Poslanci noveli zakona o graditvi objektov prižigajo rdečo luč

1

Predlogu novele zakona o graditvi objektov, ki narekuje ukinitev možnosti gradnje objektov za lastne potrebe v velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji, poslanci večinoma niso naklonjeni. Menijo, da je samogradnja v Sloveniji tradicija in da ta novela ne bi zmanjšala sive ekonomije ali pomagala ponovno zagnati gradbeništvo.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je pojasnil, da lahko živimo s spremembo ali z zakonom takšnim, kot je, če pa bi želeli pravo spremembo, je strokovno mnenje, da je 30 kvadratnih metrov nekaj, kar nekdo brez ustreznih znanj lahko varno zgradi, pri večjih objektih pa obstaja tveganje nestrokovne gradnje.

Z dosedanjim zakonom imamo določbo o 250 kvadratnih metrih koristne površine pri enostanovanjski gradnji. “Po tem predlogu, o katerem govorimo, pa se uvaja prag 200 kvadratnih metrov z bruto tlorisno površino. Resnici na ljubo le malokatera stanovanjska stavba presega tak prag,” je izpostavil minister in dodal, da je v Sloveniji zelo hitro vsak gradbeni strokovnjak.

Da je novela nepotrebna, neživljenjska in da zlasti v tem trenutku nima posebnega pomena, je menil Franco Juri (Zares). “Potrebno je zagotoviti delovanje inšpekcijskih služb, da bo gradnja potekala po merilih. Tega zakona v tem trenutku ne potrebujemo. Obdržati želimo temeljno pravico državljanov, da si urejajo stanovanjske težave na racionalen način,” je pojasnil.

Gre za vladni predlog, ki je bil neusklajen, nerealen, nelogičen, je izpostavil Jakob Presečnik (SLS). “Pri pripravi te novele ni bilo pripravljenih nobenih konkretnih analiz, niti koliko objektov se v Sloveniji še gradi v lastni režiji. Ni bilo nobenih pravih argumentov, razen da so se dogovorili z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, da bo vlada pripravila takšen zakon,” je prepričan Presečnik, ki meni, da novela tudi ne bi pomenila ponovnega zagona slovenskega gradbeništva.

Franc Jurša (DeSUS) je mnenja, da novela ne more rešiti krize v gradbeništvu. V poslanski skupini so za omejitev sive ekonomije, vendar menijo, da omenjena novela tega ne rešuje v zadostni meri. Da novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo, se strinjajo tudi v SNS.

Stari zakon je dovolj dober, je menil nepovezani poslanec Vili Rezman, ki obžaluje, da se v DZ toliko časa ukvarjajo z zakoni, ki nimajo nobenega pravega pomena.

Novele ne podpirajo niti v SD. Mirko Brulc je izpostavil, da se ne strinjajo z ukinjanjem možnosti samogradnje. “Presenečeni smo bili nad predlogom vlade, razlogi zbornice o pomenu novele pa so neprepričljivi,” je dejal in dodal, da bi za omejevanje sive ekonomije na tem področju morali bolj aktivirati delovanje inšpekcijskih služb.

V občutljivem času novela prinaša za ljudi nesprejemljive pogoje, so prepričani v SDS. Rudolf Petan je dejal, da je novela neposrečena in nepotrebna. “Veliko družin v samograditeljstvu vidi možnost za izboljšanje bivalnih površin,” je izpostavil in dodal, da gre za poskus sprejema škodljivega zakona, ki bi jemal malim ljudem, obenem pa ne bi odpravili nobene anomalije.(sta)

*Fotografija je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. Mudo Moreno pravi

    Večina hiš v Sloveniji je samograditeljskih. Tiste pa, ki so jih gradile firme za trg pa si lahko ogledamo, kako samevajo prazne, nedokončane in brez vsake perspektive, da bodo sploh kdaj prodane. En od šolskih primerkov je famozna vila-blok na Roški v Ljubljani.Tam sta se hotela družabnika S.Racman in njegov svak D.Veselinović pošteno omastiti s cenami 6000 pro kvadrat. V realnosti pa sta popušila na celi črti in spadata v razred bedakov ala ŠrotZidarSenicaKordešTovšakBavčarBohorič in ostala množica papirnatih tajkunov in napihnjencev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen