V Mojstrani že 10. žive jaslice v ledu

0

Žive jaslice v ledenem kraljestvu bodo v soteski Mlačca v Mojstrani letos obiskovalcem že desetič na poseben način pričarale božično zgodbo. Čeprav je trenutno na prizorišču zaradi visokih temperatur še bolj malo snega, pa organizatorji zagotavljajo, da bo na božič vse pripravljeno za prvo izmed predstav, ki se bodo zvrstile do 2. januarja.

Sodelujoči v predstavi živih jaslic v ledenih slapovih so se danes preizkusili na generalki za novinarje. V letošnji predstavi sodeluje 21 nastopajočih, interesa za sodelovanje pa je bilo še več, čeprav se morajo začetniki najprej sploh naučiti hoje po ledu. Poleg tega je bilo letos za igralce poseben izziv učenje plesa na ledu in v derezah, je povedala režiserka predstave Nataša Cotman.

Novost tokratne predstave, ki jo vadijo že od oktobra, so prav plesni vložki. Sicer pa se letošnja zgodba osredotoča na gmotne razlike med mladostniki. “Sem učiteljica in vidim, da je to postal precejšen problem med mladimi. Eni se počutijo zelo deprivilegirane, drugim pa se zdi zelo pomembno, da nastopajo z raznimi statusnimi simboli,” je pojasnila režiserka.

Poudarila je, da je predstava namenjena vsem, ki si želijo, da se jih duh božiča dotakne še na drugačen, poseben način. Predvsem se bodo v letošnjimi predstavi našli mladostniki, sporočilo pa je namenjeno tudi njihovim staršem. Mlajšim otrokom bo po drugi strani najverjetneje posebej všeč snežna kraljica, ki je bila lani prvič, letos pa je dobila precej večjo vlogo in dvakrat večje prizorišče.

Vsako leto ustvarjalci živih jaslic v ledu za predstavo prodajo med 2.000 ali 3.000 vstopnic, veliko pa jih podarijo tudi različnim organizacijam. Letos je cena vstopnice za odraslega deset evrov, za otroka sedem evrov, predšolski otroci pa imajo vstop na prizorišče brezplačen.

Vstopnica zajema sprehod po ledenem kraljestvu Snežne kraljice in po poti, obkroženi z zaledenelimi drevesi, brvmi in vodometom ter samo predstavo. Zadnja leta si pride sotesko in predstavo pogledati zlasti veliko mladih družin ne le iz Slovenije temveč tudi iz drugih evropskih držav.

Zaenkrat je sicer podoba prizorišča še bolj klavrna, saj po stenah soteske v Mlačci zaradi visokih temperatur ni ledu, podobno pa je tudi v kraljestvu Snežne kraljice. Predsednik društva lednih plezalcev Pavel Skumavec, ki vsako leto pripravlja prizorišče, je zagotovil, da bo ponovno vse v ledu, ko bo nehalo deževati in snežiti.

“Led zagotovo bo, saj nas vreme še nikdar ni pustilo na cedilu,” je spomnil. Tudi časa za priprave je še dovolj, saj bodo prve predstave na božični dan ob 16., 17. in 18. uri, ponovitve pa ob istih urah vsak dan do 2. januarja z izjemo 31. decembra. (sta)

*slika je simbolična 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen