Anketa Financ: SDS čez 30%, “pozitivci” na tretjem mestu pod 20%

10

Največ vprašanih, in sicer 31,5 odstotka bi na volitvah volilo stranko SDS, kažejo rezultati ankete, ki jo je za časnik Finance opravil Episcenter. Sledita stranka SD s 17,7 odstotka glasov in Pozitivna Slovenija (PS) s 14,4 odstotka. Prvi dve stranki imata glede na rezultate januarske ankete višjo podporo, stranka PS pa nižjo.

Prvim trem strankam po deležu podpore med anketiranci sledijo stranka SLS s 7,6 odstotka glasov, NSi s 6,3 odstotka ter Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV) s štirimi odstotki. Za njo je stranka DeSUS z dvema odstotkoma, 4,2 odstotka vprašanih pa bi volilo katero od drugih strank. Neopredeljenih je bilo 2,2 odstotka vprašanih, 10 odstotkov pa jih ni želelo želelo povedati, katero stranko bi volili.

Anketiranci so pri vprašanju, katere stranke zanesljivo ne bi volili, na prvo mesto postavili PS in SDS s po 31,5 odstotka, tretja je NSi z 20 odstotki, sledi pa DLGV z 19 odstotki.

Rezultati ankete so pokazali tudi, da novo vlado Janeza Janše podpira 50 odstotkov vprašanih, ne podpira je 47 odstotkov, trije odstotki pa so neopredeljeni. Pahorjevo vlado je ob začetku mandata podpiralo 57 odstotkov vprašanih, četrtina je bila nasprotnikov, 18 odstotkov pa neopredeljenih.

Po indeksu pozicije predsednikov strank, ki ga sestavljata ocena dela politika od ena do pet in delež anketirancev, ki politika poznajo in ga ocenjujejo najvišje, je na prvem mestu Radovan Žerjav, sledijo pa Borut Pahor, Janez Janša, Zoran Janković, Ljudmila Novak, Karl Erjavec in Gregor Virant.

V anketi so sodelujoče spraševali tudi, kako nameravajo glasovati na referendumu o družinskem zakoniku. Med anketiranci, ki bi se udeležili referenduma, bi jih 48,3 odstotka glasovalo za zakonik, 40 odstotkov pa proti. Neopredeljenih je 12 odstotkov. Rezultati kažejo tudi, da zanesljivo udeležbo na referendumu napoveduje 46 odstotkov vprašanih, verjetno udeležbo pa 14 odstotkov. Tistih, ki se referenduma zanesljivo ne bodo udeležili je glede na anketo 35 odstotkov, šest odstotkov pa se jih še ni odločilo.

Telefonsko anketo je med 6. in 21. februarjem 2012 za časnik Finance opravil Episcenter. Sodelovalo je 705 polnoletnih prebivalcev Slovenije. (sta)

Foto: arhiv Politikis.si 

Št. komentarjev: 10
 1. Ivan (janez) pravi

  Oktroirana vlada, oktroirani rezultati!

 2. Ivan (janez) pravi

  Ta spaka enim grozi, da bodo ostali brez plač in služb, svojim dviguje osebne dohodke.

 3. Trsten pravi

  Ivan janez začni delat, da se ne boš pasel po spletnih straneh.

 4. as pravi

  Toplejše kot bo vreme nižje bodo temperature.To je skrajni domet SDSovc…Prihaja dolgo vroče poletje.

 5. MEFISTO pravi

  Zdajle mu ga je vlekel AS, pa je IVAN/JANEZ dvakrat ejakuliral.-

 6. MEFISTO pravi

  Mar pozitivna Slovenija (kako ponesrečeno ime) še ni izginila iz zavesti državljanov?

  Jo ohranjajo pri življenju anketarji?

 7. as pravi

  mefisto pijanček a bi še eno flaško cvička .

 8. MEFISTO pravi

  AS, če daš protezo iz ust, mi ga lahko potegneš.

 9. dern pravi

  Pozitivci ne rabijo dosti, da se prebijejo spet nas prvo mesto. Če bi se anketa izvajala med 7 uro zvečer in 8, bi spet zmagali.
  ps: as…………………….malce si preberi kaj pišeš, pa si poskušaj razložiti zakaj. Tvoja zmedenost je le tvoj problem, ki nikogar ne zanima. Prijeten večer še naprej.

 10. MEFISTO pravi

  O Pozitivni Sloveniji (kako ponesrečeno ime) ne kaže več izgubljati besed, ker je že šla v preteklost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen