Predlog SDS o celotni Zdravljici kot himni najbrž ne bo dobil zadostne podpore

1

Novela zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, s katero v SDS predlagajo izvajanje Zdravljice v celoti ali v skrajšani, dvokitični verziji, med poslanci najverjetneje ne bo dobila zadostne podpore. Zato so nekateri poslanci v razpravi na junijskem zasedanju DZ že razmišljali o ustavni presoji starega zakona.

Neskladje zakona z ustavo je bil tudi eden glavnih argumentov predlagateljev novele, saj naj bi bila v ustavi kot državna himna zapisana Zdravljica, zakon pa naj bi kot himno določal le sedmo kitico Prešernove pesmi. Predlagatelji so pri tem pogrešali tudi več domoljubja, zato so v skrajšani različici poleg obstoječe sedme predlagali še drugo kitico.

Celotna himna bi bila tako po besedah nekaterih poslancev dolga šest minut in pol, kar pa bi bilo po mnenju predlagateljev novele primerljivo s himnami drugih držav. Po besedah Branka Grimsa (SDS) naj bi bila obstoječa enokitična himna precej krajša celo od skrajšanih verzij tujih himen, celotna Zdravljica pa bi bila krajša od italijanske himne.

Podporo noveli zakona so napovedali v poslanskih skupinah SDS, SLS in SNS, kjer pa razmišljajo o dopolnilu, s katerim bi bili kot skrajšana verzija himne v zakonu zapisani druga in tretja kitica. Poslanske skupine vladne koalicije so se vse izjasnile proti noveli zakona.

Celotna Zdravljica kot himna bi namreč po mnenju nasprotnikov novele lahko vodila v težave pri ločevanju izvedbe himne ali zgolj prepevanja pesmi, bila bi predolga, pri domoljubju pa so skoraj vsi opozarjali na nekatere nedomoljubne poteze SDS v odnosu do predsednika republike. Majda Potrata (SD) je še opozorila, da Prešeren tudi v celotni Zdravljici ni nikjer uporabil besede domovina.

Razprava med zagovorniki in nasprotniki novele je poslance razdelila po koalicijskih vrstah, Grims pa jo je povzel z besedami, da je kriza v Sloveniji očitno tudi kriza vrednot. Nasprotniki novele naj bi zagovarjali ohranitev sedme, internacionalistične kitice, v škodo druge, bolj domovinske, je dejal in to povezal s tem, da smo finančno pripravljeni pomagati Grčiji, ne pa Beli Krajini, o čemer so poslanci razpravljali tik pred tem.

Jakob Presečnik (SLS) je na koncu razprave sklepal, da novela ne bo sprejeta, zato je predlagal, naj skupina poslancev v tem primeru zahteva ustavno presojo zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi.

Borut Sajovic (LDS) je menil, da si država in himna “tako pregrete politične debate ne zaslužita”. Sam ne nasprotuje izboljšanju sicer lepe slovenske himne, vendar se mu za to početje zdi bolj primeren čas, ko bodo poslanci bolj enotni. “Ko se bomo znali poslušati, lahko ponovno začnemo to debato”, je dejal. Poslanci naj bi o noveli predvidoma glasovali po 20. uri.(sta)

Število komentarjev: 1
  1. matjaž pravi

    pa itak so vsi za pos… majo bolj pametno delo kot je himna naj se primejo tega kako rešiti slovenijo ot to ta grims je en navaden pajac

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen