Pero Simić: Tito je v Španiji vodil likvidacije trockistov, zgodovinar Pirjevec pa je to v svoji knjigi povsem prezrl!

31

Avtor knjige Tito skrivnost stoletja Pero Simić je na predstavitvi najnovejših odkritij o nekdanjem jugoslovanskem predsedniku razkril, da je bil Tito med drugim vodja skupine za likvidacijo Stalinovih oporečnikov v času španske državljanske vojne. Ta odkritja bodo dodana k nemški izdaji knjige, ki bo predstavljena na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Simić je pojasnil, da je v Arhivu Slovenije našel dokumente, ki opisujejo Titovo sodelovanje v španski državljanski vojni. Stalinove specialne službe so ga takrat poslale v Španijo, kjer je vodil predstavnike IV. odseka sovjetske varnostno-obveščevalne službe NKVD in deloval pri likvidacijah vseh oporečnikov Josifa Visarianoviča Stalina, t.i. trockistov. Kot vodja je hodil tudi v Španijo na inšpekcijska potovanja, ki so trajala dan ali dva.

To je po besedah Simića pred svojo smrtjo razkril slovenski komunist in pomemben sodelavec Tita Josip Kopinič v neobjavljenem pričevanju, ki ga je dal piscu Titovega življenjepisa Vladimirju Dedijerju.

Veliko odkritje je tudi to, da je šef Titove predsedniške administracije Leo Mates Titovemu življenjepiscu Dedijerju razkril, da mu je Tito priznal, da je organizacijskega sekretarja CK KPJ in svojega konkurenta za novega šefa KPJ Blagoje Parovića v Španiji “poslal v smrt”. Dedijer, verjetno iz strahu pred posledicami, ni niti poskušal objaviti teh odkritij, meni Simić.

V nemški izdaji knjige bo tudi predstavljena vloga Tita pri likvidaciji več kot 1000 nemških civilistov v Vršcu leta 1944.

Kot poudarja avtor knjige, je šokantno dejstvo, da smo živeli v državi, ki jo je simboliziral človek s takšno biografijo. “V kolikor je imel Tito do konca življenja svojo tajno službo in je Edvard Kardelj prav tako delal za NKVD, se na novo postavljajo vprašanja, v kakšni državi smo živeli in kakšni ljudje so jo ustvarili,” pravi Simič. Poleg tega meni, da vsa ta odkrita dejstva zahtevajo ponovno interpretacijo vloge teh ljudi v jugoslovanski zgodovini.

Po navedbah Simića naj bi te dokumente in dejstva pred njim že videl zgodovinar ter pisec knjige Tito in tovariši Jože Pirjevec, ki pa naj bi jih zaobšel in spustil. Sam razlogov za to ne pozna, vendar se je po njegovem prepričanju “delalo na tem, da se prizna to, kar se mora priznati, nekaj pa naj bi ostalo še nepoznano.”

Slovenski zgodovinar Jože Dežman je o Simiću povedal, da je eden vodilnih pri kritičnem pristopu do mita jugoslovanskega predsednika. Bo pa po njegovo dolg proces, da se iz “titofilnega bajeslovja” spustimo na realne predstave o njem.

Spomnimo: na skorajšnjo otvoritev Titove ceste v Ljubljani naj bi na povabilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića prišla tudi žena tega nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Jovanka Broz. (sta/ured)

Jože Pirjevec naj bi po besedah Simića vedel za Titove likvidacije v Španiji, a jih je ta v svoji knjigi povsem prezrl.

Št. komentarjev: 31
 1. Trsten pravi

  Pirjevec je pisal našo zgodovino po naročilu.

 2. Franc pravi

  Seveda, ljubljanski vrhovni opankar, pa po takih imenuje ulice…

 3. Rado pravi

  Kateri Tito je to bil?
  Ali tisti pravi Tito /iz Kumrovca/, ali pa tisti Titov dvojnik, ki ga je NKVD podtaknila jugoslovanski komunistni partiji?

 4. Ljudina pravi

  Se vidi zakaj ga levaki tako obrajtajo.

 5. peterN pravi

  Ob Jožetu Dežmanu bi o Simiću lahko povedala kaj tudi Stane Granda in Vasko Simoniti.

 6. Sandi pravi

  Rado, to je tisti Tito, ki ga ti obožuješ. Prav tako kot Janković in podobni titofili.

 7. Mudo Moreno pravi

  Radiša, samo en je bil Tito. Samo enemu je bilo omogočeno, da se je obnašal kot Faraon, božji sin na zemlji. In se šemil v repliko uniforme, ki jo je nosil Hermann Goering, se vozil u “mercedezu sa šestoro vrata” in otresal “havanko u pepeljaru od zlata”. Še danes se ti kolca po njemu, dragi Rado. Spij kak kozarec vode, pa ti bo lažje.

 8. lojze pravi

  Rado, čudno, čudno razmišljanje za tebe, ki si tako eksakten, objektiven in razmišljujoč človek. Zdaj komunisti izumljate že dvojnike, da vaši idoli ne bi bili kr(va)ivi.

 9. Manfred pravi

  Kateri koli Tito je že bil (a bil je samo eden), je imel krvave roke od likvidacij lastnega naroda, Rusov, Špancev in gotovo še mnogih drugih. Kdo pa si ti Radovane ? Si res samo en ubog opranoglavc, bumbar, ali pa podrepnik trenutne komunistične kamarile v Sloveniji ?

 10. anakonda pravi

  Živeli smo v državi velikega samodržca in morilca Jožeta Broza (z bojnim imenom “Enonogi”). Ne smemo pa mimo dejstva, da je tukaj še ogromno njegovih privržencev – vseh starosti in generacij.
  Samo oglejta si malo ta portal. Če analiziram Radotove reakcije na vse, kar je tukaj objavljeno si lahko mislim le eno. Pa je še mnogo drugih. Ne bom jih našteval, vsak ve za sebe najbolje, na katerem bregu je.

 11. Dare pravi

  Dejstvo je, da je bil Tito krvoses in krvnik lastnega pa tudi tujih narodov. A v taki državi smo pač živeli. Je pa seveda žalostno, da 20 let po samostojnosti nekateri tega diktatorja kujejo v zvezde in po njem imenujejo celo ulice.

 12. Trsten pravi

  Rado, kdaj si prišel iz hoste

 13. Atina pravi

  Rado je še vedno v hosti in to v prvih bojnih linijah. Za Tita, za Udbo, za komunizem.

 14. APM pravi

  Festivlaska pesem za zbor slovenske koalicije, pred izstopom DESUSa in Zaresa, ojačan s pevci Nacionalne stranke Zmga pl. Jelinčiča:
  Druže Tito, mi ti se kunemo …
  Zborovodja: Zoran Jankovič
  Direktor festivala: Milan Kučan
  Umetniški vodja: Janz Stanovnik
  Lektorica: Spomenka Hribar
  Šef propagande: Bernarda Jaklin skoljevski priimek Lorenz

  Zbor bo zapel unisono ( tudi če bodo takrat že potekle predčasne volitve) dne 29. 11. 2011 ob 12 uri na novozgrajeni cesti Našega voljenega maršala Tita.
  Vabljeni v čim večjem številu. s seboj prinesite steklenico rakije, kranjsko klobaso in ko kruha bo darovala mestna občina Ljubljana.

 15. anakonda pravi

  Skojevec Rado pa še vedno molči.
  V šoli smo na nagovor: Za domovino… odgovoriti “S titom naprej”. Jaz pa sem rekel “nazaj”. Učitelj je pristopil in ker sem bil manjši, je s pestjo udaril učenca pred menoj, da je padel med klopi. Mislil je, da je bil tisti “nazaj” njegov.
  Takrat sem za vedno prekinil diplomatske stike z banditim titom. Ljudje, ki brez vzroka pretepajo otroke, so slabi ljudje. Pri titu je bilo to večkrat potrjeno.

 16. Petrovc pravi

  PRJATLI; POPOLNOMA VSEENO JE, KDO JE BIL TITO OB ROJSTVU!
  Jaz verjamem RU verziji, da je bil pankrt RU Juda in Hrvaske cistilke na dvoru na Dunaju in se je fizicno rodil v Zagorju!
  Njegova mascevalnost in brezobzirnost pricajo o njegovi krvi Kajna!

  Najbolje se je o njem izrazil Stalin!
  Ko sta klepetala mu je cestital z besedami: “Pa ti si doslednejsi, hujsi od mene!” Iz RU virov!

  Skodo, ki jo je povzrocil Slovencem pa ne bi opisoval, da se ne bi ponavljal!
  Slovencem bi moral pomeniti sinonim ZLOCINCA NACIJE!

  Sicer pa je Tito tam nekje 1960 leta novinarju eksplicitno izjavil, da Slovencev ne mara! Da ga je njegov ded, ko je bil v Sloveniji nagnal z lenuhom!

 17. yebiwetter pravi

  ……potem se je potrebno vprašati, zakaj se še vedno večina populacije te države zaklinja temu hochstaplerju, čeprav je vsem jasno, da je eden največjih svetovnih zločincev dvajsetega stoletja …..

 18. Petrovc pravi

  yebiwetter: ja, treba se je tudi vprasati, zakaj smo popljuvali in povaljali v katranu nase najbiljse sinove in hcere: Bernika, Pucnika, Bauka, Janso,..

  Ker smo narod hlapcev! Za hlapce rojeni, za lapce vzgojeni, za hlapce uporabljeni!
  Da bi to ndaljevali je pohod XIV divizije en sam zlocin nad ljudmi in otroki z Nemskimi priimki po Stajerlandu!

 19. modusvivendi pravi

  To samo še dodatno utrjuje dejstvo, da je Tito nič drugega kot diktator, četudi to titoiste boli. Najbolj pa je bizarno, ko te razni titofili poučujejo o demokraciji in druge, ki to niso zmerjajo s fašisti in podobno. Dobro, vsak ima pravico do lastnega mnenja, zaradi mene, če si Tita natisnejo na gate, samo nihče od teh osebkov nima pravice drugim soliti pamet o demokraciji in zmerjati druge in jim pripisovati totalitarne težnje, če so sami zagovorniki enega od diktatorjev.
  Pravi demokrat nima probleme z obsojanjem vseh totalitarizmov, pri nas pa se dogajajo čudne relativizacije ali celo restavracija komunizma.

 20. APM pravi

  Tito je imel tudi prijatelje. Gadafija npr. Še nedolgo tega je naš vrli PM pri njem iskal posle za slovenskega podjetnika leta in kučanovega odlikovanca Ivana Zidarja. Z Gadafijem si je naš PM celo izmenjal darila. Za libisko darilo ne vemo, če je že prispelo v Slovenijo. Če ni, bo verjetno končalo v loncih osvobojenih Libijcev.
  Podobno kot o Titu, je naša elita govorila tudi o Gadafiju, saj je bil vendar njegov prijatelj. Sedaj se sicer popolnoma pravilno orientirana, tako kot večina dopisnikov TV Slovenija, Karmen Švegelj, obrača stran od Gadafija, enega stebrov neuvrščenosti in ga omenja celo kot diktatorja.
  O Titu ne ona, ne vrsta nejnih kolegov in kolegic mišljenja ne bo spremenila, saj Tito, čeravno pokojni, še vedno stoji na braniku socializma, ki nas je iz zaostale agrarne države popeljal v razviti a vendar propadli socializem, s katerim plujemo od poraza v poraz, do dokončnega propada. Smer tega propada bo pokazal rebalans, končno sliko pa osnutek proračuna za leto 2012. Do proračuna bomo lahko prišli že po novi Titovi cesti, ki jo na puf gradi nadebudni titov zagovornik Zoran Jankovič.

 21. Petrovc pravi

  IMAJO NAS ZA NORCE, KAJ NE!

  Ni vezano, navidezno, na to temo in vendar je!
  Zjutraj preletim “delo.si” IN SEM OSUPEL!
  1. Clanek uvodoma: poslanec nevezanih, Znidarsi, bolje bi bilo napisati GNIDA-rsic, predlaga da ob priliki obiska Nemske Merklove SLO zahteva 4 milijarde Euro vojne odskodnine za skodo med II svetovno vojno!
  In dodaja, da je to za Nemcijo drobiz, macji kaselj, za nas pa bogastvo!
  Fakti:
  1. Vso vojno skodo so povzrocili izkljucno teroristi v OF!
  2. Kdo je ta GNIDA-rsic (Znidarsic&) ? Kaksni so to nevezani poslanci? Kaksna je spet to demo(no)kracija? judje nekoga volijo, v neki stranki z nekim programom! Ta pa si demokracijo predstavlja, kot se mu zljubi!
  3. Kaj zeli ta GNIDA-rsic, nov spor z prijatelji Nemci? NEMCI SO VSO VOJNO SKODO ZE DAVNO IZPLACALI! IZPLACAL JO JE BRANDT – TITU! Toda od teh milijard DEM Slovenija ni dobila FICKA! In to bi KOMUNIST IN UDBOVEC GNID-rsic moral vedeti!
  In to naj bo zahvala Nemcem, edinim prijateljem, za pomoc pri ocepitvi!?
  In to naj bi bila zahteva razvajenega smrkavca, ki zahteva se in se, delati pa se mu ne ljubi!
  In to naj bi bilo resno obnasanje in sprejem Merklove?
  In to naj bi bilo upanje, da nam bodo prijatelji Nemci pomagali?
  Tipicno panslovansko razgrajanje na Kosovem polju!

  Clovek bi pomislil, NOREC, ta GNIDA-rsic! PA NI RES!
  DELAJO SE NORCA IZ NACIJE!

  2. In citam dalje:
  Pahor, jebac mladih forumk v SD, SAMO ENA MU NI DALA!
  Torej ta snifac in jebac, pravi:
  POTRDITE MOJE NOVE MINISTRE IN TAKO IN TAKO BOM ZA PREDCASNE VOLITVE!

  Seznam njegovih ministrov, skladno z zajebancijo nacije, pa lahko pricakujemo takole!:
  Lavtizarka, Skolc, Todorovic, Zlobec, Spomenka, Aksentijevic, Hocevar, Anderlic,…..

  Novo norcevanje!
  Kdaj bodo predcasne volitve, skladno s prakso levice, da je mojster ovinkarjenja in slepih misi, se ve! Najraje NIKOLI!

  In ve se, zakaj bodo novi ministri, da vsak SE POKRADE DRZAVLJANE ZA OKOLI 50.000 EURO!

  3. In dalje citam, da je vlada prepovedla dostop do podatkov o prodaji orozja!
  Podatke, ki jih je pokril in zapecatil peder Drnovsek!
  BOGMI, to pa je schuss!
  Sedaj pa ta vlada se sciti “lopova” Janezo Jansa! Prav oni trdijo, da je JJ kradel pri prodaji orozja!
  Na teh straneh imate levake-pedre, ki trde, v svojih komentarjih, da je prav JJ dobival denar v kufrih!

  PRJATLI, KAJ N VIDITE, IZ NAS, PAMETNIH, SE DELAJO NORCA, KAJ NE!?

  DELO je na nivoju pisanja kakega Rada, hah in bah na teh straneh!
  Ta casopis je SRAMOTA ZA VSAKEGA PAMETNEGA!

  Ta anarho-peder banda je v 80% pokrila levico in nas ima za tepce! Sploh ne mislijo predati vladanja!
  IN VIDELI BOSTE, KAJ VSE BODO UPORABILI, DA NAM OSTANEJO NA PLECIH, DA NAS BUZERIRAJO IN NAM ITOCASNO SEGAJO Z ROKAMI PO ZEPIH!

  Ti banditi so samo za na rdeci vlak in v Severno Korejo! Ta rdeci vlak je prav ta teden v Rusiji imamo enkratno priloznost, da se jih znebimo za polovicne stroske!
  TAKOJ PRISPEVAM 2.000 Euro!

  Ne verjamem vec v Slovenijo! Zame je ta zgodba koncana!

  Ta casopis, Delo, JE NUJNO UKINITI, TO MORA BITI PRVI UKREP NOVE VLADE!

 22. modusvivendi pravi

  Smo v neki kloaki, kjer poimenujemo glavne ulice po diktatorju Titu, na kovance kujemo ubijalca Staneta Rozmana (po Dolenbjskem pobijal po cele družine), odlikujemo šefa udbe z zlatimi znaki in podobno. Vzhodne Evropske države so že davno počistile z zgodovino, z diktatorji, izvedli lustracijo in nas tako gospodarsko že prehitevajo, saj so pustili ob strani ideološke teme, in se ukvarjajo bolj z blaginjo. Le kdaj bo to pri nas? Očitno še dolgo ne, saj nas levaki načrtno in zavestno bombardirajo z ideološkimi temami, da se mi kregamo, oni pa kradejo in nam v miru vladajo kot želijo. Skratka, v normalnih demokracijah, nima diktator Tito kaj delati, edino v kakšnih muzejih v spomin, da taki moteni in škodljivi osebki nikoli več ne stopijo v oblastne funkcije.

 23. Rado pravi

  Tisti,
  ki smo živeli pod Titom, vsega tega kar navajate zgoraj, nismo doživljali vseh steh strahot, ki jih bruhate zgoraj.

  Zdi se, da se dogaja isto, kar se je dogajalo v času po vojni, ko so komunistom nekritično pripisovali raznovrstna herojstva. No zdaj gre proces v obratni smeri: “Nekritično jim pripisujejo raznovrstna nedela”.

  Čas mojega socialističnega “totalitarizma” se v maločem razlikuje od totalitarizma lastnine /kapitala/ nad posameznikom. V mnogočem so stvari še slabše. Ne pa seveda našo elito – nekaj procentov ljudi. Ta živi seveda dosti bolje, kot pa je (bi) živela nekoč.

  Nekoč je veljalo, da je mercedes avto s katerim se delavski razred, preko svojih elitnih predstavnikov, pelje v komunizem.

  Danes pa velja, da je kapitalizem družbeni sistem od katerega družbena elita pobere vso smetano. Velika večina delavstva je na žalost na istem – v boju za golo preživetje. A žal ti delavci nimajo ne časa, ne dostopa do interneta, da bi zapisali svojo resnico.
  Na to dejstvo pozabljate!

 24. Petrovc pravi

  Rado: doziveli, oziveli, samo vprasanje je, kdo ima spomin in kdo ima procesor v glavi ali pa slamo!
  1. Ce se peljes na Crni kal se danes vidis, kaj smo doziveli, ko smo zaradi Titovega Hvtarstva izgubili Istro do Cresa! Pa na celini cele vasi!
  In vidis Trst, ki nam ga je vzel Churchil zaradi Titovega skrajnega komunizma!
  2. Ce pomolis glavo v katerikli luknjo bos z nosem naletel na kosti.
  3. Pa na Goli otok se kdaj odpelji, se ga vidi z celine!

  Pa nehaj z neumnostmi!

  Z tretjim, cetrtim in petim odstavkom pa se strinjam!

 25. mudo moreno pravi

  Rado, če si bil ti del privilegiranega razreda, ki ga je Djilas poimenoval Novi razred, to še ne pomeni, da ljudje niso doživljali komunizma kot veliko pizdarijo in barbarizem, kar je tudi v resnici bil. Verjetno si živel v krogu očeta, tet, stricev, dedov, ki so svojo kariero ustvarili na pobijanju drugače mislečih in parazitiranju lastnega naroda. Heroj je le evfemizem za bandita, ki je jeseni 1941 odšel v šumo pobijat patriote, ki so odšli v gozdove že poleti, vendar ne v organizaciji KP in njene terenske mreže. En takih banditov je bil Daki, ki je v svojih knjigah prav prostodušno opisoval, kako je pobijal te ljudi. In še mnoge druge, še pomniš, tovariš Rado?! Nihče tem ljudem nekritično ne pripisuje raznovrstna nedela. Obtožujejo jih kosti, ki so ostale za njimi. In za večino teh kosti zdaj zelo dobro vemo, kje ležijo. In brez skrbi, te kosti ne bodo izparele v zrak.

 26. Ljudina pravi

  Pirjevec je bil UDBOVSKA špeckahla v Trstu. Tako ne se čudit. Zamejci že vedo povedat.

 27. amigo pravi

  Tisti,
  ki smo živeli pod Titom, vsega tega kar navajate zgoraj, nismo doživljali vseh steh strahot, ki jih bruhate zgoraj.

  Res je, Tita je propaganda proglasila za humanista, človekoljuba, za komunističnega Boga na zemlji.
  Enako je bilo pri nacionalsocialistu Hitlerju. Ko je ameriška vojska osvobodila neko koncentracijsko taborišče so prisilili prebivalce bližnjega mesta, da so si taborišče ogledali. Župan, mestni svetniki in ostali ugledneži pa so dobili lopate in so morali dostojno pokopati reveže, ki so mrtvi ležali okoli po taborišču. Tudi za Radoja in njemu podobne bi bila taka terapija več kot dobrodošla. Kot komandant pogrebcev pa ni bolj primernega moža kot je Jankovič.

 28. anakonda pravi

  Rado bedaček, jaz sem živel pod titom. Bil je prava svinja, če je pa tebi všeč, je to tvoj problem. Tega enonogega Hrvata bi morali že davnaj odstraniti – tako, kot je on odstranjeval poštene državljane.

 29. čebelar pravi

  To, kar ni uspelu srbo – soldateski, sedaj Srbi poskušajo preko Jankoviča…

 30. robi pravi

  kaj pa on z šmajserjem na postaji v Vetrinju ?

 31. Franci pravi

  Rado, ti misliš, da 45 let komunizma ni zapustilo nobenih sledi v našem narodu in njegovemu gospodarstvu? Komunizem je leta 1945 uničil vso gospodarsko strukturo, razdvojil narod, to je počel že od leta 1941 in poteptal vse moralne norme. Po sledice se vidijo jasno v ljudeh kot si ti. Jaz te ne obsojam, ker tudi ti si žrtev komunizma. Seveda spadaš ti v težjo kategorijo neozdravljivih . Imaš pa tudi srečo, da je sedanja družba mnogo humanejša, kot tista, ki jo ti hvališ, sicer bi že trohnel nekje v Kočevskem Rogu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen