
  A pri ženskah takega ali podobnega biološkega vzroka nikakor ne morejo odkriti.
  Torej ženska homoseksualnost nima genetskega, ampak psihološki vzrok, ki se mu reče sovraštvo do nasprotnega spola. Globoko sem prepričan, da ljudje, ki do nasprotnega spola gojijo šovinistične sentimente, niso sposobni vzgajati zdrave otroke.
  Biološko nismo prav nič drugačni od sesalcev in za nas veljajo enaka pravila. Evolucija nam je ščasoma razvila poleg instinktov tudi zmožnost abstraktnega razmišljanja. Ampak ne vsem ljudem na tem planetu enako.

 7. edwin pravi

  mundo moreno začne z:
  Takole, čisto enostavno in direktno: ali je v najboljšem otrokovem interesu, da otroka vzgajata 2 lezbijki, torej ženski, ki sovražita moške.

  in konča takole:
  Evolucija nam je ščasoma razvila poleg instinktov tudi zmožnost abstraktnega razmišljanja. Ampak ne vsem ljudem na tem planetu enako.
  i rest my case:)

 8. mudo moreno pravi

  Bolje tako, socio-biologija je preveč politično-nekorektna disciplina za trenutno politično realnost v svetu.

 9. edwin pravi

  ne morem verjet; tu se pa celo strinjam s tabo Mr. mudo moreno;)

 10. TIMIS pravi

  @ Lojze

  Vrni se v 21 stoletje.
  Komunisti so bili stranka in se niso nikoli trdili, da so brez napak.
  Cerkev pa je ločena od države in naj se ukvarja z duhovno oskrbo in učenjem duhovnih vrednot.
  Politiko in ostale zdraharije pa naj pusti strankam;-)

  Komunisti so bili stranka in se niso nikoli trdili, da so brez napak.

 11. mare pravi

  Па нехите ме зајебават – то па не море бити рес !!!!

 12. Tonč pravi

  boljše je da oča pijanec in psihopat pretepa in maltretira doma .samo,da redno hodi v cerkev in mu je vse oproščeno.ups takih v rkc ni.

 13. MEFISTO pravi

  TIMIS, stavim, da si pred štiridesetimi leti ne bi upal trditi, da so komunisti stranka.

  Bili so vse – država in oblast, za stranko bi te pa zaprli.

  TONČ se pa šele prebuja z mačkom, pa še ne ve, kaj in kje pravzaprav nabija.

 14. MEFISTO pravi

  Zahtevam, da se RKC, ki je predstavnica religioznih državljanov, obvezno opredeljuje do vseh političnih vprašanj.

  TIMIS pravzaprav sploh ne ve, kaj naj bi pomenilo to, da je cerkev ločena od države.

 15. Lojze pravi

  Timis, jaz sem v 21. stoletju, ti si pa še v preteklosti, ki misliš, da imate samo komunajzerji pravico povedati svoje mnenje.

  V svobodni državi ima vsak pravico povedati svoje mnenje, tudi Katoliška Cerkev.

  V nasprotnem primeru naj pa utihne tudi liberalna kakademija, zveza borcev in podobna golazen.

 16. Lojze pravi

  Tonč, v gejevskih in lezbičnih vezah je še več alkoholizma in drog in nasilja.

 17. MEFISTO pravi

  LOJZE, preveč zapleteno se izražaš.

  TONČ misli, da se geji mažejo na kruh; on iz lastnih izkušenj pozna le buzerante.

 18. Tonč pravi

  Alojzije,da je tako že najbrže veš iz izkušenj tvoje družine.
  Mef lepo te prosim,saj veš kako pravijo ko ga enkrat fašeš u rito ti zapaše,in tebi ga je moral far kar dostikrat štekat,da si en tolčkrat brihtn.
  In končno priznaj,da si desnosredinski pederček.
  In farški se naj držijo lepega slovenskega pregovora;”Vsak naj najprej pred svojim pragom pomete”.
  Alojzije in mefić verjemita dela boste imeli za naslednjih 2000let.

 19. ILONKA pravi

  Zanima me g. Tonč.

  Rada bi se prepričala, če res kavsa z mehkim, da ne bi bolelo.

 20. mudo moreno pravi

  Tonč dokazuje popolno nepoznavanje teme in ignorantstvo eršte klasse.
  Tonč, ti cepec zaroštani, veze moški-ženska trajajo več let in desetletij.
  Gejevske veze trajajo kvečjemu nekaj mesecev. Težko je sploh govoriti o gejevskih zvezah, ker jih je težko dokazat. Buziji se guzijo kjer se le da in s komer se le da. Ne zavidam jim. Nam, normalnim moškim, z hipotalamusom normalne velikosti zaštangira na ženske in endorfini se veselo namnožijo. Pri pedrih pa se to ne zgodi. Ne moreš uživati v pogledu, če si slep, ne moreš uživati v zvokih, če si gluh, ne moreš uživat v seksu, če imaš poškodovan hipotalamus.

 21. MEFISTO pravi

  V obrambo TONČA je treba reči, da je vsaj korajžen, če že ni pameten.

  Stavim, da se ti MUDO MORENO ne bi upal oglasiti v javnem mediju, če bi bil tako brihten, kot je TONČ.

 22. Tonč pravi

  mudo ima mreno na pčeh.mona,tole kar pišeš ne moreš,če ne poznaš teme.si pač toplovodar.in to desnjaško usmerjen.
  mefisto tvoj avtizem me navdihuje.ti imaš pač srečo,da zaradi avtizma bluziš po forumih.no vsaj materialne škode ne delaš.
  jebeš rkc.

 23. jst pravi

  ma jebite se farški kreteni…vi boste o zdravi pameti??? če bi bilo po vaše bi še kar hodili na tlako in verjeli da se sonce vrti okoli zemlje in da je le ta ploščata…pa o naravnosti…je celibat naraven?? mislite da se da homoseksualnost vsiliti?? joooooj srednji vek

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen