Miran Potrč: Ljubša bi mi bila koalicija z več izkušenj

9

Starosta Socialnih demokratov in eden od poslancev z najdaljšim stažem Miran Potrč je v pogovoru za STA dejal, da bo negotovost v novem sklicu DZ zaradi velikega števila novih poslancev večja. Sicer bi mu bilo ljubše, če bi se oblikovala koalicija, ki bi imela več izkušenj in glede katere bi državljani in politika vedeli, kaj se od nje pričakuje.

Miran Potrč je v poslanskih klopeh sedel od leta 1990, sprva v slovenski skupščini, kasneje pa v DZ. Pred prvimi predčasnimi državnozborskimi volitvami v Sloveniji pa se je odločil, da ne bo več kandidiral in tako pri svojih 73 letih odhaja v pokoj. Med drugim se bo v pokoju, kot pravi, več posvečal sebi, sprehodom, branju in bo bolj prijazen do žene.

Zaradi velike števila novih poslancev upa, da bo mesto predsednika DZ pripadlo komu, za katerim je vsaj kakšen mandat dela v DZ, saj je mesto predsednika DZ med drugim priznanje za poslansko delo.

S kakšnimi občutki se poslavljate od poslanskih klopi?

Odhajam v prepričanju, da sem v tem času pošteno deloval v skladu z interesi Slovenije in mislim, da sem se prav odločil, da grem. Mislim, da je po toliko mandatih in pri mojih letih dovolj.

Kakšna se vam zdi sestava DZ, ki se nam obeta po volitvah?

Da je število strank, ki se obeta, kaj nenormalnega, si ne bi upal trditi. Je pa res, da imamo dve bistveni spremembi, ki bosta vplivali na oblikovanje odločitev in na odločanje v DZ. V DZ prihajata najmanj dve stranki, ki v minulem mandatu nista obstajali in predvsem nista bili v DZ, ob tem vnovič prihaja v DZ NSi. V DZ prihaja tudi veliko novih poslank in poslancev, sestava se bolj spreminja kot se je v preteklosti, skoraj tretjino poslanskih klopi bodo zasedale ženske.

Je veliko število novih poslancev dobro ali tvegano?

Če bi smel odločati po svojem okusu (čeprav to ni mogoče, saj volivci sprejemajo odločitev), menim, da je idealno razmerje v DZ okoli dve tretjini “starih” poslancev in tretjina novih. Preveč novih poslancev pomeni večjo negotovost, preveč starih pomeni prevelik vpliv dosedanje politike.

Kaj ta negotovost pomeni za Slovenijo v teh težkih časih?

Meni bi bilo glede perspektive Slovenije ljubše, če bi se oblikovala koalicija, ki bi imela več izkušenj in glede katere bi državljani in slovenska politika vedeli tudi, kaj se od nje pričakuje. Boljše bi bilo, če bi večino dobila stranka SD, ki je v tem mandatu pripravila vrsto odločitev, ki bi jih bilo mogoče nadaljevati, vedelo pa bi se, kako deluje. Socialni demokrati sodijo v krog resnih, umirjenih sredinskih strank v Sloveniji. SDS Janeza Janše je do sedaj silno rada govorila, da smo ekstremno leva stranka, a to nikoli nismo bili.

Način delovanja SDS je konflikten in to bo najbrž kazala tudi v tem mandatu, ker bo menila, da bi glede na angažma v minulem mandatu morala dobiti relativno večino. Reči, da tega mnogi nismo pričakovali, je laž. Zato je bilo razočaranje na njihovi strani veliko, presenečenje na naši strani pa tudi precejšnje. Morda je prav samozavest SDS in nekoliko oholo delovanje bil eden od razlogov za preobrat na volitvah.

Po volitvah ste dejali, da če bi morali izbirati med mandatarstvom Janše ali Jankovića, da bi raje izbrali Jankovića. Vztrajate?

Absolutno. Zato, ker je način dela SDS v veliki meri avtoritaren in na nekaterih točkah brezkompromisen za sodelovanje. Imam celo občutek, da imajo kolegi iz SDS dosjeje za vse pomembne politike v Sloveniji – torej mislim na dosjeje, ki jih pridobijo iz zavzemanja stališč v številnih letih in ne kakšnih dosjejev iz tajnih dokumentacij. Sodelovanje z njimi je izjemno težko tudi zaradi nekaterih vprašanj, povezanih s preteklostjo. Zato si tega sodelovanja ne bi želel.

Negotovost, kakšni bodo odnosi v novi levo-sredinski koaliciji, za katero upam, da bo oblikovana, je velika. Dogovoriti se moramo, kako bomo delovali, da se ne bi takoj pokazale razpoke in bi te zadeve prihajale v javnost. Tako kot v minuli koaliciji.

Kakšno je stališče v SD glede vstopa v koalicijo? Se zavzemate za to, da ste del nje?

Popolnoma enotnega mnenja še ni, vendar smo z razgovori v stranki komaj začeli. Jaz se bom zavzemal za to, da gre stranka v koalicijo, vendar to ni odvisno le od nas. Kljub vsemu ima največjo odgovornost za oblikovanje koalicije največja stranka, ki mora pripraviti takšen pogled na temeljne cilje, ki so za partnerje v koaliciji sprejemljivi. Menim pa, da Jankovićeva stranka še nima izoblikovanega nekega vsebinskega koncepta, temeljnih ciljev, kratkoročnih nalog in metod dela.

Torej bi sodelovali z Jankovićem v koaliciji, vendar je sodelovanje pogojeno?

Pogojeno je z vsebino, s pripravljenostjo Jankovićeve stranke in tudi s sodelovanjem z nekaterimi drugimi strankami, ki bi naj bile v koaliciji. Naš interes je večina V DZ, ki zagotavlja pomembno možnost iskanja rešitev, za to pa ima glavno skrb največja stranka. Zdaj se poskuša poudarjati odgovornost drugih, vendar se pozablja, da mora temeljne pogoje postaviti Janković.

Katere stranke vidite v koaliciji?

Zadovoljni bi bili, če v močni koaliciji sodelujeta tudi SLS, Lista Virant in DeSUS. Ne bi nasprotovali še komu drugemu, toda če so v NSi rekli, da ne bodo sodelovali z Jankovićem, nanje ni računati. Za sodelovanje Jankovića in Janše pa ta trenutek ni pogojev, če se ne moreta dogovoriti niti, ali se bosta sestala na pol poti ali v kakšni dvorani.

Kaj pa koalicija SD in SDS?

V perspektivi je najbrž ta možnost dana, v tem mandatu pa zelo dvomim. Po osamosvojitvi, ko je bil Jože Pučnik predsednik SDS, smo imeli razgovore o možnostih sodelovanja. Normalni odnosi so se brez potrebe, na ideoloških podlagah in na ocenah preteklosti spremenili.

Kako ocenjujete dogajanje v stranki SD pred volitvami?

Ko so se krepile kritike do delovanja vlade in premiera, je bilo nekaj vprašanj v SD, kako problem premostiti. Postopoma se je oblikovalo večinsko mnenje, da vlada ob kritičnem mnenju ne more uspešno delovati, ob večinskem mnenju pa je Pahor šel po zaupnico v DZ. Glede tega ostajajo v SD samo še različna mnenja o tem, ali je bil trenutek za to pravi, ali bi moralo biti to prej. Večinsko mnenje je bilo, da v SD potrebujemo Pahorja, zato smo mu dali tudi veliko vlogo v kampanji, ki pa jo je odlično opravil.

Sedaj se pogovarjamo kako naprej, toda preuranjeno bi bilo reči kar koli. Veliko je odvisno od tega, kakšne bodo odločitve glede koalicije, kakšno bo mnenje predsednika, veliko je odvisno od njegovih osebnih opredelitev, od tega, da imamo demokratične procedure in tudi od tega, ali se bo Pahor še potegoval za predsedniško mesto stranke. Predpostavljam, da bo več predlogov in bomo morali izbirati.

Bi po vašem mnenju bilo boljše, da Pahor stranko vodi še naprej ali bi bilo boljše, da se umakne?

O tem so potrebni resni razgovori v stranki, pri tem ima veliko odgovornost predsednik s svojim stališčem. Odgovornost pa ima tudi zato, da ne bi v času priprav pogosto menjal stališč.

Če vas prav razumem, je Pahorjevo predsedniško mesto v stranki torej precej odvisno od njegovega stališča glede sodelovanja SD v koaliciji?

Prepričan sem, da je. Če bi med večinskem mnenjem v stranki in med njegovim mnenjem prišlo do radikalnih razlik, ima to vpliv.

Pahor je bil namreč do Jankovića zelo oster …

Da. Mi smo ga opozorili, da zaradi tega lahko pride do nesoglasij in mislim, da je on to popravil ter sporočil, da gre za to, da so vprašanja glede sodelovanja SD v koaliciji še odprta.

Je rezultat SD na volitvah uspeh ali poraz?

Uspeh prav gotovo ne. Če primerjamo s podporo SD še pred nekaj meseci, smo sedaj veliko dosegli. Toda v primerjavi z minulim mandatom smo izgubili dve tretjini poslanskih mest. Govoriti, da za to ni del odgovornosti v stranki, v vladi in končno v predsedniku, je težko. Niso krivi le drugi.

Verjamete, da bo Janković uspel sestaviti koalicijo?

Da.

Nekateri omenjajo možnost tehnične vlade. Kaj menite o tem?

Morali bi si pojasniti, kaj to je, saj za tehnično vlado potrebujemo veliko večino poslank in poslancev. Za to morata dati soglasje tudi Pozitivna Slovenija in SDS. Osebno menim, da je za tehnično vlado v tem trenutku malo verjetnosti.

Boste po odhodu iz poslanskih vrst še aktivni v stranki?

Za formalno funkcijo na kongresu najverjetneje ne bom kandidiral, se pa pogovarjamo, da bom v stranki in v poslanski skupini še aktiven pri kakšnih konzultacijah glede temeljnih vprašanj dela v Sloveniji.(sta)

Miran Potrč. (foto: arhiv Demokracije)

Št. komentarjev: 9
 1. MEFISTO pravi

  Ugotavljam, da je bilo bolj malo tistega, da je delal v interesu republike Slovenije.

  Interes partije ni identičen z inetresi države.

 2. lua pravi

  Način delovanja SDS je konflikten? Ti boga, boste videli presvetli Potrč, kaj pomeni konfliktnost, ko se boste spečali z Jankovićem! Janša je v primerjavi z vašim novim šefom pravo jagnje! Pa še vašo stranko vam bo pobasal, česar Janša nikoli ne bi naredil! Mu ni treba.

 3. njami pravi

  MEFISTO, kaj si pa ti delal v interesu Slovenije, razen, da si lizal rit kinder jajčku ter farškim pizdontarjem

 4. vili100 pravi

  Ja kaj še ni v penziji ta komunistična spaka, jaz sem že bil srečen da ga nebom rabil gledat pa je že spet pri koritu!

 5. štor pravi

  Cukljati se je častno umaknil in želi delati koristno delo,Potrč se pa nikakor neče odtrgati od državnih jasli.

 6. Vatreni navijač pravi

  Potrč gre v končno pokoj, za kontinuiteto pa je tudi poskrbljeno. Tako kot je nekoč Maček poskrbel za Kučana, je tudi Kraigher v rdeči loži poskrbel za Mirana Potrča, pred umikom pa je moral le ta v skladu s pravili seveda tudi poskrbeti za nasledstvo – v loži bo njegovo mesto zasedel čelavi Frangež.

 7. MEFISTO pravi

  NJAMI, kaj pa jaz delam koristnega, sprašuješ?

  Tokrat počnem le to, da ne bom odgovoril nekemu duševnemu revežu.

 8. h pravi

  A brita bilaĆ bo dobila ministrstvo za skok v višino?

 9. kekec pravi

  Komunisteki ,vam bo dal Jankovič po pi.ki boste plesali kolo kadar bo hotel,ne boste dvignili glasu.Brž se ućite ćirilicu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen