First Lego League odslej tudi v Sloveniji

0

Mladi med 9. in 16. letom starosti lahko od letos naprej tudi v Sloveniji sodelujejo v tekmovanju v robotiki First Lego League (FLL). Namen tekmovanja je na učinkovit in zabaven način mladim približati zanimanje za tehniko, naravoslovje in znanost, so sporočili iz Mladinske knjige, ki je tudi izvajalec projekta v Sloveniji.

Skupina strokovnjakov na svetovni ravni vsako leto izbere novo glavno temo tekmovanja, ki predstavlja enega od sodobnih znanstvenih problemov. Letos bodo ekipe po celem svetu reševale izziv na temo Kako ohraniti hrano varno? Skupine bodo morale poiskati načine za preprečevanje okuženja hrane, pri izzivu sodelovalo več kot 200.000 učencev iz več kot 55 držav.

Vodja skupine treh do desetih otrok mora biti odrasla oseba, ki ne potrebuje predznanja, saj naj bi otroci nalogo reševali sami. V okviru tekmovanja morajo ekipe sestaviti in programirati svojega robota, ki rešuje različne naloge, pripravijo predstavitve svojega dela in vse to pokažejo na tekmovanju. V skupini razvijajo ideje, se posvetujejo s strokovnjaki iz okolice, eksperimentirajo, uporabijo svoje znanje, domišljijo in predlagajo rešitve.

Slogan slovenskega tekmovanja je Osvoji znanje – uresniči sanje! Do danes se je na tekmovanje prijavilo 12 ekip, prijave pa zbirajo še do 20. septembra. Najboljša slovenska ekipa se bo v letu 2012 udeležila Evropskega tekmovanja na Nizozemskem, z malo sreče pa tudi svetovnega festivala FLL v ZDA, so še sporočili iz Mladinske knjige.

Projekt FLL sta leta 1998 ustanovili neprofitna organizacija First in dansko podjetje Lego. Glavni namen projekta je pokazati mladim, da so matematika, fizika, računalništvo in tehnika zanimiva področja ter da ponujajo veliko možnosti za ustvarjalno izražanje, so še pojasnili na Mladinski knjigi.(sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen