Strah malih strank pred izpadom iz DZ: Jelinčič še upa, Orešič že nerealen, Golobič pa brez komentarja!

13

Zadnja javnomnenjska anketa glede volilnih preferenc, in ki jo je za POP TV in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, je močno prestrašila nekatere manjše slovenske stranke. V parlament bi tako prišlo le pet strank: največ volivcev na državnozborskih volitvah bi podprlo stranko SDS (27,7 odstotka), potem bi sledila lista Gregorja Viranta (24,9 odstotka) in lista Zorana Jankovića (21,6 odstotka). Za DeSUS bi glasovalo 7,7 odstotka, za SD pa 7,3 odstotka volivcev.

Vse druge stranke so vprašani potisnili pod prag za vstop v parlament. Še najbližja temu želenemu cilju je SLS (trije odstotki), a bo morala v preostalih petih tednih do predčasnih volitev zbrati vsaj za eno odstotno točko več glasov. Sledijo NSi (1,8 odstotka), Gibanje za trajnostni razvoj (1,8 odstotka), LDS (1,4 odstotka), SNS (1,1 odstotka) in Zares (1,1 odstotka).

Prvak SNS Zmago Jelinčič je danes za Politikis.si povedal: “Ta ankete ne merijo javnega mnenja, ampak ga ustvarjajo. “Merilci” se prav tako poslužujejo trikov, ko ljudi sprašujejo, kdo je najprimernejši za mandatarja. Pa saj ljudje ne volijo na volitvah mandatarja, ampak stranke.” Jelinčič ni hotel prognozirati, koliko, če sploh, bo imel poslancev v novi sestavi državnega zbora. Dejal je le: “Apeliram na državljanje in državljanke RS, da volijo Slovensko nacionalno stranko, ki bo skupaj še z nekaterimi drugimi strankami spravila Slovenijo iz te nezavidljive situacije.”

Tomaž Orešič, nesojeni mariborski županski kandidat iz vrst LDS (za poslanca bo kandidiral v Mariboru), pa je danes za STA že nerealno govoril, da “bodo manjše stranke odigrale zelo pomembno vlogo pri sestavljanju takšne ali drugačne vladne koalicije”, a ob tem pozabil povedati, da tam, vsaj po anketah sodeč, LDS-a več ne bo. Zelo verjetno se bo isto zgodilo tudi z oranžno stranko Gregorja Golobiča, ki pa ne temo izpada njegove stranke iz državnega zbora (zaenkrat) še noče govoriti.

Naša prognoza: v parlament se bo zelo verjetno uspelo uvrstiti le še SLS-u Radovana Žerjava, saj je ta stranka vendarle le močno prisotna na terenu, spomnimo pa tudi na to, kar je nedavno v intervjuju za Demokracijo dejal njen vidnejši član, mariborski župan Franc Kangler. “Malokdo bo izkoreninil SLS iz slovenskega političnega prostora. Imamo takšne korenine, da ne moremo čez noč usahniti ali da ne bi prestopili parlamentarnega praga,” je povedal Kangler. Jelinčič bo tako letos že bolj kot ne “igral ruleto” za vstop v parlament, a dopuščamo možnost, da bo na predvolilnih soočenjih s svojimi retoričnimi sposobnostmi vendarle nadoknadil upadanje priljubljenosti njegove stranke med volivci, kar sicer detektira večina slovenskih anket.

Nova Slovenija pa je v bistvu pred isto nalogo kot pred tremi leti: prepričati volivce, da brez njih ni desnosredinske koalicije. V zadnjih treh letih so resda bili izmed vseh zunajparlamentarnih strank daleč najbolj glasni in vidni, a nekateri politični komentatorji so mnenja, da Ljudmila Novak ni oseba, ki bi lahko tako “potegnila”, da bi NSi spet prišla v parlament. Če jim tokrat ponovno ne uspe, so takorekoč zaključena politična zgodba…   

Bo Zmago Jelinčič čez mesec dni nazdravljal od veselja ali od žalosti?

Foto: arhiv Politikis.si 

 

Št. komentarjev: 13
 1. as pravi

  Jelinčič mora čim prej odletet, da se ustvari prostor za novo nacionalno stranko, pa ne tako k se vsake 2 tedna pojav na pink tv!

 2. Krpan pravi

  Zmago je imel 20 let možnosti, da ‘res’ kaj naredi. Vendar je vedno iz varnega zavetja opozicije kritiziral v svojem slogu in ‘glasoval’ po svojih dnevnih potrebah. Da bi pa šel v koalicijo in dejansko kaj naredil, mu pa ni prišlo na misel. Zakaj bi se izpostavljal in za koga, zase je poskrbel v opoziciji. Odletel boš in ne bo nobene škode za Slovenijo in Slovence. Slovenijo in Slovence bomo branili brez ‘Slovenske nacionalne stranke’.

 3. Krompirjevc pravi

  opankovič je navadno zlo

 4. Brane pravi

  Za Jelinčiča se je sicer vedno govorilo, da on dobi 4% pa je kak je. A letos mu dejansko grozi realen izpad iz parlamenta. A tudi če ne dobi 4%, ampak le kaka 2,3% bo še štiri leta nato prejemal kaso iz državne malhe. Njemu osebno se ne bo poznalo.

 5. lučka pravi

  Ampak kdaj bo šel pa DESUS na smetišče? Ljudila Novak je povsem neprimerna za vodenje stranke, nekaj takega kot Virant, lahko bi se umaknila in prepustila Dolinar Kuclarjevi vodenje, gotovo bi potegnilo bolj kot to kar je, še celo Peterle bi bil boljši. Če se me motim je gospa
  izgubila celo na županskih volitvah v Moravčah, tako, da res človek ne razume zakaj ji nihče ne pove, da ne more voditi stranke, če ji hoče dobro.

 6. Danilo pravi

  Se strinjam s prognozo. Jelinko, GG, Kresalka in Ljudmila so out, noter bo od teh ta malih prišel le Žerjav. Vseeno pa bo v novem sklicu kljub temu 6 strank, v prejšnjem pa 7. Še vedno bo gužva za tako maloštevilen parlament.

 7. Ivan (janez) pravi

  Zadnjo javnomnensko anketo je naredilo Delo, kjer vodi Virant z 28 odstotki, Janša jih ima 20,6 in Janković 18,6 odstotkov. Ostali ne bi prišli v parlament. Neopredeljenih je še 22 odstotkov vprašanih. Anketa je izvedena na vzorcu 504 odraslih državljanih, uteževanje je bilo opravljeno s kombiniranimi utežmi. Tako, da Game is not over (igra še ni končana) in tudi sicer sklicevati se na relevantnost anket, ki se pretežno izvajajo na hitro in z majhnim vzorcem, ni kak merodajen podatek.

 8. lajtunga pravi

  orešič–??
  .
  naj raje prodaja elektriko..drugače bo zafural še svojo bančno knjigo.

 9. anakonda pravi

  Sicer Zmagote ne morem trpeti, a pri svojem komentarju je povedal resnico.
  Te “ankete” se ne delajo, ampak krojijo. Vsi vemo, da je glavni akter na tem področju časopis Delo in pa agencije, katerim Delo daje naročila.
  Potem pa je zadeva čisto enostavna.

 10. […] A ob rob povedanemu: Lojze Peterle ob današnjem kongresu svoje stranke ostaja realen, mladi podpredsednik stranke Tonin pa je že skoraj preveč pozitivno naravnan glede preboja NSi v parlament. V zadnjih treh letih so resda bili izmed vseh zunajparlamentarnih strank daleč najbolj glasni in vidni, a nekateri politični komentatorji so mnenja, da Ljudmila Novak ni oseba, ki bi lahko tako “potegnila”, da bi NSi spet prišla v parlament, o čemer smo že pisali. (sta/ured) […]

 11. MEFISTO pravi

  Slovenski tiskani in elektronski mediji so večinsko izrazito sredsvo za poneumljnje državljanov in so instrument kapitalistične levice pri vztrajanju na oblasti in pri njenih stranpoteh.

  Za stanje, v kakršnem smo, so v največji meri krivi mediji.

 12. bandyy pravi

  MEFISTO,kar precej prav imaš,vendar je stanje v kakršnem smo,kakor
  praviš,tudi posledica popolne indolence slovenskih volilcev ter zaslepljeno-
  sti z zlaganimi uspehi špekulantov Jankovičevega kova,ki je produkt post-
  komunistične elite,ki za nobeno ceno ne sestopijo.Kaj misliš Mefisto,
  kdo pa stoji za ustanavljajem novih strank z utopičnimi idejami in zafrustira-
  nimi ustanovitelji-kami koširkinega tipa?

 13. […] Mimogrede, strah manjših strank pred izpadom iz parlamenta se očitno povečuje, o čemer smo na Politikisu pisali že pred dnevi. […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen