Uradni odziv SDS glede Viranta. Z njim smo opravili! V ozadju Kučan in zahrbtna dejanja!

35

Nekdanji nečlanski sopotnik SDS in hkrati predsednik Odbora za javno upravo pri Strokovnem svetu SDS Gregor Virant je kot kaže prestopil na drugo stran. Včerajšnje špekulacije o napovedi Virantove liste so bile skorajda enoznačne. Ali gre za premišljen dogovor z Janšo ali pa je Virant prestopil v levičarski politični tabor, so včeraj ugotavljali spletni komentatorji in politični analitiki. Kot kaže današnji uradni odzviv SDS, se je zgodila prav slednja varianta. 

Sporočilo za javnost največje opozicijske stranke glede Virantovega političnega salta mortala na tem mestu objavljamo v celoti:

“Ponedeljek, 10. oktober 2011, ni postregel samo z obletnico Koroškega plebiscita temveč tudi z novimi izdelki iz propagandnega skladišča, na katerem visi napis “Novi obrazi”.
 
Medtem ko je sprevod čudne mešanice znanih oseb, borcev za privilegije in proračunskih stroškov na ljubljanskem Magistratu navrgel že pričakovano, pa najava nove stranke oziroma liste Gregorja Viranta ne sodi v to kategorijo. Naštejmo nekaj golih dejstev.

Gregor Virant ni član SDS. Vendar je bil štiri leta minister v vladi, ki jo je SDS vodila. Na volitvah leta 2008 je bil kandidat SDS na državnozborskih volitvah, leta 2010 je bil na listi SDS izvoljen v občinski svet v Domžalah (še vedno je član svetniške skupine SDS). Tri leta tekočega mandata je bil član vlade v senci oz. Strokovnega sveta SDS (iz njega še vedno formalno ni izstopil). Kot predsednik Odbora za javno upravo pri Strokovnem svetu SDS je sodeloval pri pripravi ocene stanja v državi, pri pripravi protikriznih ukrepov in sistemskih rešitev za prihodnji mandat. Program SDS za področje javne uprave je tudi javno predstavil. Sodeloval je tudi pri ostalih aktivnostih Strokovnega sveta SDS in razpolaga s ključnimi dokumenti tega organa. Iz razprav na Strokovnem svetu SDS pozna tudi povolilne projekcije stranke ter temelje njene strategije za volitve in povolilni čas.

Nedavno tega smo bili s strani članov obveščeni, da je v skupini t.i. Resetirancev potekala razprava o tem, ali bi veljalo na predčasnih volitvah nastopiti s svojo listo in da je bila večina do tega predloga skeptična. Predsednik SDS je takoj zatem v pogovoru 27. septembra 2011 povprašal Gregorja Viranta, ali je res kaj na tem. Gregor Virant mu je dejal, da takšna razmišljanja obstajajo, vendar je hkrati odločno zatrdil, da v nobenem primeru ne bo delal samostojne liste, če se SDS s tem ne bi strinjala. Predsednik SDS mu je dejal, da Slovenija v teh časih potrebuje združevanje in ne drobljenje glasov ter da bi bila takšna lista izrazito škodljiv projekt.

V SDS smo verjeli, da je bila s tem pogovorom dilema zaključena, Gregor Virant pa je nato zelo aktivno sodeloval tudi na seji Strokovnega sveta SDS natančno pred tednom dni in sicer 4. oktobra 2011.

Ustanavljanje novih strank in oblikovanje list je seveda popolnoma legitimno dejanje. Gregorju Virantu ne bi bilo mogoče očitati ničesar, če bi stranko, v kateri je njen občinski svetnik in član vlade v senci, o svoji nameri korektno obvestil, odstopil s svojih funkcij in nato pričel s svojim projektom. To je pravica vsakega državljana. A v tem primeru so dejstva žal drugačna.

V ponedeljek, 10. oktobra, zgodaj popoldan so na sedež SDS začela deževati novinarska vprašanja z željo po komentarju najave Virantove liste. Na spletnih straneh večine medijev smo lahko hkrati prebrali, da je Gregor Virant najavil namero za oblikovanje samostojne liste, ki naj bi po njegovih izračunih tretjino glasov pobrala od siceršnjih volilcev SDS.

Od tu naprej se postavlja nekaj pomembnih vprašanj. Gregor Virant razpolaga tako z oceno stanja kot tudi s celotnim programom SDS ter temelji njene volilne strategije (noben od teh dokumentov v celoti še ni bil javno objavljen). Doslej je izjavljal, da se s tem programom strinja in ga podpira. Kako bo ravnal odslej naprej? Bo zagovarjal isti program, ki ga je soustvarjal in z njim nastopil na volitvah? Če je odgovor da, potem je to nekorektno, saj gre za intelektualno last SDS, v katero je bilo vloženega veliko truda več sto članov Strokovnega sveta SDS in ostalih organov stranke. Če je odgovor ne, potem se postavlja vprašanje, od kod nenadoma strateška sprememba stališč in kje je tukaj Virantova verodostojnost?
 
Včeraj in danes, ko je napoved Virantove liste začela odmevati v javnosti, so začele prihajati dodatne informacije od naših članov, simpatizerjev in nekaterih podjetnikov. Govorijo o tem, da je Gregor Virant že poleti nagovarjal posameznike za kandidaturo na svoji listi in hkrati pri podjetnikih povpraševal po finančni podpori za svojo stranko oziroma listo. Na listo je vabil člane SDS in jih ob tem prepričeval, da bo to dobro za SDS ter pri tem dajal vtis, da gre za dogovor z vodstvom stranke.

Takšno ravnanje ni pošteno in ga obžalujemo. Napoved liste praktično skupaj z napovedjo kandidature ljubljanskega župana Jankovića vzbuja dodaten slab občutek. Mnogi nas opozarjajo, da gre za ambicijo zaledja tranzicijske levice po obračunu s SDS. Češ, Janković bo mobiliziral in združil levico, Gregor Virant pa vnesel dovolj zmede med volivce SDS, da ta ne bo mogla sestaviti dovolj trdne vlade za naslednji mandat. Opozarjajo, da je Gregor Virant že junija letos javno izjavil, da “za demokracijo ne bi bilo dobro, če bi SDS na volitvah dobila več kot 50 %” in da je enak stavek včeraj ponovil bivši predsednik Milan Kučan. Kako pa naj volilci, ki ob glasovanju seveda ne vedo, kakšen bo končni rezultat, upoštevajo ta “dobronameren” Virantov nasvet in glasujejo proti “nevarnosti za demokracijo”, če ne tako, da pač ne glasujejo za SDS? Opozarjajo tudi, da ne Virant ne Kučan podobne grožnje za demokracijo nista razpoznala v 50+, ki jih je Zoran Janković že dvakrat prejel za svojo listo v Ljubljani. Člani in drugi, ki se nam v teh dneh oglašajo z različnimi razlagami in informacijami, opozarjajo tudi na mnoge druge povezave in morebitna ozadja.

V SDS se ne nameravamo ukvarjati z njimi. Ozadja so namreč manj pomembna, pomembne so posledice dejanj. Te pa so na dlani. Ravnanje Gregorja Viranta, ki je ob uporabi znanja in infrastrukture SDS zahrbtno snoval svojo listo, je nedostojno. Obžalujemo ga in sporočamo, da Slovenije iz gospodarske, socialne in moralne krize ne morejo popeljati zahrbtna dejanja, pa če so ta zavita v še tako blestečo retoriko ali videz nadstrankarstva.

SDS bo kljub takšnim udarcem pod pas in poskusom odvračanja pozornosti od ključnih razvojnih problemov države neomajno vztrajala na začrtani poti ter s ponudbo konkretnih in pravičnih rešitev ter odkritim združevalnim pristopom delovala za dobro Slovenije.”

Dobrota je sirota: Gregor Virant je ob uporabi znanja in infrastrukture SDS zahrbtno snoval svojo listo. Kot kaže bo z njo po Kučanovih navodilih pomagal Zoranu Jankoviću pri rušenju trdne vlade za naslednji mandat.

Foto: arhiv Politikis.si  

 

Št. komentarjev: 35
 1. lojze pravi

  Korektno in resno sporočilo SDS volivcem. Volitve so resna in odgovorna zadeva. Problem Viranta je pa po mojem dvojen. Prvo, na volitve bi šel s tem, ko bi vnovčil to kar je kapitaliziral pri SDS in drugo, pomembneje, kar je danes ponovil je, da ne predvideva radikalnih posegov v javno, oziroma državno upravo. To pomeni le lepotne popravke, ki ne bi prinesli ničesar. To kar rabimo je odgovoren mandatar, ki bo znal presekati nekatere dileme. V tem trenutku, razen JJ, ne vidim primerne osebe v politiki, ki zbrala zadosten socialni in družbeni konsenz.. Še en mandat levice ali kvazi liberalcev tipa Golobič, Anderlič ali Janković, bi Slovenijo uničil.

 2. APM pravi

  Sicer sem žepodal svoje mnenje glede viraantove politične avanture.
  Ustanoviti ad hoc gibanje tik pred volitvami in z njim poseči v volilno tekmo je neumnost.
  Za uspeh na volitvah je potrebno imeti v vseh volilnih okrajih kandidate. Že samo postavitev kandidatov je titansko delo, ki ga skromna ekipa s katero razpolaga Virant, ni možno narediti.
  Veliko vprašanje sploh je, ali ima Virant 88 kandidatov?
  Nadalje, namesto za predvolilno kampanjo bo moral izvajati nujne organizacijsko tehnične dejavnosti. Tudi tukaj s peščico ljudi ne more storiti nič. To niso občinske volitve, ko lahko obvladuješ tri vasi in si že občinski svetnik.
  Končno pa ne morem verjeti, da se človek, ki je bil minister za javno upravo loti volitev na tako šarlatanski način.
  Morda mu bo uspelo dobiti kakšen % glasov, žal na račun SDS, ki bi mu ti glasovi prišli prav pri morebitnem prevzemu oblasti in uvedbi pomladnega vetra v slovensko politiko.
  Po volitvah bo Virant politični mrtvec, kar bo škoda, saj ima že nekaj prakse in v majhni Sloveniji, kjer šteeje vsak posameznik, bo to velika škoda.

 3. Števek pravi

  Sun Tsu je povedal, Če hočeš uničiti nasprotnika potem drobi njegove moči na več delov (to je naredil Virant). S tem dejanjem je prestopil na levo stran volilnega telesa in nima nič skupnega z politiko SDS. Pa še preveč časti NOB-e in je bolj ateistično usmerjen (družinsko). Stari oče od njegove žene je bil med vodilnimi organizatorji NOB-e na Gorenjskem in je imel spomenik v bivši Delavski univezi Kranj.

 4. angi pravi

  Virant je kriv, da je Janša izgubil prejšne volitve, ker je “Javne uslužbence razjezil in so se odzvali zato proti JJ vladi, ki je Virant hotel in uvedel krivični plačni sistem”, to so povedali uslužbenci iz dražavnih ustanov, da je pa ta IZDAJALEC tako pokvarjen pa si človek nebi mislil, baraba je kasirala eno leto ministrsko plačo, hodil na Kosovo bluzit za visoke dnarce in še in še , povrhu pa naj bi še bil verni-pobožni človek, ja vraga je dvoživka.
  RAZOČARAL SI VIRANT, KER NISMO VERJELI LJUDEM, KI SO DEJALI: VIRANT JE KRIV ZA JANŠEVO ZGUBO VOLITEV”, sedaj pa verjamem.
  GREGOR V. SRAM TE BODI IN ŠE OTROKE IMAŠ RES SI JIM LEP VZGLED FUJ IN FEJ !!!!
  AMPAK SDS BO VSEENO ZMAGAL, LJUDJE POKAŽIMO JIM !!!!!!!!!!!
  ===================================================

 5. Rado pravi

  Jaz pa mislim,
  da gre za “deal” z SDS-om. Le Virant namreč lahko pobira volilne glasove z leve sredine. SDS bo sicer nekoliko izgubila, a skupaj bosta imeli dovolj za sestavo koalicije (ne bo treba vlačiti Erjavca v vlado) .

  Plačam gajbo piva, če se ne bo izkazalo, da je tako. To je edini način, da se konkurira združevanju levice pod Jankovičem.

 6. Tadej pravi

  Virant je končno pokazal svoj pravi obraz. Za kao strokovnjakom se skriva hladni preračunljivec. Kje več dajo tja gre. To je tudi opozorilo Janši, ko se obkroža z nehrbteničarji in ostali izdajalci slovenskega naroda.

 7. APM pravi

  Če za Virantom ne stoji kakšen vpliven in finančno močan boter, je njegova poteza politični samomor.
  Kdo ima danes denar in kdo ima interes, da nastaja zmeda?
  To vprašanje dolgo ne bo ostalo skrivnost, saj bo prej ali slej prišlo na dan.
  V kolikor ni skrivnostnega borta ni, pa lahko ugotovimo le, da je je Virantu zmešalo.
  Diagnozo bo mogoče potrditi po tem, ko bo jasno, ali bo dobil kvorum za nastop na volitvah.

 8. mudo moreno pravi

  Mislim da ima Virant šanse, da levemu taboru pokrade nekaj glasov, in to je v stvari glavno poslanstvo te njegove poteze. Gre za dogovor in ni potrebe za histerijo, naj jo zganjajo na nasprotni strani, imajo več kot dovolj razlogov za njo.

 9. Krpan pravi

  Tokrat se strinjam z Radotovim mnenjem. Dodajam še, da Virant igra na ziher karte. Če zmaga SDS, bo skupaj z njimi v koaliciji, saj je že dobro sodeloval v prejšnji vladi. Če ne zmaga SDS bo brez sramu sodeloval z ‘zmagovalci’, saj je vendar, kakor ‘uničeval’ desnico. Ministrstvo mu je zagotovljeno, tako ali drugače. No, na moralne vrednote je kar pozabil, pomemben je denar. Žal, Gregor je izgubil človeško verodostojnost in postal ‘navaden’ političar.

 10. Petrovc pravi

  RADO: moram ti priznati, že drugič si zadel žebljiček na glaviček! Čestiitam! Samo, mislim, da bi morala SDS biti strpna do njega!
  Sovražnika si hitro ustvariš! Ob tem pa je ne ogroža!

 11. roli pravi

  Verjetno je to dobra poteza Viranta in Janše po skoku Zokija v igro kot pravi Rado, če pa temu ni tako, pa je obnašanje SDS, do Viranta partijsko. Poden od podna., če nisi z nami si naš sovražnik, izdajalec… Že malo znano, prav tako verjetno in predvsem žalostno …

 12. Caetano pravi

  Ne delat preveč panike. Če je Virant res sklenil kako kupčijo z nedemokratičnimi silami se bo to videlo po tem kakšno listo bo sestavil. Jaz mislim še vedno, da je to dobro za pomladno koalicijo.

 13. angi pravi

  Dolgonosišpicasti Virant, to pa res drži, da so ti ljudje pokvarjeni, pa drži in to so nam že včasih stari starši govorili, boj se ljudi z špičastim nosom. Pa kako je baraba Virantova lahko tako dolgo sodelovala v SDS-u, da je sedaj vse “prešpicljal”, pa to je izdajalstvo pur, ja pa res dela po metodah komunajzarjev, ima vse podatke od SDS in cel program predvolitev in po njih pa to je res “unterhund človek, perverznež, ko bi bil vsaj toliko pošten in šel k JJ in rekel bomo ustanovili Novo-svojo stranko kar je vsakega državljana pravica, ampak nemoreš pa ti sodelovat v strokovnem svetu in bit tam en ŠPIJON pa nič rečt in se obrneš pa napoveš in ustanoviš novo-svojo stranko, to je pa “balkanska metoda in perverznost na kubik to je izdajalstvo”, SRAM TE NAJ BO GREGOR VIRANT IZDAJALEC, tebi nebi dal glasu fuj in fej !!!!!!!!!!!

 14. Rajonski pravi

  Težko verjamem, da je Virant naredil mimo Janševega soglasja, a v tem slovenskem političnem močvirju se nikoli ne ve. Se pa strinjam s komentatorji, da je to zanj win-win situacija.

 15. Petrovc pravi

  VIRANT JE SMRKAVI SLEPAR! Pa ni važno od kod je ušel! JE SLEPAR IN BLEFER! Janši pa večje škode, kot KRAJE PROGRAMA, ne bo naredil!

 16. anakonda pravi

  Ljudje, ne streljajte ljudi brez sodnega postopka! Kaj pa, če bi bila to samo taktična poteza SDS. Virant naj “krade” glasove na levi strani in gre v slučaju Janševe zmage na koncu z njim v koalicijo?
  Je pač ena od možnosti. Kaj je resnično v ozadju ve itak samo SDS in pa sam Virant.

 17. Petrovc pravi

  anakonda: dvomim, Janša ni zvijačnež in lažnjivec! Mislim pa, da nima smisla zaostrovati! Treba bo požreti in iti dalje! Vsako zaostrovanje bo samo še bolj osamilo SDS!

 18. yebiwetter pravi

  anakonda : ne pozabi, po naši ustavi mandatarja predlaga prezident, spomni se leta 1998, kljub zmagi pomladnikov je kućko predlagal levakarja drnovška, ko ni bilo uspeha pri Ruparju se je zgodil pucko …

 19. Petrovc pravi

  Yebiwetter: ja, žalostno je, da je ta izprijeni bandit Kućko, pobil MILJON IN POL korenih Slovencev! Brez puške in kola, samo z izprijenostjo in pritlehnostjo!

 20. anakonda pravi

  @ yebiwetter, načeloma imaš prav. Drugorazredni Turčin je sumljivo miren in nič se ne ve, kaj bodo komunisti (saj to so) naredili.
  So kot tista devetoglava kača, če ji eno odbiješ, ji zrasteta dve novi.

 21. mudo moreno pravi

  Petrovc, Janša ni zvijačnež in lažnjivec, je pa nekaj študiral vojaške zadeve in se spozna tudi na strategijo. Mislim da bi v tej luči morali gledati na zadnje politične preturbacije. Mislim da lahko počakamo kakšen mesec, bomo tedaj lažje sodili. A ne bi bilo lepo in prav, če bi končno nekdo z desne pokradel del glasov že itak spufani levici. Dosedaj je več ali manj le levica kradla desnim. Če pa niso uspeli nakrast dovolj, so pa lansirali Patrijo. Ali pa se je zgodil Pucko.

 22. roman pravi

  to bo SDS presenečena 4.12.. Ne bo niti 30+,kaj šele 50

 23. mudo moreno pravi

  In tedaj se bo roman preimenoval v novelo, haha.

 24. Petrovc pravi

  ja, prjatu, mUDO mORTENO! tO PA NISEM UPOŠTEVAL, SE STRINJAM! Janša je namreč vrhunski šahist! Se ti zahvaljujem, bilo bi možno! Toda, raje upoštevam slabšo možnost, če bo po tvoje, mu spet dam samo kapo dol! Pripravljajmo se pa, kot da bo po moje!

 25. Petrovc pravi

  OPROSTI: prišlo je do napake, pravilno sem hotel napisati: “Mudo Moreno”! Pa je prišlo do lapsuza!

 26. Caetano pravi

  Jza predlagam, da se ta dilema razreši takole: Viranta se povabi v predvolilno koalicijo, kot je bil Demos. Če tega ne bo sprejel je očitno prevarant, če pa bo sprejel in se zavezal pisno, potem je dober zaveznik za bodočo vlado.

 27. lojz pravi

  vsak teden v drugi stranki,kva se delajo norca iz folka BRUH

 28. Petrovc pravi

  mudo:……………..in želim tilep dan, Xe,Xe,Xe!

 29. Petrovc pravi

  Dejanje g. Viranta je nedvoumno, v športnem pogledu, če ni bilo dogovorjeno, nekorektno, milo rečeno! Stvar je taka, kot če bi pred finalno serijo tekem eden od ključnih obrambnih igralcev prestopil, če bi se odločil, da bo namesto kolektivne igre soliral!
  Igralec, ki ga je matično moštvo vzgojilo innatreniralo!
  Vanj vložilo upe!
  In pozna taktiko in plane igre končnice in pozna razmere v klubu in pozna razmišljanje trenerja!
  Taka poteza nikomer ne more, dolgoročno, prinesti dobro!

 30. murenček pravi

  Ko se je pojavila na sceni Kresnjena, sem bil zelo v dvomih. Žal se situacija ponavlja z Virantom. Nimam najboljšega občutka za pomladnike. Sem se pa že odločil, da ga ne bom podprl! Je politika kurba, je!

 31. miha pravi

  Fantje gremo stavit, da bosta JJ in Virant po volitvah skupaj v koaliciji? Ne bodite naivni. Ta “napad” s strani SDS je bil zaigrana fora.

 32. Trsten pravi

  Virant je eden od članov združbe Nevidna moč. V tej združbi so sami pokvarjenci in izprijenci.

 33. MEFISTO pravi

  Jaz pa privoščim Janko iću volilno zmago.

  Na položaju premiera ne bo imel več nikogar nad seboj, da bi ga izsiljeval za denarce.

  Natančnejša analiza dosedanjega Jankovića dela bi pokazala, da sploh ni bil tako uspešen, kot se prikazuje v javnosti.

  Seveda pa pokorjeno ljudstvo vse kupi.

 34. alan. k pravi

  Ni govora o sposobnosti. Kaj misliš, da bi bilo, če bi vodil Mercator nekdo drug, pa Jankovič fural Muro. Nekdo drug, bi bil uspešen, Jankovič pa za fural Muro. Tudi direktorji farmacevtskih družb so samo v pravem trenutku na pravem mestu. Prijeten dan še naprej.

 35. PUPA pravi

  angi–TI SI PA RES ENA KRAVA..ŠE BOLJE..KOZA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen