Tone Krkovič: Niittynenu se je očitno že zmešalo in halucinira!

8

Tone Krkovič, veteran vojne za Slovenijo, prav tako eden izmed peterice obtoženih v zadevi Patria, je v intervjuju za spletno stran Slo Kronika spregovoril o “procesu desetletja“. Na tem mestu prav tako objavljamo intervju s Krkovičem v celoti.

Še pred prvo obravnavo na Okrajnem sodišču v Ljubljani, ste dejali, da ne veste, kaj ste zakrivili in česa ste obtoženi.

In še vedno ne vem, kajti to, kar se me v obtožnici obtožuje, da sem ob neugotovljenem času, na neugotovljen način in na neugotovljenem kraju sprejel obljubo za nagrado, je nekaj, kar zagotovo še tisti, ki so to zapisali, prav dobro ne razumejo.

Ali niste obtoženi poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, da bi bil za posrednika pri nakupu oklepnikov Patria izbran Rotis?

Po tem, kar je mogoče razbrati iz obtožnice, sem obtožen, da mi je bila, ne vem od koga, obljubljena nagrada. Za kaj neki?

O tem naj bi se dogovarjali na sestanku na HSE, kjer sta bila tudi Ivan Črnkovič, direktor Rotisa, in Jože Zagožen. Še vedno trdite, da ste bili zgolj na kavi?  

Da. Nikoli nisem tajil, da sem bil povabljen mimogrede. Kajti z Ivanom Črnkovičem sva bila po moji daljši odsotnosti namenjena na prijateljsko kosilo. Na poti je Ivan Črnkovič imel krajši postanek pri Jožetu Zagožnu, kjer so bili zame povsem neznani ljudje. Ob pitju kave sem razbral, da se pogovarjajo o tem, da bi Ivan Črnkovič oziroma  Rotis, kandidiral na razpisu. Sicer pa so se pogovarjali v nemškem jeziku, ki ga ne razumem. 

Torej nikakor niste vedeli, da se tam odvija sestanek o Patriah?

Zame to ni bil nikakršen sestanek, kajti nihče me ni vabil in nikomur se nisem predstavljal – ne zasebno, ne službeno.

Toda predstavnik Patrie za Slovenijo Rei Niittynen je finskim preiskovalcem dejal, da sta ga s Črnkovičem z grožnjo opozorila, naj si za posrednika izberejo Rotis? 

Očitno se mu je od vsega skupaj, če resnično izjavlja takšne nebuloze, že zmešalo in halucinira. Obtoževanje v dvojini je tako že posebnost primera Patria, ki jo je prvi iznašel Zdenko Pavček. Ko sem mu zagrozil s tožbo, se je hitro premislil in iz dvojine prešel na edninsko obtoževanje nekoga drugega.

S tem poslom naj bi vas povezovale tudi kratice TK, ki so jih preiskovalci našli v beležkah Ivana Črnkoviča po, kot vi pravite, kavi na HSE?

Ne vem, kaj naj bi pomenile te kratice in ne vem, kaj si je Ivan Črnkovič zapisal v beležko. Ne Črnkoviču, ne komerkoli drugemu nisem v zvezi s Patrio naredil nikakršne uskuge. Še manj pa mi je kdorkoli kaj obljubljal, kaj šele kaj dal.

Ste pa omenjeni kot general H.?

Resnično ne vem,  v čem bi me povezovala črka H? Zopet produkt neke domišljije, ali pa me je, kot vse kaže, nekdo namerno zamenjal z nekim generalom, ki pa se je očitno že v času, ko je vlada LDS s Pavčkom kovala dobičkonosen načrt, zelo pečal s temi posli.

Vas bom neposredno vprašal. Koliko ste vpleteni v ta posel?

Absolutno nič.

In nikoli niste prejeli nikakršnega darila ali obljube?

Še enkrat povem, nikoli!

Po najnovejši verziji, kot poročajo mediji, naj bi podkupnino dobili od podjetnika Rudolfa Lebana?

Če od nikogar, pomeni, da tudi od Lebana ne! To je zopet ena od čistih izmišljotin na moj račun. Lebana ne poznam in se nikoli v življenju  nisva srečala in kakorkoli ne komunicirala.

Pravite, da ste nedolžni, da ničesar ni res, kar vam očita obtožnica. Zakaj pa se potem na Okrajnem sodišču vodi postopek tudi proti vam?

Ne vem, kaj bi odgovoril. Tega konglomerata obtožb in kolobocije scenarijev, podtikanj in neosnovanih obtožb niti dobro ne razumem. Vem le to, da hočejo za vsako ceno “glavo” Janeza Janše. In to ni prvič, da sem se zdel scenaristom “velikega poka”,  ko so se lotili Janše, tudi jaz donosen posredni cilj. Zato sem tudi nekoč javno izjavil, da ne gre toliko za afere, takšne kot so jih poimenovali, ampak da gre za “afero osamosvojitev”.

In koliko sta si blizu z Janezom Janšo?

Nič bolj in nič manj kot z večino tistih,  s katerimi smo bili neposredni sodelavci pri osamosvojitvi Slovenije.

Ste kadarkoli omenjali posel z oklepniki ali se pogovarjali o tem z Albinom Gutmanom ali takratnim ministrom Karlom Erjavcem?

Nikoli! Nadrejena Gutman in Erjavec me kljub temu, da sem po osnovni specialnosti oficir oklepno mehaniziranih enot in sem bil takrat po formalni funkciji Gutmanov svetovalec oziroma pomočnik, tako neposredno kot posredno, nikoli nista vključevala v proces izbire in nabave oklepnikov Patria. Strokovno gledano gre za  nepojemljivo maniro in odnos do mene v SV, kar je svojevrsten škandal in se zdi na prvi pogled neverjetno. O tem mi je javno težko govoriti, več o tem bo zapisano v moji knjigi. Je pa vse slabo zagotovo za nekaj tudi dobro in le v tem smislu sem jima danes hvaležen, saj moje ime ne boste našli na enem samem zapisniku organov MORS-GŠ SV, ki so kakorkoli vodili postopek nabave.

Dopuščate pa možnost, da se je kdo za vašim hrbtom in brez vaše vednosti bahal z nekaterimi imeni, da ima na njih vpliv?

Ne bi bilo prvič, da se je nekdo skliceval na moje ime brez moje vednosti.

Kako si razlagate, da med obtoženimi ni Jureta Cekute?

Ne znam si razložiti, ker v teh poslih nisem sodeloval.

Foto: arhiv Demokracije

 

Št. komentarjev: 8
 1. lučka pravi

  Dr agi Krko, res je temule Fincu se je zmešalo,. to se da zaključiti po objavljenem zapisniku v Mladini. Človek je nekaj mesec prej razlagal stvari za katere je zvedel šele nekajmesecev kasneje. Pa še nekaj. Pri takšni podkupnini, da si morajo ljudje pisati v rokovnik, da morajo nekoga poklicati, to pa je res smešno. Kot da bi hkrati vodili posle vsaj v desetih primerih,pa vse bi bilo trerba dobiti s podkupovanjem enega ali drugega ali njih samih. Če bi meni kdo obljubil 10 0000 EUR, si ne bi zapisovala v rokovnik,da ga morampoklicati ali je že kaj denarja, bi kar na pamet vedela.

 2. darko pravi

  Mi lahko kdo pomaga glede tega generala H!
  Sam sem naletel na neko zgodbo s Srbi, kjer se tudi omenja general H, vendar naj bi to bila starejša oseba.

 3. mudo moreno pravi

  H= Hans, ali po naše Janez. Hehe, pa smo spet pri Janši. Janša je J., H., P.M.,u 3 P.M.,G.M.,W.W., VW,…
  Ali je morda Hans en drug Janez, ki trenutno počiva zwei meter untergrunt.
  Pa ga izkopajmo in pobarajmo, če je tapravi.

 4. Petrovc pravi

  TONE: nestrpno cakamo na tvojo knjigo!!!!!!
  Se zavedas, da z no lahko bistveno pomagas k zmagi postenja!
  Ce bi bil tvoj nadrejen, bi ti ukazal!
  Pisi, pisi, kajti tvoja resnica bo odprla mnoge oci!

  In z Janezem najdita dena za veliko promocijo te knjige!
  Ta knjiga mora med nacijo!

  To gamad moramo izbrcati!

 5. murenček pravi

  Pa princu teme, MK ne pozabit poslat spominski izvod knjige! Pa pravočasno, da bo naredil kopije še za civklažo in koseka!

 6. dern pravi

  Mi. Ku. ………….naj postane to nov znak za osumljenca, vsled hitrejše sodbe. Vsekakor, prav naročnik je pa ZAGOTOVO NE BO DOČAKAL, kljub temu, da bo skoraj prehitra.

 7. emil pravi

  petrovc se strinjam.Pa murenčka bi dopolnil.Bi bilo potrebno več izvodov.Pozabil si Cvikla,Kosa,Kumra,Jurija,Slapnika,pa uredništvu Mladine in Dela.Ti so proces afere vodili.

 8. Dani boy pravi

  Tone ne daj se paradajzarjem. Z Janezom sta skupaj gradila samostojno Slovenijo in to gre murgeljski paradržavi še kako na živce. Še malo pa bomo spet prevzeli vajeti v svoje roke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen