France Cukjati: Janković bo koalicijo sestavil, vprašanje pa je, kako in koliko časa bo delovala

9

Dolgoletni poslanec SDS France Cukjati, v času vlade Janeza Janše predsednik, v iztekajočem se mandatu pa podpredsednik DZ, se poslavlja iz poslanskih klopi. V pogovoru za STA je glede koalicije, ki se obeta, dejal, da med SD, SLS, NSi, Virantom in SDS vidi veliko večjo kompatibilnost, kot med Jankovičevo listo in katerokoli teh strank.

France Cukjati je v poslanskih klopeh sedel od leta 2000, med kandidati na prvih predčasnih državnozborskih volitvah v Sloveniji pa ga ni bilo več. Kot pravi sam, bi zdaj rad še delal v splošni ambulanti, a če v treh mesecih ne bo dobil primernega dela, se bo upokojil.

Dobre, učinkovite in stabilne koalicije po njegovih ocenah ne bo lahko sestaviti, predsednik SDS Janez Janša pa, pravi Cukjati, uživa njegovo zaupanje.

Ali je sestava novega DZ po vašem mnenju preveč heterogena za konstruktivno delovanje?

Sodelovanje v DZ je bistveno odvisno od vzdušja sodelovanja v vladi in od sposobnosti premiera, da pri pomembnih vprašanjih pritegne tudi opozicijo. V tej sestavi je tudi precej novih obrazov in novih strank, za katere ne vemo, kakšne komunikacijske navade bodo vzpostavile.

Kakšno vlogo ima pri tem predsednik DZ?

Najpomembneje je, da dosledno spoštuje pravila igre, ne glede na to, ali s svojo doslednostjo prizadene opozicijsko ali pa svojo stranko. On je tisti, ki vzpostavi ali pa ne vzpostavi vzdušje pravičnosti, brez katerega noben parlament ne more dobro delovati.

Koga vi vidite na mestu predsednika DZ – je končno čas, da dobimo predsednico?

Jaz se ne obremenjujem s “spolnimi kvotami” pri izbiri predsednika. Da je le preudaren, odločen in pravičen, oziroma – oprostite – preudarna, odločna in pravična. No, v novi sestavi je kar nekaj oseb, ki so po mojem mnenju primerne za to funkcijo. Sicer pa je izbira v rokah bodoče koalicije.

Bi to lahko bil kdo od poslancev, ki prvič seda v poslanske klopi?

To si težko predstavljam. Vesel bi bil, če bi na tem mestu ponovno videl gospoda Boruta Pahorja. On se je že izkazal kot dober predsednik parlamenta.

Kakšna koalicija strank bi bila po vašem mnenju v tem trenutku najboljša?

Ne bo lahko sestaviti dobre, učinkovite in stabilne koalicije. Glede programa in delovanja države obstajajo med Jankovičevo listo in ostalimi strankami velika vsebinska razhajanja. Poglejte samo odnos do zadolževanja, nenehne dokapitalizacije banke, pregona korupcije, vpletanja države v gospodarstvo, itd. Med SD, SLS, NSi, Virantom in SDS vidim veliko večjo kompatibilnost, kot med Jankovičevo listo in katerokoli teh strank. A žal taka koalicija ni možna, ker jo politično ozadje ne bi dovolilo.

Menite, da bo Janković uspel sestaviti koalicijo?

Verjetno bo. Vprašanje pa je, kako in koliko časa bo delovala. Zaradi Slovenije, ki se resnično pogreza v novo gospodarsko, finančno, pa tudi moralno krizo, bi si želel široko in stabilno koalicijo. Tudi proti veliki koaliciji ne bi imel nobenih zadržkov, če bi bodoči premier bolj resno jemal problem korupcije in prevzema države (state capture) s strani znanega omrežja. To je namreč najtežji mlinski kamen, ki ga ima izčrpana in zmedena Slovenija okrog vratu.

SDS je napovedal sodelovanje, hkrati pa že prvi zapleti pri srečanju z najverjetnejšim mandatarjem kažejo, da ne bo šlo tako zlahka. Kako si vi predstavljate sodelovanje Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića s SDS Janeza Janše v državnem zboru?

No, temu zapletu o lokaciji prvega srečanja ni vredno dajati velikega pomena, razen če ni posledica značajskih potez človeka, ki je najbolj odgovoren za iskanje sodelovanja in oblikovanje koalicije. V zadnjih treh mandatih, ki jih poznam, so se bodoči premieri bolj spoštljivo obnašali do strank, pri katerih so iskali takšno ali drugačno sodelovanje in podporo. Večina pogovorov je potekala v prostorih parlamenta.

Se pa ne bojim, da poslanska skupina SDS tudi kot opozicijska stranka ne bi tvorno sodelovala pri vseh protikriznih ukrepih, če bodo le predlagani in predhodno usklajeni s socialnimi partnerji. Če ne bodo, jih bo verjetno ponovno predlagala SDS. Tako je bilo tudi v prejšnjem mandatu, čeprav naši predlogi žal niso bili sprejeti in so pri vladni koaliciji povzročali le nejevoljo. Partnerstva za razvoj, ki je bilo opoziciji ponujeno v Janševem mandatu, pa verjetno ne bomo dočakali.

Je rezultat SDS na volitvah uspeh ali poraz?

Resen poraz so doživele tri druge stranke, ki so v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubile vse poslance. Poraz je doživela tudi SD, ki je z 29 padla na 10 poslancev. Ob dejstvu, da sta mnogo glasov pobrali dve novi stranki, pa padec števila poslancev SDS z 28 na 26 res ne moremo imenovati velik poraz. Sicer je pa Janša takoj po volitvah ponudil svoj odstop, pa ga je izvršilni odbor stranke odločno zavrnil.

Kako osebno vidite dogajanja v stranki SDS – Ali Janez Janša še uživa vaše zaupanje?

Seveda ga uživa! Pa ne samo mojega, ampak celotne stranke. Kakšen simpatizer stranke mi je res kdaj dobrohotno predlagal, da naj bi zamenjali Janšo, ker so mnogi nanj tako alergični. Vas pa sprašujem, ali naj sposobnega, iskrenega in zavzetega domoljuba umaknemo iz vodstva stranke samo zato, ker nekateri pač nasedajo načrtnemu, pritlehnemu in krivičnemu blatenju, ki traja že dvajset let in mu še ni videti konca? Sicer pa je škoda, da SDS ni dobila par procentov več. V teh kriznih časih namreč ne vidim bolj primernega človeka za premiera kot je Janez Janša.

Vsa ta leta sem sodeloval v strokovnem svetu stranke in rečem vam, da še nisem srečal politika, ki bi bil tako sposoben motivirati, voditi in nadzirati delovanje posameznih strokovnjakov in usklajevati njihova različna stališča. On pri vodenju resnično združuje odločnost in demokratično prilagodljivost. Iz strokovnega sveta ni odšel niti en vodja odbora, razen Viranta, ki se je pač odločil za svojo pot.

S kakšnimi občutki se poslavljate iz poslanskih klopi?

Lahko rečem, da je bilo teh enajst let življenja zanimivih in dinamičnih. A imel sem že tudi lepša in bolj zadovoljna življenjska obdobja.

Koliko ste se skozi posamezen mandat srečevali z volivci? Je to pomembno za stranko?

Ne! To je pomembno za oblikovanje stališča do posameznih vprašanj, ki jih obravnava državni zbor. V poslanski pisarni sem se pogosto srečeval z državljani, ki jih je država po krivici privedla v zelo težke življenjske situacije, celo do skrajnega obupa. Njihovi dokumenti so včasih pretresljivo dokazovali, kako malo je naša država pravna in pravična. In kako ponižujoč odnos državne oblasti do državljana se kaže v nekaterih postopkih, na primer pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Poslanec, ki se v te primere poglobi, tudi v parlamentu ne more ostati ravnodušen. Njegova naloga je, da tudi v parlamentu ohranja čut za življenjske probleme državljanov.

Kateri dogodek se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Bilo jih je kar nekaj, ki jih ne bom nikoli pozabil. Nastop v Združenih narodih ali v Evropskem parlamentu v času predsedovanja Slovenije, pa iskreno prijateljska srečanja z nekaterimi predsedniki sosednjih držav in seveda stresno-konfliktne situacije v državnem zboru v času, ko sem bil predsednik. S svojimi slavnostnimi govori pa sem večkrat nehote povzročil hudo jezo.

Ko sem se na primer za Dan upora, aprila 2006 na Nanosu, vprašal, “koliko partizanov je leta 1945 žalostno spoznalo, da so se borili za neko drugo svobodo, za tako, ki bi veljala za vse ljudi in ne bi bila zaznamovana s strahom, sovraštvom in zločinom? In koliko domobrancev je ob koncu vojne moralo razočarano spoznati, da je njihov upor proti boljševizmu končal v objemu okupatorja?”, sem z več strani doživel oster protest. Mi je pa takratni predsednik SAZU poslal zelo spodbudno in celo ročno napisano pismo, ki ga še vedno hranim.

Kaj boste počeli po odhodu iz poslanskih klopi? Boste še aktivni v stranki?

Seveda! Ostajam član stranke in mi ni vseeno, kaj je s Slovenijo. O pomembnih funkcijah v stranki pa ne razmišljam, saj ne bom več neposredno vpet v politično dogajanje v parlamentu ali vladi.

Rad bi še delal v splošni ambulanti. A če v treh mesecih ne bom dobil primernega dela, se bom upokojil. Potem pa – tako kot mnogi upokojenci – “ne bom imel nikoli nobenega časa”.(sta)

Dolgoletni poslanec SDS France Cukjati, v času vlade Janeza Janše predsednik, v iztekajočem se mandatu pa podpredsednik DZ, se poslavlja iz poslanskih klopi.

Št. komentarjev: 9
 1. MEFISTO pravi

  Velika škoda je, da tega izobraženega in razgledanega humanista ter politika ni več v državnem zboru.

 2. as pravi

  Se strinjam to je edina svetla točka SDSa.Eden redkih poslancev ki je znal z svojo mirnostjo in spoštljivostjo doseči kompromise in tehtne razmisleke.

 3. Pjer pravi

  Hvala vam .

 4. Rogerg pravi

  France, vzemi si oddih in se pripravi na novo bitko, ki ni daleč. Kajti ena bitka je izgubljena, za dokončanje vojne pa te bomo še zelo rabili in sposobnega in preudarnega človeka bo čas potreboval.Dotlej pa hvala za tisto, kar je bilo narejenega.

 5. mama pravi

  SLOVENIJA NE POTREBUJE
  .
  jezuita..izdajalca SLOVENSTVA..cukjatija..!!
  ………………………………………………………………

  .HLAPCA vatikana.
  .
  ki SOVRAŽI

  SLOVENSKE MATERE SAMO-HRANILKE..!!!
  .
  oportunist..cukjati..!!
  .
  TUDI TI SI SAMO

  NACIST..FAŠIST..KLERO-DOMOBRANSKA PIZDA.

 6. MEFISTO pravi

  MAMA, FIDEL; PARTIZAN; OBČAN; BEBEC itd. ima spet motnje v trebuhu in v – glavi.

 7. Rogerg pravi

  Budalo, ki sliši tudi na ime Fidel, Partizan, v tokratni izvedbi Mama, se buni, da Cukjati sovraži slovenske matere. Za gotovo bi se materam tako pisalo ne samo pri Cukjatiju, tudi pri drugih ljudeh bi bil odziv enak, če bi matere nastopale v tako debilni izvedbi kot ta Mama.
  Če si že debil v drugih variacijah, vsaj mama nicka si ne nadevaj, raje uporabljaj poleg Partizana in Bebca še nick Tito, Stalin, Kučan,Türk; tudi Katarina ne bo odveč, saj se je prava Katarina umaknila,hvala Bogu.Barabska pizda pa boš isto kot je bila ona.

 8. MAMA pravi

  rogerg.
  –DEBILKO–!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  .TI RES SPADAŠ V 15. STOLETJE..

  .KOT klerikalna prasica

  in kurba–

  VELIKA INKVIZITORKA–ns-i

  LJUDMILA NOVAKOVA

 9. Rogerg pravi

  @Mama, kurba si ti, poglej koliko k…v te je obdelalo, da sedaj še pišeš na široko, ne samo hodiš.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen